Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nastpny temat |
Autor |
Wiadomo |
| zatroskany ILOŚĆ OSTRZEŻEŃ: 2
| Doczy: 09 Pa 2008 | Posty: 1220 | |
|
Wysany: 14 Lis 2008, 13:11 Temat postu: Rewolucja dojrzewa? |
|
|
Nie narzekajcie na tlumacza bo jest nim Mr. Komp :
Islandczycy weźmie na ulice w ich tysiące jutro do protestu rząd nie udaje się zakończyć w wysokości $ 6 mld Międzynarodowego Funduszu Walutowego kierowanych pożyczki, natomiast w krajach mniej dire gospodarczej cieśninach przeskoczenia kolejki MFW.
Tygodnik protestów w centrum Reykjavik, obrzęki 20000 szybko, lub 6 procent populacji, powiedział Andres Magnusson, dyrektora naczelnego islandzkiej z Federacji Handlu i Usług. Islanders są na opróżnianie ich złość na polityków jak podskoczyć ceny, w Korona załamania gospodarki i idzie do tyłu.
`` Ogromne błędy były, ale tych, którzy w nich są nadal w tym samym miejscu,''powiedział Hildigunnur Runarsdottir, muzyki kompozytora, który uczestniczył pięć protestów, ponieważ w tym kraju systemu bankowego upadł ostatni miesiąc. `` Te nie wydają się być cokolwiek na temat wszystkich sytuacji.''
Atlantyku wyspy, który miał piątej najwyższy dochód per capita na świecie w ubiegłym roku, potrzebuje pieniędzy na finansowanie importu i ożywienia systemu bankowego. Banku centralnego przewiduje, że gospodarka będzie umowa 8,3 procent w przyszłym roku mogą okazać się optymistycznie, jeśli pożyczka nie zostanie niedługo zatwierdzony, powiedział Lars Christensen, główny analityk w Danske Bank A / S w Kopenhadze.
Ten nie jest trwały ``,''powiedział Christensen. Nie można głodzić gospodarki, a to, co rząd robi w tej chwili. '' Codziennie przechodzi sprawia, że perspektywy ekonomiczne gorzej.''
"Przygnębiony"
Wielu sprzedawców to opieranie się na kredyt od swoich dostawców, aby zachować ich sklepach zapasach.
"Mam od dawna stosunki z dostawcami, którzy mnie 30-60 dni kredytu,''powiedział Gudrun Steingrimsdottir, który prowadzi bielizny magazynu centralnego w Rejkiawiku. `` Jeżeli sytuacja utrzymuje się kolejny miesiąc, nie wiem, co się stało.''
Kłopoty jest, nie ma nikogo innego.
`` Główną rzeczą, która jest stworzenie niepokoju jest fakt, że rząd nie przedstawi i informowania społeczeństwa, co jest w porządku,''Magnusson powiedział. `` Nikt nie może uzyskać żadnych informacji.''
Jako waluty spadły i przywozu shrank, stopa inflacji osiągnęła 18-letni wysoki o 15,9 procent w październiku. Opóźnienia w plombowania pożyczki pakietu oznacza bank centralny nie może zwrócić się do swobodnego przepływu waluty. Obecnie bank posiada codziennie Korona aukcji, z waluty transakcji na 178 w stosunku do euro w dniu 12 listopada, w porównaniu z około 90 euro na kronur na początku tego roku. Wolumen obrotu na aukcję, że 13,8 mln euro.
`` Co otrzymuję to, jak ludzie stają się smutni,''powiedział Steingrimsdottir. ``Wiemy, że nic. Ludzie zdają się mieć nadzieję, że wszyscy stracili.''
Oryginal:
http://www.bloomberg.com/apps/news?pid=20601087&sid=asLaQvoKH9Ec&refer=home
Hmm, skad my to znamy ? Demonstracje, ludzie przygnebieni i smutni. A co by bylo gdyby towar w sklepach zaczal sie konczyc? Moze Islandur Solidur by sie wyklulo?
Jak sie okazuje ludzie sa wszedzie tacy sami i maja niesamowita zaleznosc nastroju od zawartosci portfela i ilosci towaru w sklepach . |
|
Powrt do gry |
|
 |
|
Wysany: 14 Lis 2008, 13:13 Temat postu: |
|
|
mam nadzieje ze Islandczycy nie beda tak glupi i nie zaloza sobie Solidarnosci  |
|
Powrt do gry |
|
 |
| mjkl ILOŚĆ OSTRZEŻEŃ: 1
| Doczy: 26 Pa 2006 | Posty: 2605 | |
|
|
Powrt do gry |
|
 |
| zatroskany ILOŚĆ OSTRZEŻEŃ: 2
| Doczy: 09 Pa 2008 | Posty: 1220 | |
|
Wysany: 14 Lis 2008, 22:03 Temat postu: |
|
|
A teraz swiat zaczyna nabijac sie z Islandczykow. I to na konferencji zdrowia psychicznego opowiadano dowcip ze Islandczycy byli do niedawna najszczesliwszym narodem swiata a teraz sa najnieszczesliwszym.
http://www.icelandreview.com/icelandreview/daily_news/?cat_id=16567&ew_0_a_id=315394
A fortuna kolem sie toczy, wileu islandorow zna polish jokes z importu z usa wiec teraz beda islandur jokes. Gdzie sa najlepsi bankierzy na swiecie? |
|
Powrt do gry |
|
 |
| sarno_973
| Doczy: 14 Lis 2008 | Posty: 4 | Skd: goleniow |
|
Wysany: 14 Lis 2008, 23:36 Temat postu: |
|
|
islandczycy sa narodem niedojrzalym do problemow i tu jest ich bol nie sa swiadomi tego co sie stalo zyja wspomnieniami troche jak polacy...ta nieswiadomosc ich pograzy kiedy sie skoncza ich zapasy szmalu |
|
Powrt do gry |
|
 |
| Marta Luiza
| Doczy: 05 Lis 2004 | Posty: 310 | Skd: Islandia |
|
Wysany: 15 Lis 2008, 12:13 Temat postu: |
|
|
sarno_973 napisa: | islandczycy sa narodem niedojrzalym do problemow i tu jest ich bol nie sa swiadomi tego co sie stalo zyja wspomnieniami troche jak polacy...ta nieswiadomosc ich pograzy kiedy sie skoncza ich zapasy szmalu |
A ta opinia powstala na podstawie rozmow z gronem Twoich islandzkich przyjaciol? |
|
Powrt do gry |
|
 |
| siewa26 Ogłoszeniodawca zweryfikowany
| Doczy: 29 Maj 2005 | Posty: 814 | Skd: pUstka |
|
Wysany: 15 Lis 2008, 14:06 Temat postu: |
|
|
sarno_973 napisa: | islandczycy sa narodem niedojrzalym do problemow i tu jest ich bol nie sa swiadomi tego co sie stalo zyja wspomnieniami troche jak polacy...ta nieswiadomosc ich pograzy kiedy sie skoncza ich zapasy szmalu |
Pewnie w całej swojej historii opływali w dobrobyt i nagle w 2008 roku pojawiły sie problemy. My za to jestesmy narodem dojrzałym do problemów, mieliśmy przecież: krzyżaków, tatarów, szwedów, zabory, dwie wojny światowe i komunizm przez 50 lat  |
|
Powrt do gry |
|
 |
| mjkl ILOŚĆ OSTRZEŻEŃ: 1
| Doczy: 26 Pa 2006 | Posty: 2605 | |
|
Wysany: 15 Lis 2008, 14:52 Temat postu: |
|
|
siewa26 napisa: | Pewnie w całej swojej historii opływali w dobrobyt i nagle w 2008 roku pojawiły sie problemy. My za to jestesmy narodem dojrzałym do problemów, mieliśmy przecież: krzyżaków, tatarów, szwedów, zabory, dwie wojny światowe i komunizm przez 50 lat  |
prezydenta elektryka bez matury, premiera chlopa, wicepremiera kryminaliste... itd itp
+ poslow samobojcow co by rozstac sie z zyciem strzelaja sobie w jame brzuszna albo w kark z odleglosci kilkunastu metrow z broni dlugiej ;] _________________ "It's nice to be important, but it's more important to be nice", HFV, 1980-2011 |
|
Powrt do gry |
|
 |
| mario19777
 | Doczy: 15 Lut 2008 | Posty: 22 | Skd: ŁOMŻA Patreksfjordur |
|
Wysany: 15 Lis 2008, 15:18 Temat postu: |
|
|
Wysłany: 15 Lis 2008, 15:06 Temat postu:
--------------------------------------------------------------------------------
sarno_973 napisał:
islandczycy sa narodem niedojrzalym do problemow i tu jest ich bol nie sa swiadomi tego co sie stalo zyja wspomnieniami troche jak polacy...ta nieswiadomosc ich pograzy kiedy sie skoncza ich zapasy szmalu
Pewnie w całej swojej historii opływali w dobrobyt i nagle w 2008 roku pojawiły sie problemy. My za to jestesmy narodem dojrzałym do problemów, mieliśmy przecież: krzyżaków, tatarów, szwedów, zabory, dwie wojny światowe i komunizm przez 50 lat
|
Powrt do gry |
|
 |
|
Wysany: 15 Lis 2008, 15:28 Temat postu: |
|
|
mario19777 napisa: |
a ty siewa przezyles to wszystko co napisales?tych tatarow krzyzakow |
Sam jestem krzyżak gdyż urodziłem się w Bydgoszczy, nasza historia na pewno jest barwniejsza, ale czy to dowód na to że Islandczycy nigdy nie borykali się z problemami i dlatego są niedojrzali do ich rozwiązywania w obliczu kryzysu finansowego? Z głodu raczej nie umrą, chociaż słyszałem że będą akcje z rozdawaniem darmowych posiłków. |
|
Powrt do gry |
|
 |
|
Wysany: 15 Lis 2008, 15:33 Temat postu: |
|
|
I przy okazji, idziecie dziś protestować na Austurvellir ?
Bedzie wesoło, poza tym można się bedzie pokazac jako TV Star, transmisja na żywo w Stod 2 i Visi o ile dobrze zrozumiałem:
http://visir.is/article/20081115/FRETTIR01/604521488/-1 |
|
Powrt do gry |
|
 |
|
Wysany: 15 Lis 2008, 15:41 Temat postu: |
|
|
siewa26 napisa: | mario19777 napisa: |
Sam jestem krzyżak gdyż urodziłem się w Bydgoszczy, nasza historia na pewno jest barwniejsza, ale czy to dowód na to że Islandczycy nigdy nie borykali się z problemami i dlatego są niedojrzali do ich rozwiązywania w obliczu kryzysu finansowego? Z głodu raczej nie umrą, chociaż słyszałem że będą akcje z rozdawaniem darmowych posiłków. |
darmowe posilki byly i juz sa od dawna, wystarczy isc sie zapytac w pomocy spolecznej, oni maja jakas restauracje co serwuje jedzenie.
Ciekawe jakie zarło tam serwuja |
|
Powrt do gry |
|
 |
|
Wysany: 15 Lis 2008, 15:42 Temat postu: |
|
|
siewa26 napisa: | I przy okazji, idziecie dziś protestować na Austurvellir ?
|
qa o ktorej ? |
|
Powrt do gry |
|
 |
|
Wysany: 15 Lis 2008, 15:43 Temat postu: |
|
|
!Piwo& napisa: | siewa26 napisa: | I przy okazji, idziecie dziś protestować na Austurvellir ?
|
qa o ktorej ? |
o 15:00 , ja kurcze niestety nie mogę. |
|
Powrt do gry |
|
 |
|
Wysany: 15 Lis 2008, 15:45 Temat postu: |
|
|
siewa26 napisa: | !Piwo& napisa: | siewa26 napisa: | I przy okazji, idziecie dziś protestować na Austurvellir ?
|
qa o ktorej ? |
o 15:00 , ja kurcze niestety nie mogę. |
a mi sie nie chce , |
|
Powrt do gry |
|
 |
| Asieńka
| Doczy: 09 Kwi 2005 | Posty: 81 | Skd: Rkv |
|
Wysany: 15 Lis 2008, 16:56 Temat postu: |
|
|
!Piwo& napisa: | siewa26 napisa: | mario19777 napisa: |
darmowe posilki byly i juz sa od dawna, wystarczy isc sie zapytac w pomocy spolecznej, oni maja jakas restauracje co serwuje jedzenie.
Ciekawe jakie zarło tam serwuja |
no i akcja Food not bombs co sobota - ze szwedzkim stołem, wegetariańskim, za darmo i jedzenie do domu też |
|
Powrt do gry |
|
 |
| Marta Luiza
|
Wysany: 15 Lis 2008, 18:53 Temat postu: |
|
|
Lata 1402-1404
Czarna Ospa zabija jedną trzecią ludności.
Lata 1709-1712
Stóra bóla czyli ponownie ospa i ponownie zabiera ze soba jedną trzecią ludności
Lata 1783-1785
Jedna z największych erupcji w południowej Islandii. Duża część zwierząt domowych i ginie co powoduje głód i 10.000 ludzi umiera z głodu, to znaczy jedna czwarta mieszkańców.
1944
Powstaje niepodlegla Republika Islandzka
To tylko tak w skrocie, ale nie ma co sie licytowac, przeciez my Polacy cierpimy za narody. |
|
Powrt do gry |
|
 |
|
Wysany: 15 Lis 2008, 19:13 Temat postu: |
|
|
Asieńka napisa: |
no i akcja Food not bombs co sobota - ze szwedzkim stołem, wegetariańskim, za darmo i jedzenie do domu też |
A gdzie nalewają tą wegetariańską zupkę, chętnie spróbuje. |
|
Powrt do gry |
|
 |
| viking User bywa złośliwy, IGNORUJ takie posty!
 | Doczy: 22 Sie 2005 | Posty: 1747 | Skd: Reykjavik |
|
Wysany: 15 Lis 2008, 19:14 Temat postu: |
|
|
Cytat: | Lata 1402-1404
Czarna Ospa zabija jedną trzecią ludności.
Lata 1709-1712
Stóra bóla czyli ponownie ospa i ponownie zabiera ze soba jedną trzecią ludności
Lata 1783-1785
Jedna z największych erupcji w południowej Islandii. Duża część zwierząt domowych i ginie co powoduje głód i 10.000 ludzi umiera z głodu, to znaczy jedna czwarta mieszkańców.
1944
Powstaje niepodlegla Republika Islandzka
|
To jest prowokacja, Islandczycy od przybycia Vikingów na wyspę żyli ponad stan. _________________ Bardzo niewielu mężczyzn posiada klucz do serca kobiety, pozostali obywają się wytrychem. |
|
Powrt do gry |
|
 |
| Marta Luiza
|
Wysany: 15 Lis 2008, 19:29 Temat postu: |
|
|
wracajac do rewolucji, to dzisiaj nie wybuchla Mysle ze ludzi jeszcze chca wierzyc ze rzad cos zrobi. Ja bym, na przyklad chciala zeby zniesli indeksacje na kredytach hipotecznych, sama inflacja i podniesienie stop procentowych zupelnie mi wystarczy Prawda jest taka ze ja bede bankrutem podobnie jak wielu moich znajomych, ktorzy kupili swoje pierwsze mieszkanie niedawno . |
|
Powrt do gry |
|
 |
|
|
Nie moesz pisa nowych tematw Nie moesz odpowiada w tematach Nie moesz zmienia swoich postw Nie moesz usuwa swoich postw Nie moesz gosowa w ankietach
|
|