reklama

Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona Główna

ICELAND.PL :: Islandia - strona główna portalu

ZANIM COŚ NAPISZESZ PRZECZYTAJ REGULAMIN  
JEŚLI KTOŚ CIĘ OBRAŻA LUB ŁAMIE REGULAMIN, NIE DAJ SIĘ SPROWOKOWAĆ, NAPISZ DO ADMINA!

 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja   ProfilProfil   ZalogujZaloguj 

Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   

Chleb z maszyny do pieczenia , jakiej mąki użyć, drożdży itp
Idź do strony 1, 2  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona Główna -> Off-topic
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
kl3m4

Dołączył: 07 Maj 2010
Posty: 37
PostWysłany: 18 Wrz 2010, 12:39    Temat postu: Chleb z maszyny do pieczenia , jakiej mąki uĹźyć, droĹźdĹźy itp Odpowiedz z cytatem

Hej , ma pytanie czy mógłby się ktoś wypowiedzieć posiadający wiedzę na temat pieczenia chleba , w maszynie jak i w piekarniku Smile Chodzi mi dokładnie o rodzaje maki , drożdży jakich używacie tu na wyspie. Jest wiele rodzajów maki na półkach sklepowych ale nie mam zielonego pojęcia która jaka jest i do czego. Przeglądaczem strony producentów islandzkich np Kornax , ale translator sobie nie radzi ze wszystkimi słowami i to tymi najważniejszymi Wink

Mam mnóstwo przepisów na chlebek z maszyny szkoda ze nie mam pojęcia która mąka z czego jest Rolling Eyes

Pozdrawiam
Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
streetfighter

Dołączył: 20 Paź 2008
Posty: 43
Skąd: Rkv, Zamość
PostWysłany: 18 Wrz 2010, 16:08    Temat postu: chleb Odpowiedz z cytatem

witam, polecam chleb na zakwasie robiony ręcznie i pieczony w piekarniku, używam mąki Kornaks z Bonusa, Rugmjol to mąka żytnia razowa, Heilhveiti to pszenna razowa, Hveiti jest pszenna biała, chleb wychodzi lepszy niż polski sklepowy. pozdrawiam
_________________
WYMIANA OPON
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
luiza

Dołączył: 09 Paź 2006
Posty: 151
PostWysłany: 18 Wrz 2010, 17:27    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ja tez pieke sama chleb w domu ,mieszam pszenna make z razowa ,drozdzy suchych z bonusa uzywam i wychodzi pyszny chlebek :)mozna dodac jeszcze ziaren
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
glift

Dołączył: 16 Paź 2009
Posty: 46
Skąd: Gardabaer
PostWysłany: 18 Wrz 2010, 17:41    Temat postu: chleb Odpowiedz z cytatem

moze ktos podac dokladny przepis
od umucia rak do ukrojenia pierwszej kromki
_________________
Siła płynie z krwią
Duma razem z nią
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
kl3m4

Dołączył: 07 Maj 2010
Posty: 37
PostWysłany: 18 Wrz 2010, 20:11    Temat postu: Re: chleb Odpowiedz z cytatem

streetfighter napisał:
witam, polecam chleb na zakwasie robiony ręcznie i pieczony w piekarniku, używam mąki Kornaks z Bonusa, Rugmjol to mąka żytnia razowa, Heilhveiti to pszenna razowa, Hveiti jest pszenna biała, chleb wychodzi lepszy niż polski sklepowy. pozdrawiam


Dziękuje bardzo za podanie rodzajów mąk i podanie ich nazw, jeszcze jedno pytanie , w przepisach na chleb z maszyny jest zawsze mowa o drożdżach prasowanych , ja dodawałem drożdży z bonusa sypanych ale jakoś nie bardzo chce się chlebowi rosnąć ...
Możecie podać przybliżoną ilość drożdży na kilogramowy chleb , chodzi mi o te sypane
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
streetfighter

Dołączył: 20 Paź 2008
Posty: 43
Skąd: Rkv, Zamość
PostWysłany: 18 Wrz 2010, 20:19    Temat postu: chleb Odpowiedz z cytatem

NIEEEE CHLEB TO TYLKO NA ZAKWASIE!!!
_________________
WYMIANA OPON
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
kl3m4

Dołączył: 07 Maj 2010
Posty: 37
PostWysłany: 18 Wrz 2010, 21:24    Temat postu: Re: chleb Odpowiedz z cytatem

streetfighter napisał:
NIEEEE CHLEB TO TYLKO NA ZAKWASIE!!!


A możesz się podzielić przepisem na zakwas i ile go dodawać na kilogramowy chlebek Question
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
streetfighter

Dołączył: 20 Paź 2008
Posty: 43
Skąd: Rkv, Zamość
PostWysłany: 18 Wrz 2010, 22:12    Temat postu: chleb Odpowiedz z cytatem

wszystkie informacje tutaj
http://www.cincin.cc/index.php?s=c994fdb881ec4b26ce626d5989e63678&showforum=55
smacznego
_________________
WYMIANA OPON
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
luiza

Dołączył: 09 Paź 2006
Posty: 151
PostWysłany: 19 Wrz 2010, 9:28    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

duzo przepisow tutaj ,ktorego uzywasz??
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
mikolaj

Dołączył: 12 Kwi 2008
Posty: 462
Skąd: Reykjavik
PostWysłany: 19 Wrz 2010, 10:17    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

luiza napisał:
duzo przepisow tutaj ,ktorego uzywasz??


Ja juz od jakiegos czasu uzywam maszyny do robienia chleba probowalam roznych przepisow i mąk. Teraz robie chlebek z tego przepisu:

800g maki chlebowej (kornax zielona)
200g maki zwyklej (kornax czerwona)
3 lyzeczki soli
1 plaska lyzeczka drozdzy suszonych lub 5dag drozdzy świeżych
2.5 szklanki chlodnej wody

wsypuje wszystko do maszyny w kolejnosci mokre, suche i na koncu drozdze. nastawiam na program do wyrabiania ciasta. Jak ciasto zostanie wyrobione wyjmuje z maszyny wyrabiam w rekach dziele ciasto na pol wkladam do foremek chlebowych wysmarowanych tluszczem pozostawiam do wyrosniecia ok pol godz. wstawiam do piekarnika i pieke ok 30min w 220 st. C.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
luiza

Dołączył: 09 Paź 2006
Posty: 151
PostWysłany: 19 Wrz 2010, 11:34    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

streetfighter a jak robisz zakwas ?
ja robie na drozdzach.
1 i 1/3 lyzki drozdzysuchych
lyzka cukru
2 szklanki maki czerwonej Kornax
1.5 szklanki maki speltowej lub brazowej Kornax
3 lyzki oleju
ziarna
ok 1 lyzka soli


rozrabiam make z cukrem i ok 2 lyzkami maki oraz dolewam troszeczke cieplej wody,zostawiam to na ok 5 min.
do rozrobionych drozdzy wsypuje make wode olej sol i ziarna wyrabiam .przekladam do foremki do wyrosniecia na ok godzinke ,po wyrosnieciu pieke godz.w tem 180 st.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
streetfighter

Dołączył: 20 Paź 2008
Posty: 43
Skąd: Rkv, Zamość
PostWysłany: 19 Wrz 2010, 14:01    Temat postu: chleb Odpowiedz z cytatem

przepis na zakwas
http://zpierwszegotloczenia.pl/przepisy/zakwas-chlebowy/
_________________
WYMIANA OPON
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
luiza

Dołączył: 09 Paź 2006
Posty: 151
PostWysłany: 19 Wrz 2010, 16:30    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

dzieki chyba sie skusze i sprobuje Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
szalupa10

Dołączył: 06 Kwi 2009
Posty: 2
PostWysłany: 19 Wrz 2010, 18:25    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Kochani!Kwas do PYSZNEGO chleba robi sie sam.Mieszanina maki,drozdzy,wody-odstawiamy na tydzien w szklanym naczyniu do zakwaszenia.Rozrabiamy z woda i dolewamy do mieszaniny na chleb.Ja odkladam z kazdego pieczenia na nastepne .Chlebek POEZJA pozdrawiam.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
luiza

Dołączył: 09 Paź 2006
Posty: 151
PostWysłany: 19 Wrz 2010, 22:06    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

szalupa10 a jakie proporcje dajesz do kwasu ?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
streetfighter

Dołączył: 20 Paź 2008
Posty: 43
Skąd: Rkv, Zamość
PostWysłany: 20 Wrz 2010, 1:13    Temat postu: chleb Odpowiedz z cytatem

nie trzeba żadnych drożdzy do zakwasu, wystarczy 1\3 szklanki wody i kilka łyżek mąki żytniej razowej, ma mieć konsystencję gęstej śmietany, przelewamy do słoika, następnego dnia to samo i tak przez 5 dni. powodzenia
_________________
WYMIANA OPON
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
mikolaj

Dołączył: 12 Kwi 2008
Posty: 462
Skąd: Reykjavik
PostWysłany: 20 Wrz 2010, 9:11    Temat postu: Re: chleb Odpowiedz z cytatem

streetfighter napisał:
nie trzeba żadnych drożdzy do zakwasu, wystarczy 1\3 szklanki wody i kilka łyżek mąki żytniej razowej, ma mieć konsystencję gęstej śmietany, przelewamy do słoika, następnego dnia to samo i tak przez 5 dni. powodzenia


A co zrobic zeby zakwas wyszedl ja na poczatku swojej przygody z pieczeniem chleba probowalam robic zakwas i pierwsze dwa dni spoko wszystko bylo ok ale wystarczyl maly przeciac i caly zakwas szlag trafial, nie wspomne ze smrow w mieszkaniu nie do opisania. ale jak przypomne sobie smak chleba mojej babci to i ten zapach mi nie przeszkadza.
pozdr.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
streetfighter

Dołączył: 20 Paź 2008
Posty: 43
Skąd: Rkv, Zamość
PostWysłany: 20 Wrz 2010, 20:46    Temat postu: chleb Odpowiedz z cytatem

jeżeli zaczyna śmierdzieć acetonem ale jeszcze nie spleśniał to można go jeszcze uratować, trzeba przełożyć 3 łyżki do drugiego słoika i dokarmić (pół szklanki wody+mąka żytnia), resztę można wyrzucić, słoik powinien stać w ciepłym miejscu.
_________________
WYMIANA OPON
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
mikolaj

Dołączył: 12 Kwi 2008
Posty: 462
Skąd: Reykjavik
PostWysłany: 20 Wrz 2010, 22:28    Temat postu: Re: chleb Odpowiedz z cytatem

streetfighter napisał:
jeżeli zaczyna śmierdzieć acetonem ale jeszcze nie spleśniał to można go jeszcze uratować, trzeba przełożyć 3 łyżki do drugiego słoika i dokarmić (pół szklanki wody+mąka żytnia), resztę można wyrzucić, słoik powinien stać w ciepłym miejscu.


Dzieki
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Magdam

Dołączył: 21 Maj 2007
Posty: 103
Skąd: Reyjanesbaer
PostWysłany: 21 Wrz 2010, 11:00    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dwa lata piekłam chleb w maszynie, teraz też czasem piekę jednak królem u mnie w domu jest ten chleb http://pracowniawypiekow.blogspot.com/2010/02/najatwiejszy-chleb-pszenny.html

jako, Ĺźe na zakwas jestem za leniwa a ten przypomina bardzo chleb na zakwasie.
W misce mieszamy dosłownie 30 sekund i już. Do następnego dnia. Odpuszczam sobie przekładanie do koszyka wzrostu, tylko wywalam do na stół posypany mąką, tą samą miskę w której był też obsypuję mocno i ciasto na godzinę z powrotem do michy. Szybko i pysznie.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona Główna -> Off-topic Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach



SIGN PETITION FOR TRAVELLING WITH PETS ON ICELAND!
Kuchnia Azjatycka: chińska, tajska, indyjska, japońska, wietnamska itd.
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group

Igloo Theme Version 1.0 :: Created By: Andrew Charron