reklama

Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona Główna

ICELAND.PL :: Islandia - strona główna portalu

ZANIM COŚ NAPISZESZ PRZECZYTAJ REGULAMIN  
JEŚLI KTOŚ CIĘ OBRAŻA LUB ŁAMIE REGULAMIN, NIE DAJ SIĘ SPROWOKOWAĆ, NAPISZ DO ADMINA!

 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja   ProfilProfil   ZalogujZaloguj 

Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   

Kuchnia islandzka
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona Główna -> Kultura
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
princessa2013

Dołączył: 18 Mar 2013
Posty: 6
Skąd: wrocław
PostWysłany: 17 Kwi 2013, 7:55    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

a czy znacie jakieś danie z ich kuchni regionalnej, które nie jest na mięsie, a jest bardzo smaczne?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
turboneta

Dołączył: 15 Lip 2008
Posty: 1195
Skąd: Gdańsk
PostWysłany: 17 Kwi 2013, 18:15    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Zupa chlebowa Smile
Kilka dni temu robiłam z pumpernikla, bo w Polsce niestety nie ma możliwości zakupu słodkiego ciemnego chleba, z którego robi się zupę. Dodałam nieco więcej brązowego cukru i wyszła fantastyczna Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Saksofoni

Dołączył: 10 Kwi 2013
Posty: 4
PostWysłany: 22 Kwi 2013, 21:06    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Pamiętam, że pierwszym daniem jakie jadłam na Islandii był Plokkfiskur, czyli duszona ryba Smile Łapcie przepis, może Wam też posmakuje Smile

Składniki:

10 dag młodych ziemniaków
1 kg ryby łupacza
1-2 pokrojone cebule
1 l mleka
7,5 dag masła
10 dag mąki
1 łyżeczka białego pieprzu
1 łyżeczka curry

SposĂłb przygotowania:
Ugotować ziemniaki do miękkości, odparować, odstawić. Rybę gotować 10 minut, następnie odsączyć. Połączyć mąkę z masłem, dodać pieprz i curry - dobrze zamieszać. Dolać mleka, włożyć cebule i mieszać na małym ogniu aż do zgęstnienia. Teraz dodać rybę i mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. W końcu pokroić ziemniaki na 3-4 części, ostrożnie włożyć do potrawy i podgrzać.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Belinda098

Dołączył: 27 Sie 2013
Posty: 4
PostWysłany: 27 Sie 2013, 9:15    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Znam tylk odania mięsne z podrobów. Mąż nie cierpi, czasem tesknimi za Polską kuchnią. Ale z reguły gotujemy to na co nas stac.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
stalin
Gość
PostWysłany: 30 Sie 2013, 22:15    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

KjĂśt supa na swieto wikingow w Hafnafjordur, ewentualnie w restauracji przy Gullfoss , kazdy kto to zaneguje to smakowy degenerat Very Happy
Powrót do góry
pomalutku

Dołączył: 20 Sty 2011
Posty: 38
PostWysłany: 15 Wrz 2013, 17:02    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Sxxxxn napisał:
KjĂśt supa na swieto wikingow w Hafnafjordur, ewentualnie w restauracji przy Gullfoss , kazdy kto to zaneguje to smakowy degenerat Very Happy


Dawno nie próbowałem tej w Hafnafjordur, ale to coś koło Gullfoss nawet koło smacznej kjotsupy nie stało. Cieńka zupka dla turystów. Bywam tam czesto w sprawach zawodowych i mimo, iż mam ją za darmo jadam ją tylko jezeli umieram z głodu.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
lipek77
UĹťYTKOWNIK ZBANOWANY
Dołączył: 21 Lut 2010
Posty: 42
Skąd: HAFNARFJORDUR
PostWysłany: 15 Wrz 2013, 21:38    Temat postu: islandzka kuchnia Odpowiedz z cytatem

Właśnie,kjot zupa jest zajebista.
Jak ma ktoś smaka to polecam fajną knajpke w Reykholt-CAFE MIKA.zaraz przy rondzie.naprawde lepszej dawno nie jadłem Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
baszta

Dołączył: 04 Wrz 2013
Posty: 5
Skąd: Warszawa/ PL
PostWysłany: 16 Wrz 2013, 21:03    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A może ktoś dysponuje swoim przepisem na Kjöt supa ?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
beny

Dołączył: 18 Wrz 2013
Posty: 7
Skąd: Wrocław
PostWysłany: 18 Wrz 2013, 13:51    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Miałem przyjemność jeść wędzonego barana załatwionego przez kumpla i powiem wam że cos wspaniałego . Jesli tylko będziecie mieli możliwość to spróbujcie Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG Tlen WP Kontakt
gdyasg

Dołączył: 18 Wrz 2013
Posty: 3
PostWysłany: 18 Wrz 2013, 21:25    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

lifrarpylsa - mnie szczerze mówiąc trochę przerażaSmile Próbowaliście?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
bjorkjoga

Dołączył: 23 Wrz 2013
Posty: 5
PostWysłany: 23 Wrz 2013, 14:50    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Nie przepadam za baraniną, wiec wędzona nie jest dla mnie, chyba też nie odważyłbym się na lifrarpylsa. Chyba jestem trochę zamknięty jeśli hcodzi o nowe smaki.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
turboneta

Dołączył: 15 Lip 2008
Posty: 1195
Skąd: Gdańsk
PostWysłany: 23 Wrz 2013, 15:17    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

gdyasg napisał:
lifrarpylsa - mnie szczerze mówiąc trochę przerażaSmile Próbowaliście?

Nie ma w tym nic przerażającego. Przecież w Polsce są podobne produkty tylko z innego gatunku mięsa. Mi to przypomina coś w rodzaju kaszanki czy salcesonu. Nie jest to może coś co powala smakowo pomimo tego, że uwielbiam baraninę ale jest ciekawe w smaku.
Trzeba spróbować Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
koko287

Dołączył: 08 Paź 2013
Posty: 3
Skąd: Szczecin
PostWysłany: 8 Paź 2013, 17:27    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Kuchnia islandzka jest bardzo ciekawa smakowo Smile Polecam Smile nie ma co sie przerazac jakimis potrawami - wezcie pod uwage co my jemy... swinie Very Happy Wytaplana w blocie oblesna... Very Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
gisli74

Dołączył: 08 Lip 2011
Posty: 582
PostWysłany: 8 Paź 2013, 21:25    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

turboneta napisał:
gdyasg napisał:
lifrarpylsa - mnie szczerze mówiąc trochę przerażaSmile Próbowaliście?

Nie ma w tym nic przerażającego. Przecież w Polsce są podobne produkty tylko z innego gatunku mięsa. Mi to przypomina coś w rodzaju kaszanki czy salcesonu. Nie jest to może coś co powala smakowo pomimo tego, że uwielbiam baraninę ale jest ciekawe w smaku.
Trzeba spróbować Smile


Kolega chciał to na gorąco zrobić - dwa dni mieszkanie musiał wietrzyć.

Moim zdaniem, generalnie jest jadalne islandzkie jedzenie. W skali od 1 do 10 to dałbym 3, albo nawet 4. Żeby jeszcze nie wędzili tych przysmaków na baranich bobkach z kąta w kąt
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
turboneta

Dołączył: 15 Lip 2008
Posty: 1195
Skąd: Gdańsk
PostWysłany: 9 Paź 2013, 16:57    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A ja jadłam to właśnie wiele razy na ciepło jako danie obiadowe z ziemniakami i puree z brukwi.

Wędzoną baraninę uwielbiam Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
gisli74

Dołączył: 08 Lip 2011
Posty: 582
PostWysłany: 9 Paź 2013, 20:11    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

turboneta napisał:


Wędzoną baraninę uwielbiam Smile


No wiem, pamiętam. Różne zboczenia są.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
beatapupek8422

Dołączył: 14 Paź 2013
Posty: 1
Skąd: Olsztyn
PostWysłany: 14 Paź 2013, 21:05    Temat postu: cześć Odpowiedz z cytatem

Co kraj to obyczaj... ale kuchnię mają dobrąSmile
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Kasia89

Dołączył: 29 Gru 2011
Posty: 176
PostWysłany: 16 Paź 2013, 15:04    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A ja sie ni cholery nie moge przekonac ...
Biorac pod uwage ubostwo warzyw i owocow, miesa to i ta kuchnia jest bardzo uboga. Poza tym mam banie zryta przywiazaniem do tradycji i za nic nie odmowie naszym rodzimym kluskom slaskim, surowkom i roladkom. Meza i dziecko tez przekonalam do polskiej chocbym bardzo chiala, no nie znalazlam jeszcze nic, coby mi podeszlo z islandzkich specjalow.
A okazji mialam wiele, bo i tu juz siedze kilka la, ii pelno znajomych Islandczykow w rodzinie.

Okej- raz czy dwa razy w miesiacu wyjdziemy zjesc na miescie i nie oszukujmy sie - ryba, ryba, ryba, owoce morza i lamba. Dobrze przyrzadzone wiadomo, ze jest dobre, ale mozna sie tym opatrzyc, objesc itd. wiec ja jednak wracam do naszej roznorodnej kuchni.


Swoja droga, Islandczycy potrafia naprawde swietnie grilowac . Steki sa pieknie wysmazone, miesko dobrze przyprawione, do tego genialne sosy i salatki ...
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
krakowiak-andrzej

Dołączył: 29 Paź 2013
Posty: 1
Skąd: Olsztyn
PostWysłany: 5 Lis 2013, 21:00    Temat postu: opis Odpowiedz z cytatem

alexcure napisał:
einar napisał:
A z iceland.pl juĹź wszystkie przepisy wykorzystane? :wink:

Ciekawe przepisy


ha, dziekuje za nie bardzo, sa swietne, taki przedsmak Islandii... dla mnie...


super:) może namówię swoją kobietę żebyśmy razem coś z tego zrobili...
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
ptolem

Dołączył: 01 Gru 2013
Posty: 1
Skąd: Warszawa
PostWysłany: 1 Gru 2013, 22:49    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

attena napisał:
W Polsce jak najbardziej mozna kupic brukiew- przynjamniej na Kaszubach :-)
Gotuje sie z niej zupe bardzo podobna do kjĂśtusĂşpa- tylko zamiast baraniny na gesinie :-)


W Warszawie kompletnie niedostępna, a szukam od dawna. No i coś czuję, że jak gdzieś będzie, to w cenie jak za karczochy czy koper włoski, choć to pewnie nie jest aż taki rarytas.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona Główna -> Kultura Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następny
Strona 6 z 8

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach



SIGN PETITION FOR TRAVELLING WITH PETS ON ICELAND!
Kuchnia Azjatycka: chińska, tajska, indyjska, japońska, wietnamska itd.
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group

Igloo Theme Version 1.0 :: Created By: Andrew Charron