Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
W jakie dni tygodnia, wedĹug ciebie, powinien odbywaÄ siÄ kurs prawa jazdy kat. B w j. polskim? |
W dni robocze |
|
18% |
[ 36 ] |
W weekendy |
|
81% |
[ 154 ] |
|
Wszystkich Głosów : 190 |
|
Autor |
Wiadomość |
| kasijaa
| Dołączył: 21 Lip 2007 | Posty: 8 | Skąd: Reykjavik |
|
Wysłany: 22 Sie 2007, 21:43 Temat postu: Kursy prawa jazdy na Islandii |
|
|
mam pytanie kto sie zapisaĹ na prawko na MjĂłdd do szkoĹy i zaczyna nauke w poniedziaĹek ?
niiech mi ktos wie jak tu sie zdaje , z tego co wiem to kurs teoretyczny trwa 5 dni a we wĹasnym zakresie musze sobie znalesc instruktora jazdy jak ja mam to zrobic ?moze ma ktos znajomego kto prowadzi jazdy i jaki jest tego koszt ?
z tego co sĹyszaĹam jest 20 godzin jazdy ale mozna mniej wykupic , cyz to prawda ?
pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
 |
| lovisa OgĹoszeniodawca zweryfikowany
 | Dołączył: 16 Lip 2007 | Posty: 1047 | Skąd: Reykjavik |
|
Wysłany: 22 Sie 2007, 21:49 Temat postu: |
|
|
to zalezy od tego jak jezdzisz autem to wtedy istnieje mozliwosc wykupienia ciut mniej godzin.
slyszalam ze jest polski instruktor ale ponoc dolicza sobie jakies 20 000 wiecej za tlumaczenie.
znam jednego bardzo milego pana tylko musiala bym poszukac numer tel do niego.
znasz angielski?
napisz mi na prv co i jak |
|
Powrót do góry |
|
 |
| unregistered
| Dołączył: 18 Mar 2005 | Posty: 228 | |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
| aguska27
| Dołączył: 14 Sie 2007 | Posty: 85 | Skąd: Polska |
|
Wysłany: 23 Sie 2007, 16:55 Temat postu: |
|
|
Hejka
Ja tez mam zamiar zapisac sie na kurs prawa jazdy po polsku ale niestety pracuje w godzinach zajec. Zostaja tylko weekendy moze ktos wie czy da sie uczeszczac na zajecia w soboty i niedziele??
Ciekawe jak jest z egzaminem teoretycznym i kiedy sie odbywa??
Jezeli chodzi o praktyczny to na wlasna reke trzeba kogos znalesc. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 23 Sie 2007, 16:58 Temat postu: |
|
|
to kiedy odbywa sie teoria to zalezy od czsu w jakim sa wyklady. np na Mjoddzie byly od 18 bodajze do 22 od poniedzialku do piatku. trwaly 1 tydzien. 20 godzin. a co do praktycznego to ja mam sporo czasu wieczorem i jak masz problem to moge ci pomoc z dogadaniem sie z instruktorem. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Bartek
| Dołączył: 06 Lip 2007 | Posty: 129 | Skąd: DÄ
browa GĂłrnicza |
|
Wysłany: 24 Sie 2007, 1:41 Temat postu: |
|
|
Mam maĹe pytanka
Musze miec kurs ukonczony zeby isc na egzamin prawa jazdy ?
SĹyszaĹem Ĺźe moĹźna jezdzic bez prawka z osoba posiadajaca prawo jazdy - na jakich to zasadach i kiedy moge tak jezdzic ?
Trzeba miec wtedy odpowiednia naklejke ?
Gdzie moge ja uzyskac ? |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 24 Sie 2007, 9:11 Temat postu: |
|
|
uzyskasz ja u swojego nauczyciela. trzeba miec tez wyjezdzone iles godzin zeby nauczyciel ci na to pozwolil.
Osoba z ktora bedziesz uczyl sie jezdzic musi miec skonczone 25 lat i conajmniej 2 lata prawo jazdy.
Dodatkowo musisz tez wykupiuc specjalne ubeziecznie w firmie gdzie masz ubezpieczone auto. Z naklejka na aucie mozna jezdzic tylko rok poczym idziesz na egzamin albo jezcze jazde z nauczycielem, bo to on ci powie kiedy i gzdie sa egzaminy a jak bedziesz gototwy po np 3 miesiacach to tylko do niego dzwonisz i sie umawiasz. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| aguska27
| Dołączył: 14 Sie 2007 | Posty: 85 | Skąd: Polska |
|
Wysłany: 24 Sie 2007, 22:48 Temat postu: |
|
|
Hejka
Ja tez mam takie pytanie musze chodzic koniecznie na kurs teoretyczny zeby przystapic do egzaminu?? |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 24 Sie 2007, 22:51 Temat postu: |
|
|
tak jak dla mnie to wydaje mi sie ze musisz isc na kilka jazd a o tym czy juz mozesz przystapic do egzaminu zadecyduje twoj nauczyciel.
napewno jesli jezdzisz peewnie i orientujesz sie w przepisach pozwoli isc na egzaminy wczesniej jak ktos kto nigdy nie siedzial za kierownica i potrzebuje czasu zeby zrozumiec o co chodzi. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Sebastian
 | Dołączył: 25 Sie 2007 | Posty: 51 | Skąd: 20OS034 |
|
Wysłany: 25 Sie 2007, 6:13 Temat postu: Re: Kurs Prawa Jazdy ''B'' |
|
|
kasijaa napisał: | ...jaki jest tego koszt ?
z tego co sĹyszaĹam jest 20 godzin jazdy ale mozna mniej wykupic , cyz to prawda ? |
Koszt jednej godziny jazdy (godzina lekcyjna czyli 45 min) waha siÄ od 5-7 tys. ISK. Kursanci muszÄ
obowiÄ
zkowo "wyjeĹşdziÄ" 16 godzin lekcyjnych z instruktorem jazdy. Po 10, jeĹli instruktor tak zadecyduje, moĹźna dostaÄ pozwolenie na naukÄ pod nadzorem innej osoby speĹniajÄ
cej pewne warunki. Nie potrzeba kupowaÄ Ĺźadnego specjalnego ubezpieczenia. Jest przy tym tylko kilka papierkĂłw do wypeĹnienia i podstemplowania.
aguska27 napisał: | Ja tez mam zamiar zapisac sie na kurs prawa jazdy po polsku ale niestety pracuje w godzinach zajec. Zostaja tylko weekendy moze ktos wie czy da sie uczeszczac na zajecia w soboty i niedziele?? |
Nic mi narazie nie wiadomo o kursach weekendowych. Jednak moĹźna zgĹaszaÄ chÄÄ wziÄcia udziaĹu w takim kursie w sekretariacie ĂkuskĂłlinn Ă MjĂłdd i myĹlÄ, Ĺźe jak bÄdzie wiÄcej chÄtnych to zorganizujemy i taki kurs.
lovisa napisał: | to kiedy odbywa sie teoria to zalezy od czsu w jakim sa wyklady. np na Mjoddzie byly od 18 bodajze do 22 od poniedzialku do piatku. trwaly 1 tydzien. 20 godzin. a co do praktycznego to ja mam sporo czasu wieczorem i jak masz problem to moge ci pomoc z dogadaniem sie z instruktorem. |
W Islandii sprawa zajÄÄ wyglÄ
da zupeĹnie inaczej niĹź w Polsce. Tutaj moĹźna zaczÄ
Ä najpierw jeĹşdziÄ z instruktorem jazdy a potem pĂłjĹÄ na kurs teoretyczny. Zaznaczam, Ĺźe zajÄcia, o ktĂłrych teraz dyskutujemy, to tylko teoria. OĹrodek nie organizuje jazd tak jak w Polsce, a wiÄc kursanci muszÄ
to zaĹatwiÄ we wĹasnym zakresie.
bartek napisał: | Mam maĹe pytanka
Musze miec kurs ukonczony zeby isc na egzamin prawa jazdy ?
SĹyszaĹem Ĺźe moĹźna jezdzic bez prawka z osoba posiadajaca prawo jazdy - na jakich to zasadach i kiedy moge tak jezdzic ?
Trzeba miec wtedy odpowiednia naklejke ?
Gdzie moge ja uzyskac ? |
"NaklejkÄ" tzw. "jazdy treningowej" kursanci otrzymujÄ
od swojego instruktora jazdy jednak w momencie kiedy zadecyduje on o tym, Ĺźe dana osoba moĹźe praktykowaÄ pod okiem innego kierowcy. Kandydat na kierowcÄ musi jednak "wyjeĹşdziÄ" przedtem minimalnie 10 godzin z instruktorem (ani grama mniej wedĹug prawa o ruchu drogowym). UbiegaÄ siÄ o to moĹźna w wydziale komunikacji np. w Reykjaviku lub KĂłpavogur. Kandydat na kierowcÄ, w specjalnej ksiÄ
Ĺźce, ktĂłrÄ
otrzymuje od instruktora jazdy wypeĹnia odpowiednie rubryki, instruktor rĂłwnieĹź. OĹrodek szkolenia wydaje zaĹwiadczenie ukoĹczenia kursu teoretycznego (stawia pieczÄ
tkÄ w odpowiednim miejscu w ksiÄ
Ĺźce). Z tÄ
ksiÄ
ĹźkÄ
naleĹźy udaÄ siÄ do zakĹadu ubezpieczeniowego, w ktĂłrym ubezpieczony jest samochĂłd, na ktĂłrym bÄdziesz "trenowaĹ". Pani poklika w komputerku i jak wszystko jest ok dostajesz kolejnÄ
pieczÄ
tkÄ. Tak uzbrojony przemieszczasz siÄ do wydziaĹu komunikacji no i tu maĹy zonk, poniewaĹź pierwsze dwie instytucje moĹźna zaĹatwiÄ w ciÄ
gu 2 godzin a tÄ trzeciÄ
do dwĂłch dni. JeĹli WK zgodzi siÄ wydaÄ ci pozwolenie na "trening" to ma ono waĹźnoĹÄ max. 15 miesiÄcy. JeĹźeli w tym czasie zdasz wszystkie egzaminy to to pozwolenie traci waĹźnoĹÄ automatycznie. CaĹa operacja nie kosztuje ciÄ ani penia.
aguska27 napisał: | Ja tez mam takie pytanie musze chodzic koniecznie na kurs teoretyczny zeby przystapic do egzaminu?? |
Tak. Koniecznie.
aguska27 napisał: | tak jak dla mnie to wydaje mi sie ze musisz isc na kilka jazd a o tym czy juz mozesz przystapic do egzaminu zadecyduje twoj nauczyciel.
napewno jesli jezdzisz peewnie i orientujesz sie w przepisach pozwoli isc na egzaminy wczesniej jak ktos kto nigdy nie siedzial za kierownica i potrzebuje czasu zeby zrozumiec o co chodzi. |
25 godzin teorii i minimalnie 16 godzin praktyki przewidujÄ
przepisy. JeĹli instruktorzy robiÄ
inaczej to tylko i wyĹÄ
cznie na wĹasnÄ
odpowiedzialnoĹÄ i odpowiedzialnoĹÄ kandydata na kierowcÄ. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 25 Sie 2007, 10:24 Temat postu: |
|
|
a ja nie chodzilam na teorie haha!
nawet ksiazki nie dostalam
ahhh to byly czasy,co? |
|
Powrót do góry |
|
 |
| kuba_wojc
| Dołączył: 26 Lip 2007 | Posty: 2 | Skąd: Keflavik |
|
Wysłany: 25 Sie 2007, 10:39 Temat postu: |
|
|
A czy ktoĹ wie gdzie moĹźna zrobiÄ prawo jazdy kategorii C lub D ? |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 25 Sie 2007, 10:43 Temat postu: |
|
|
ja bym poszukala w ksiazce tel Ăkukennsla skĂłlinn i sie dowiedzial gdzie. Jeszcze tak szkola jest w Frumherji na 110 r-vik ale szczerze to mysle trzeba poszukac i podzwonic.
Koniec jezyka za przewodnika! |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 25 Sie 2007, 15:58 Temat postu: |
|
|
lovisa napisał: | a ja nie chodzilam na teorie haha!
nawet ksiazki nie dostalam
ahhh to byly czasy,co? |
a ja zrobilem prawo jazdy kat.C za 500zl wyjeĹşdziwszy tylko 4h cieĹźarĂłwkÄ
przed egazminem.
Ale to w Polsce bylo i sposobem hehe  |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 25 Sie 2007, 19:37 Temat postu: |
|
|
Teoria teoriÄ
, a Ĺźycie Ĺźyciem. Z wĹasnego doĹwiadczenia wiem, Ĺźe nie trzeba chodziÄ na Ĺźadne kursy, nie trzeba jeĹşdziÄ 16 godzin. Trzeba za to znaÄ przepisy i potrafiÄ prowadziÄ samochĂłd. No i oczywiĹcie zdaÄ egzaminy, testy, ustny egzamin i praktyczny egzamin. Jest duĹźo Ĺatwiej niĹź w Polsce. Nie trzeba krÄciÄ pÄtli po placu manewrowym, jeĹşdzi sie wyĹÄ
cznie po mieĹcie. A pytania sÄ
proste. JeĹli potrafisz odpowiedzieÄ na polskie testy, zdasz na pewno.
ZresztÄ
, jeĹli ktoĹ ma polskie prawo jazdy to moĹźe z powodzeniem siÄ nim posĹugiwaÄ lub wymieniÄ je na islandzkie. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 25 Sie 2007, 19:54 Temat postu: |
|
|
tak zgadzam sie pytania sa proste i testy tez.
testy byly dla nie bardziej na logike bo z 3 zdjec bylo widac ze 2 nie pasuja. znaki to trzeba rzecz jasna znac i je opisac. tramwajow tu nei ma wiec juz jest udogodnienie.
mi zadali takie pytania:
co oznaczaja kontrolki na pulpicie,
jak sie sprawdza pasy bezpieczenstwa czy sa dobre,
i jak nalezy zostawic auto gdy z niego wychodzimy, chodzi tu o zaciagniecie recznego, wylaczenie swiatel itp |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Sebastian
|
Wysłany: 27 Sie 2007, 2:33 Temat postu: |
|
|
Z tego co wiem, na jÄzyk polski zostaĹy przetĹumaczone tylko 3 z 8 testĂłw. TĹumaczenie jest bardzo dziwne i niezrozumiaĹe, a wiÄc trzeba je uwaĹźnie czytaÄ. Do tego pytania sÄ
czÄsto podchwytliwe. Tematy przytoczone przez Lovis'e to zagadnienia z egzaminu praktycznego, na ktĂłrym kandydat jest sprawdzany z wiedzy dotyczÄ
cej pojazdu np. zmiana koĹa, kontrolki na desce rozdzielczej itd. Te zagadnienia bÄdÄ
poruszane na kursie teoretycznym. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Sebastian
|
Wysłany: 27 Sie 2007, 2:52 Temat postu: |
|
|
Mam nadziejÄ, Ĺźe nie dostanÄ bana lub ostrzeĹźenia od amina. JeĹli szukacie informacji na temat kursu, kosztĂłw itp. rzeczy to zapraszam na stronÄ oĹrodka ĂkuskĂłlinn Ă MjĂłdd. _________________ ByĹy wykĹadowca w oĹrodku szkolenia kandydatĂłw na kierowcĂłw. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| yasminum OgĹoszeniodawca zweryfikowany
| Dołączył: 11 Paź 2006 | Posty: 322 | |
|
Wysłany: 27 Sie 2007, 22:05 Temat postu: |
|
|
A co dokĹadnie mam rozumieÄ pod pojÄciem wymieniÄ polskie prawo jazdy na islandzkie? I jak tego dokonaÄ? |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 27 Sie 2007, 22:12 Temat postu: |
|
|
pojsc na policje i poprosoc o wymiane. zapewne trzeba miec zdjecie ale nie wiem. biura policju znajduja sie przy ul: borgartĂşn bodajze 7. polska jet na liscvie krajow ktore nie musza juz wymieniac prawa jazdy tak jak o bylo kiedys. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|