Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nast阷ny temat |
Autor |
Wiadomo舵 |
| einar
| Do潮czy: 06 Lut 2004 | Posty: 1182 | |
|
Wys砤ny: 15 Mar 2004, 10:57 Temat postu: rozm贸wki islandzkie |
|
|
W ksi臋garni w Warszawie na Brackiej mozna kupi膰 rozm贸wki islandzkiepo 13 pln. Wprawdzie "niebezpiecznie" przypominaj膮 te z lat 70-80, ale dosz艂y nowe s艂owa typu komputer, albo kaseta video wi臋c jest realny post臋p Poniewa偶 na polskim rynku panuje og贸lnie bryndza w poradnikach, przewodnikach czy s艂ownikach dotycz膮cych wyspy to jest to jaka艣 propozycja. Idzcie i kupujcie, mo偶e jak wydawcy zobacz膮, 偶e islandzkie tematy ciesz膮 si臋 wzi臋ciem to puszcz膮 co艣 jeszcze. Proponuj臋, 偶eby osoby nie mieszkaj膮ce w wawie, kt贸re mia艂yby problem z kupieniem sobie takich rozm贸wek da艂y zna膰. W ko艅cu wszyscy tutaj jeste艣my islandofilami i s艂u偶ymy pomoc膮. Zawsze mo偶emy my kupi膰 i przes艂a膰 poczt膮.
Pozdrawiam bardzo serdecznie.
P.S. Musimy si臋 wspiera膰 |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
|
Wys砤ny: 15 Mar 2004, 17:32 Temat postu: |
|
|
W g艂贸wnej ksi臋garni naukowej w Krakowie kupi艂em rozm贸wki islandzkie Wiedzy Powszechnej [2002], ale z tego co pami臋tam za sporo wi臋cej ni偶 13 z艂. S膮 ca艂kiem przyjemnie wydane i w niczym nie przypominaj膮 tych "niebezpiecznie starych" ;-) Jest opis islandzkich reali贸w /a propos poszczeg贸lnych dzia艂贸w rozm贸wek/, drobniutki szkic gramatyczny, dwa czy trzy zdj臋cia... Jak dla mnie w porz膮dku. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Qortes
 | Do潮czy: 17 Lut 2004 | Posty: 677 | Sk眃: Pozna艅 |
|
Wys砤ny: 17 Mar 2004, 0:52 Temat postu: |
|
|
W poniedzialek bede najprawdopodobniej w Warszawie i przy tej okazji zakupilbym owe rozmowki. Latwo trafic z Dw.Centralnego na ta ul. Bracka? _________________ Islandia w radiu Afera
.: http://qortes.imejl.pl/nocpolarna :. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Qortes
|
Wys砤ny: 22 Mar 2004, 23:16 Temat postu: |
|
|
Qaanaaq napisa: | W g艂贸wnej ksi臋garni naukowej w Krakowie kupi艂em rozm贸wki islandzkie Wiedzy Powszechnej [2002], ale z tego co pami臋tam za sporo wi臋cej ni偶 13 z艂. S膮 ca艂kiem przyjemnie wydane i w niczym nie przypominaj膮 tych "niebezpiecznie starych" ;-) Jest opis islandzkich reali贸w /a propos poszczeg贸lnych dzia艂贸w rozm贸wek/, drobniutki szkic gramatyczny, dwa czy trzy zdj臋cia... Jak dla mnie w porz膮dku. |
Kupilem je dzis w poznanskim Empiku. Kosztowaly mnie 16pln. Dla zainteresowanych- rozgladalem sie, ale wyglada na to, ze byl to jedyny egzemplarz. Ale skoro byl chociaz jeden to znaczy, ze rozmowki sie pojawiaja i da sie je "upolowac".
Dla niecierpliwych- na stronie wydawnictwa www.wiedza.pl dziala ksiegarnia internetowa, cena islandzkich rozmowek zamowionych przez internet: 12 zlotych z groszami.. _________________ Islandia w radiu Afera
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Jola
 | Do潮czy: 31 Sty 2004 | Posty: 1000 | |
|
Wys砤ny: 23 Mar 2004, 0:53 Temat postu: |
|
|
Qortes,
b臋dziesz si臋 uczy艂 islandzkiego z nich? Chyba rozm贸wki to niezbyt dobre zrodlo do nauki jezyka, tak mi sie wydaje. No a poza tym mowiles ze pierwszy bedzie Farerski  |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Qortes
|
Wys砤ny: 23 Mar 2004, 1:10 Temat postu: |
|
|
Uczyl sie bede z podrecznika by Bartoszek, jak sie uda to nawet nie sam w domowym zaciszu a na Uniwersytecie. Rozmowki kupilem ot, tak sobie- sporo praktycznych slowek i przydatnych zwrotow. Zawsze mozna sobie popatrzec na konstrukcje zdan itede itepe.
A farerski.. coz.. zalatwisz mi podrecznik/slownik/rozmowki to bede Ci wdzieczny niezmiernie i z miejsca rozpoczne swa farerska edukacje;)
hehe:) _________________ Islandia w radiu Afera
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Jola
|
Wys砤ny: 23 Mar 2004, 1:18 Temat postu: farerski |
|
|
Qortes napisa: | A farerski.. coz.. zalatwisz mi podrecznik/slownik/rozmowki to bede Ci wdzieczny niezmiernie i z miejsca rozpoczne swa farerska edukacje;)
 |
Szuka艂e艣? Nic nie ma? Mo偶e znajde  |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Qortes
|
Wys砤ny: 23 Mar 2004, 1:27 Temat postu: Re: farerski |
|
|
Jola napisa: | Qortes napisa: | A farerski.. coz.. zalatwisz mi podrecznik/slownik/rozmowki to bede Ci wdzieczny niezmiernie i z miejsca rozpoczne swa farerska edukacje;)
:) |
Szuka艂e艣? Nic nie ma? Mo偶e znajde :) |
Strzelam w ciemno, ze nic nie ma..
Wiec jesli znajdziesz to... to... to nie wiem co, bede dozgonnie wdzieczny;) _________________ Islandia w radiu Afera
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Jola
|
Wys砤ny: 26 Mar 2004, 15:37 Temat postu: Re: farerski |
|
|
Qortes napisa: | Strzelam w ciemno, ze nic nie ma..
Wiec jesli znajdziesz to... to... to nie wiem co, bede dozgonnie wdzieczny;) |
No to prosze zaczynac juz bic poklony w gescie wdzecznosci! Mam dla Ciebie ksiazke. To bylo nader proste Juz ja zamowilam
Jeszcze jakies zyczenia?  |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Qortes
|
Wys砤ny: 26 Mar 2004, 16:00 Temat postu: |
|
|
....
zatkalo mnie...
:D :D
Ja tez chce, prosze o szczegoly!!! jupppiiii! ;) _________________ Islandia w radiu Afera
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
|
Wys砤ny: 26 Mar 2004, 16:18 Temat postu: |
|
|
:O
Ksi膮偶ka o farerskim......??? Gdzie j膮 znalaz艂a艣? |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Jola
|
Wys砤ny: 26 Mar 2004, 16:38 Temat postu: |
|
|
Qaanaaq napisa: | :O
Ksi膮偶ka o farerskim......??? Gdzie j膮 znalaz艂a艣? |
Jesli jest jakikolwiek problem dotyczacy jakiegos kraju, to zawsze pierwszy krok najlepiej wykonac do jakiejs informacji turystycznej tam, na miejscu. I tak tez zrobilam i w tym przypadku. Oni dali mi namiary na goscia z ksiegarni w Torshavn. Napisalam, po paru minutach gosc napisal ze maja, podal wszystkie szczegoly i jesli chce, to prosi o adres. Od razu napisalam co trzeba, a on (znow po minucie) odpowiedzial ze jeszcze dzis ksiazka wyjdzie z Wysp Owczych! Wyobrazacie sobie? Ale tempo!
Ksiazka nazywa sie: "An Introduction to Modern Faroese" by W.B. Lockwood, published in 2002. Koszuje ok. 40$ (280 koron - kurs jak dla korony dunskiej), przesylka ok. 8$.
Ksiegarnia nie ma strony internetowej chyba, bo facet nic o tym nie wspomnial. Nazywa si臋: Petur Elias Askham Guttesen
E-mail do niego: hnj-bokh@post.olivant.fo
Juz mu powiedzialam ze chyba bedzie mial podobne zamowienia  |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Qortes
|
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
|
Wys砤ny: 26 Mar 2004, 22:53 Temat postu: |
|
|
dok艂adnie Qortes, dok艂adnie  |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Jola
|
Wys砤ny: 26 Mar 2004, 22:59 Temat postu: |
|
|
Qaanaaq napisa: | dok艂adnie Qortes, dok艂adnie  |
To oczywiste, na podroz na Wyspy Owcze, do ksiegarni po ksiazke
Jest tego dobra strona, zaoszczedzi 8$  |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Qortes
|
Wys砤ny: 26 Mar 2004, 23:30 Temat postu: |
|
|
Sek w tym, ze ja chcialem juz na mojej "wyprawie" co nieco z siebie wydusic po farersku, zeby tubylcy byli do mnie przyjaznie nastawieni :)
Jakby co zbieram zamowienia na ksiazke, moge kupic i przeszmuglowac do kraju ;) _________________ Islandia w radiu Afera
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Jola
|
Wys砤ny: 30 Mar 2004, 23:14 Temat postu: owczarski |
|
|
A ja czekam na podrecznik do owczarskiego Jak wyslali w piatek, to powinien chyba przyjsc w tym tygodniu. Z Islandii pare dni ida listy. Przypuszczam ze z WO tez jest szybko. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Qortes
|
Wys砤ny: 31 Mar 2004, 0:20 Temat postu: |
|
|
Jolu, czy moglbym sobie ten podrecznik ...skserowac przy okazji zlotu? Zdaje sobie sprawe, ze to troche nie fair, wiec chcialbym partycypowac w kosztach zamowienia i przesylki Twojego egzemplarza. Jakby co szczegoly mozemy ustalic na priv, daj znac czy taki uklad w ogole wchodzi w rachube. _________________ Islandia w radiu Afera
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Jola
|
Wys砤ny: 31 Mar 2004, 14:20 Temat postu: |
|
|
Obiecalam, Qortesie, facetowi z ksiagarni w Torshavn ze Ty tez zamowisz te ksiazke  |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Jola
|
Wys砤ny: 31 Mar 2004, 14:38 Temat postu: Ju偶 mam owczarska ksiazke! |
|
|
Przyszla wlasnie do mnie ksiazka! Wyslali w piatek po poludniu a dzis jest sroda i juz mam! Piekna, twarda okladka, elegancka... Nie wiem co tu jeszcze Wam powiedziec o niej... |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
|