Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
| einar
| Dołączył: 06 Lut 2004 | Posty: 1182 | |
|
Wysłany: 10 Paź 2004, 5:28 Temat postu: najgorsze samochody na IslandiÄ... |
|
|
Chyba wszyscy wiemy skÄ
d ten pomysĹ. Wiemy juĹź, Ĺźe w jeepie cheerokie trzeba uwaĹźaÄ na skrzyniÄ biegĂłw. Ale moĹźe macie jakieĹ wĹasne historyjki dotyczÄ
ce problemĂłw z samochodem na Islandii. Taka wiedza mogĹa by siÄ przydaÄ innym wybierajÄ
cym siÄ (a kto wie... moĹźe i potomnym:) ) i jest szansa, Ĺźe uchroni to kogoĹ przed przykrymi niespodziankami.
Ale poza tym chciaĹbym, ĹźebyĹmy sporzÄ
dzili listÄ samochodĂłw, ktĂłrymi absolutnie nie powinno jechaÄ siÄ na IslandiÄ a jednak ktoĹ pojechaĹ i przeĹźyĹ.
8) |
|
Powrót do góry |
|
 |
| karuta Alpha Team
| Dołączył: 01 Kwi 2004 | Posty: 1245 | |
|
Wysłany: 10 Paź 2004, 9:22 Temat postu: |
|
|
to chyba troszke zalezy od wieku samochodu ,bo wiadomo ze im wiekszy przebieg tym wiecej "czesci " poporostu sie zuzywa.I od marki rowniez .Napewno na Islandii poza Rvk trzeba miec dobry ,sprawny samochod ,najlepiej 4x4.Chociaz mielismy kiedys Volvo rocznik 79 i w 1996 zwiedzilismy kawal Islandii,,fakt ze pod gorke modlilismy sie zeby podjechal,bo wyl i zwalnial,a jak bylo slisko to zakladalismy lancuchy.Najgorsze byly zamarzajace drzwi -wszyscy musieli np wysiadac drzwiami kierowcy i wycieraczki ktore odlatywaly przy islandzkim wietrze.Ale mimo wszystko zal go bylo oddac.Chyba nie ma reguly na samochody ,teraz podobno w nowych samochodach czesto psuje sie elektronika ,,,,,kilka dni temu chyba we Francji facet na autostradzie byl zmuszony jechac 240 km na h gdyz nie mogl ani zmienic biegu ani sie zatrzymac -jakas awaria komputera pokladowego -fajnie brzmi.Policja musiala torowac mu droge tak dlugo az jakis specjalista powiedzial mu jak przerwac obieg .To chyba nie bylo zbyt mile przezycie ..... |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Nul
| Dołączył: 02 Gru 2004 | Posty: 329 | Skąd: KrakĂłw |
|
Wysłany: 23 Gru 2004, 15:29 Temat postu: |
|
|
No, kojarzy sie z filamami katastroficznymi, brrr. _________________ A-Nul |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Dcr
| Dołączył: 20 Kwi 2004 | Posty: 357 | |
|
Wysłany: 26 Gru 2004, 21:16 Temat postu: |
|
|
Najwazniejsze co rozumiemy przez okreslenie na IslandiÄ. JeĹźeli chcemy podrĂłzowaÄ w ekstremalnych warunkach to polecam wynajecie lokalnych przewodnikĂłw z autami. JeĹźeli chcemy podróşowac przetartymi szlakami to zwykĹe auta wystarczajÄ
. PracowaĹem w serwisie Nissana (Islandia- Ingvar Helgason) jako mechanik
http://www.ih.is/
i nie polecam aut np. Terrano II
bo maja wysoko poĹozony Ĺrodek ciezkoĹci i sÄ
bardzo awaryjne.
Co to oznacza to chyba nie muszÄ mĂłwiÄ. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Dcr
|
Wysłany: 26 Gru 2004, 21:19 Temat postu: |
|
|
Cytat: | Chyba wszyscy wiemy skÄ
d ten pomysĹ. Wiemy juĹź, Ĺźe w jeepie cheerokie trzeba uwaĹźaÄ na skrzyniÄ biegĂłw |
WynikaĹo to chyba z niewĹaĹciwej eksploatacji niĹź z wad fabrycznych. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| karuta Alpha Team
|
Wysłany: 26 Gru 2004, 23:16 Temat postu: |
|
|
Dcr napisał: | . PracowaĹem w serwisie Nissana (Islandia- Ingvar Helgason) jako mechanik
bardzo awaryjne.
a jakie auto polecilbys na islandie -szczegolnie w klasie sredniej i 4x4 typu mniejsze jeppy lub samochody typu subaru legacy -skutubill...czy naprawde sa takie dobre? ostatnio widzi sie mnoestwo samochodow marki Kia a ceny zaskakujaco niskie ...jak to jest ...czy sa slabszej jakosci?Mam znajomych ktorzy maja Passata i narzekaja ,mam znajomych jezdzacych suzuki baleno i zadowoleni ...jak to jest z tymi samochodami ? ja mam nissana i eleektronika kiepska ale reszta ok |
|
Powrót do góry |
|
 |
| karuta Alpha Team
|
Wysłany: 28 Gru 2004, 23:45 Temat postu: |
|
|
no Panie Wikingu z doswiadczeniem czekam na odpowiedz ....jak to jest z tym najlepszym samochodem? tylko poprosze sredniej klasy na srednio zasobna kieszen... |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 29 Gru 2004, 0:04 Temat postu: |
|
|
Karuta, sĹyszaĹem ostatnio opinie miejscowego, Ĺźe limuzyna KIA jest lepsza od Mercedesa. MoĹźe dlatego Islandczycy tak chÄtnie jÄ
kupujÄ
. Albo jeĹli na szybie pewnego samochodu jest napisane "Powered By Mercedes-Benz" (co oznacza mniej wiÄcej: "napÄdzany przez Mercedes'a") to tak jakby to auto byĹo Mercedesem a nic w nazwie nawet na to nie wskazuje. Poza tym nie wiem co znaczy:
karuta napisał: | -skutubill.. |
bo ja nie pracowaĹem w islandzkim warsztacie jako mechanik, a niektĂłrym nieekspertom jÄzyka islandzkiego ten termin nic nie mĂłwi.
Ostatnio zmieniony przez Sebastian dnia 29 Gru 2004, 0:31, w całości zmieniany 2 razy |
|
Powrót do góry |
|
 |
| karuta Alpha Team
|
Wysłany: 29 Gru 2004, 0:10 Temat postu: |
|
|
zawsze uzywaja tego okreslenia przy Subaru Legacy wiec mysle ze chodzi o 4x4 i kombi..........przegladam ostatnio oferty i wlasnie trafiam czesto na Kia i sa tanie....np Kia Sportage kosztuje tyle samo co Subaru impreza,albo nawet ,mniej (4 letnie),a to juz jednak maly jeppek czesto "podwyzszony" .Chociaz z drugiej strony podobno jeppy sa bardzij wywrotne ... |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 29 Gru 2004, 0:20 Temat postu: |
|
|
Ja ostatnio zauwaĹźam bardzo duĹźo nowych aut Toyoty, Mazdy. ZmniejszyĹa siÄ chyba sprzedaĹź Volkswagena albo to moje zĹudzenie optyczne. Do nazwy KIA mam takie samo zaufanie jak do DAEWOO, czyli Ĺźadne. Sam zamieniĹem wysĹuĹźonÄ
MazdÄ 323, ktĂłra smiaĹo podÄ
ĹźaĹa tam gdzie wszyscy juĹź dotarli, na trochÄ mĹodszego Opla AstrÄ. Jednak po gĹowie chodzi myĹl, Ĺźeby zawitaÄ do salonu pewnej japoĹskiej firmy i staÄ siÄ wĹaĹcicielem samochodu co to, wedĹug reklam, nigdy siÄ nie psuje. ceny sÄ
interesujÄ
ce. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| karuta Alpha Team
|
Wysłany: 29 Gru 2004, 0:23 Temat postu: |
|
|
Sebastian napisał: | . Jednak po gĹowie chodzi myĹl, Ĺźeby zawitaÄ do salonu pewnej japoĹskiej firmy i staÄ siÄ wĹaĹcicielem samochodu co to, wedĹug reklam, nigdy siÄ nie psuje. ceny sÄ
interesujÄ
ce. |
podaj marke...po znajomosci
...nigdy sie nie psuje -ja nie widzialam tej reklamy
ja potrzebuje 4x4....... |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 29 Gru 2004, 0:30 Temat postu: |
|
|
Toyota, a dokĹadniej Corolla.
Mnie 4x4 niezbyt siÄ przyda, bo wiele po bezdroĹźach nie przemykam. JeĹli jest potrzeba to zawsze moĹźna wynajÄ
Ä. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Dcr
|
Wysłany: 29 Gru 2004, 13:41 Temat postu: |
|
|
Aby odpowiedzieÄ tobie na pytanie o dobre auto musisz siÄ tak naprawdÄ zastanowiÄ nad paroma sprawami.
po pierwsze ile kasy moĹźesz wydaÄ (bo gdy napiszÄ Land Rover to bedzie oczywiste ale i Ĺmieszne-cena).
po drugie do czego tak naprawdÄ potrzebujesz to auto.
po trzecie jak wiele osĂłb bÄdzie przewoĹźonych tym autem.
i po czwarte koszty eksploatacji.
WiÄc sama widzisz ,Ĺźe odpowiedĹş nie jest prosta.
Co do auta KIA to pomyĹl dlaczego jest taki tani. Wynika to z jakoĹci uĹźytych materiaĹĂłw i wykonania.
ZnajÄ
c miejsce gdzie mieszkasz wybĂłr np. Subaru Forester moĹźe byÄ ciekawy. OczywiĹcie jeĹźeli Ciebie staÄ to np. TOYOTA LANDCRUSIER lub inne tego typu.
ZastanĂłw siÄ takĹźe tym czy czasam nie warto kupiÄ auto paroletnie ale "solidniejszej marki" niĹź np. nowÄ
KIA
p.s.Problem polega na tym ,Ĺźe nie zawsze to co najlepsze jest takĹźe dobre dla nas.(cena) |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Dcr
|
Wysłany: 29 Gru 2004, 13:46 Temat postu: |
|
|
Jeszcze jedno. Nie jestem Wikingiem nie byĹem i nie chcÄ byÄ. Jestem Polakiem ktĂłry przyjechaĹ do pracy na WyspÄ. I chcÄ aby tak pozostaĹo bo duszÄ i serce zawsze bedÄ miaĹ polskie. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| karuta Alpha Team
|
Wysłany: 29 Gru 2004, 14:43 Temat postu: |
|
|
Dcr napisał: | Jeszcze jedno. Nie jestem Wikingiem nie byĹem i nie chcÄ byÄ. Jestem Polakiem ktĂłry przyjechaĹ do pracy na WyspÄ. I chcÄ aby tak pozostaĹo bo duszÄ i serce zawsze bedÄ miaĹ polskie. |
no to chyba emblemacik chybiony ...powinien byc piast albo jakis szlachcic....ale oddaje honor ...co do auta to Toyota landcruiser odpada ,tak Subaru Forester fajny owszem ale wszystko to za drogie.Pozostaje chyba marzyc dalej ..i jeppie.albo zadowolic sie autem ...ktore stoi przed domem. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Dcr
|
Wysłany: 29 Gru 2004, 17:02 Temat postu: |
|
|
karuta napisał: | Pozostaje chyba marzyc dalej ..i jeppie.albo zadowolic sie autem ...ktore stoi przed domem. |
Ja niestety teĹź zadowalam siÄ tym co mam w myĹl zasady "jak siÄ nie ma co siÄ lubi to siÄ lubi co siÄ ma".
PamiÄtaj ,Ĺźe marzenia siÄ czasami speĹniajÄ
.
ZrobiĹo siÄ trochÄ filozoficznie a to przecieĹź domena OdĹźajera |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Jola
 | Dołączył: 31 Sty 2004 | Posty: 1000 | |
|
Wysłany: 9 Sty 2005, 7:18 Temat postu: |
|
|
Karuto.. WidzÄ, Ĺźe przygotowania do wymiany samochodu sÄ
powaĹźne. Czy planujesz jakieĹ wiÄksze wypady wgĹÄ
b kraju? ProszÄ przed nami niczego nie ukrywaÄ! |
|
Powrót do góry |
|
 |
| karuta Alpha Team
|
Wysłany: 9 Sty 2005, 17:10 Temat postu: |
|
|
narazie nigdzie sie nie ruszamy ,niestety samochod sypnal sie ...coz ma na karku 165 tys wiec ....a wypady raczej latem .. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Adampio
| Dołączył: 15 Maj 2007 | Posty: 12 | Skąd: DC |
|
Wysłany: 20 Maj 2007, 18:16 Temat postu: |
|
|
Dcr napisał: | PracowaĹem w serwisie Nissana (Islandia- Ingvar Helgason) jako mechanik
bardzo awaryjne.
Post bardzo stary ale moze autor jest na forum. Ja przymierzam sie znabyc Terrano wlasnie (raczej dwojka niz jedynka) i wlasnie ze wzgledu na prostote i niezawodnosc ;-) I dlatego chetnie bym sie dowiedzizl co tak sie psulo w tych Nissanach?
Jezdzilem dosyc dlugi i daleko roznymi rzekomo super awaryjnymi pojazdami (w tym Polonezm i UAZ-em) i stale twierdze "jak sie dba tak sie ma". |
|
Powrót do góry |
|
 |
| szop1983 Zbyt czÄsta publikacja ogĹoszeĹ!
| Dołączył: 21 Paź 2008 | Posty: 41 | Skąd: Hveragerdi |
|
Wysłany: 2 Maj 2009, 17:37 Temat postu: |
|
|
ja tam nie narzekam   mam subaru impreze wagon z 97r. i jeĹşdzi   oby tak dalej  na wakacjÄ chcÄ objechaÄ islandiÄ dookoĹa i myĹlÄ Ĺźe nie bÄdzie problemu   japoĹczyk to japoĹczyk  maja mocne silniki   _________________ SZOP1983 |
|
Powrót do góry |
|
 |
|