Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
| sila14
| Dołączył: 14 Lip 2007 | Posty: 7 | |
|
Wysłany: 30 Lis 2007, 23:36 Temat postu: 30% podwyzki od nowego roku czy wiecie cos wiecej na ten tem |
|
|
witam chodzi mi glownie czego dotyczyc bedzie ta podwyzka czy np sredniej krajowej, czy najnizszej placy czy ogolnie bedzie to 30% dla kazdego pracownika
zapraszam do dyskusji |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Wysłany: 30 Lis 2007, 23:40 Temat postu: |
|
|
A gdzie to wyczytaĹaĹ?
A moĹźe chodzi o 30% podwyĹźkÄ podatku? |
|
Powrót do góry |
|
|
| yasminum OgĹoszeniodawca zweryfikowany
| Dołączył: 11 Paź 2006 | Posty: 322 | |
|
Wysłany: 1 Gru 2007, 0:06 Temat postu: |
|
|
MĂłj szef powiedziaĹ mi, Ĺźe zwiÄ
zki zawodowe chcÄ
najniĹźszÄ
krajowÄ
z 125.000 ISK podnieĹÄ na jakieĹ 150.000 ISK, ale ciÄ
gle jeszcze nie wiadomo jaka bÄdzie koĹcowa decyzja. |
|
Powrót do góry |
|
|
| FilipR79 ILOĹÄ OSTRZEĹťEĹ: 1
| Dołączył: 08 Lip 2006 | Posty: 991 | |
|
Wysłany: 1 Gru 2007, 0:23 Temat postu: |
|
|
yasminum napisał: | MĂłj szef powiedziaĹ mi, Ĺźe zwiÄ
zki zawodowe chcÄ
najniĹźszÄ
krajowÄ
z 125.000 ISK podnieĹÄ na jakieĹ 150.000 ISK, ale ciÄ
gle jeszcze nie wiadomo jaka bÄdzie koĹcowa decyzja. |
To jest 20% a nie 30%. I wg mnie jest to nieprawda _________________ Filip broni
Filip radzi
Filip nigdy Cie nie zdradzi
KAĹťDY KILOGRAM OBYWATELA Z WYĹťSZYM WYKSZTAĹCENIEM SZCZEGĂLNYM DOBREM NARODU |
|
Powrót do góry |
|
|
| kriz_dux
| Dołączył: 21 Wrz 2007 | Posty: 207 | Skąd: ToruĹ |
|
Wysłany: 1 Gru 2007, 1:13 Temat postu: |
|
|
http://www.icelandreview.com/icelandreview/daily_news/?cat_id=28304&ew_0_a_id=295005
"SGS also suggested the minimum monthly standard wage be increased to ISK 150,000 (USD 2,400, EUR 1,600), up from ISK 125,000 (USD 2,000, EUR 1,400), next January 1, and to ISK 165,000 (USD 2,600, EUR 1,800) one year later." |
|
Powrót do góry |
|
|
| sila14
| Dołączył: 14 Lip 2007 | Posty: 7 | |
|
Wysłany: 1 Gru 2007, 7:58 Temat postu: |
|
|
cos do mnie dotarlo ze zwiazki zawodowe sie domagaly tego a uslyszalem to od kuzyna i on wczoraj mi powiedzial ze dopieli swego tylko co jak gdzie i kiedy to ja nie mam pojecia moze dzis uda mi sie z nim pogadac |
|
Powrót do góry |
|
|
| Basia
| Dołączył: 24 Lis 2004 | Posty: 628 | Skąd: Reykjavik |
|
Wysłany: 1 Gru 2007, 14:53 Temat postu: |
|
|
Kurcze, ja to bym chciala 30% podwyzki dla kazdego pracownika! |
|
Powrót do góry |
|
|
| dorcia_4
| Dołączył: 24 Cze 2007 | Posty: 117 | Skąd: ... |
|
Wysłany: 1 Gru 2007, 14:58 Temat postu: |
|
|
"SGS demands that all monthly salaries of SGS members be increased by ISK 20,000 (USD 319, EUR 217) on January 1, 2008, and by an additional monthly sum of ISK 15,000 (USD 240, EUR 163) on January 1, 2009, as stated on SGS’ website."
Nie tylko najniĹźsza krajowa wzroĹnie. |
|
Powrót do góry |
|
|
| Basia
| Dołączył: 24 Lis 2004 | Posty: 628 | Skąd: Reykjavik |
|
Wysłany: 1 Gru 2007, 15:03 Temat postu: |
|
|
"Demands" jest tu slowem kluczowym. Proponuje cierpliwie poczekac i nie dzielic skory na niedzwiedziu. |
|
Powrót do góry |
|
|
| dorcia_4
|
Wysłany: 1 Gru 2007, 15:27 Temat postu: |
|
|
Basiu wiem co oznacza sĹowa "demands". Wydaje mi siÄ jednak skoro ĹźÄ
dajÄ
czegoĹ takiego to uda im siÄ wprowadziÄ to z czasem a byÄ moĹźe juĹź od 1 stycznia 2008... |
|
Powrót do góry |
|
|
| lovisa OgĹoszeniodawca zweryfikowany
| Dołączył: 16 Lip 2007 | Posty: 1047 | Skąd: Reykjavik |
|
Wysłany: 1 Gru 2007, 16:10 Temat postu: |
|
|
dobrze a co z tymi wyplatami ktore sa ciut wyzsze od minimalnej?
tez beda podwyzszone?
ja slyszlam ze oni jeszcze sie zastanawiaja jak to zrobic bo moze sie okazac ze nauczyciele i pielegniarki beda strajkowac bo nie dostaly nic. ale podwyzki maja byc. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Wysłany: 1 Gru 2007, 16:17 Temat postu: |
|
|
No a gdyby to przeszĹo - ta zmiana pensji minimalnej, to co dla mnie zmienia jak biorÄ Ĺrednio 230 tys. na Ĺapsko?
Jak dobrze myĹlÄ, to chyba nic? |
|
Powrót do góry |
|
|
| FilipR79 ILOĹÄ OSTRZEĹťEĹ: 1
| Dołączył: 08 Lip 2006 | Posty: 991 | |
|
Wysłany: 1 Gru 2007, 16:22 Temat postu: |
|
|
Mr TIG napisał: | No a gdyby to przeszĹo - ta zmiana pensji minimalnej, to co dla mnie zmienia jak biorÄ Ĺrednio 230 tys. na Ĺapsko?
Jak dobrze myĹlÄ, to chyba nic? |
Zgadza sie nic. Zapewne stawke godzinowa masz powyzej minimalnej wiec nic to nie zmienia. _________________ Filip broni
Filip radzi
Filip nigdy Cie nie zdradzi
KAĹťDY KILOGRAM OBYWATELA Z WYĹťSZYM WYKSZTAĹCENIEM SZCZEGĂLNYM DOBREM NARODU |
|
Powrót do góry |
|
|
| Froskur
| Dołączył: 10 Lut 2007 | Posty: 484 | Skąd: Reykjavik |
|
Wysłany: 1 Gru 2007, 16:31 Temat postu: |
|
|
A to jest wersja moich Islandzkich managerow:
Wstyczniu zwiazki zawodowe maja jak co roku odnawiac kontrakty z zakladami pracy i przy tym renegocjowac warunki.
Zamysl tegoroczny jest taki: chca maksymalnej (czyli 30% podwyzki WSZYSTKICH pensji). Niektore zwiazki chca zachecic swoich czlonkow do strajku w razie braku porozumienia w tej kwestii.
notabene: Islandczycy bardzo obawiaja sie tu roli OBCOKRAJOWCOW (nie mylic z Polakami - dla nadgorliwych - chodzi o wszystkich obcokrajowcow), dlatego ze istnieje wg nich mozliwosc <a wg mnie wysokie prawdopodobienstwo> ze obcokrajowcy beda:
1. tak zadowoleni ze swoich dotychczasowych zarobkow (ktore Islandczycy uwazaja-ha ha- za pensje glodowe)
oraz
2. obwaiac sie pozniejszych represji ze strony pracodawcy (zwolnienia)
ze nie wyraza checi przystapienia do ewentualnego strajku i wszystko padnie na ryj (i podwyzki skoncza sie na ok 5%).
Zwiazki chronia pracownikow przed zwolnieniami w takich sytuacjach a poza tym wyplacaja swego rodzaju "zasilek" dla tych co strajkuja a pracodawca odmawia zaplaty w czasie strajku (zeby sie nie obawiac ze sie zostanie bez forsy).
Apel Islandczykow: Obcokrajowcy-badzcie solidarni - albo podwyzki na maksa albo strajk.
|
|
Powrót do góry |
|
|
| dorcia_4
|
Wysłany: 1 Gru 2007, 17:38 Temat postu: |
|
|
Tak jak mi siÄ wydaje ĹźÄ
dajÄ
podwyĹźszenia wszystkich pensji o 20 tys a pĹacy minimalnej o 25 tys czyli do kwoty 150 tys. Czyli jak bierzesz te 230 tys Mr Tig to tez byc otrzymaĹ podwyĹźke jeĹli to wejdzie w Ĺźycie. Poza tym jeĹli chodzi o ten strajk to wydaje mi siÄ, Ĺźe obcokrajowcy nie majÄ
zbyt duĹźej siĹy przebicia i jeĹli rzÄ
d Islandii czy ktoĹ tam inny zgodzi siÄ na podwyĹźki to nie bÄdzie to zasĹuga "przyjezdnych". To jest tylko moja opinia. |
|
Powrót do góry |
|
|
| Froskur
|
Wysłany: 1 Gru 2007, 17:49 Temat postu: |
|
|
dorcia_4 napisał: | Poza tym jeĹli chodzi o ten strajk to wydaje mi siÄ, Ĺźe obcokrajowcy nie majÄ
zbyt duĹźej siĹy przebicia i jeĹli rzÄ
d Islandii czy ktoĹ tam inny zgodzi siÄ na podwyĹźki to nie bÄdzie to zasĹuga "przyjezdnych". To jest tylko moja opinia. |
nie zrozumialas mnie, to nie chodzi o to ze bylaby to zasĹuga "przyjezdnych" jesli to przejdzie. To nie rzad o tym decyduje.
Jesli zwiazki zankietuja swoich czlonkow "kto przystapi do strajku w razie braku 30%podwyzek" i wszyscy zadeklaruja strajk - sprawa xxxxxx na tyle powazna, ze pracodawcy beda musieli ustapic.
Jesli natomiast obcokrajowcy zadeklaruja ze sa zadowoleni i nic nie chca, to caly spor na nic.
Sami obcokrajowcy nie spowoduja podwyzek
ale
SAMI OBCOKRAJOWCY MOGA JE POWSTRZYMAC.
o to im chodzi. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Wysłany: 1 Gru 2007, 18:03 Temat postu: |
|
|
strajki sÄ
jak najbardziej moĹźliwe
jeĹli chodzi o ryboĹĂłwstwo kontrakt wygasa albo w maju 2008 albo w sierpniu (czytaĹem kontrakt ,ale nie pamiÄtam dokĹadnej daty) od islandzkich przyjacióŠwiem ,Ĺźe wĹaĹnie ten kontrakt ktĂłry obecnie mamy rĂłwnieĹź wiÄ
zaĹ siÄ ze strajkami ktĂłre trwaĹy (wedĹug moich znajomych) okoĹo 6-ciu miesiÄcy (w caĹej branĹźy - nie tylko wĹrĂłd pĹywajÄ
cych)
tak wiÄc radzÄ siÄ zabezpieczyÄ finansowo na taki wĹaĹnie okres bo prawdopodobnie dojdzie do podobnej sytuacji
obecny kontrakt pozostawia wiele do Ĺźyczenia (o czym wiedzÄ
pĹywajÄ
cy na statkach powyĹźej 42 metrĂłw) i wysoce prawdopodobne jest ,Ĺźe nastÄpne porozumienie rĂłwnieĹź bÄdzie siÄ wiÄ
zaĹo ze strajkami - i nie ma tutaj znaczenie czy ktoĹ jest obcokrajowcem czy islandczykiem - jeĹli pracujesz legalnie to naleĹźysz do zwiÄ
zkĂłw i jeĹli zwiÄ
zki kaĹźÄ
strajkowaÄ, to strajkowaÄ musisz - twoja wola jest tutaj nieistotna poniewaĹź zwiÄ
zki negocjujÄ
kontrakt dla caĹej branĹźy a nie tylko dla Ciebie
pozdrĂłwka |
|
Powrót do góry |
|
|
| Froskur
|
Wysłany: 1 Gru 2007, 20:25 Temat postu: |
|
|
CHRISTCRUSHER napisał: | (...)jeĹli zwiÄ
zki kaĹźÄ
strajkowaÄ, to strajkowaÄ musisz - twoja wola jest tutaj nieistotna (...) |
nieprawda! nikt nie zmusi Cie do strajku jak chcesz isc do pracy. Co za bzdura... |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Wysłany: 1 Gru 2007, 22:32 Temat postu: |
|
|
No wĹaĹnie, a jakby ZwiÄ
zki powiedzialy, Ĺźe od jutra obcokrajowcy nie pracujÄ
, to teĹź siÄ trzeba zastosowaÄ?
Dziwne myĹlenie.... |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Wysłany: 1 Gru 2007, 23:32 Temat postu: |
|
|
Froskur napisał: | CHRISTCRUSHER napisał: | (...)jeĹli zwiÄ
zki kaĹźÄ
strajkowaÄ, to strajkowaÄ musisz - twoja wola jest tutaj nieistotna (...) |
nieprawda! nikt nie zmusi Cie do strajku jak chcesz isc do pracy. Co za bzdura... |
chyba wyraĹşnie napisaĹem ,Ĺźe chodzi o ryboĹĂłwstwo
czegoĹ nie zrozumiaĹeĹ?
jeĹli zwiÄ
zki ogĹaszajÄ
strajk to caĹa branĹźa stoi!
statki nie ĹapiÄ
ryb wiÄc przetwĂłrnie nie majÄ
co przerabiaÄ
poza tym przynaleĹźnoĹÄ zwiÄ
zkowa to nie tylko przywileje ale rĂłwnieĹź obowiÄ
zki ,przeczytaj regulamin (czy jak siÄ to nazywa ) Twojego zwiÄ
zku |