Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
| binaural
 | Dołączył: 19 Lut 2006 | Posty: 5 | Skąd: POLSKA [Lubuskie] |
|
Wysłany: 8 Mar 2006, 20:57 Temat postu: Kurs islandzkiego, duĹźo materialu |
|
|
Kurs islandzkiego, duzo materialu (Chcialbym wam pomoc)
Ucze sie tego jezyka, szukam i znajduje duzo materialu w internecie.
Nie kazdy moze sobie pozwolic na kursy, slowniki itp. do studiowania tego jezyka. Dlatego bede tu zamieszczac dla wszystkich zainteresowanych na tym forum odnosniki do stron ktore pomoga wam nauczyc sie tego jezyka.
Tak samo skutecznie jak na t/t kursach, szkoleniach.
Polecam serdecznie i zapraszam!
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
| binaural
|
|
Powrót do góry |
|
 |
| binaural
|
Wysłany: 8 Mar 2006, 21:17 Temat postu: doĹÄ spory stos linkow do nauki islandzkiego |
|
|
Tresc pochodzi z postu: doĹÄ spory stos linkow do nauki islandzkiego (WysĹany: 6 Mar 2006, 11:22)
Po kilku dniowym poszukiwaniu w Internecie materiaĹĂłw do nauki j. islandzkiego znalezlem doĹÄ spory stos linkow.
Dziele sie ze wszystkimi i ĹźyczÄ milej, przyjemnej nauki tak wspaniaĹego jÄzyka.
Wszystko dostepne bezplatnie z serweru franklang:
Gramatyka, leksyka i wymowa islandzkiego jezyka:
Gramatyka islandzkiego jezyka (w jezyku angielskim) (*zip, 68 Кb)
An Icelandic Primer (podrecznik islandzkiego w j. ang.) (*zip, 238 Кb)
An Icelandic Primer (podrecznik islandzkiego w j. ang.) (*zip, pdf, 394 Кb)
Easy Readings In Old Icelandic
Old Norse For Beginners Web Site
The Old Norse Language
Beginners Course In Reading Rune Inscriptions
Old Icelandic Course Material
(islandzko-angielski) (*zip, 355 Кb)
mini sĹownik rosyjsko-islandzki (*zip, 31 Кb)
Islandzko-angieslki i angielsko-islandzki (Freelang) (5 001 slow i 5 008 slow) (128 Кb) + program Dictionary (276 Кb)
ZoĂŤga's A Concise Dictionary of Old Icelandic
Dictionary of Old Icelandic
Teksty i ksiazki w islandzkim jezyku z tlumaczeniem:
Saga o N'jale (w islandzkim i angielskim jezykach) (*zip, 538 Кb)
Heimskringla - Kronika krolow Norwegii (islandzki i angielski) (*zip, 649 Кb)
2 sagi w j. islandzkim bez tlumaczenia
1 (*zip, 1,03 Мb)
2 (*zip, 974 Кb)
tu mozna se poczytac
BIBLIOTEKA ON-LINE |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 27 Kwi 2006, 9:06 Temat postu: |
|
|
Niestety nauka jezyka i to islandzkiego przez komputer bez osluchania sie z jego brzmieniem malo jest przydatne! Mieszkam na Islandii juz 3 lata i ciagle sie go ucze! Jest to bardrzo trudny jezyk!!! Uwazam ze tylko obcujac wlasnie z Islandczykami mozna liczyc na osiagniecie sukcesu w poznaniu ich jezyka!!! Pozdrawiam wszystkich mieszkajacych na Islandii! Pa |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 4 Maj 2006, 19:34 Temat postu: |
|
|
hej Madziarka ! a zabierzesz mnie na IslandiÄ? a tak w ogĂłle to moĹźe wiecie co oznacza staXfesta neftang? |
|
Powrót do góry |
|
 |
| kevin
| Dołączył: 26 Lip 2006 | Posty: 6 | Skąd: DG / Katowice |
|
Wysłany: 26 Lip 2006, 15:26 Temat postu: |
|
|
Madziarka napisał: | Niestety nauka jezyka i to islandzkiego przez komputer bez osluchania sie z jego brzmieniem malo jest przydatne! Mieszkam na Islandii juz 3 lata i ciagle sie go ucze! Jest to bardrzo trudny jezyk!!! Uwazam ze tylko obcujac wlasnie z Islandczykami mozna liczyc na osiagniecie sukcesu w poznaniu ich jezyka!!! Pozdrawiam wszystkich mieszkajacych na Islandii! Pa |
wszystko ĹwiÄta prawda, ale jeĹli ktoĹ naprawdÄ jest uparty to za radÄ
Very F. Birkenbihl (ksiÄ
Ĺźka 'Siano w gĹowie') polecam sĹuchaÄ duĹźo islandzkich stacji radiowych przez internet, nawet gdy praktycznie nic siÄ nie rozumie. zawsze jakieĹ podstawowe sĹowa wpadnÄ
, a jÄzyk mĂłwiony powoli przestaje byÄ jednÄ
niezrozumiaĹÄ
masÄ
. zaczyna rozróşniaÄ siÄ poszczegĂłlne sĹowa, nawet gdy nie wiadomo jeszcze co znaczÄ
. zawsze to jakaĹ inwestycja na przyszĹoĹÄ. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Sebastiano
| Dołączył: 24 Lip 2006 | Posty: 7 | Skąd: Sosnowiec |
|
Wysłany: 27 Lip 2006, 0:08 Temat postu: |
|
|
kevin napisał: | polecam sĹuchaÄ duĹźo islandzkich stacji radiowych przez internet, nawet gdy praktycznie nic siÄ nie rozumie. zawsze jakieĹ podstawowe sĹowa wpadnÄ
, a jÄzyk mĂłwiony powoli przestaje byÄ jednÄ
niezrozumiaĹÄ
masÄ
. zaczyna rozróşniaÄ siÄ poszczegĂłlne sĹowa, nawet gdy nie wiadomo jeszcze co znaczÄ
. zawsze to jakaĹ inwestycja na przyszĹoĹÄ. |
DokĹadnie tak jest.
Ĺwietny pomysĹ z tym radiem. Dopiero od kilku tygodni sĹucham, prawie codziennie radia (LĂŠtt FM ). Co prawda nie wiem o czym siÄ tam mĂłwi, ale na razie mi siÄ podoba. ĹapÄ sĹĂłwka i staram siÄ je zapamiÄtywaÄ, ale jest bardzo trudno. Mam nadziejÄ jak mĂłwisz, Ĺźe bÄdzie to inwestycja na przyszĹoĹÄ. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Martina
| Dołączył: 02 Sie 2005 | Posty: 2 | |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
| Grazyna
| Dołączył: 06 Gru 2005 | Posty: 1093 | Skąd: Islandia |
|
Wysłany: 3 Sie 2006, 17:54 Temat postu: |
|
|
Ja jestem w trakcie nauki islandzkiego jezyka. Niestety moja bolaczka sa podreczniki w jezyku angielskim do nauki tego pieknego jezyka.Niestety nawet ich prosty jezyk czasami stanowi dla mnie bariere nie dopokonaniatj. slabo umiem angielski. Mam duzo swoich ulubionych islandzkich zwrotow i wyrazow, ktore mnie poprostu oczarowaly. Wlasciwie w mojej pracy moge poslugiwac sie jedynie tym jezykiem , wiec powinnam miec doskolnale warunki do nauki. Jednak denerwuje mnie to, ze wiele rzeczy musze uczyc sie na intucjie i wyczucie. Czasami z tego wynikaja smieszne sytuacje. Bardzo bym chciala nawiazac z kims kontakt, kto moglby mi przyblizyc czasami ich zagmatwana gramatyke, a ja w zamian odwdzieczylabym sie ich ulubionymi powiedzonkami i potocznym slownictwem. Czekam na odpowiedz od zainteresowanych. _________________ Brunetka |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Grazyna
|
Wysłany: 2 Wrz 2006, 16:04 Temat postu: |
|
|
Czy ktos wie co sie dzieje z iceland on- line? Kiedys bez problemu moglam pouczyc sie z komputerem a teraz jakies cuda niewidy. Niech mi ktos wyjasni dokladnie o co chodzi, bede wdzieczna. Moj angielski jest dosyc kiepski, ale zrozumialam tyle tylko ze teraz jest odplatny.To smutne.  _________________ Brunetka |
|
Powrót do góry |
|
 |
| dottir
.gif) | Dołączył: 02 Lut 2005 | Posty: 12 | |
|
Wysłany: 3 Wrz 2006, 9:50 Temat postu: |
|
|
Nie jest odpĹatny, napisano w ramce obok okna logowania, Ĺźe "using Icelandic Online remains free for everybody".
Trzeba siÄ tylko zarejestrowaÄ - na dole okna jest przycisk "Sign up as a new user", wystarczy podaÄ wymagane informacje i juĹź, dostÄp (za darmo) gotowy. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Grazyna
|
Wysłany: 3 Wrz 2006, 10:39 Temat postu: |
|
|
Bardzo Ci dziekujÄ. Zaraz sprĂłbuje przebrgnÄ
Ä przez tÄ
rejestracjÄ. ĹťyczÄ miĹego dnia gdziekolwiek jesteĹ. _________________ Brunetka |
|
Powrót do góry |
|
 |
| tlesna
| Dołączył: 12 Wrz 2006 | Posty: 4 | |
|
Wysłany: 17 Wrz 2006, 8:48 Temat postu: |
|
|
witam, zatrzymaĹem siÄ na drugiej lekcji icelandic online:)przy prĂłbie przejĹcia do kolejnej system automatycznie mnie wylogowuje.nie mogÄ teĹź korzystaÄ z pomocy po lewej stronie.czy ktoĹ miaĹ podobne problemy? |
|
Powrót do góry |
|
 |
| ObsikanyRekin
| Dołączył: 28 Lip 2006 | Posty: 168 | Skąd: Czubkofjordur, Kretynvik |
|
Wysłany: 6 Paź 2006, 18:41 Temat postu: |
|
|
CzeĹc jestem tu nowy i tak sie podniecam tym forum ze ostanio pĂłĹnocy czytaĹem stare tematy WogĂłle to chciaĹbym sie przedstawiÄ, isteresuje sie krajami skandynawskimi a szczegĂłlnie islandzkim i fiĹskim(wiem wiem on nie jest zupeĹni taki skandynawski) i kiedyĹ chciaĹbym wyjechaÄ na staĹe na Islandie. Z tego powodu zaczynam sie z ciekawosci uczyc Islandzkiego juĹź umiem pokracznie liczyc do 10 i powiedziec "kocham CiÄ". Bardzo fajnie sie uczy z www.islandzki.blog.onet.pl szkoda, Ĺźe autorprzestaĹ go pisaÄ  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| soley
| Dołączył: 16 Kwi 2005 | Posty: 226 | Skąd: HFJ |
|
Wysłany: 6 Paź 2006, 20:15 Temat postu: |
|
|
Bardzo fajna stronka , niestety znalazlam wiele bledow w tlumaczeniu. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| bebak
| Dołączył: 06 Paź 2006 | Posty: 12 | Skąd: WrocĹaw |
|
Wysłany: 6 Paź 2006, 20:51 Temat postu: sagi islandzkie |
|
|
w ksiÄ
Ĺźce Helen Dewitt-,,SiĂłdmy samuraj"-jest rĂłwnieĹź wzmianka o sagach islandzkich-jest jeden bardzo Ĺadnie przetĹumaczona czÄĹÄ Sagi o Njalu.ChÄtnie bym przytoczyĹa tekst,ale nie wiem jak tu na forum wprowadzic czcionkÄ islandzkÄ
.jak ktos mĂłgĹby pomĂłc, z gĂłry dziÄkujÄ.Niedowiarkom i staĹym bywalom powiem tylko tyle ,Ĺźe jestem tu od niedawna i jeszcze sie ze wszystkim nie zaznajomiĹam. [/code] |
|
Powrót do góry |
|
 |
| ObsikanyRekin
| Dołączył: 28 Lip 2006 | Posty: 168 | Skąd: Czubkofjordur, Kretynvik |
|
Wysłany: 6 Paź 2006, 22:45 Temat postu: |
|
|
Niestety tym sie musze zadowoliÄ narazie i tego sie nauczyÄ, a potem bede korygowaĹ. Szkoda, Ĺźe nie ma takiego peĹnego kursu islandzkiego po polsku. Bo islandzki z tego co widze nie jest trudny, ale wymowa czasami jest bardzo ciÄzka. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| daavith
| Dołączył: 16 Paź 2006 | Posty: 6 | |
|
Wysłany: 16 Paź 2006, 13:50 Temat postu: |
|
|
nie wie ktos cos sie stalo ze strona www.icelandic.hi.is ? bo nagle zniknela  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Grazyna
|
Wysłany: 17 Paź 2006, 9:40 Temat postu: |
|
|
Wszystko z nia wporzadku. Muszisz sie jedynie zarejestrowac. Ja tez mialam ten problem. _________________ Brunetka |
|
Powrót do góry |
|
 |
| daavith
| Dołączył: 16 Paź 2006 | Posty: 6 | |
|
Wysłany: 19 Paź 2006, 10:11 Temat postu: |
|
|
no juz wszystko w porzadku, przez dwa dni nie moglem sie dostac na strone  |
|