Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Czy czekasz niecierpliwie na wybuch jakiegoś wulkanu na Islandii? |
Tak, choć mam nadzieję, że obędzie się bez tragedii |
|
63% |
[ 105 ] |
Nie, bo to mimo wszystko zawsze jakieś zagrożenie |
|
36% |
[ 60 ] |
|
Wszystkich Głosów : 165 |
|
Autor |
Wiadomość |
| Jola
 | Dołączył: 31 Sty 2004 | Posty: 1000 | |
|
Wysłany: 2 Lis 2004, 6:34 Temat postu: Gorący temat: WULKANY |
|
|
Rozmawialiśmy w tym dziale dużo o lodowcach. Niewątpliwie można je nazwać cudem natury. Powiem Wam jednak, że mnie na Islandii bardziej fascynuje geotermia. Jest dla mnie bardziej egzotyczna i fascynująca.
Na Islandii średnio co 5 lat wybucha jakiś wulkan. Hekla wybuchała w przeciągu ostatnich 20 lat aż 3 razy (ostatnio w 1991 roku). Erupcja Grimsvotn miała miejsce w 1998 r i byla bardzo tragiczna w skutkach. Eldfell na Vestmannaeyjar wybuchl w 1973 r. – pamiętamy heroiczną obronę wejscia do portu na tej wyspie. Przykładów moznaby podac więcej, ale to i tak wystarczy by zacząć się bać Bać a zarazem czekac na niesamowicie ciekawe wydarzenie. Wybuch wulkanu trwa zazwyczaj w czasie dosc dlugo – parę miesięcy, wiec bedzie czas, gdy rozpocznie sie erupcja by zarezerwowac bilety i poleciec na Islandię podziwiac to zjawisko:)
W tej chwili Hekla jest uśpiona, ale za to niespokojnie jest ostatnimi czasy pod Myrdalsjokullem i pod Vatnajokull (budzi sie chyba powoli Grimsvotn). Specjalisci jeszcze nie oglaszaja niebezpieczenstwa ale trzesienia ziemi w tym rejonie wystepują, podwyższa się poziom wody w rzece wyplywajacej ze Skeidararjokull. Cos w tym musi byc... |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Peterans
 | Dołączył: 28 Sie 2004 | Posty: 367 | Skąd: Warszawa |
|
Wysłany: 2 Lis 2004, 8:02 Temat postu: |
|
|
Mieszkancy Islandii w takim razie nie mogą żyć w miescie spokojnie...
Ja tam bym miał zawsze obawy ale i tak mam tam zamiar wyleciec. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| karuta Alpha Team
| Dołączył: 01 Kwi 2004 | Posty: 1245 | |
|
Wysłany: 2 Lis 2004, 8:21 Temat postu: |
|
|
no wlasnie wybuch ten Grimsvotn!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Jola
|
Wysłany: 2 Lis 2004, 8:25 Temat postu: |
|
|
Ale mam wyczucie, Jezu, boje sie sama siebie teraz! |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Peterans
|
Wysłany: 2 Lis 2004, 8:30 Temat postu: |
|
|
Wszystkie miasta na Islandii są pod strefą zagrożenia wulkanami ?? |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Jola
|
Wysłany: 2 Lis 2004, 8:45 Temat postu: |
|
|
Po pierwsze co rozumiesz pod okresleniem "miasta"? Nie jestem pewna czy wiesz jak to na Islandii z nimi jest. Jest Reykjavik i przylegle mu miasta ok. 20-tysieczne, Akureyri (15 tys) na polnocy i potem dlugo, dlugo nic i pare miejscowosci od 1-4 tys. a potem to juz w naszym rozumieniu, same wioski (choc na wyspie moga byc uwazane jeszcze za miasta), no i farmy.
Tak czy inaczej jest jeszcze problem drugiej czesci Twojego pytania, czy wulkany im wszystkim zagrazaja? Mozemy mowic o zagrozeniu wyplywajacej lawy, a wiec chodzi o bezposrednie polozenie przy wulkanie i tu oczywiscie nie wszedzie na Islandii są wulkany i co za tym idzie nie wszystkie miejscowosci moga czuc sie zagrozone, ale sa inne skutki wybuchu (pokrycie powierzchni pylem co uniemozliwia badz znacznie utrudnia zycie albo powodzie, gdy wybuch wulkanu spowoduje stopienie lodowca). |
|
Powrót do góry |
|
 |
| karuta Alpha Team
|
Wysłany: 2 Lis 2004, 15:00 Temat postu: |
|
|
jak narazie chwilowo zamkneli droge nr 1 na poludniu od Vatnajökull,samoloty lataja korytarzami polozonymi mocno na poludnie ,a loty do Egilstadir zostaly wstrzymane.Pasazerowie sa kierowani do Akureyri i dalej busami na wschod.Farmerzy maja zabrac owce ,konie do zamknietych pomieszczen ,poniewaz wypas na miejscach opadu popiolu jest zagrozeniem ich zycia.Najprawdopodobniej gwaltownie wzrosnie poziom wody w Skeidara. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| karuta Alpha Team
|
Wysłany: 2 Lis 2004, 16:02 Temat postu: |
|
|
droga juz otwarta ,samolociki krajowe lataja ,slup wydobywajacych sie wyziewow ma juz tylko 8 km ,a nie jak na poczatku 13 km....naukowcy stwierdzili ze prawdopodobnie erupcja potrwa 7-10 dni...
a moze ktos z forum moze zdjecie pstryknac ?:....  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| johanna
 | Dołączył: 08 Lut 2004 | Posty: 515 | Skąd: Kielce |
|
Wysłany: 2 Lis 2004, 16:40 Temat postu: |
|
|
Mnie też najbardziej fascynują wulkany 8) Szczególnie Askja :wink: wlasnie probuje opisac wybuch wulkanu na wypracowanie z polskiego  _________________ Now follow me always
Into the sky
Where we reach the stars |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Peterans
|
Wysłany: 2 Lis 2004, 19:17 Temat postu: |
|
|
WULKAN WYBUCHŁ !!
macie jakies nowe informacje ? ... co dalej z nim ?? |
|
Powrót do góry |
|
 |
| einar
| Dołączył: 06 Lut 2004 | Posty: 1182 | |
|
Wysłany: 2 Lis 2004, 19:51 Temat postu: |
|
|
Jola napisał: | Ale mam wyczucie, Jezu, boje sie sama siebie teraz! |
No faktycznie wykrakałaś
Wyobrażacie sobie jak pięknie musi wyglądać to z bliska? Niech kto może jedzie tam i robi zdjęcia... |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
| einar
| Dołączył: 06 Lut 2004 | Posty: 1182 | |
|
Wysłany: 3 Lis 2004, 7:37 Temat postu: |
|
|
Cytat: | Tak to wygląda z Kárahnjukar... |
No mówiłem, że widok jest niesamowity.
Wulkan wart jest mszy :wink: |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
| Peterans
|
Wysłany: 4 Lis 2004, 17:32 Temat postu: |
|
|
Fota mi przypomina scenke z filmu Obcy
Hihi
Ale naprade ładnie to wygląda (dziwnie) |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 5 Lis 2004, 9:31 Temat postu: |
|
|
Peterans napisał: | Wszystkie miasta na Islandii są pod strefą zagrożenia wulkanami ?? |
To zależy od siły wybuchu. Gdy byłaby to katastrofa na miarę Lakagigaru z XVIII wieku, kiedy na Islandii było takie spustoszenie, że Dania zastanawiała się nawet, czy nie ewakuować z wyspy wszystkich mieszkańców, to wtedy zagrożone są wszystkie. Jeśli wybuch byłby "konwencjonalny", to zagrożenie jest mniejsze.
Reykjavikowi i aglomeracji zagrażają nieodległe Trolladyngja i Kistufell, Katla zagraża Vikowi podwójnie. Raz, że zasypać go mogą popioły, ale groźniejsza jest powódź, gdy na miasto ruszą wody z topniejącego gwałtownie Myrdalsjokull.
Jednak najbardziej zagrożona jest Heimaey. Eldgja 31 lat temu pokazała co potrafi. Jej następca, Eldfell też może... |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Jola
|
Wysłany: 5 Lis 2004, 10:06 Temat postu: |
|
|
Gollum napisał: | Jednak najbardziej zagrożona jest Heimaey. Eldgja 31 lat temu pokazała co potrafi. Jej następca, Eldfell też może... |
Moment, moment..
Na Heimaey, przed 1973 rokiem byl tylko jeden wulkan - Helgafell. Jest nieaktywny od 5 tysięcy lat. W 1973 wybuch nastapił tuż obok tego wulkanu. Nowy wulkan nazwano w juz w czasie erupcji Eldfell ("Ognista góra") i to wlasnie ten narobił tyle niedobrego na wyspie, więc juz pokazał co potrafi.
Eldgja jest zupelnie gdzie indziej - między Vatnajokull a Myrdalsjokull:
www.volcano.und.nodak.edu/vwdocs/volc_images/europe_west_asia/eldgja.html |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Peterans
|
Wysłany: 5 Lis 2004, 12:04 Temat postu: |
|
|
Gollum napisał: | Dania zastanawiała się nawet, czy nie ewakuować z wyspy wszystkich mieszkańców |
Wow to ponad 300 tyś osób ewakuować to nie źle...
Wulkany... i tego najbardziej bym sie bał mieszkając na Islandii.
Lepiej żeby Eldfell nic nie pokazywał  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Dcr
| Dołączył: 20 Kwi 2004 | Posty: 357 | |
|
Wysłany: 7 Lis 2004, 0:25 Temat postu: |
|
|
300 tys. mieszkańców Islandia bedzie miała za pare lat jak mieszkańcy nie będą sie lenić w nocy. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Peterans
|
Wysłany: 7 Lis 2004, 9:43 Temat postu: |
|
|
Napisałem że około 300 tyś
Dcr wiem ! Trzeba im prąd wyłączyć hihihi będzie tak jak kiedys w USA
Regularnie co tydzień wyłanczac prąd w miastach trzeba...
Zobaczycie za 5 lat będzie 301 tys. ludu  |
|
Powrót do góry |
|
 |
|