Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nastpny temat |
Autor |
Wiadomo |
|
Wysany: 7 Mar 2006, 22:07 Temat postu: jak sie czyta po islandzku dwadziescia |
|
|
mam prosbe potrzebuje kilku odpowiedzi na moje pytanka ! jak sie czyta po islandzku dwadziescia?jak sie wymawia O z dwoma kropkami na gorze i U z dwoma kropkami na gorze?wszedzie pisza inaczej!blagam pomocy!!!ale prosze nie odsylajcie mnie nigdzie !tylko napiszcie! |
|
Powrt do gry |
|
 |
| einar
| Doczy: 06 Lut 2004 | Posty: 1182 | |
|
Wysany: 7 Mar 2006, 22:23 Temat postu: Re: Pomocy! |
|
|
Po pierwsze: nie ma w alfabecie islandzkim literki "U" z dwiema kropkami.
Po drugie: "dwadzieścia" - "tuttugu" (gdzie tt czytasz mniej więcej jak ht a u, tak jak w zasadach, podanych niżej.
Po trzecie:
pawel2 napisa: | prosze nie odsylajcie mnie nigdzie !tylko napiszcie! |
No a dlaczego nie odsyłać, jak już o tym pisano? Na ICELAND.PL - chyba zapoznałeś się z tym portalem, skoro zarejestrowałeś się na jego forum - jest omówiony temat języka islandzkiego. Tam znajdziesz dokładnie opisaną wymowę islandzką. Po co mam Ci to zamieszczać tutaj, skoro możesz to przeczytać tam? Po co powielać informacje?
http://www.iceland.pl/kurs_jez.html
P.S. Ponadto odpowiedzi na Twoje pytanie bez problemu można znaleźć w słowniku Pana Bartoszka, który podobno nabyłeś niedawno. |
|
Powrt do gry |
|
 |
|
Wysany: 7 Mar 2006, 23:13 Temat postu: |
|
|
no masz racje einar! dziekuje za informacje !a co do u to jest u z 2 kropkami na gorze!:)ale male u nie mam klawiatory islandzkiej wiec nie moge napisac!co do slownika to jeszcze z allegro mi nie przyslano czekam!narazie mam rozmowki i prubuje cos tam sie uczyc! |
|
Powrt do gry |
|
 |
| einar
| Doczy: 06 Lut 2004 | Posty: 1182 | |
|
Wysany: 8 Mar 2006, 8:30 Temat postu: |
|
|
Nie Pawle. Nie ma "Ü" ani "ü". Jest ö i Ö z literek "dwukropkowych"
Á