Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nastpny temat |
Autor |
Wiadomo |
| nigel Reporter ICELAND.PL
 | Doczy: 06 Lis 2004 | Posty: 261 | Skd: Warszawa |
|
Wysany: 8 Sie 2007, 14:05 Temat postu: Ekologiczne samochody parkują za darmo |
|
|
Blisko 25 % właścicieli ekologicznych samochodów z Reykjaviku, złożyło podanie o token zapewniający darmowe parkowanie w mieście, informuje dziennik Fréttabladid.
W zeszłym tygodniu Rada Miejska Reykjaviku zaaprobowała pomysł, by właściciele przyjaznych środowisku aut (tj. spalających mniej niż 5 l paliwa/100 km) byli uprawnieni do darmowego parkowania w mieście. Inicjatywa odniosła spory sukces, ponieważ co czwarty właściciel ekologicznego samochodu żywo zainteresował się przywilejem.
"Jestem zadowolony, że mieszkańcy Reykjaviku tak dobrze przyjęli tą inicjatywę" - powiedział Pálmi Randversson, pracownik miejskiego biura środowiska. "Mieszkańcy najwyraźniej zgodzili się z naszymi działaniami i mamy nadzieje, że ten przywilej zwiększy liczbę ekologicznych samochodów w Reykjaviku."
za Iceland Review _________________ Skandynawia - wortal raczkujący |
|
Powrt do gry |
|
 |
| O.E. Opiekun Forum
 | Doczy: 03 Lut 2004 | Posty: 2552 | Skd: Pl. Od Słońca 3/Europa |
|
|
Powrt do gry |
|
 |
| lovisa Ogłoszeniodawca zweryfikowany
 | Doczy: 16 Lip 2007 | Posty: 1047 | Skd: Reykjavik |
|
Wysany: 9 Sie 2007, 13:51 Temat postu: |
|
|
a z kad ja mam wiedziec czy moje auto jest ekologiczne czy nie? i jak udowodnic ile spala? |
|
Powrt do gry |
|
 |
| O.E. Opiekun Forum
 | Doczy: 03 Lut 2004 | Posty: 2552 | Skd: Pl. Od Słońca 3/Europa |
|
Wysany: 9 Sie 2007, 15:20 Temat postu: |
|
|
lovisa napisa: | a z kad ja mam wiedziec czy moje auto jest ekologiczne czy nie? i jak udowodnic ile spala? | Po pierwsze ze specyfikacji sprzedawcy. Po drugie może to potwierdzić kontrola techniczna. Po trzecie możesz złożyć taką deklarację i jak Ci nie uwierzą, to będą musieli dowieść, że ich okłamałaś.
Chyba, że rozporządzenie Rady Miejskiej przewiduje sposób dowodzenia małego zużycia paliwa i przerzuca ciężar tego dowodu na obywatela.
Jeśli rozporządzenie nie przewiduje konkretnej procedury, to MUSI wystarczyć twoje oświadczenie. _________________ CHCESZ WSPOMÓC FORUM ORAZ ICELAND.PL? WPŁAĆ DATEK!
|
|
Powrt do gry |
|
 |
|