Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
| O.E. Opiekun Forum
 | Dołączył: 03 Lut 2004 | Posty: 2552 | Skąd: Pl. Od Słońca 3/Europa |
|
Wysłany: 30 Kwi 2007, 4:47 Temat postu: ISLANDOFILIA |
|
|
Islandofilia to nie tylko chorobliwe zakochanie w Islandii.
To także szacynek do tego kraju, dostrzeganie piekna krajobrazów, docenianie kultury, ale jednocześnie nie uciekanie od wad, których Islandia na pewno ma wiele.
Niektórzy Islandofile mieszkają na Islandii, a inni (zwykle młodzi) marzą w Polsce by kiedyś podróżować po Islandii a może nawet na niej zamieszkać...
Tutaj będą mogły porozmawiać sobie takie osoby, bez niepotrzebnych (i głupich) komentarzy osób, które są raczej islandowstrętami. Utożsamiają ten kraj z jakimiś swoimi problemami, nie mogąc oddzielić własnych frustracji od tego co po prostu jest piękne.
Mam nadzieję, że takie miejsce przypadnie do gustu tym, którzy zakochali się w Islandii. _________________ CHCESZ WSPOMÓC FORUM ORAZ ICELAND.PL? WPŁAĆ DATEK!
|
|
Powrót do góry |
|
 |
| nigel Reporter ICELAND.PL
 | Dołączył: 06 Lis 2004 | Posty: 261 | Skąd: Warszawa |
|
Wysłany: 22 Lip 2007, 23:34 Temat postu: Re: ISLANDOFILIA |
|
|
Odżajer Egzegeta napisał: | Niektórzy Islandofile mieszkają na Islandii, a inni (zwykle młodzi) marzą w Polsce by kiedyś podróżować po Islandii a może nawet na niej zamieszkać... |
Islandofilom z Polski trudno słuchać, że Islandczycy chcą się przeprowadzać do Hiszpanii, a niektórzy rodacy niejako zmuszeni do wyjazdu na Islandię pytają czy tam faktycznie da się żyć. To jakaś bezczelna plotka, odpowiadam na drugie pytanie  _________________ Skandynawia - wortal raczkujący |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Peterans
 | Dołączył: 28 Sie 2004 | Posty: 367 | Skąd: Warszawa |
|
Wysłany: 31 Lip 2007, 8:18 Temat postu: |
|
|
Fakt, jestem młodym islandofilem a celem jest Islandia. Nie będzie to jednak podróż turystyczna na kilka tygodni/miesięcy. Raczej polecę tam na dłużej, jestem coraz bardziej zdeterminowany. Coraz poważniej podchodzę do kwestii wylotu na Islandię, znalezienie pracy, mieszkanie tam. Nic poza śmiercią fizyczną nie jest w stanie mnie zatrzymać
Cytat: | Islandofilom z Polski trudno słuchać, że Islandczycy chcą się przeprowadzać do Hiszpanii |
Duża część Islandczyków marzy o wylocie w ciepłe kraje, tak się też dzieje. Po pewnym czasie jednak takie postacie wracają na swoją wyspę. Najczęściej takimi egoztykofilami są ludzie z większych miast, marzeń jednak nie brakuje tym z małych miasteczek. Takich jak Noi z filmu Noi Albinoi jest z pewnością wielu. Cóż, każdy swoje "szczęście" gdzie indziej. Islandofile widzą je na Islandii, niektórzy Islandczycy w Hiszpanii.
Mnie poza fascynacją Islandią interesują również takie miejsca jak Svalbard, Wyspy Owcze, Grenlandia czy Nunavut. Jednak nigdzie tam siebie nie wyobrażam... tylko na Islandii. Więc i tak się stanie.
Niewtajemniczeni Polacy którzy wybierają się na Islandię jedynie w celach zarobkowych mogą zadawać takie pytania. Gdy mówi się Islandia przeciętnemu Kowalskiemu to kojarzy mu się z lodem, śniegiem i mrozem. Mnie też tak się to kojarzyło na samym początku. Może nie z rekordowymi mrozami w stylu Antarktyda -80 ale -15 -> -20.
Gdy poznaje się Islandię od podszewki to wtedy jest zadziwiające jak tam toczy się życie, jak żyją ludzie i że wszystko ma się tak "dobrze" ;-) |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|