Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
|
Wysłany: 27 Lis 2005, 16:20 Temat postu: Kontrola celna - jak wyglÄ
da? |
|
|
usuniÄto
Ostatnio zmieniony przez yiraki dnia 15 Kwi 2006, 23:53, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Marta Luiza
| Dołączył: 05 Lis 2004 | Posty: 310 | Skąd: Islandia |
|
Wysłany: 27 Lis 2005, 16:25 Temat postu: |
|
|
NIe trzeba przemycac lekow na przeziebienie ,mozna je po prostu miec na wlasny uzytek. Podobnie z zywnoscia,jezeli nie jest to oczywiscie kielbasa czy inne mieso.A kontrola przebiega tak jak na kazdej granicy. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Davidson ILOĹÄ OSTRZEĹťEĹ: 1
| Dołączył: 07 Paź 2005 | Posty: 42 | Skąd: GorzĂłw Wlkp. / 1.12.05. Akranes |
|
Wysłany: 27 Lis 2005, 16:57 Temat postu: |
|
|
Marta Luiza napisał: | jezeli nie jest to oczywiscie kielbasa czy inne mieso. |
Na ile prawdziwa jest informacja, Ĺźe wszystko co pakowane próşniowo (wÄdliny, itp.) przechodzi bez problemu?
D. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| ted
| Dołączył: 16 Wrz 2004 | Posty: 60 | Skąd: katowice |
|
Wysłany: 28 Lis 2005, 15:08 Temat postu: :) |
|
|
Z kontrola jest tak!Jak siÄ spodoba celnikowi to przejeĹźdzasz od razu i caĹa kontrola trwa 10 minut!Nam sie tak udaĹo,pokazalismy tylko bilety powrotne i powiedzieliĹmy Ĺźe jestesmy pierwszy raz na Islandi!Ale znajomych wzieli do takiego specjalnego garaĹźu - o 9 rano tak jak przypĹyneliĹmy na miejsce i trzymali ich do godziny 21 wieczorem!!!Nie musze dodawaÄ, Ĺźe przeszukali ich bardzo szczegĂłĹowo!!!TakĹźe to chyba wszystko zaleĹźy jak sie trafi!!! |
|
Powrót do góry |
|
 |
| soley
| Dołączył: 16 Kwi 2005 | Posty: 226 | Skąd: HFJ |
|
Wysłany: 29 Lis 2005, 3:03 Temat postu: |
|
|
Davidson napisał: | Marta Luiza napisał: | jezeli nie jest to oczywiscie kielbasa czy inne mieso. |
Na ile prawdziwa jest informacja, Ĺźe wszystko co pakowane próşniowo (wÄdliny, itp.) przechodzi bez problemu?
D. |
Nie wszystko co jest pakowane prozniowo przechodzi, na to w sumie z mojego doswiadczenia nie patrza. Patrza natomiast na to czy dana zywnosc jest gotowana, czyli nie wedzona, nie surowa , glownie chodzi tu o wedliny i sery,i najlepiej zeby byla informacja na opakowaniu w jezyku angielskim.
Mi ostatnio zabrali ser bo wlasnie nie mial informacji na opakowaniu. Najlepiej przewozic konserwy , jeszcze sie nie spotkalam zeby byl z tym jakis problem. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| viking User bywa zĹoĹliwy, IGNORUJ takie posty!
 | Dołączył: 22 Sie 2005 | Posty: 1747 | Skąd: Reykjavik |
|
Wysłany: 29 Lis 2005, 4:19 Temat postu: |
|
|
Pracuje umnie islandczyk ktĂłrego brat jest celnikiem na lotnisku w Keflaviku i opowiadaĹ mi kiedyĹ, Ĺźe celnicy bardzo lubiÄ
polakĂłw bo przewaĹźnie majÄ
dobre jedzenie. Jak siÄ ktĂłremuĹ koĹczÄ
zapasy w lodĂłwce z kieĹbasÄ
to wtedy wnikliwie sprawdza bagaĹźe w poszukiwaniu czegoĹ dobrego. Nie bardzo w to wierzyĹem. KtĂłregoĹ dnia przyszedĹ do pracy z polskimi wendlinami aby mi udowodniÄ Ĺźe mĂłwiĹ prawde  _________________ Bardzo niewielu mÄĹźczyzn posiada klucz do serca kobiety, pozostali obywajÄ
siÄ wytrychem. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 29 Lis 2005, 9:26 Temat postu: |
|
|
usiniÄto
Ostatnio zmieniony przez yiraki dnia 15 Kwi 2006, 23:53, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Jola
 | Dołączył: 31 Sty 2004 | Posty: 1000 | |
|
Wysłany: 29 Lis 2005, 9:42 Temat postu: |
|
|
Przepisy sÄ
jasne - nie wolno wwoziÄ niegotowanych rzeczy, a wiÄc miÄsa, jajek itp. Nie chodzi o próşniowe zamkniÄcie ale o to gotowanie. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 29 Lis 2005, 14:12 Temat postu: |
|
|
Jolu zgadza siÄ. Ale jak siÄ celnik uprze to dowali ci cĹo jak za zĹoto i tak mu to zostawisz  _________________ Bardzo niewielu mÄĹźczyzn posiada klucz do serca kobiety, pozostali obywajÄ
siÄ wytrychem. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| soley
|
Wysłany: 29 Lis 2005, 16:00 Temat postu: |
|
|
viking_warrior napisał: | Jolu zgadza siÄ. Ale jak siÄ celnik uprze to dowali ci cĹo jak za zĹoto i tak mu to zostawisz  |
Teraz to juz i tak jest , nie dosc ze placi sie kare to jeszcze i zabieraja.
Jesli znajda cos co przypadnie im do gustu. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 29 Lis 2005, 16:28 Temat postu: |
|
|
Jak zapĹacisz cĹo to moĹźesz to sobie zabraÄ.
Ale przewaĹźnie jest tak wysokie Ĺźe nie opĹaca siÄ go pĹaciÄ za parÄ wendlin.
To nie jest kara tylko cĹo. _________________ Bardzo niewielu mÄĹźczyzn posiada klucz do serca kobiety, pozostali obywajÄ
siÄ wytrychem. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Jola
 | Dołączył: 31 Sty 2004 | Posty: 1000 | |
|
Wysłany: 29 Lis 2005, 17:22 Temat postu: |
|
|
ChĹopaki.. czytajcie uwaĹźnie.. Co mam zostawiÄ, jeĹli nie bÄdÄ wwoziÄ niegotowanych rzeczy? PrzecieĹź wĹaĹnie mĂłwiÄ, Ĺźe przepisy sÄ
jasne i jeĹli bÄdziemy siÄ ich trzymaÄ to na granicy nie bÄdziemy mieÄ np. kieĹbaski, wiÄc co majÄ
nam zabraÄ? W poprzednim poĹcie chciaĹam tylko podkreĹliÄ, Ĺźe przepisy zabraniajÄ
wwoziÄ produktĂłw niegotowanych, a nie jedynie niezapakowanych próşniowo. PrzecieĹź czÄsto siÄ zdarza, Ĺźe kieĹbasa jest zapakowana próşniowo, ale mimo to nie moĹźemy jej wwieĹşÄ na IslandiÄ, bo tu chodzi o obrĂłbke termicznÄ
.
Kurcze.. z tego co wiem, to nie chodzi tylko o cĹo.. Islandczycy bojÄ
siÄ chorĂłb przenoszonych w niegotowanych miÄsach, jajkach itp., dlatego nie pozwalajÄ
ich wwoziÄ. WiÄc muszÄ
zabraÄ je na granicy, bo inaczej przepis byĹby bez sensu.
A jeĹli ktoĹ ktoĹ chce przemyciÄ trochÄ polskiego miÄska, to oczywiĹcie musi siÄ liczyÄ z tym, Ĺźe moĹźe mu ten numer nie przejĹÄ. Trzeb siÄ po prostu najeĹÄ w Polsce i niepotrzebnie nie naraĹźaÄ na stresy na granicy  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| soley
|
Wysłany: 30 Lis 2005, 1:27 Temat postu: |
|
|
viking_warrior napisał: | Jak zapĹacisz cĹo to moĹźesz to sobie zabraÄ.
Ale przewaĹźnie jest tak wysokie Ĺźe nie opĹaca siÄ go pĹaciÄ za parÄ wendlin.
To nie jest kara tylko cĹo. |
Tu sie mylisz. Ostatnio nie dosc ze mi zabrali ten nieszczesny ser to musialam zaplacic nie clo ale wlasnie kare i i oddac zywnosc. Jak pan celnik mi objasnil ,ze wyraznie prawo mowi . zakaz jest wwozenia takich rzeczy i nie moze mnie wpuscic z tym do kraju.
Clo sie tez owszem placi jezeli przekroczy sie okreslona ilosc towaru dozwolonego . Wiec samo przez sie rozumie ,ze jezeli dozwolony to po zaplaceniu cla mozesz to sobie spowrotem zabrac. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 30 Lis 2005, 1:47 Temat postu: |
|
|
A tego nie wiedziaĹem  _________________ Bardzo niewielu mÄĹźczyzn posiada klucz do serca kobiety, pozostali obywajÄ
siÄ wytrychem. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Davidson ILOĹÄ OSTRZEĹťEĹ: 1
| Dołączył: 07 Paź 2005 | Posty: 42 | Skąd: GorzĂłw Wlkp. / 1.12.05. Akranes |
|
Wysłany: 30 Lis 2005, 2:18 Temat postu: |
|
|
Jedynym rozwiÄ
zaniem w takim razie, jest wziÄ
Ä ĹźywÄ
ĹwiniÄ na sznurku i w razie pytania celnika, uczciwie odpowiadaÄ, Ĺźe jest gotowana..... Gotowana na ĹmierÄ w wannie
TrochÄ siedziaĹem w Szwecji, myĹlaĹem, Ĺźe w przypadku Skandynawii nic juĹź mnie nie zdziwi......
A jednak........
D. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Paqos
| Dołączył: 27 Wrz 2005 | Posty: 53 | Skąd: Szczecin |
|
Wysłany: 4 Gru 2005, 22:24 Temat postu: |
|
|
To powiedzcie mi czy paczke zywnosciowÄ
moĹźna wyslac z Polski czy jak?
Domyslam sie ze ja tez przetrzepiÄ
. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Paqos
| Dołączył: 27 Wrz 2005 | Posty: 53 | Skąd: Szczecin |
|
Wysłany: 4 Gru 2005, 22:27 Temat postu: |
|
|
No to my mielismy chyba cholerne szczÄscie, przylecielismy samolotem w 3 osoby kazdy po 1 l. wodki i po 5kg nadmiarowego bagazu , dekoder polsatu 2 laptopy aparat cyfrowy, kamera i troche polskiego jedzenia. I nawet nas nikt nie pytal o nic kompletnie a 3 celnikow ktorzy byli na koncu nawet nie zwrocili na nas uwagi, kompletnie nic, jak bym do niemiec przez granice jechal, prawie sie nie zatrzymujac. Wiec chyba mielismy szczescie.  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Lubsko
| Dołączył: 07 Gru 2005 | Posty: 73 | Skąd: Keflavik |
|
Wysłany: 17 Gru 2005, 12:11 Temat postu: |
|
|
WiÄc moĹźe niech ktoĹ tak praktycznie napisze jak powinien wyglÄ
daÄ taki...MINI ZESTAW ĹťYWNOĹCIOWY, jaki spokojnie i bez obaw moĹźna ze sobÄ
wziÄ
ĹÄ jak sie jedzie do pracy w Islandii. Czyli tak w praktycznie w podpunktach co ze sobÄ
bierzemy. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 17 Gru 2005, 12:15 Temat postu: |
|
|
Cytat: | Czyli tak w praktycznie w podpunktach co ze sobÄ
bierzemy |
1. Paszport
2. Bilet
3. Karty kredytowe
Mysle ze na poczatek ci wystarczy  _________________ Bardzo niewielu mÄĹźczyzn posiada klucz do serca kobiety, pozostali obywajÄ
siÄ wytrychem. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Lubsko
| Dołączył: 07 Gru 2005 | Posty: 73 | Skąd: Keflavik |
|
Wysłany: 17 Gru 2005, 12:19 Temat postu: |
|
|
DziÄki duĹźo mi pomogĹes i na temat .........ale chyba sie domyslasz, Ĺźe nie o to pytaĹem.
ProszÄ o sensownÄ
odpowiedz i na temat. Nie ma pojÄcia wiÄc pytam i prosze o pomoc. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|