Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
| Hubercik
 | Dołączył: 15 Wrz 2004 | Posty: 184 | Skąd: Warszawa |
|
Wysłany: 6 Paź 2007, 11:47 Temat postu: Kolejny raz wysokie miejsce Islandii |
|
|
To juz w zasadzie norma.W plebiscycie czytelnikĂłw magazynu Rider's Digest Islandia zajÄĹa drugie miejsce tuĹź za FinlandiÄ
pod wzglÄdem najbardziej przyjazdnego Ĺrodowisku paĹstwa oraz paĹstwa w ktĂłrym ludnoĹÄ moĹźe czuÄ siÄ bezpiecznie. To nie tylko sukces Islandii(do ktĂłrych co roku zdÄ
ĹźyĹa ona nas przyzwyczaiÄ), ale takĹźe caĹej Skandynawii. Finlandia, Islandia, Norwegia, Szwecja tak wyglÄ
da czoĹĂłwka  _________________ Kapitalizm-to nie kraj.Komunizm-to nie kraj.I WschĂłd, i ZachĂłd-to nie kraj.Ale Islandia-to kraj. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 25 Paź 2007, 20:27 Temat postu: Re: Kolejny raz wysokie miejsce Islandii |
|
|
Z ta ekologia to jest chyba tak dobrze wylacznie z uwagi na mala liczbe mieszkancow. Po roku na Westfjordzie moge powiedziec jedno: nikomu nie przyszlo do glowy by drukowac obustronnie, zuzyte baterie tonery i drukarki wyrzucane sa gdzie popadnie (czyli podobnie jak zuzyte marchewki:P - do zwyklego smietnika) Wszystko co sie da jest palone ic zasem niebieski dymek wital z rana mieszkancow Samochody pozostawiane przed sklepami na 10 minut z wlaczonym silnikiem to norma.
Odpady sa segregowane glownie przez Polakow bo za puszke czy but jest 10kr.
Po krotkim jak na razie czasie w Rvk moge powiedziec jedno - w nowej pracy dbaja o segregacje odpadow ale o zuzycie papieru wcale no i w wielu dzielnicach nie ma zadnej segregacji odpadow.
Pozdroi
Hubercik napisał: | To juz w zasadzie norma.W plebiscycie czytelnikĂłw magazynu Rider's Digest Islandia zajÄĹa drugie miejsce tuĹź za FinlandiÄ
pod wzglÄdem najbardziej przyjazdnego Ĺrodowisku paĹstwa oraz paĹstwa w ktĂłrym ludnoĹÄ moĹźe czuÄ siÄ bezpiecznie. To nie tylko sukces Islandii(do ktĂłrych co roku zdÄ
ĹźyĹa ona nas przyzwyczaiÄ), ale takĹźe caĹej Skandynawii. Finlandia, Islandia, Norwegia, Szwecja tak wyglÄ
da czoĹĂłwka  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
| stan
 | Dołączył: 12 Sie 2007 | Posty: 689 | |
|
Wysłany: 26 Paź 2007, 21:42 Temat postu: |
|
|
no tez uwazam ze to miejsce jest podejzanie wysokie jak na kraj w ktorym scieki wpuszcza sie bezposrednio w ocean z pominieciem wszelkich oczyszczalni, a latarnie uliczne sie swieca zarowno w dzien jak i w nocy. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| stan
 | Dołączył: 12 Sie 2007 | Posty: 689 | |
|
Wysłany: 26 Paź 2007, 21:44 Temat postu: |
|
|
no i jeszcze te potworne ilosci jedzenia ktore sie tu wyrzuca, to juz nie wiem czy o ekologie zahacza bo zarcie jest raczej biodegradowalne  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| kriz_dux
| Dołączył: 21 Wrz 2007 | Posty: 207 | Skąd: ToruĹ |
|
Wysłany: 26 Paź 2007, 21:48 Temat postu: |
|
|
ale to Ĺźarcie trzeba jakoĹ wyprodukowaÄ,
w koĹcu dowieĹşÄ, a Ĺźeby to zrobiÄ potrzeba energii, itd
wiÄc zahacza o ekologiÄ moim skromnym zdaniem... |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Arysta
| Dołączył: 22 Cze 2007 | Posty: 80 | |
|
Wysłany: 29 Paź 2007, 15:30 Temat postu: |
|
|
zastanawiaĹam siÄ jak to jest tu z segregacjÄ
Ĺmieci bo nie zauwaĹźyĹam oddzielnych pojemnikĂłw na surowce wtĂłrne. Nie wiem co siÄ dziejÄ ze Ĺmieciami ktĂłre sÄ
ku mojemu zdziwieniu doĹÄ czÄsto zabirane. Czy moje wysiĹki segregowania Ĺmieci ma jakiĹ sens skoro i taak wyrzucam wszystko do jednego kosza na Ĺmieci? |
|
Powrót do góry |
|
 |
| kriz_dux
| Dołączył: 21 Wrz 2007 | Posty: 207 | Skąd: ToruĹ |
|
Wysłany: 29 Paź 2007, 15:45 Temat postu: |
|
|
przypuszczam, Ĺźe chyba nikt siÄ tym nie przejmuje tutaj... (przynajmniej ja takiego przejÄcia nie zauwaĹźyĹem)
a kiedyĹ jak zapytaĹem siÄ jednego Islandczyka czy nie zadrukowujÄ
drugiej strony arkusza (mĂłwiÄ
c do tego, Ĺźe nie lubiÄ jak siÄ coĹ marnuje), to usĹyszaĹem: "a ja lubiÄ marnowaÄ"
a Ĺmieci chyba po prostu znikajÄ
... same ;> |
|
Powrót do góry |
|
 |
|