reklama

Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona Główna

ICELAND.PL :: Islandia - strona główna portalu

ZANIM COŚ NAPISZESZ PRZECZYTAJ REGULAMIN  
JEŚLI KTOŚ CIĘ OBRAŻA LUB ŁAMIE REGULAMIN, NIE DAJ SIĘ SPROWOKOWAĆ, NAPISZ DO ADMINA!

 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja   ProfilProfil   ZalogujZaloguj 

Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   

System elektroenergetyczny, czy na islandii coś takiego jest
Idź do strony 1, 2  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona Główna -> Islandologia
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
traceroute

Dołączył: 28 Cze 2007
Posty: 13
PostWysłany: 28 Cze 2007, 17:08    Temat postu: System elektroenergetyczny, czy na islandii coś takiego jest Odpowiedz z cytatem

Witam
Jestem nowy na forum, które znalazłem dopiero niedawno temu. Mam pytanie.Czy na silandii jest coś takiego jak system elektroenergetyczny.Tzn czy są może linie elektroenergetyczne 110kV,220kV, 400kV a od nich odchodzą dopiero linie rozdzielczne czy możę istnieje coś takiego jak systemy wyspowe (lokalne nie połączone źródła energi elektrycznej)? W sumie to interesują mnie tego typu rzeczy a jakoś islandia ze względu na wielkość, rozmieszczenie odbiorców(miast), pod tym względem stanowi dla mnie tajemnicę a nie wiem kogo zapytać kto by coś na ten temat wiedział. Jezlei ktoś może udzielić mi porady na ten temat to bym bym wdzięczny.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Basia

Dołączył: 24 Lis 2004
Posty: 628
Skąd: Reykjavik
PostWysłany: 28 Cze 2007, 18:07    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Tu jest link do mapki:

http://www.landsnet.is/index.aspx?GroupId=22

Mapka juz troche nieaktualna, powstala m.in. nowa linia - Fljotsdalslina 3&4. Przeznaczona jest na 420 kV, ale dziala teraz na 220kV.

Jak widzisz, system jest zamkniety i funkcjonuje przyzwoicie.
Pozdro,
Basia
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
traceroute

Dołączył: 28 Cze 2007
Posty: 13
PostWysłany: 28 Cze 2007, 21:04    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Basia dziękuję za odpowiedz.
Z tego co widać po wyspie to optymalna konfiguracja (pierścień).Ale w stosunku do europy to napięcia jakieś dziwne (coś czuję tam ingerencję firm z USA) albo konieczność dostosowania do nietypowych (wg. europejskich ) norm. Ciekaw jestem często rozcina ten pierścień na przykład burza, jakieś doziemienie jednej fazy czy ...coś ale na to oczywiście nie oczekuję z nikąd odpowiedzi.
Postaram się zaraz znaleść strone kodową islandzką bo na razie to mi więcej "chińskich" czcionek wyświetka jak europejsko-islandzkich to poczytam.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Basia

Dołączył: 24 Lis 2004
Posty: 628
Skąd: Reykjavik
PostWysłany: 28 Cze 2007, 23:17    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Burz nie ma, wiec to nie jest problem. A przerwy w zasilaniu? Nie wiem jak jest w okolicach nie za gesto zaludnionych, w Reykjaviku nie pamietam, zeby kiedys byla przerwa w zasilaniu. Do nowej huty teraz poprowadzili podwojna linie (to wlasnie ta Fljotsdalslina), bo sie bali, ze teren lawiniasty i moze im slupy "zdjac". Chociaz sa liczone na lawiny rowniez.
Linie maja awarie glownie ze wzgledu na ekstremalne oblodzenie w obszarach gorskich, to jest cos co sie nazywa "incloud ice" i jest pewna odmiana sadzi. To najwiekszy problem. Incloud ice oblepia przewody przy silnym wietrze i dodatkowo powoduje ich skrecanie. W rezultacie latwo o zerwanie.
Nie znam sie na stronie elektrycznej tylko konstrukcyjnej, niestety. Moze ktos cos jeszcze dopowie.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
traceroute

Dołączył: 28 Cze 2007
Posty: 13
PostWysłany: 29 Cze 2007, 9:03    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dziękuję za informacje. Chciał bym tylko dodać,że polskie linie nie gorsze i swoje "incloud ice" też mają. 4 lata temu to zerwało dość ważną linie w kraju właśnie ze względu na oblodzenie i silny wiatr....zresztą co roku coś zrywa.
Oki dzięki za info.Postaram się w necie doczytać a czego bym nie wiedział to się zapytam.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Basia

Dołączył: 24 Lis 2004
Posty: 628
Skąd: Reykjavik
PostWysłany: 29 Cze 2007, 10:30    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Tak, ale z tego co wiem ten polski "ice" ma 4 razy nizsza wartosc Smile

Pozdrawiam, Basia
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
traceroute

Dołączył: 28 Cze 2007
Posty: 13
PostWysłany: 28 Sie 2007, 7:56    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

http://www.youtube.com/watch?v=9tzga6qAaBA
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
karuta
Alpha Team
Dołączył: 01 Kwi 2004
Posty: 1245
PostWysłany: 28 Sie 2007, 16:13    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ale super ,najlepsze jest ostatnie stwierdzenie......a swoja droga to myslalam (laik i kobieta) ze tego nie mozna dotykac .....ze trzeba najpierw wylaczyc albo cos... Very Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Basia

Dołączył: 24 Lis 2004
Posty: 628
Skąd: Reykjavik
PostWysłany: 28 Sie 2007, 17:55    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Traceroute, swietny filmik, dzieki Smile
Nie pomyslam nigdy, zeby uzywac youtube do celow zawodowych, ide szukac ladnego filmiku o galopowaniu przewodow...
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
traceroute

Dołączył: 28 Cze 2007
Posty: 13
PostWysłany: 28 Sie 2007, 20:37    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Sie może wydawac,ze to niebezpieczna praca. Fakt niebezpieczna jak ktoś nie wie jak się z tym 400kV obchodzić. Jakby wziasc pod uwage ile osob ginie od pracy pod napieciem w energetyce i ile w kuchni czy lazience to pewnie najbezpieczniej by bylo siedziec na izolatorze linii:) A swoja droga slyszeliscie o Jaceku Chmielniku (grał w vabank i kingsize) w zeszłym tygodniu zabił go prąd bo probował gniazdko czy cuś naprawić.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
pylon

Dołączył: 23 Sie 2007
Posty: 7
Skąd: Pszczyna (PL)
PostWysłany: 29 Sie 2007, 9:37    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Świetny film traceroute!!
Zastanawiam się nad tym czy ta platforma jest jakoś odizolowana od reszty sprzętu helikoptera oraz czy taki helikopter/platforma jest potem jakoś "uziemiany" przed lądowaniem, bo to chyba by mogło spowodować jakieś zniszczenia w instalacji elektrycznej

pozdrówko
pylon
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
traceroute

Dołączył: 28 Cze 2007
Posty: 13
PostWysłany: 29 Sie 2007, 9:53    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Platforma nie jest odizolowana od helikopetera. Chodzi o to,że napiecie na linii elektrycznej jest w stosunku do ziemi a nie w stosunku do helikoptera. Gdyby podłączyć kablem helikopter do ziemi i linii toby chyba go wyniosło na orbite a tak o występuje jedynie prąd pojemnościowy jaki ma ten statek powietrzny w stosunku do ziemi i otoczenia i stąd te "łuki". To tak jak byś dotknął stojąc na izolatorze np. grubej gumie do przewodu elektrycznego- nic być nie poczuł ale stojąc już na mokrej podłodze w piwnicy ...też by cię mogło wynieść na orbite.
Mimo wszystko jak widać na filmie facet jest ubrany w specjalny strój dobrze przewodzący żeby potencjał na nim samym był równy zero...czyli przykładowo napięcie od palca wskazującego lewej ręki do palca małego prawej nogi nie było wyższe nic ileś tam i żeby nie spadł. A swoją drogą ciekawe jak gość pracuje na linii jednoprzewodowej Very Happy ....się mi przypomina jak widziałem w cyrku gościa co jeździł na rowerku jednokołowym po linie. lol
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
pylon

Dołączył: 23 Sie 2007
Posty: 7
Skąd: Pszczyna (PL)
PostWysłany: 29 Sie 2007, 10:00    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Widziałek kiedyś dokument na Discovery o tego typu remontach. Koleś ma ubranie ze srebra (jeden solidny kawał biżuterii) a na jednej linie kolesie zamontowali sobie taki wagoniktakże sprawa jeszcze przyjemniejsza chyba Very Happy
Co do helikoptera to chyba jednak jakiś ładunek się gromadzi na nim i podczas lądowania mógłby mieć problemy.
Podobnie jak sterowiec Heidenberg, który został najprawdopodobniej trafiony piorunem i podczas lądowania dopiero spłonał.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
traceroute

Dołączył: 28 Cze 2007
Posty: 13
PostWysłany: 29 Sie 2007, 10:24    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Tylko porównaj powierzchnię sterowca i helikoptera. Biorąc pod uwagę powierzchnię jednego i drugiego to helikopter wypada dość kiepsko.Czyli mimo dużego napięcia i niedużej pojemności ostatecznie ładunek jaki "podkradnie" z linii helikopter jest niewielki.(Na zapalniczce piezo masz kilkanaście kilo woltów a nie zabija). Bardziej bym się obawiał uszkodzenia albo zabrudzenia izolatora dla tego człowieka
Pytanie do Basi. Czy na islandii ptactwo też nie siada na liniach powyżej kilkunastu kV? Bo tak się przyglądam to raczej nie widziałem żeby jakieś gołębie siadały nawet na tych drutach uziemionych na liniach wysokiego napięcia a na średnim napięciu i niskim to zawsze ich siedzi całe mnustwo.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
zyzak
Gość
PostWysłany: 29 Sie 2007, 16:15    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

traceroute napisał:
.....mnustwo.


Panie mgr inz. piszemy "mnóstwo" jak juz coś Wink
Powrót do góry
Basia

Dołączył: 24 Lis 2004
Posty: 628
Skąd: Reykjavik
PostWysłany: 29 Sie 2007, 20:47    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Traceroute, zyzak zazdrosci ci fajnej pracy:)
Na Islandii raczej nie ma problemu z ptakami. Niemniej mam gdzies w archiwum takie fajne zdjecie izolatora obgryzionego przez ptaki. I tu widac przewage izolatorow ceramicznych:)
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
mjkl
ILOŚĆ OSTRZEŻEŃ: 1
Dołączył: 26 Paź 2006
Posty: 2605
PostWysłany: 29 Sie 2007, 20:55    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Basia napisał:
Traceroute, zyzak zazdrosci ci fajnej pracy:)


moze gowensa dzis jeszcze nie palil ;]
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
zyzak
Gość
PostWysłany: 29 Sie 2007, 23:24    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

nie zazdroszcze tej pracy, zazdroszcze jedynie takiego zajecia, gdzie sie nic nie robi a ma się pieniazki - do tego dąże i kiedys tak bedzie Smile

Michaś rozumiem Twoj ból Smile ale zakoduj Sobie raz na zawsze ,ze ja nie palę, panimajesz? a gdzie tam..... Wink
Powrót do góry
traceroute

Dołączył: 28 Cze 2007
Posty: 13
PostWysłany: 30 Sie 2007, 12:53    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

zyzak napisał:
traceroute napisał:
.....mnustwo.


Panie mgr inz. piszemy "mnóstwo" jak juz coś Wink

Mi fajnej pracy? ...a gdzie ja pracuje?
Very Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
traceroute

Dołączył: 28 Cze 2007
Posty: 13
PostWysłany: 30 Sie 2007, 12:57    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Co do ortografi to przepraszam najmocniej niektórych forumowiczów za błędy jakie popełniam. Crying or Very sad
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona Główna -> Islandologia Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach



SIGN PETITION FOR TRAVELLING WITH PETS ON ICELAND!
Kuchnia Azjatycka: chińska, tajska, indyjska, japońska, wietnamska itd.
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group

Igloo Theme Version 1.0 :: Created By: Andrew Charron