Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
| matkowski
 | Dołączył: 04 Paź 2007 | Posty: 37 | Skąd: Reykjavik/CzÄstochowa |
|
Wysłany: 22 Kwi 2008, 15:27 Temat postu: islandzkie jakskinie |
|
|
czy ktoĹ interesuje siÄ jaskiniami islandzkimi?
Wiem, Ĺźe nie jest to zbyt popularne, a islandzka speleologia zrzeszona dopiero raczkuje, jednak zdjÄcia jaskiĹ zachwycajÄ
.
Czy któŠbyĹ w ktĂłrejĹ z nich i moĹźe pochwaliÄ sie wraĹźeniami? A co z jaskiniami lodowymi? _________________ tam dom mĂłj gdzie buty moje |
|
Powrót do góry |
|
 |
| stan
 | Dołączył: 12 Sie 2007 | Posty: 689 | |
|
Wysłany: 22 Kwi 2008, 16:25 Temat postu: Re: islandzkie jakskinie |
|
|
matkowski napisał: |
Wiem, Ĺźe nie jest to zbyt popularne, a islandzka speleologia zrzeszona dopiero raczkuje, |
????
islandzka speleologia zrzeszona ma sie calkiem dobrze, mysle ze maja wiecej grotolazow w przeliczeniu na mieszkanca niz w polsce.
w tamtym roku nawet swoja monografie wydali (600 stron) |
|
Powrót do góry |
|
 |
| petite
| Dołączył: 08 Cze 2009 | Posty: 75 | Skąd: Reykjavik |
|
Wysłany: 3 Sie 2010, 21:55 Temat postu: jaskinia lodowa |
|
|
Niedawno w wÄ
tku o Askji pytaĹam o drogÄ do jaskiĹ lodowych przy Kverkfjoll. W zwiÄ
zku z tym, Ĺźe doszĹy mnie sĹuchy, iĹź jaskinia siÄ rozpada i wejĹcie do niej jest ryzykowane, postanowiĹam poszukaÄ innej... . Naszym celem zostaĹa jaskinia rĂłwnieĹź u podnóşa Vatnajokull a dokĹadniej Eyjabakkajkull we wschodniej czÄĹci lodowca. Niestety nie miaĹam Ĺźadnych informacji o stanie jaskini, nie wiedziaĹam czy siÄ nie zawaliĹa i czy moĹźna do niej wejĹÄ (jedyne zdjÄcie jakie znalazĹam w sieci byĹo zrobione w 2001). KoĹcowa droga ma oznaczenie F909 i jest dostÄpna tylko dla aut 4x4. Trasa kamienista z kilkoma rzeczkami do pokonania, widoki piÄkne jak zawsze. SzczegĂłlnie oko cieszyĹ szczyt Snaefell i wrÄcz odblaskowo zielony kolor mchu na tle niebieĹciutkiego nieba i rzek. Jaskinia a raczej tunel lodowy o dĹugoĹci 50 metrĂłw warty byĹ przebytej drogi (okoĹo 700-800 km od Reykjaviku). Ĺciany byĹy grube i stabilne z piÄknie wyĹźĹobionymi wnÄkami. Nie wypĹywaĹa z niego rzeka, ale przez topniejÄ
cy lĂłd utworzyĹo siÄ w nim porzÄ
dne bĹoto, na szczÄĹcie wziÄliĹmy ze sobÄ
kalosze.
Szczerze polecam podobnÄ
wyprawÄ!
http://picasaweb.google.com/wiola.zarzycka/JaskiniaLodowa# _________________ Wiem, Ĺźe nic nie wiem. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| WielkiBialyKrolik
 | Dołączył: 08 Cze 2008 | Posty: 1422 | Skąd: Reykjavik |
|
Wysłany: 4 Sie 2010, 3:57 Temat postu: |
|
|
a czy ktos z obecnych spenetrowaĹ RaufarhĂłlshellir? Ja przyznam szczerze wymiekĹam, po jakims czasie nie nie poszĹam dalej, planuje sprĂłbowac jeszcze raz, ale z lepszym sprzetem. Jako, ze mam bujna wyobraznie, potrzebuje lepszej latarki  _________________ "NajczÄĹciej nadmierne wymagania w stosunku do kobiet majÄ
Äwokowate oblechy. " |
|
Powrót do góry |
|
 |
| WielkiBialyKrolik
 | Dołączył: 08 Cze 2008 | Posty: 1422 | Skąd: Reykjavik |
|
Wysłany: 4 Sie 2010, 4:05 Temat postu: |
|
|
aha, jeszcze byĹam w GrjĂłtagjĂĄ, maĹa jaskinia z goracym zrĂłdĹem, co prawda w necie pisza, ze woda jest zbyt goraca na wodne swawole, ale w zeszĹym tygodniu byĹam tam swiadkiem kapieli okolicznych mieszkaĹcĂłw pĹci meskiej (nago) dla mnie byĹo za gorÄ
co, a turysci tylko zagladali i uciekali spĹoszeni  _________________ "NajczÄĹciej nadmierne wymagania w stosunku do kobiet majÄ
Äwokowate oblechy. " |
|
Powrót do góry |
|
 |
| petite
| Dołączył: 08 Cze 2009 | Posty: 75 | Skąd: Reykjavik |
|
Wysłany: 4 Sie 2010, 10:00 Temat postu: |
|
|
WielkiBialyKrolik napisał: | a czy ktos z obecnych spenetrowaĹ RaufarhĂłlshellir? Ja przyznam szczerze wymiekĹam, po jakims czasie nie nie poszĹam dalej, planuje sprĂłbowac jeszcze raz, ale z lepszym sprzetem. Jako, ze mam bujna wyobraznie, potrzebuje lepszej latarki  |
A to jest ta najdĹuĹźsza jaskinia (niedaleko Reykjaviku)? Dopiero w planach  _________________ Wiem, Ĺźe nic nie wiem. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 4 Sie 2010, 10:31 Temat postu: |
|
|
WielkiBialyKrolik napisał: | a czy ktos z obecnych spenetrowaĹ RaufarhĂłlshellir? Ja przyznam szczerze wymiekĹam, po jakims czasie nie nie poszĹam dalej, planuje sprĂłbowac jeszcze raz, ale z lepszym sprzetem. Jako, ze mam bujna wyobraznie, potrzebuje lepszej latarki  | bylem juz 3 razy , ostatnio na poczatku lipca, niestety ani jednego sopla, za cieplo, a na wiosne udalo mi sie na jakies 50 m przejsc po tym lodzie, niesamowite przezycie, aby isc dalej trzeba raki, dobra latare i miekki kombinezon aby nie nazbierac za duzo siniakow  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| stan
 | Dołączył: 12 Sie 2007 | Posty: 689 | |
|
Wysłany: 4 Sie 2010, 23:24 Temat postu: |
|
|
lĂłd zimÄ
jest nie dalej jak 200 metrow, dalej jest staĹa dodatnia temperatura, jak to w jaskiniach _________________ Divided We Stand, United We Fall!
NSK |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Jar
| Dołączył: 09 Lut 2010 | Posty: 188 | Skąd: Lublin |
|
Wysłany: 6 Sie 2010, 20:56 Temat postu: |
|
|
ByĹem w Raufarholshellir, ale nie dalej jak jakieĹ 100m od wejĹcia -wysiadaĹy nam dziadowskie latarki, czÄĹÄ ekipy nie byĹa zainteresowana i wrĂłciĹa kisiÄ sie w aucie. Morale byĹo niskie wobec fatalnej pogody pod koniec wyjazdu [poczÄ
tek wrzeĹnia]. Inna sprawa, Ĺźe byliĹmy juĹź wczesniej w Surtshellir.
TrochÄ lodu pobĹyskiwaĹo na dnie miÄdzy kamieniami, ale lodowe nacieki to widziaĹem tylko gdzieĹ na zdjÄciach w necie, podobnie jak zjawisko termokliny przy wylocie. Kwestia pory roku pewnie.
Minusem Raufarholshellir jest brak dobrego miejsca do zaparkowania koĹo jaskini, droga wÄ
ska i prawie bez pobocza. Tylko w przeciwieĹstwie do Surtshellir moĹźna tam w ogĂłle dojechaÄ asfaltem ijest to nizbyt daleko od Reykjaviku.
Pozdrawiam
-J. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| angleblue63
| Dołączył: 25 Paź 2012 | Posty: 1 | |
|
Wysłany: 25 Paź 2012, 7:53 Temat postu: |
|
|
nie moglem znalezc odpowiedniego watku wiec pisze tu, chcialbym bardzo, bardzo podziekowac rodakom ktorzy udzielili nam pomocy na drodze nad jez. Kleifarnvatn, podczas wczorajszej wycieczki |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Alekss
| Dołączył: 30 Paź 2012 | Posty: 9 | |
|
Wysłany: 30 Paź 2012, 19:16 Temat postu: |
|
|
oglÄ
daĹem zdjecia w [url=http:/www.google.pl]google[/url], baaaaaaardzo zazdroszczÄ wycieczki!!! _________________ Ĺťycie jest jak poezja. /Paolo Coelho/ |
|
Powrót do góry |
|
 |
| roger9300 ILOĹÄ OSTRZEĹťEĹ: 1
| Dołączył: 07 Sty 2008 | Posty: 463 | |
|
Wysłany: 18 Gru 2012, 22:17 Temat postu: |
|
|
dla fanow tego postu polecam jaskinie Buri, calkiem blisko Reykjaviku. warto to zobaczyc.
 _________________ Take nothing but pictures.
Kill nothing but time.
Leave nothing but footprints.
Make nothing but memories.
http://picasaweb.google.pl/charzynskibartlomiej |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 20 Gru 2012, 21:51 Temat postu: |
|
|
A to nie w poblizu Borgarnes? |
|
Powrót do góry |
|
 |
| roger9300 ILOĹÄ OSTRZEĹťEĹ: 1
| Dołączył: 07 Sty 2008 | Posty: 463 | |
|
Wysłany: 21 Gru 2012, 23:10 Temat postu: |
|
|
nie, to w poblizu jaskini Arnarker. _________________ Take nothing but pictures.
Kill nothing but time.
Leave nothing but footprints.
Make nothing but memories.
http://picasaweb.google.pl/charzynskibartlomiej |
|
Powrót do góry |
|
 |
| harder12
| Dołączył: 12 Mar 2013 | Posty: 2 | |
|
Wysłany: 12 Mar 2013, 15:12 Temat postu: |
|
|
Nie byĹem tam, z chÄciÄ
bym siÄ przejechaĹ.. <zazdroĹci> |
|
Powrót do góry |
|
 |
| plis102
| Dołączył: 11 Kwi 2013 | Posty: 7 | |
|
Wysłany: 11 Kwi 2013, 17:45 Temat postu: |
|
|
Islandzkie jaskinie sÄ
pochodzenia wulkanicznego. Po erupcji wulkanĂłw tworzyĹy siÄ wÄ
wozy, ktĂłrymi pĹynÄĹa rozgrzana do temperatury ponad 1000 stopni C.,magma gorÄ
ca, stopiona masa krzemianĂłw z domieszkami innych zwiÄ
zkĂłw chemicznych, z duĹźÄ
iloĹciÄ
wody i gazĂłw, znajdujÄ
ca siÄ w gĹÄbi skorupy ziemskiej. Po wypĹyniÄciu na powierzchniÄ gĂłrna warstwa stygĹa i zamieniaĹa siÄ w lawÄ a pod spodem, w zamkniÄtym tunelu dalej pĹynÄ
Ĺ gorÄ
cy strumieĹ aĹź do zakoĹcznia erupcji wulkanu. Stopniowo zmniejszaĹa siÄ iloĹÄ przepĹywajÄ
cej magmy a kiedy zakoĹczyĹa siÄ erupcja resztki stygnÄ
cej magmy zamieniaĹy siÄ w lawÄ i czasami tworzyĹy posadzkÄ o fantazyjnych wzorach. Taki przypadek miaĹ miejsce w jaskini Rosahellir. Nazwa oznacza Jaskinia Róş, chyba za wzglÄdu na wzorki na posadzce w niektĂłrych miejscach przypominajÄ
ce rozwiniÄte róşe. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Zwiedzajacy
| Dołączył: 18 Kwi 2013 | Posty: 2 | Skąd: RzeszĂłw |
|
Wysłany: 22 Maj 2013, 8:19 Temat postu: |
|
|
petite - faktycznie jaskinia Eyja u podnóşy Vatnajokull prezentuje siÄ bardzo fajnie na zdjÄciach. MoĹźesz podaÄ przybliĹźony czas odwiedzin? - Ja rĂłwnieĹź chciaĹbym doĹwiadczyÄ takich widokĂłw...  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| monika_p
| Dołączył: 31 Mar 2013 | Posty: 4 | Skąd: PoznaĹ |
|
Wysłany: 1 Cze 2013, 16:19 Temat postu: |
|
|
Witajcie,
to mĂłj debiut na tym forum
Jar napisał: | Inna sprawa, Ĺźe byliĹmy juĹź wczesniej w Surtshellir.
TrochÄ lodu pobĹyskiwaĹo na dnie miÄdzy kamieniami, ale lodowe nacieki to widziaĹem tylko gdzieĹ na zdjÄciach w necie, podobnie jak zjawisko termokliny przy wylocie. |
PlanujÄ lot na IslandiÄ we wrzeĹniu i ciekawi mnie wÄ
tek jaskiĹ.
Jak wyglÄ
da dojazd/dojĹcie do jaskini Surtshellir, czy droga jest bardzo wymagajÄ
ca, trudna do przejechania samochodem? Czy droga F578 jest w dobrym stanie? |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Michas
| Dołączył: 06 Cze 2013 | Posty: 1 | |
|
Wysłany: 6 Cze 2013, 12:24 Temat postu: |
|
|
OdnoĹnie drogi F578 to wszystko zaleĹźy od pory roku/pogody. Kiedy ja byĹem to daĹo siÄ przejechaÄ. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| monika_p
| Dołączył: 31 Mar 2013 | Posty: 4 | Skąd: PoznaĹ |
|
Wysłany: 6 Cze 2013, 17:01 Temat postu: |
|
|
A w jakim czasie tam jeĹşdziĹeĹ? |
|