Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nast阷ny temat |
Autor |
Wiadomo舵 |
| milek
| Do潮czy: 23 Pa 2007 | Posty: 61 | Sk眃: Selfoss |
|
Wys砤ny: 28 Sty 2008, 21:42 Temat postu: Praca w dw贸ch miejscach |
|
|
Witam, mam pytanie, moja 偶ona jest zatrudniona w jednej firmie i teraz zaczyna prace w drugiej lecz nie na pelny etat lecz raz, dwa razy w tygodniu.
Mo偶e wie ktos jak to formalnie zorganizowa膰? Jak sprawa wygl膮da z kart膮 podatkow膮 skoro jeden pracodawca ja ma? ksero? xxxx wystarczy? |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| szczur4x4
 | Do潮czy: 09 Sty 2008 | Posty: 251 | Sk眃: Kopavogur |
|
Wys砤ny: 28 Sty 2008, 22:17 Temat postu: |
|
|
czesc, mysle 偶e Jej pracodawca powinien wszystko wiedziec i on powinien tym si臋 zaj膮膰, zawsze mo偶na go o to zapyta膰... mo偶e kto艣 inny pomo偶e bardziej, ale wszystko na ko艅cu j臋zyka... przewa偶nie islandczycy skorzy s膮 do pomocy (przynajmniej ja nie mam z tym problemu, ale nas pracuje tylko kilku a firma du偶a i na islandii bardzo znana) no chyba 偶e to jaka艣 艂ajza... powiedz 偶onie niech z nim pogada i my艣l臋 偶e wszystko da si臋 za艂atwi膰...powodzenia |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| stan
 | Do潮czy: 12 Sie 2007 | Posty: 689 | |
|
Wys砤ny: 28 Sty 2008, 22:41 Temat postu: |
|
|
karte podatkowa moze miec tylko jeden pracodawca, czyli z tej drugiej pracy bedzie niestety musiala placic pelny podatek. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
|
Wys砤ny: 28 Sty 2008, 22:58 Temat postu: |
|
|
stan napisa: | karte podatkowa moze miec tylko jeden pracodawca, czyli z tej drugiej pracy bedzie niestety musiala placic pelny podatek. |
Gdzies kiedys czytalem tutaj na forum, ze mozna sobie podzielic te ulge podatkowa w taki sposob, ze w jednej pracy bedzie np. 50% ulgi (czyli 50% z ~32.150isk ) i w drugiej pracy tak samo.
Nie wiem na ile to jest prawda.
Najlepiej zapytac w pracy , no chyba ze ani be ani me |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| kazimiera
| Do潮czy: 26 Sie 2007 | Posty: 72 | Sk眃: Reykjav铆k |
|
Wys砤ny: 28 Sty 2008, 22:59 Temat postu: |
|
|
ulge podatkowa (ktora jest stala) albo wykorzysta jeden pracodawca albo obydwoje np 75% + 25% drugi
-wg mnie jest to zupelnie nieistotne, bo skatkort uprawnia cie do zaplacenia mniejszego podatku o dana sume ale ktory nalezny podatek sie uszczupli nie ma to znaczenia...kwota jest ta sama |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Froskur
 | Do潮czy: 10 Lut 2007 | Posty: 484 | Sk眃: Reykjavik |
|
Wys砤ny: 28 Sty 2008, 23:12 Temat postu: |
|
|
stan napisa: | karte podatkowa moze miec tylko jeden pracodawca, czyli z tej drugiej pracy bedzie niestety musiala placic pelny podatek. |
to nie jest prawda. Fizycznie moze miejc ja jeden ale z karty podatkowej moga korzystac obaj pracodawcy, beda oni rozliczac wtedy kwote wolna od podatku wspolnie, zaleznie od etatu - np jeden 60 drugi 40%.(mozna to ustalic)
Ale ma to sens jedynie przy podejmowaniu 2ch lub wiecej prac niepelnoetatowych.
Jezeli 1szy pracodawca ze wzgledu na wysokosc wyplaty (czyli tez podatku) w pelni wykorzystuje kwote wolna od podatku (co ma chyba zawsze miejsce na pelnym etacie), to nie ma sensu dzielic tego na innych pracodawcow.
Stety czy nie - kwota wolna od podatku jest tylko jedna w miesiacu na wszystkich pracodawcow- ilu by ich nie bylo.
Zazwyczaj mimo wszxystko drugi pracodawca karte chce zobaczyc. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| viking User bywa z艂o艣liwy, IGNORUJ takie posty!
 | Do潮czy: 22 Sie 2005 | Posty: 1747 | Sk眃: Reykjavik |
|
Wys砤ny: 29 Sty 2008, 7:45 Temat postu: |
|
|
Cytat: | Mo偶e wie ktos jak to formalnie zorganizowa膰? |
Jakie formalno艣ci?
Podpisuje kontrakt i chodzi do pracy. Nikogo nie musi powiadamia膰. Nie musi przenosi膰 karty podatkowej. Chyba ze chce dzieli膰 i mie膰 cz臋艣膰 odpisu w jednej i w drugiej co jest bez sensu. Bo kwota i tak b臋dzie ta sama. _________________ Bardzo niewielu m臋偶czyzn posiada klucz do serca kobiety, pozostali obywaj膮 si臋 wytrychem. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| markud
| Do潮czy: 26 Wrz 2008 | Posty: 19 | |
|
Wys砤ny: 11 Sty 2009, 11:53 Temat postu: |
|
|
hej mam pytanko czy bedac w polsce na wychowawczym moge podjac legalna prace w islandii |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| afganskibicz ILO艢膯 OSTRZE呕E艃: 2
| Do潮czy: 01 Gru 2008 | Posty: 148 | |
|
Wys砤ny: 11 Sty 2009, 13:27 Temat postu: |
|
|
markud napisa: | hej mam pytanko czy bedac w polsce na wychowawczym moge podjac legalna prace w islandii |
jasne , nikt si臋 nie dowie  |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| kasiajablonska
| Do潮czy: 19 Wrz 2006 | Posty: 203 | Sk眃: Akureyri |
|
Wys砤ny: 13 Sty 2009, 0:13 Temat postu: |
|
|
a jak sie dowie???  _________________ mezczyzna powinien byc taki,zeby kobiety szalaly przy nim,za nim i po nim. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| yourbrotherthebeer
| Do潮czy: 15 Lis 2008 | Posty: 198 | Sk眃: Keflavik |
|
Wys砤ny: 13 Sty 2009, 0:37 Temat postu: |
|
|
to niech nie podejmuje |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| markud
| Do潮czy: 26 Wrz 2008 | Posty: 19 | |
|
Wys砤ny: 22 Sty 2009, 10:28 Temat postu: |
|
|
no to juz wszystko wiem serdeczne dzieki |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Kocur ILO艢膯 OSTRZE呕E艃: 1
| Do潮czy: 10 Pa 2008 | Posty: 236 | |
|
Wys砤ny: 25 Sty 2009, 15:01 Temat postu: |
|
|
he he fajna wymiana zda艅
Podj膮膰 prace mo偶e, ale lepiej nikomu si臋 nie chwali膰. Pewnie nikt tego nie wyczai. Na pytanie czy kto艣 si臋 dowie nikt nie jest w stanie odpowiedzie膰, bo to precedens i nikt nigdy wcze艣niej czego艣 takiego nie wybada艂. Mo偶liwe, 偶e nie sta艂o by si臋 nic wielkiego, ale lepiej tego nie sprawdza膰 i jak co艣 to siedzie膰 cicho  |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| RainbowInTheDark
| Do潮czy: 05 Pa 2009 | Posty: 59 | |
|
Wys砤ny: 5 Pa 2009, 10:35 Temat postu: Re: Praca w dw贸ch miejscach |
|
|
milek napisa: | Witam, mam pytanie, moja 偶ona jest zatrudniona w jednej firmie i teraz zaczyna prace w drugiej lecz nie na pelny etat lecz raz, dwa razy w tygodniu.
Mo偶e wie ktos jak to formalnie zorganizowa膰? Jak sprawa wygl膮da z kart膮 podatkow膮 skoro jeden pracodawca ja ma? ksero? **** wystarczy? |
szczerze mowiac, nie wiem, czy oplaci jej sie praca w dwoch firmach, ja tak pracowalam w tamtym roku i niestety nie oplaca sie to ze wzgledu na podatek, jaki pozniej skroja!! a co do karty podatkowej to nie ma problemu z wyrobieniem nowej. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| turboneta
 | Do潮czy: 15 Lip 2008 | Posty: 1195 | Sk眃: Gda艅sk |
|
Wys砤ny: 5 Pa 2009, 11:17 Temat postu: |
|
|
By膰 mo偶e przepisy si臋 zmieni艂y ale jak ja pracowa艂am w dw贸ch miejscach to kart臋 podatkow膮 mia艂am w zak艂adzie pracy w kt贸rym procentowo pracowa艂am wi臋cej.
Zgadzam si臋 jednak z przedpi艣c膮, 偶e nie bardzo jest to op艂acalne ze wzgl臋du na podatek. Im wi臋cej si臋 pracuje tym wi臋cej p贸藕niej fiskus 偶yczy sobie do swojej przepastnej kieszonki  |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| stan
 | Do潮czy: 12 Sie 2007 | Posty: 689 | |
|
Wys砤ny: 5 Pa 2009, 17:30 Temat postu: |
|
|
na tej samej zasadzie mozna stwierdzic ze nie oplaca sie robic nadgodzin bo z nadgodziny 40% podatek z偶era, jak w drugiej pracy dobra stawka to sie oplaca tam chadza膰 imho _________________ Divided We Stand, United We Fall!
NSK |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| turboneta
|
Wys砤ny: 5 Pa 2009, 18:43 Temat postu: |
|
|
Wed艂ug mnie si臋 nie op艂aca, dodatkowa praca czy nadgodziny to dodatkowy trud za kt贸ry p艂aca jest niewsp贸艂mierna do trudu jaki si臋 w ni膮 wk艂ada. Pracowa艂am tak przez jaki艣 czas i gdybym mog艂a cofn膮膰 czas to nie podj臋艂abym po raz kolejny takiej decyzji. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| svavec Og艂oszeniodawca zweryfikowany
| Do潮czy: 02 Lis 2008 | Posty: 532 | Sk眃: Gdynia |
|
Wys砤ny: 5 Pa 2009, 20:55 Temat postu: |
|
|
turboneta napisa: | Wed艂ug mnie si臋 nie op艂aca, dodatkowa praca czy nadgodziny to dodatkowy trud za kt贸ry p艂aca jest niewsp贸艂mierna do trudu jaki si臋 w ni膮 wk艂ada. Pracowa艂am tak przez jaki艣 czas i gdybym mog艂a cofn膮膰 czas to nie podj臋艂abym po raz kolejny takiej decyzji. |
Kwestia tego co sie robi
Ja "cholernie" lubie moja prace i moglbym siedziec w niej bez przerwy ,a jak jeszcze cos mozna z tego zarobic .... bajka.
Tylko malo tej pracy w aktualnym okresie  |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| turboneta
|
Wys砤ny: 5 Pa 2009, 21:10 Temat postu: |
|
|
svavec napisa: | turboneta napisa: | Wed艂ug mnie si臋 nie op艂aca, dodatkowa praca czy nadgodziny to dodatkowy trud za kt贸ry p艂aca jest niewsp贸艂mierna do trudu jaki si臋 w ni膮 wk艂ada. Pracowa艂am tak przez jaki艣 czas i gdybym mog艂a cofn膮膰 czas to nie podj臋艂abym po raz kolejny takiej decyzji. |
Kwestia tego co sie robi
Ja "cholernie" lubie moja prace i moglbym siedziec w niej bez przerwy ,a jak jeszcze cos mozna z tego zarobic .... bajka.
|
Podziwiam
I zazdroszcz臋 pracy zgodnej z tym ulubieniem swoim
P贸ki co u mnie jest z tym po艂owicznie( troch臋 za du偶o papierzysk ) |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| agatka
| Do潮czy: 18 Gru 2006 | Posty: 328 | |
|
Wys砤ny: 6 Pa 2009, 11:30 Temat postu: |