Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
| Kryspingdynia ILOĹÄ OSTRZEĹťEĹ: 1
| Dołączył: 22 Lip 2007 | Posty: 274 | |
|
Wysłany: 21 Cze 2008, 1:04 Temat postu: DziaĹania charytatywne rzÄ
du islandzkiego |
|
|
http://www.dv.is/wiadomosci/lesa/10765 nie jest to pierwsza akcja pomocowa w 2007 czytalem o 2 podobnych a przeciez jest to tylko 300 tys kraj. POdatki sa tak wysokie i sciagalnosc ich na razie idzie w najlepsze ze rzadzacy oderwali sie od rzeczywistosci. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| vandall1
| Dołączył: 05 Maj 2008 | Posty: 223 | Skąd: Kpv,Gdynia |
|
Wysłany: 21 Cze 2008, 2:15 Temat postu: |
|
|
Nie staÄ ich na jeszcze wiele innych rzeczy-ale oni majÄ
to w xxxx:"po nas choÄby potop"  _________________ Skype:marek.is1 |
|
Powrót do góry |
|
 |
| unregistered
| Dołączył: 18 Mar 2005 | Posty: 228 | |
|
Wysłany: 21 Cze 2008, 2:33 Temat postu: |
|
|
Tak.
Islandie stac na to.
Jedyne kontrowersje z tym zwiazane nie mialy wcale podloza ekonomicznego. _________________ prawie regulamin forum
1. Forum nie powstaĹo z myĹlÄ
o miĹoĹnikach pracy na Islandii.
PowstaĹo z myĹlÄ
o miĹoĹnikach Islandii, skupionych wokóŠICELAND.PL |
|
Powrót do góry |
|
 |
| viking User bywa zĹoĹliwy, IGNORUJ takie posty!
 | Dołączył: 22 Sie 2005 | Posty: 1747 | Skąd: Reykjavik |
|
Wysłany: 21 Cze 2008, 4:30 Temat postu: |
|
|
A czy PolskÄ staÄ na wysyĹanie transportĂłw ĹźywnoĹciowych do krajĂłw trzeciego Ĺwiata jak w Polskich szkoĹach dzieci gĹodujÄ
? _________________ Bardzo niewielu mÄĹźczyzn posiada klucz do serca kobiety, pozostali obywajÄ
siÄ wytrychem. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 21 Cze 2008, 20:36 Temat postu: |
|
|
unregistered napisał: | Tak.
Islandie stac na to.
Jedyne kontrowersje z tym zwiazane nie mialy wcale podloza ekonomicznego. |
Nie mialy w mediach, gdyz one nauczone poplitycznej poprawnosci o tym nie smialy wspomniec, zajmowaly sie pobocznymi kwestiami w.w sprawie. Realnosc jest jednak ekonomiczna, mysle ze wiekszosc podatnikow nie zgadza sie na taka dobrodusznosc za ich pieniadze. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 21 Cze 2008, 20:41 Temat postu: |
|
|
viking napisał: | A czy PolskÄ staÄ na wysyĹanie transportĂłw ĹźywnoĹciowych do krajĂłw trzeciego Ĺwiata jak w Polskich szkoĹach dzieci gĹodujÄ
? |
Oczywiscie ze nie bylo stac i dlugo nie bedzie stac, dlatego nie mieszkam w mojej ojczyznie okupowanej przez pasozytow i bezpieke. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| vandall1
| Dołączył: 05 Maj 2008 | Posty: 223 | Skąd: Kpv,Gdynia |
|
Wysłany: 21 Cze 2008, 20:51 Temat postu: |
|
|
Kryspingdynia napisał: |
Oczywiscie ze nie bylo stac i dlugo nie bedzie stac, dlatego nie mieszkam w mojej ojczyznie okupowanej przez pasozytow i bezpieke. |
przesadzasz i to grubo... _________________ Skype:marek.is1 |
|
Powrót do góry |
|
 |
| stan
 | Dołączył: 12 Sie 2007 | Posty: 689 | |
|
Wysłany: 21 Cze 2008, 20:54 Temat postu: |
|
|
Kryspingdynia napisał: | mysle ze wiekszosc podatnikow nie zgadza sie na taka dobrodusznosc za ich pieniadze. |
ja sie zgadzam - podatnik  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| lili67
 | Dołączył: 05 Mar 2008 | Posty: 239 | Skąd: HafnarfjĂśrdur/Keflavik |
|
Wysłany: 21 Cze 2008, 21:57 Temat postu: |
|
|
stan napisał: | Kryspingdynia napisał: | mysle ze wiekszosc podatnikow nie zgadza sie na taka dobrodusznosc za ich pieniadze. |
ja sie zgadzam - podatnik  |
Ja teĹź siÄ zgadzam. A nawet jestem dumna, Ĺźe nas, podatnikĂłw, staÄ na taki gest. A kolega Kryspin niech Ĺciska swoje dutki i niech siÄ cieszy, Ĺźe jego ta wojna i nieszczeĹcie ludzkie nie obchodzÄ
. _________________ Legere et non intellegere neglegere est |
|
Powrót do góry |
|
 |
| unregistered
|
Wysłany: 21 Cze 2008, 22:39 Temat postu: |
|
|
Kryspingdynia napisał: | unregistered napisał: | Tak.
Islandie stac na to.
Nie mialy w mediach, gdyz one nauczone poplitycznej poprawnosci o tym nie smialy wspomniec, zajmowaly sie pobocznymi kwestiami w.w sprawie. Realnosc jest jednak ekonomiczna, mysle ze wiekszosc podatnikow nie zgadza sie na taka dobrodusznosc za ich pieniadze. |
Z calym szacunkiem prosze bys mnie oswiecil o jakich to pobocznych kwestiach w tej sprawie islandzkie media wspominaly?
Interesuje mnie to szczegolnie w kontekscie Twojego zwrotu ze media nauczone polityczna poprawnoscia nie smialy o czyms tam wspominac.
Wydawalo mi sie ze jest inaczej i dlatego chciabym sie dowiedziec czegos wiecej (chodzi mi o jakies fakty a nie zgrabne formulki).
Jako podatnik rowniez zgadzam sie na ta jak ja nazwales dobrodusznosc (ale to bylo chyba wiadome juz po moim wczesniejszym poscie). _________________ prawie regulamin forum
PowstaĹo z myĹlÄ
|
Powrót do góry |
|
 |
| jabba
| Dołączył: 09 Mar 2006 | Posty: 194 | Skąd: NORGE/ISLAND |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
| lili67
|
Wysłany: 22 Cze 2008, 11:45 Temat postu: |
|
|
jabba napisał: | a tak ktos sie naprawde zainteresowal ile polski skarb panstwa wydal na akcje humanitarene do 3karjow swiata i nie tylko??
ktos za dumal??  |
Mnie nie interesuje ile wydaje polski skarb, bo nie pĹacÄ podatkĂłw w Polsce. Niemniej akcje humanitarne nie tylko do "3karjow swiata" (jabba), ale do wszystkich, ktĂłre tego potrzebujÄ
uwaĹźam za sĹuszne. Pewnie wielu z Was myĹli, Ĺźe Ĺźycie Murzyna, Hindusa, czy Araba jest mniej warte niĹź Wasze i Ĺźe szkoda wydawaÄ na to pieniÄ
dze.
A ja popieram i nie tylko podatkami. _________________ Legere et non intellegere neglegere est |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 22 Cze 2008, 18:15 Temat postu: |
|
|
unregistered napisał: | Kryspingdynia napisał: | unregistered napisał: | Tak.
Islandie stac na to.
Z calym szacunkiem prosze bys mnie oswiecil o jakich to pobocznych kwestiach w tej sprawie islandzkie media wspominaly?
Interesuje mnie to szczegolnie w kontekscie Twojego zwrotu ze media nauczone polityczna poprawnoscia nie smialy o czyms tam wspominac.
Wydawalo mi sie ze jest inaczej i dlatego chciabym sie dowiedziec czegos wiecej (chodzi mi o jakies fakty a nie zgrabne formulki).
Jako podatnik rowniez zgadzam sie na ta jak ja nazwales dobrodusznosc (ale to bylo chyba wiadome juz po moim wczesniejszym poscie). |
Z przyjemnoscia odpowiem. Przemilczana byla sprawa kosztow i konsekwencji spolecznych oraz odpowiedzialnosci sil przez ktore ludzie ci znalezli sie w strefie wojennej
Nie byla przedstawiona analiza finansowa kosztow utrzymania tej grupy kobiet i poprzednich a wchodzi w to utrzymanie dosc duzej liczby ludzi oraz jak to w socjalizmie obslugi przez pracownikow socjalnych. Ogolny koszt jest wyzszyniz w przypadku rodzimych (islandczykow) odbiorcow porownywalnych swiadczen, dla wyobrazni podam jeden przyklad, ze przez wiele lat dodatkowym kosztem bedzie zatrudnianie tlumaczy tych egzotycznych jezykow.
Doswiadczenia szczegolnie amerykanskie gdzie powstal za Johnsona (okres ostrej komuny w usa przytlumionej przez Nixona, obalonej za Reagana) program antyrodzinny promujacy samotne wychowywanie dzieci przez kobiety, gdzie utrwalono gettciarski syndrom nastepnych pokolen bioracych udzial w tym doswiadzczeniu. Czyli czeka Islandie dodatkowa patologia permanentnego zycia na koszt panstwa nie tylko repartyjantow ale rowniez ich przyszlych pokolen nauczonych zycia na koszt panstwa. Znane zjawisko alkoholozmu i narkomanii w tych srodowiskach nie jest przypadkowe.
Odpowiedzialnoscia organizacyjna i finansowa za problemy tych ludzi powinni byc obciazone USA i UK, gdyz te panstwa z wianuszkiem naiwnych satelitow podjely sie dzialan wojennych na tym terenie i presja opinii swiatowej powinna sie na tym zawsze skupiac aby odstreczac na przyszlosc podobne zapedy tworzac takie precedensy.
Odpowiedzialosc USA wiaze sie jeszcze wczesniejszego okresu arabii bedacej podporzadkowanej dobrze rozwijajacej sie cywilizacji kolonialnej
W tamtym czasie na bliskim wschodzie USA nie posiadajace kolonii zachecily nomadzkie plemiona do zorganizowania panstwa (dzisiaj arabia saudyjska) ktorego suwerennosc gwarantowaly USA w zamian za dostep do zloz naftowych, byla to rozgrywka Franklina Delano Roosevelta podyktowana pazernoscia co w ostatecznosci doprowadzilo do wysadzenia kolonistow i powstania wielu sztucznych panstw pasterzy ktorym nigdy nie przyszlo by to do glowy, gdyby nie intryga Roosvelta rozkaladajaca porzadek na bliskim wschodzie. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 22 Cze 2008, 18:31 Temat postu: |
|
|
Ja teĹź siÄ zgadzam. A nawet jestem dumna, Ĺźe nas, podatnikĂłw, staÄ na taki gest. A kolega Kryspin niech Ĺciska swoje dutki i niech siÄ cieszy, Ĺźe jego ta wojna i nieszczeĹcie ludzkie nie obchodzÄ
.[/quote]
T takim ukladzie ktos kto ma inne spojrzenie i metody rozwiazania problemu bedzie musial ulegac takiej tyranii. Takie stanowisko jak twoje powinno miec charakter kwesty lub organizacji charytatywnej finansowanej przez zwolennikow.
Czesto bywa ze ludzie o tak altruistycznej postawie widza za malo aby miec racjonalna ocene i rozwiazanie sytuacji. Jedyne co im przychodzi to wylozyc sume np. 10 nie widzac ze aby ja zorganizowac trzeba wyciagnac 20 bo koszty rezimowego aparatu poboru zwykle przekraczaja wartosc celowa. To tylko szczegol a wiecej znajdziesz w watku. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 22 Cze 2008, 18:40 Temat postu: |
|
|
vandall1 napisał: | Kryspingdynia napisał: |
przesadzasz i to grubo... |
Dlaczego przeciez Polska od 1989 roku teoretycznie miala pelne szanse dogonic w 20 lat najbogatsze kraje swiata a za sprawa sitwy bezpieki i lansowanej przez nich dla dobrej prasy pasozytniczych grup nacisku stalismy sie skansenem politycznym i gospodarczym. Dlaczego kraj n ie osiagnal nawet minimum slowenskiego? Polska ma olbrzymie mozliwosci stania sie liderem gospodarczym na mapie swiata. Jednak te procesy zostaly zachamowane w/w patologia. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| lili67
|
Wysłany: 22 Cze 2008, 18:50 Temat postu: |
|
|
Ja sie poddajÄ. To prawie jak sĹuchanie posĹa Macierewicza. Kolega powinien wstapiÄ do PiS, to nawet Jarek wysiÄ
dzie. _________________ Legere et non intellegere neglegere est |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Grazyna
| Dołączył: 06 Gru 2005 | Posty: 1093 | Skąd: Islandia |
|
Wysłany: 22 Cze 2008, 20:32 Temat postu: |
|
|
Teraz przykĹad z Ĺźycia wziÄty. Jest to moĹźe przykĹad patologiczny jednak niestety prawdziwy!!! Rzecz siÄ dzieje teraz w Reykjaviku, pewna samotna matka przywÄdrowala z obcych krajĂłw wraz se swoim rodzeĹstwem. Teraz co niedawno podjeĹa pracÄ ( okoĹo 1 miesiÄ
ca) , przez prawie rok korzystaĹa z dobrodusznej Islandii, ktĂłra spĹacaĹa za niÄ
kerdyt mieszkaniowy 4 pokoje, nie liczÄ
c salonu, utrzymywaĹa caĹÄ
rodzinÄ 4 osoby, wyposaĹźyĹa mieszkanie we wszystko skoĹczywszy na ĹyĹźkach idt. Ta osoba miaĹa jedynie uczÄszczaÄ do szkoĹy i uczyÄ siÄ islandzkiego. W miÄdzy czasie wykupiĹa wczasy w Hiszpanii dla caĹej rodziny. Ja nie jestem zazdrosna tylko , powiem do czego to w koĹcu doprowadziĹo.ZaproponowaĹa mojej cĂłrce pokĂłj, w sumie nie miaĹa cĂłrka najgorzej. MoĹźe jedynie byĹa zmuszana czÄsto do sĹuchania jej ulubionej latynowskiej muzyki o kaĹźdej porze dnia i nocy na caĹy regulator nastawionej. I teraz dochodzimy do sedna. ZaproponowaĹam ,Ĺźe moĹźe Martynka dalej by mieszkaĹa, ze wzglÄdu na lokalizacjÄ tego mieszkania. ZgodziĹam sie pĹaciÄ nawet za czerwiec i lipiec, chociaz praktycznie maĹa by tam nie mieszkaĹa, ale w sierpniu nie musiaĹabym szukaÄ nowego pokoju w Reykjaiku. I tak kobieta siÄ oczywiĹcie zgodziĹa, a nastÄpnie schowaĹa teraz klucze cĂłrce uniemoĹźliwiajÄ
c jej noclegi oznajmiĹa,Ĺźe pod koniec lipca w tym pokoju zamieszka jej kuzynka, o czym oczywiĹcie przedtem nie chciaĹa wspominaÄ. Na moje pytanie czy jej nie wstyd naciÄ
gaÄ nas na pieniÄ
dze, odpowiedziaĹa" Wy macie wiÄcej pieniedzy , bo pracujecie , a ja chcem teĹź mieÄ wiÄcej pieniedzy , bo tak mi siÄ podoba!!! Dla mnie to bezwstydny pasoĹźyt , a nie biedna i pokrzywdzona przez los kobieta. Jesli tacy ludzie korzystajÄ
z jakiejkolwiek pomocy to szlak mnie trafia. OczywiĹcie uwaĹźam, Ĺźe sÄ
ludzie , ktĂłrym trzeba pomagaÄ i jest to normalna sprawa, tylko trzeba uwaĹźaÄ komu siÄ pomaga. _________________ Brunetka |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 22 Cze 2008, 21:07 Temat postu: |
|
|
lili67 napisał: | Ja sie poddajÄ. To prawie jak sĹuchanie posĹa Macierewicza. Kolega powinien wstapiÄ do PiS, to nawet Jarek wysiÄ
dzie. |
Dziwie sie lili ze nie zauwazylas podobienstwa twoich przedstawianych tutaj pogladow z PiS-owskimi, nawet to ,ze oni nie mieli i nadal nie maja programu gospodarczego jest bliskie twojemu impulsywnemu wyskakiwaniu przed orkiestre z deklarowana pomoca, ktora w dluzszym okresie czasu najczesciej przynosi wiecej szkody niz pozytku.
Jezeli chcesz pomagac to prywatnie z kieszonki i najlepiej jak sie o tym nie mowi po czym sie rozpoznaje klase. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| unregistered
|
Wysłany: 22 Cze 2008, 21:26 Temat postu: |
|
|
Kryspingdynia napisał: | unregistered napisał: |
|
Z przyjemnoscia odpowiem. Przemilczana byla sprawa kosztow i konsekwencji spolecznych oraz odpowiedzialnosci sil przez ktore ludzie ci znalezli sie w strefie wojennej
Nie byla przedstawiona analiza finansowa kosztow utrzymania tej grupy kobiet i poprzednich a wchodzi w to utrzymanie dosc duzej liczby ludzi oraz jak to w socjalizmie obslugi przez pracownikow socjalnych. Ogolny koszt jest wyzszyniz w przypadku rodzimych (islandczykow) odbiorcow porownywalnych swiadczen, dla wyobrazni podam jeden przyklad, ze przez wiele lat dodatkowym kosztem bedzie zatrudnianie tlumaczy tych egzotycznych jezykow.
|
Mam nadzieje ze nie bierzesz mnie za glupka albo kogos w tym rodzaju.
Zadalem Ci proste pytanie po polsku, a Ty, zapowiadajac ze na nie odpowiesz, odpowiadasz na zupelnie inne pytanie.
Caly czas mam wrazenie ze nie wiesz o czym piszesz i swoja odpowiedzia wcale nie rozwiales moich watpliwosci.
Mam nadzieje ze wynika to tylko z niezrozumienia i udzielisz odpowiedzi na pytanie, ktore ja Ci zadalem, a nie na pytanie, ktore Ty chciales uslyszec.
Kryspingdynia napisał: |
T takim ukladzie ktos kto ma inne spojrzenie i metody rozwiazania problemu bedzie musial ulegac takiej tyranii. Takie stanowisko jak twoje powinno miec charakter kwesty lub organizacji charytatywnej finansowanej przez zwolennikow.
|
Ktos kto ma inne spojrzenie i metody rozwiazania problemu nie musi ulegac tyranii, wystarczy ze w procesie demokratycznym wplynie na zmiane tych postaw w spoleczenstwie. Chyba jest to oczywiste.
Koszty pomocy dla tych osob, ktore maja przyjechac, sa finansowane przez zwolennikow. Czyli w sposob do jakiego Ty nawolujesz. Spoleczenstwo islandzkie samo wybralo sobie taki sposob ze pomocy moga udzielic na poziomie indywidualnym jak i panstwowym.
Kryspingdynia. Rowniez mialem wrazenie ze nadawal bys sie na polityka i to raczej w Polsce. Nie chodzilo to w zadnym przypadku o program czy tez poglady jakie reprezentujesz ale o sposob w jakie je przedstawiasz. _________________ prawie regulamin forum
PowstaĹo z myĹlÄ
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 22 Cze 2008, 21:33 Temat postu: |
|
|
Grazyna napisał: | Teraz przykĹad z Ĺźycia wziÄty. Jest to moĹźe przykĹad patologiczny jednak niestety prawdziwy!!! Rzecz siÄ dzieje teraz w Reykjaviku, pewna samotna matka przywÄdrowala z obcych krajĂłw wraz se swoim rodzeĹstwem. Teraz co niedawno podjeĹa pracÄ ( okoĹo 1 miesiÄ
ca) , przez prawie rok korzystaĹa z dobrodusznej Islandii, ktĂłra spĹacaĹa za niÄ
kerdyt mieszkaniowy 4 pokoje, nie liczÄ
c salonu, utrzymywaĹa caĹÄ
rodzinÄ 4 osoby, wyposaĹźyĹa mieszkanie we wszystko skoĹczywszy na ĹyĹźkach idt. Ta osoba miaĹa jedynie uczÄszczaÄ do szkoĹy i uczyÄ siÄ islandzkiego. W miÄdzy czasie wykupiĹa wczasy w Hiszpanii dla caĹej rodziny. Ja nie jestem zazdrosna tylko , powiem do czego to w koĹcu doprowadziĹo.ZaproponowaĹa mojej cĂłrce pokĂłj, w sumie nie miaĹa cĂłrka najgorzej. MoĹźe jedynie byĹa zmuszana czÄsto do sĹuchania jej ulubionej latynowskiej muzyki o kaĹźdej porze dnia i nocy na caĹy regulator nastawionej. I teraz dochodzimy do sedna. ZaproponowaĹam ,Ĺźe moĹźe Martynka dalej by mieszkaĹa, ze wzglÄdu na lokalizacjÄ tego mieszkania. ZgodziĹam sie pĹaciÄ nawet za czerwiec i lipiec, chociaz praktycznie maĹa by tam nie mieszkaĹa, ale w sierpniu nie musiaĹabym szukaÄ nowego pokoju w Reykjaiku. I tak kobieta siÄ oczywiĹcie zgodziĹa, a nastÄpnie schowaĹa teraz klucze cĂłrce uniemoĹźliwiajÄ
c jej noclegi oznajmiĹa,Ĺźe pod koniec lipca w tym pokoju zamieszka jej kuzynka, o czym oczywiĹcie przedtem nie chciaĹa wspominaÄ. Na moje pytanie czy jej nie wstyd naciÄ
gaÄ nas na pieniÄ
dze, odpowiedziaĹa" Wy macie wiÄcej pieniedzy , bo pracujecie , a ja chcem teĹź mieÄ wiÄcej pieniedzy , bo tak mi siÄ podoba!!! Dla mnie to bezwstydny pasoĹźyt , a nie biedna i pokrzywdzona przez los kobieta. Jesli tacy ludzie korzystajÄ
z jakiejkolwiek pomocy to szlak mnie trafia. OczywiĹcie uwaĹźam, Ĺźe sÄ
ludzie , ktĂłrym trzeba pomagaÄ i jest to normalna sprawa, tylko trzeba uwaĹźaÄ komu siÄ pomaga. |
Przypominaja mi sie opowiesci polskich i rosyjskich niemcow oraz muzulmanow z turcji idawnej jugoslawii ktorzy na pochodzenie dostawali w RFN podobne przywileje, efekt stanu tego panstwa dzisiaj jest widoczny nawet dla analfabetow a i tak az o 10 lat wydluzyla sie agonia tego systemu, poniwaz otwarcie ok 1990 roku rynkow wschodniej europy odciagnelo w czasie bezlitosna rzeczywistosc. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|