Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
|
Wysłany: 15 Sty 2006, 20:56 Temat postu: Przedszkole |
|
|
Witam
Mam pytanie (teoretycznie jak narazie) czy jest moĹźliwoĹÄ Ĺźe jeĹli dostanÄ prace na Islandi (wszystko wedĹug prawa - na biaĹo) to czy jest szansa ĹciÄ
gniÄcia dziecka i zapisania go do przedszkola ? czy jednak pozostaje zostawienia dziecka z rodzinÄ
tu w Polsce.
DziÄkujÄ za jakiekolwiek informacje. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Snipper
| Dołączył: 11 Sty 2006 | Posty: 61 | Skąd: Reykjavik |
|
Wysłany: 16 Sty 2006, 1:01 Temat postu: |
|
|
Salomy
oczywiscie ze tak. pamietaj ze islandia to kraj europejski. wrecz jesli wykazesz zainteresowanie zciagnieciem dziecka to wiekszosc ludzi i instytucji wrecz ci pomoze. tu jest bardzo oplacalne posiadanie dziecka.to co teraz napisze moze byc troche niesmaczne ale islandia jest zainteresowana odswiezeniem genow wiec kazdy swiezy material genetyczny jest pod specjalnymi prawami. wiem to co napisalem jest troche prymitywne ale do takich wnioskow doszedlem po wysluchaniu setek zawoalowanych opini islandczykow. jak chcesz wiecej informacji to daj znac |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Grazyna
| Dołączył: 06 Gru 2005 | Posty: 1093 | Skąd: Islandia |
|
Wysłany: 16 Sty 2006, 9:57 Temat postu: |
|
|
To wszystkom prawda. Tylko trzeba sie liczyc z tym , ze przedszkola sa stosunkowo drogie. Ale i tak warto miec tu prace i dzecko przy sobie.Zycze duzo szczescia.Na pewno nie pozalujesz swojej decyzji. _________________ Brunetka |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 16 Sty 2006, 10:05 Temat postu: |
|
|
hej dziÄki za odp. PytaĹam bo jest szansa, narazie nie jest to na 100 %. Ale pewna firma w Keflavik do ktĂłrej wysĹaĹam CV szuka kobiet do pracy. Kontrakt miaĹby byÄ na 6 miesiÄcy. Pod koniec stycznia mam z nimi spotkanie tu w Polsce i dopiero wtedy okaĹźe siÄ czy mnie zatrudniÄ
czy nie. A rozĹÄ
ka z dzieckiem (4latka) na tyle czasu to jest cos strasznego dla rodzica i dziecka :-(. Dlatego narazie na forum pytaĹam o moĹźliwoĹÄ przedszkola.
Pozdrawiam serdecznie
a to mĂłj numer gg 7393627 w razie jakby ktoĹ miaĹ wiÄcej informacji. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| leszek16064 OgĹoszeniodawca zweryfikowany
 | Dołączył: 19 Lis 2005 | Posty: 224 | Skąd: Akranes |
|
Wysłany: 19 Sty 2006, 21:27 Temat postu: |
|
|
Wszystko co napisali poprzednicy to tylko w czÄĹci prawda.
Po pierwsze przedszkole jest taĹsze niz jeĹźeli miaĹabyĹ wynajÄ
Ä niaĹkÄ do dziecka, niestety na wolne miejsce w przedszkolu trzeba czekaÄ nawet kilka miesiÄcy, chyba Ĺźe masz szczÄĹcie. Wiem poniewaĹź z ĹźonÄ
czekamy juĹź jakiĹ czas a wolne miejsce ma dopiero byÄ czerwiec lipiec, w poprzedniej miejscowoĹci terz trzeba byĹo czekaÄ okoĹo 3-4 mieĹ na wolne miejsce.
Pozdrawiam i powodzenia.  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Grazyna
| Dołączył: 06 Gru 2005 | Posty: 1093 | Skąd: Islandia |
|
Wysłany: 20 Sty 2006, 9:20 Temat postu: |
|
|
Ja mialam na mysli realia polskie, odnosnie przedszkola. _________________ Brunetka |
|
Powrót do góry |
|
 |
| leszek16064 OgĹoszeniodawca zweryfikowany
 | Dołączył: 19 Lis 2005 | Posty: 224 | Skąd: Akranes |
|
Wysłany: 20 Sty 2006, 10:40 Temat postu: |
|
|
OczywiĹcie GraĹźynko w stosunku do opĹat w polsce jest drogo ale jak prawie wszystko w Islandii.
Nie wiem jak sytuacja wyglÄ
da w Reykiawiku czy Keflawiku, ale tak to wyglÄ
da np: w Stykkisholmor i Akraness, a z tego co wiem to i w innych miejscowoĹciach z wolnymi miejscami w przedszkolach jest podobnie.
Pozdrawiam. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| viking User bywa zĹoĹliwy, IGNORUJ takie posty!
 | Dołączył: 22 Sie 2005 | Posty: 1747 | Skąd: Reykjavik |
|
Wysłany: 20 Sty 2006, 15:48 Temat postu: |
|
|
OgĂłlnie na caĹej Islandii jest problem z wolnymi miejscami w przedszkolach. _________________ Bardzo niewielu mÄĹźczyzn posiada klucz do serca kobiety, pozostali obywajÄ
siÄ wytrychem. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Asiaaa
| Dołączył: 21 Paź 2006 | Posty: 45 | Skąd: Akureyri |
|
Wysłany: 3 Sty 2007, 17:19 Temat postu: |
|
|
Chcialabym odswierzyc troche temat przeczkola. A dokladnie zapytac sie czy ktos ma dziecko w przeczkolu w Akureyri. Chcialabym wyslac synka ale najperw chcialabym sie zorentowac jak dzieci polskie radza sobie w w przeczkolu i wogule czegos wiecej sie dowiedziec.
Bardzo dziekoje i mam nadzieje ze ktos mi odpisze |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 8 Sty 2007, 8:43 Temat postu: |
|
|
Salomy
tylko uwaĹźaj Ĺźeby tÄ
firmÄ
z Keflavik nie byĹa firma "Vo.. ". Przepraszam ,Ĺźe nienapisaĹem caĹej nazwy ,ale juĹź raz zostaĹem zganiony za pisanie caĹoĹÄi
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
| aniafmk
| Dołączył: 31 Sie 2006 | Posty: 20 | |
|
Wysłany: 10 Sty 2007, 14:51 Temat postu: DZIECI RADZA SOBIE SUPER |
|
|
dzieci w przedszkolach radza sobie ekstra..cĂłreczka moich znjomych ma 4 latka i chodzi do islandzkiego pzredszkola juz 10 miesiÄcy gada po islandzku jak typowy maĹy islandczyk... |
|
Powrót do góry |
|
 |
| agatka
| Dołączył: 18 Gru 2006 | Posty: 328 | |
|
Wysłany: 11 Sty 2007, 22:33 Temat postu: Przedszkole |
|
|
Asiaaa napisał: | Chcialabym odswierzyc troche temat przeczkola. A dokladnie zapytac sie czy ktos ma dziecko w przeczkolu w Akureyri. Chcialabym wyslac synka ale najperw chcialabym sie zorentowac jak dzieci polskie radza sobie w w przeczkolu i wogule czegos wiecej sie dowiedziec.
Bardzo dziekoje i mam nadzieje ze ktos mi odpisze |
moje dziecko dostalo miejsce w przedszkolu dokladnie po miesiacu pobytu. Szybciej dostaje sie miejsce jezeli dziecko jest starsze np. 5 letnie gdyz przed nim szkola. Poczatki nie byly ciekawe dziecko po 2 tygodniach stracilo chec chodzenia do przedszkola - trafil do grupy gdzie byli sami islandczycy. Codziennie byla mala walka - kryzys trwal jakies 3 tygodnie a potem bylo juz coraz lepiej. Dziecko zaczelo z radoscia chodzic do przedszkola. Najwazniejsze to sie nie poddawac!!!! Obecnie chodzi do pierwszej klasy i bez problemu sie porozumiewa. Zaznaczam, ze w domu mowimy tylko po polsku. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Asiaaa
|
Wysłany: 12 Sty 2007, 14:20 Temat postu: |
|
|
Dieki za informacje w tym tygodniu zapisuje synka do przedszkola i mam nadzieje ze bedzie dobrze. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| agatka
|
Wysłany: 12 Sty 2007, 15:43 Temat postu: |
|
|
Zachecaj go jak najwiecej. Nam doroslym jest ciezko na poczatku a co tu mowic o dzieciaczku. Badz dobrej mysli i nieprzejmuj sie trudnosciami. Dzieci sie ucza bardzo szybko, ze my mozemy tylko zazdroscic!!!! Powodzenia |
|
Powrót do góry |
|
 |
| wika
| Dołączył: 31 Gru 2006 | Posty: 33 | |
|
Wysłany: 15 Lut 2007, 21:51 Temat postu: |
|
|
chcialabym sie dowiedziec czy przedszkola sa otwarte tak jak szkoly czyli do konca maja-poczatek czerwca czy moze jakies w wakacje jest otwarte w Reykjaviku,bo chcialabym zapisac dziecko do takiego zeby pozniej nie szukac drugiego na wakacje |
|
Powrót do góry |
|
 |
| karuta Alpha Team
| Dołączył: 01 Kwi 2004 | Posty: 1245 | |
|
Wysłany: 15 Lut 2007, 23:35 Temat postu: |
|
|
przedszkola maja przerwe latem od 4 do 6 tyg.Zapisz sie czym predzej bo listy oczekiwania w Rvk sa nawet i 2 letnie. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| agatka
|
Wysłany: 16 Lut 2007, 10:09 Temat postu: |
|
|
W kazdym przedszkolu jest ustalana odrebnie przerwa letnia. W tej chwili sie o tym nie dowiesz. W przedszkolu, do ktorego chodzilo moje dziecko, byla wywieszona lista i trzeba bylo wpisac termin kiedy rodzicom by pasowalo. Nastepnie wybrany zostal termin na ktory przypadlo najwiecej wpisow.
Przedszkole bylo zamkniete przez jeden miesiac. Kazde przedszkole ma taki obowiazek.
Najlepiej podejsc do kuratorium i tam skladasz podanie o przyjecie do przedszkola. Oni dadza ci informacje o przedszkolach w poblizu miejsca zamieszkania lub w poblizu miejsca pracy. Powiedza ile mniej wiecej trzeba by czekac. Nastepnie warto isc do Centrum Miedzynarodowego gdzie chetnie pomagaja w szybszym dostaniu sie do przedszkola.
Warto wiedziec, ze oni maja tutaj system adaptacyjny w pierwszych tygodniach. Wszystko zalezy od dziecka. Pierwszy dzien jestes z dzieckiem godzine, na drugi dzien 2 godziny, na trzeci zostawiasz dziecko na 2 godziny - u mnie calosc zamknela sie w pieciu dniach (w Polsce chodzil do przedszkola), ale kolezanki dziecku zajelo to miesiac. O tym tez dobrze wiedziec. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Asiaaa
|
Wysłany: 27 Mar 2007, 17:45 Temat postu: |
|
|
Zapisalam synka pod koniec lutego a od kwietnia idzie juz do przedszkola. Pani w przedszkolu powiedziala ze gdyby byl islandczykiem to poszedlby dopiero w czerwcu. Chdzi o to zeby dzieci z innych krajow szybciej sie tutaj zaklimatyzowaly. Dodam ze chodzi o przedszkole w Akureyri. Pozdrawiam  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Aga
| Dołączył: 12 Lip 2007 | Posty: 36 | |
|
Wysłany: 19 Lip 2007, 19:41 Temat postu: DOKUMENTY POTRZEBNE DZIECKU ABY ZOSTAĹO PRZYJÄTE ! |
|
|
Witam wszystkich forumowiczĂłw ..pytanie raczej do mam ..proszÄ mi powiedzieÄ ..poniewaz udaje siÄ niebawem na Islandie ze swoim 2-letnim synkiem ,mam pytanie co jest mi niezbedne do zapisania go do przedszkola?.Czy wystarczy tylko paszport ,czy moze jest potrzebny miÄdzynarodowy akt urodzenia ?Bardzo proszÄ o szczegĂłĹowÄ
informacje ,Ĺźeby siÄ nie okazaĹo ,ze czegoĹ nie mam co jest niezbÄdne jesli chodzi o dokumenty
dziekuje z gĂłry za informacje i pozdrawiam wszystkich forumowiczĂłw  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Asiaaa
|
Wysłany: 21 Lip 2007, 1:40 Temat postu: |
|
|
Jezeli dziecko ma swoj paszport to powinien on wystarczyc , ale miedzymarodowy akt urodzenia moze byc potrzebny do zalatwienia innych spraw zwiazanych z pobytem na Islandii. Jezeli masz meza to pdpowiem ze moze byc jeszcze potrzebny miedzynarodowy akt slubu.
No i to wszystko, nie potrzebojesz rzadnych badan ani zaswiadczen o szczepionkach, bo gdzies tez o tym slyszalam.
Pozdrowienia |
|
Powrót do góry |
|
 |
|