Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
| traceroute
| Dołączył: 28 Cze 2007 | Posty: 13 | |
|
Wysłany: 28 Cze 2007, 17:08 Temat postu: System elektroenergetyczny, czy na islandii coĹ takiego jest |
|
|
Witam
Jestem nowy na forum, ktĂłre znalazĹem dopiero niedawno temu. Mam pytanie.Czy na silandii jest coĹ takiego jak system elektroenergetyczny.Tzn czy sÄ
moĹźe linie elektroenergetyczne 110kV,220kV, 400kV a od nich odchodzÄ
dopiero linie rozdzielczne czy moĹźÄ istnieje coĹ takiego jak systemy wyspowe (lokalne nie poĹÄ
czone ĹşrĂłdĹa energi elektrycznej)? W sumie to interesujÄ
mnie tego typu rzeczy a jakoĹ islandia ze wzglÄdu na wielkoĹÄ, rozmieszczenie odbiorcĂłw(miast), pod tym wzglÄdem stanowi dla mnie tajemnicÄ a nie wiem kogo zapytaÄ kto by coĹ na ten temat wiedziaĹ. Jezlei ktoĹ moĹźe udzieliÄ mi porady na ten temat to bym bym wdziÄczny. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Basia
 | Dołączył: 24 Lis 2004 | Posty: 628 | Skąd: Reykjavik |
|
Wysłany: 28 Cze 2007, 18:07 Temat postu: |
|
|
Tu jest link do mapki:
http://www.landsnet.is/index.aspx?GroupId=22
Mapka juz troche nieaktualna, powstala m.in. nowa linia - Fljotsdalslina 3&4. Przeznaczona jest na 420 kV, ale dziala teraz na 220kV.
Jak widzisz, system jest zamkniety i funkcjonuje przyzwoicie.
Pozdro,
Basia |
|
Powrót do góry |
|
 |
| traceroute
|
Wysłany: 28 Cze 2007, 21:04 Temat postu: |
|
|
Basia dziÄkujÄ za odpowiedz.
Z tego co widaÄ po wyspie to optymalna konfiguracja (pierĹcieĹ).Ale w stosunku do europy to napiÄcia jakieĹ dziwne (coĹ czujÄ tam ingerencjÄ firm z USA) albo koniecznoĹÄ dostosowania do nietypowych (wg. europejskich ) norm. Ciekaw jestem czÄsto rozcina ten pierĹcieĹ na przykĹad burza, jakieĹ doziemienie jednej fazy czy ...coĹ ale na to oczywiĹcie nie oczekujÄ z nikÄ
d odpowiedzi.
Postaram siÄ zaraz znaleĹÄ strone kodowÄ
islandzkÄ
bo na razie to mi wiÄcej "chiĹskich" czcionek wyĹwietka jak europejsko-islandzkich to poczytam. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Basia
|
Wysłany: 28 Cze 2007, 23:17 Temat postu: |
|
|
Burz nie ma, wiec to nie jest problem. A przerwy w zasilaniu? Nie wiem jak jest w okolicach nie za gesto zaludnionych, w Reykjaviku nie pamietam, zeby kiedys byla przerwa w zasilaniu. Do nowej huty teraz poprowadzili podwojna linie (to wlasnie ta Fljotsdalslina), bo sie bali, ze teren lawiniasty i moze im slupy "zdjac". Chociaz sa liczone na lawiny rowniez.
Linie maja awarie glownie ze wzgledu na ekstremalne oblodzenie w obszarach gorskich, to jest cos co sie nazywa "incloud ice" i jest pewna odmiana sadzi. To najwiekszy problem. Incloud ice oblepia przewody przy silnym wietrze i dodatkowo powoduje ich skrecanie. W rezultacie latwo o zerwanie.
Nie znam sie na stronie elektrycznej tylko konstrukcyjnej, niestety. Moze ktos cos jeszcze dopowie. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| traceroute
|
Wysłany: 29 Cze 2007, 9:03 Temat postu: |
|
|
DziÄkujÄ za informacje. ChciaĹ bym tylko dodaÄ,Ĺźe polskie linie nie gorsze i swoje "incloud ice" teĹź majÄ
. 4 lata temu to zerwaĹo doĹÄ waĹźnÄ
linie w kraju wĹaĹnie ze wzglÄdu na oblodzenie i silny wiatr....zresztÄ
co roku coĹ zrywa.
Oki dziÄki za info.Postaram siÄ w necie doczytaÄ a czego bym nie wiedziaĹ to siÄ zapytam. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Basia
|
Wysłany: 29 Cze 2007, 10:30 Temat postu: |
|
|
Tak, ale z tego co wiem ten polski "ice" ma 4 razy nizsza wartosc
Pozdrawiam, Basia |
|
Powrót do góry |
|
 |
| traceroute
|
|
Powrót do góry |
|
 |
| karuta Alpha Team
| Dołączył: 01 Kwi 2004 | Posty: 1245 | |
|
Wysłany: 28 Sie 2007, 16:13 Temat postu: |
|
|
ale super ,najlepsze jest ostatnie stwierdzenie......a swoja droga to myslalam (laik i kobieta) ze tego nie mozna dotykac .....ze trzeba najpierw wylaczyc albo cos...  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Basia
|
Wysłany: 28 Sie 2007, 17:55 Temat postu: |
|
|
Traceroute, swietny filmik, dzieki
Nie pomyslam nigdy, zeby uzywac youtube do celow zawodowych, ide szukac ladnego filmiku o galopowaniu przewodow... |
|
Powrót do góry |
|
 |
| traceroute
|
Wysłany: 28 Sie 2007, 20:37 Temat postu: |
|
|
Sie moĹźe wydawac,ze to niebezpieczna praca. Fakt niebezpieczna jak ktoĹ nie wie jak siÄ z tym 400kV obchodziÄ. Jakby wziasc pod uwage ile osob ginie od pracy pod napieciem w energetyce i ile w kuchni czy lazience to pewnie najbezpieczniej by bylo siedziec na izolatorze linii:) A swoja droga slyszeliscie o Jaceku Chmielniku (graĹ w vabank i kingsize) w zeszĹym tygodniu zabiĹ go prÄ
d bo probowaĹ gniazdko czy cuĹ naprawiÄ. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| pylon
| Dołączył: 23 Sie 2007 | Posty: 7 | Skąd: Pszczyna (PL) |
|
Wysłany: 29 Sie 2007, 9:37 Temat postu: |
|
|
Ĺwietny film traceroute!!
Zastanawiam siÄ nad tym czy ta platforma jest jakoĹ odizolowana od reszty sprzÄtu helikoptera oraz czy taki helikopter/platforma jest potem jakoĹ "uziemiany" przed lÄ
dowaniem, bo to chyba by mogĹo spowodowaÄ jakieĹ zniszczenia w instalacji elektrycznej
pozdrĂłwko
pylon |
|
Powrót do góry |
|
 |
| traceroute
|
Wysłany: 29 Sie 2007, 9:53 Temat postu: |
|
|
Platforma nie jest odizolowana od helikopetera. Chodzi o to,Ĺźe napiecie na linii elektrycznej jest w stosunku do ziemi a nie w stosunku do helikoptera. Gdyby podĹÄ
czyÄ kablem helikopter do ziemi i linii toby chyba go wyniosĹo na orbite a tak o wystÄpuje jedynie prÄ
d pojemnoĹciowy jaki ma ten statek powietrzny w stosunku do ziemi i otoczenia i stÄ
d te "Ĺuki". To tak jak byĹ dotknÄ
Ĺ stojÄ
c na izolatorze np. grubej gumie do przewodu elektrycznego- nic byÄ nie poczuĹ ale stojÄ
c juĹź na mokrej podĹodze w piwnicy ...teĹź by ciÄ mogĹo wynieĹÄ na orbite.
Mimo wszystko jak widaÄ na filmie facet jest ubrany w specjalny strĂłj dobrze przewodzÄ
cy Ĺźeby potencjaĹ na nim samym byĹ rĂłwny zero...czyli przykĹadowo napiÄcie od palca wskazujÄ
cego lewej rÄki do palca maĹego prawej nogi nie byĹo wyĹźsze nic ileĹ tam i Ĺźeby nie spadĹ. A swojÄ
drogÄ
ciekawe jak goĹÄ pracuje na linii jednoprzewodowej ....siÄ mi przypomina jak widziaĹem w cyrku goĹcia co jeĹşdziĹ na rowerku jednokoĹowym po linie.  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| pylon
| Dołączył: 23 Sie 2007 | Posty: 7 | Skąd: Pszczyna (PL) |
|
Wysłany: 29 Sie 2007, 10:00 Temat postu: |
|
|
WidziaĹek kiedyĹ dokument na Discovery o tego typu remontach. KoleĹ ma ubranie ze srebra (jeden solidny kawaĹ biĹźuterii) a na jednej linie kolesie zamontowali sobie taki wagoniktakĹźe sprawa jeszcze przyjemniejsza chyba
Co do helikoptera to chyba jednak jakiĹ Ĺadunek siÄ gromadzi na nim i podczas lÄ
dowania mĂłgĹby mieÄ problemy.
Podobnie jak sterowiec Heidenberg, ktĂłry zostaĹ najprawdopodobniej trafiony piorunem i podczas lÄ
dowania dopiero spĹonaĹ. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| traceroute
|
Wysłany: 29 Sie 2007, 10:24 Temat postu: |
|
|
Tylko porĂłwnaj powierzchniÄ sterowca i helikoptera. BiorÄ
c pod uwagÄ powierzchniÄ jednego i drugiego to helikopter wypada doĹÄ kiepsko.Czyli mimo duĹźego napiÄcia i nieduĹźej pojemnoĹci ostatecznie Ĺadunek jaki "podkradnie" z linii helikopter jest niewielki.(Na zapalniczce piezo masz kilkanaĹcie kilo woltĂłw a nie zabija). Bardziej bym siÄ obawiaĹ uszkodzenia albo zabrudzenia izolatora dla tego czĹowieka
Pytanie do Basi. Czy na islandii ptactwo teĹź nie siada na liniach powyĹźej kilkunastu kV? Bo tak siÄ przyglÄ
dam to raczej nie widziaĹem Ĺźeby jakieĹ goĹÄbie siadaĹy nawet na tych drutach uziemionych na liniach wysokiego napiÄcia a na Ĺrednim napiÄciu i niskim to zawsze ich siedzi caĹe mnustwo. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 29 Sie 2007, 16:15 Temat postu: |
|
|
traceroute napisał: | .....mnustwo. |
Panie mgr inz. piszemy "mnĂłstwo" jak juz coĹ  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Basia
|
Wysłany: 29 Sie 2007, 20:47 Temat postu: |
|
|
Traceroute, zyzak zazdrosci ci fajnej pracy:)
Na Islandii raczej nie ma problemu z ptakami. Niemniej mam gdzies w archiwum takie fajne zdjecie izolatora obgryzionego przez ptaki. I tu widac przewage izolatorow ceramicznych:) |
|
Powrót do góry |
|
 |
| mjkl ILOĹÄ OSTRZEĹťEĹ: 1
| Dołączył: 26 Paź 2006 | Posty: 2605 | |
|
Wysłany: 29 Sie 2007, 20:55 Temat postu: |
|
|
Basia napisał: | Traceroute, zyzak zazdrosci ci fajnej pracy:) |
moze gowensa dzis jeszcze nie palil ;] |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 29 Sie 2007, 23:24 Temat postu: |
|
|
nie zazdroszcze tej pracy, zazdroszcze jedynie takiego zajecia, gdzie sie nic nie robi a ma siÄ pieniazki - do tego dÄ
Ĺźe i kiedys tak bedzie
MichaĹ rozumiem Twoj bĂłl ale zakoduj Sobie raz na zawsze ,ze ja nie palÄ, panimajesz? a gdzie tam.....  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| traceroute
|
Wysłany: 30 Sie 2007, 12:53 Temat postu: |
|
|
zyzak napisał: | traceroute napisał: | .....mnustwo. |
Panie mgr inz. piszemy "mnĂłstwo" jak juz coĹ  |
Mi fajnej pracy? ...a gdzie ja pracuje?
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
| traceroute
|
Wysłany: 30 Sie 2007, 12:57 Temat postu: |
|
|
Co do ortografi to przepraszam najmocniej niektĂłrych forumowiczĂłw za bĹÄdy jakie popeĹniam.  |
|
Powrót do góry |
|
 |
|