Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nast阷ny temat |
Autor |
Wiadomo舵 |
| Daniel
| Do潮czy: 13 Kwi 2004 | Posty: 116 | Sk眃: Katowice |
|
Wys砤ny: 14 Kwi 2004, 15:27 Temat postu: Jaki jest stosunek Islandczyk贸w do przybysz贸w... |
|
|
Chcia艂bym si臋 dowiedzie膰, najlepiej od os贸b kt贸re do艣wiadczy艂y tego osobi艣cie, jaki jest stosunek Islandczyk贸w oraz w艂adz islandzkich do obcokrajowc贸w chc膮cych si臋 osiedli膰 w ich kraju. Jakie trzeba spe艂nia膰 wymogi aby mo偶liwie bezproblemowo przej艣膰 wszystkie procedury imigracyjne, czy jest to trudne  |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| karuta Alpha Team
| Do潮czy: 01 Kwi 2004 | Posty: 1245 | |
|
Wys砤ny: 14 Kwi 2004, 20:03 Temat postu: |
|
|
Zeby osiedlic sie na isladi trzeba najpierw zaczac tam prace lub byc bardzo blisko spokrewniony z kims kto juz jest na islandii(ma obywatelstwo).Prace -licencje na prace zalatwia pracodawca ,ktory najpierw musi oglosic dane miejsce pracy na wyspie ,a pozniej w unii europ.Jesli nikt sie nie zglosi wydawana jest licencja na prace i pobyt.wiecej info po polsku jest na stronie www.ahus.is.Najpierw dostaje sie tz czerwona karte -uprawnia tylko na prace u praccodawcy ktory wystapil o licencje ,a po 5 latach zielona karta,ale uwaga wymagany jest skonczony kurs 150 godzinny jezyka i egzamin.Obywatelstwo po 7 latach .Stosunek islandczykow jest rozny ,niektorzy sa juz naprawde zmeczeni naplywajacymi obcokrajowcami ,niektorzy zupelnie zero reakcji ,,ale niestety ogolnie wciaz jestesmy postrzegani jak ci ,,,tam ze wschodu.Ale przewaznie ludzie z ktorymi ja sie zetknelam byli fajni ,a juz najbardziej cenie sobie tych ktorzy np prosto w twarz powiedzieli mi ze boja sie "nas " (i innych ) bo moze zabierzemy im prace albo zmniejsza sie im pensje .No i niestety kilka wybrykow naszych rodakow tutaj nie pomoglo w wyrabianiu opini.No coz ludzie sa rozni.......wszedzie.  |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Daniel
|
Wys砤ny: 16 Kwi 2004, 22:33 Temat postu: |
|
|
A jak jest z urz臋dnikami ds. imigracji? Czy traktuj膮 takiego cz艂owieka jako kolejnego nieproszonego go艣cia i utrudniaj膮 mu jak mog膮 przej艣cie przez wszystkie etapy uzyskiwania potrzebnych zezwole艅, czy podchodz膮 do niego w spos贸b bardziej przyjazny? Czy uzyskanie pozwolenia na pobyt sta艂y to trudna droga? |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| karuta Alpha Team
|
Wys砤ny: 16 Kwi 2004, 22:59 Temat postu: |
|
|
wejdz na www.ahus.is tam sa zamieszczone info po polsku,ustawy i mozna uzyskac kontakt z pracownikami -oni odpowiedza profesjonalnie .Wszyscy ludzie ktorym ja znam przyjechali tu do pracy ,wiec uzyskali zezwolenia przed przyjazdem .Wiem tylko ze zeby uzyskac zezwolenie na pobyt (nie prace ) musi byc soba ktora tobie zapewni tu warunki i utrzymanie .Teraz Polska wejdzie do Unii ale Islandia w/g ostatnich wiadomosci jak tez inne kraje chce zastosowac 2 letni okres przejsciowy -czyli nic sie nie zmieni.Nadal system licencji i kart .Wiem tylko ze azylantow to bardzo dokladnie sprawdzaja a jedynie legalni imigranci przyjeci tu "oficjalnie " to mieszane malzenstwa Bosniacko-serbskie.Ale zapytaj na stronce -powodzenia |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Daniel
|
Wys砤ny: 16 Kwi 2004, 23:47 Temat postu: |
|
|
Dzi臋ki za informacje  |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| viking User bywa z艂o艣liwy, IGNORUJ takie posty!
 | Do潮czy: 22 Sie 2005 | Posty: 1747 | Sk眃: Reykjavik |
|
Wys砤ny: 6 Lut 2006, 8:38 Temat postu: |
|
|
Ja osobi艣cie nigdy sie nie spotka艂em z niech臋cia czy z dyskryminacj膮 tylko dlatego 偶e jestem z Polski. Islandczycy to og贸lnie otwarty nar贸d. Lubia rozmawia膰 o zwyczajach panuj膮cych w innych krajach sa ciekawi r贸偶nic.
Og贸lnie jak ty jeste艣 wporz膮dku do nich to oni odwdzi臋czaj膮 si臋 tym samym. _________________ Bardzo niewielu m臋偶czyzn posiada klucz do serca kobiety, pozostali obywaj膮 si臋 wytrychem. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| leszek16064 Og艂oszeniodawca zweryfikowany
 | Do潮czy: 19 Lis 2005 | Posty: 224 | Sk眃: Akranes |
|
Wys砤ny: 6 Lut 2006, 19:27 Temat postu: |
|
|
Karuta, napisa艂a艣 偶e zielona karta po pi臋ciu latch, to jaki艣 nowy przepis?
M贸j brat otrzyma艂 zielon膮 kart臋 po trzech latach pobytu na islandii, a brat mojej 偶ony ze swoj膮 rodzink膮 maj膮 otrzyma膰 w tym roku a r贸wnie偶 s膮 tu 3 lata, wiem 偶e niedawo mieli rozmow臋 w j臋zyku Islandzkim co艣 ala egzamin z j臋zyka.
To jak to jest z t膮 zielon膮 kart膮?
Ja r贸wnie偶 wyczyta艂em na necie 偶e jest to okres 3-4 lat pracy na Islandii.
Pozdrawiam wszystkich na forum  |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| karuta Alpha Team
|
Wys砤ny: 6 Lut 2006, 22:04 Temat postu: |
|
|
nie wiem jak jest ,bo ciagle zmieniaja ,proponuje zadzwonic do ahus i sie zapytac ,jest tam pani mowiaca po polsku. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Patrycja
| Do潮czy: 21 Kwi 2004 | Posty: 77 | Sk眃: Islandia-Akranes |
|
Wys砤ny: 7 Lut 2006, 1:33 Temat postu: hehehe |
|
|
Ja dostalam po 3 latach,i po egazminie z jezyka,bo nie mialam czasu chodzic na kurs.
Kv Patrycja
PS Pozdrawiam Leszka,ktory na tej samej ulicy co ja mieszka,nawet sie rymuje......hihi _________________ gatta |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
|
Wys砤ny: 30 Pa 2006, 22:37 Temat postu: 2 dzien w rkv |
|
|
mnie zaczepilo 4 kolesi islandczykow. ze polak jestem i skad... myslalem ze wpier... bedzie od polaka heheh a tu ze na impreze mnie zabiora pokaza jak sie islandia bawi ;/ no to hello myslalem ze bandyci jacys czy geje hehe ja nie z tych to sie balem.....
ps.:zabrali mnie do siebie. wypilim, zapalilim, zjedlim, ciuchy wyjsciowe mi pozyczyli i do olivier'a to byla impreza jeeezuuu!!! do dzisiaj mam z nimi kontakt  |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| mazury ILO艢膯 OSTRZE呕E艃: 2
| Do潮czy: 08 Wrz 2006 | Posty: 116 | |
|
Wys砤ny: 31 Pa 2006, 0:05 Temat postu: |
|
|
no ja sie ostatnio zdziwilem i sie zszokowalem....
nawet zmienilem zdanie o islandczykach...
pracuje w holetelarstwie i od prawie roku milaem dobre zdanie na temat islandczykow...
, ale ostatio mileismy w hotelu 250 gosci islandzkich (konferencja "koniarzy"-ludzi zajmujacych sie chodowla koni" no i musze napisac ze zaden nie chcial rozmawiac po angliesku mimo ze umieli...
wkur..rzylem sie strasznie jak podbilem go gosci z rachunkiem
(mimo ze zamowienie bylo po angielsku) a oni mi na to ze chc膮 gadac po islandzku....
chyba im piwo do glowy odbilo...
nie byl to jeden ani dwa przyoadki.. tylko wiecej...
wkurzylem sie strasznie... gotowbym unicestwic.......
pozdro |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
|
Wys砤ny: 31 Pa 2006, 0:23 Temat postu: |
|
|
hyh ;/ no to lipa . . . .
ja sie spotkalem ze mi mowili (islandczycy) "stary jestes w islandi to gadaj kur... po islandzku" i to nie raz ;/
wiadomo sa dumni na wyrost ze swojego jezyka ale nie do przesady....
a na zjezdzie koniarzy bylem... niesamowity widok jak te wszystkie konce zbiegaja na dol moj szef ma stadnine koni kolo rkv....
ps.: koni nie lubie ale browarki byly hehehe |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
|
Wys砤ny: 31 Pa 2006, 1:02 Temat postu: |
|
|
chyba nie o tym zjezdzie m贸wimy...
ja mowie o zjezdzie 27.10.2006 i 28.10.2006 w pewnym hotelu
pozdro |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
|
Wys砤ny: 31 Pa 2006, 13:00 Temat postu: |
|
|
czyli nie masz na mysli tego co rocznego "festiwalu" koni i koniarzy ?
bo on byl w weekend na poczatku tego miesiaca  |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
|
Wys砤ny: 31 Pa 2006, 14:11 Temat postu: |
|
|
nie, to nie ten zlot koniarzy, ten o ktoreym mowie byl 27 i 28 pazdzirnika 2006 |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
|