Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
| Chessek
| Dołączył: 31 Lip 2005 | Posty: 121 | Skąd: Łódź |
|
Wysłany: 5 Sty 2006, 9:35 Temat postu: Ciuchcia |
|
|
Witam!
Mam pytanie: Czy na Islandii jeździ coś po torach lub szynach co wozi pasazerów? (treść tego pytania może wskazuje na to, ze mam 6 lat ale to tylko pozory )
Moje pytanie wzieło się z tego, że niedawno nauczyciel geografii (strasznie mnie nienawidzi) zapytał w jakich krajach nie ma koleji. No to ja dumny odpowiadam iceland.pl a tu bach! Dostałem odpowiedz, że są kolejki (wąskotorowe).
Jeżeli był ten temat kiedyś na tym forum to przepraszam i proszę mnie za to zbanować
Pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
 |
| zgagusia
| Dołączył: 03 Sty 2006 | Posty: 20 | Skąd: Częstochowa |
|
Wysłany: 5 Sty 2006, 11:32 Temat postu: |
|
|
Właśnie zadałam to pytanie tacie. Mówi,że przez osiem miesięcy żadnej ciuchci tam nie widział,więc chyba nie ma. No fakt,całej Islandii tata nie widział,zatem może się mylić... Sama jestem ciekawa. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Marta Luiza
| Dołączył: 05 Lis 2004 | Posty: 310 | Skąd: Islandia |
|
Wysłany: 5 Sty 2006, 12:42 Temat postu: |
|
|
zaden islandzczyk ktorego znam kolejki waskotorowej tutaj nie widzial |
|
Powrót do góry |
|
 |
| nigel Reporter ICELAND.PL
 | Dołączył: 06 Lis 2004 | Posty: 261 | Skąd: Warszawa |
|
Wysłany: 5 Sty 2006, 12:56 Temat postu: |
|
|
czytalem kiedys, że była, ale ją rozebrali. służyła w celach przemysłowych - chyba.
o ile wiem, cos jest o tym w poradniku ksenofoba. islandczycy mają podobno kompleks braku kolei
informacje niepełne na pewno ktoś wie tutaj lepiej. _________________ Skandynawia - wortal raczkujący |
|
Powrót do góry |
|
 |
| bartus22-1
| Dołączył: 31 Sie 2005 | Posty: 112 | Skąd: Krosno |
|
Wysłany: 5 Sty 2006, 18:23 Temat postu: |
|
|
w moim podręczniku jest mapka gęstości linii kolejowych w danych państwach europy:
ISLANDIA JEST JEDYNYM KRAJEM W EUROPIE GDZIE NIE MA KOLEJI!!!
a ten twoj "geograf" niech sie przytka i uzna że ktos sie może na danym szczegole znac lepiej niż on. u mnie jak babka od geografii wyskakuje z jakims pytaniem o islandii to wszyscy mowią żeby to pytanie kierować do mnie |
|
Powrót do góry |
|
 |
| johanna
 | Dołączył: 08 Lut 2004 | Posty: 515 | Skąd: Kielce |
|
Wysłany: 5 Sty 2006, 18:39 Temat postu: |
|
|
Kolei, takiej jak PKP, nie ma na pewno.
Pamiętam, że kiedyś poruszany był ten temat z okazji jakiegoś newsu, poszukajcie w wyszukiwarce. Wydaje mi się, że to był dział "newsy".
Znalazł się wtedy jakiś pociąg na Islandii.
Ale ten nauczyciel to chyba nas czyta, bo nie wiem gdzie indziej mógłby zdobyć tą informację, zwykle widnieje, że jest to państwo bez kolei. _________________ Now follow me always
Into the sky
Where we reach the stars |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Chessek
| Dołączył: 31 Lip 2005 | Posty: 121 | Skąd: Łódź |
|
Wysłany: 5 Sty 2006, 18:50 Temat postu: |
|
|
johanna napisał: |
Ale ten nauczyciel to chyba nas czyta, bo nie wiem gdzie indziej mógłby zdobyć tą informację, zwykle widnieje, że jest to państwo bez kolei. |
Czy czyta? Hmm, raczej po prostu mi zaprzeczył dla "idei". Bardzo trudno jej się jest ze mną zgodzić
Mam nadzieję, ze nie ma ciuchci (chyba ze w przemysle, ale to coś innego)
Pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
 |
| bartus22-1
| Dołączył: 31 Sie 2005 | Posty: 112 | Skąd: Krosno |
|
Wysłany: 5 Sty 2006, 19:34 Temat postu: |
|
|
trza jej bylo podrecznik pokazać
no chyba że jej o tą ciuchcie chodziło to bym sie nie klocil |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
| viking User bywa złośliwy, IGNORUJ takie posty!
 | Dołączył: 22 Sie 2005 | Posty: 1747 | Skąd: Reykjavik |
|
Wysłany: 7 Sty 2006, 15:30 Temat postu: |
|
|
Nigel ciuchcia której zdjecie zamiesciłeś jest w porcie w Reykjaviku. Tory są długości około 10m. _________________ Bardzo niewielu mężczyzn posiada klucz do serca kobiety, pozostali obywają się wytrychem. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 7 Sty 2006, 16:02 Temat postu: |
|
|
...Minör is at the harbour museum in Reykjavik.
teraz juz tak  _________________ Skandynawia - wortal raczkujący |
|
Powrót do góry |
|
 |
| salkavalka
| Dołączył: 12 Sty 2006 | Posty: 17 | Skąd: warszawa |
|
Wysłany: 12 Sty 2006, 16:56 Temat postu: wielbiciel koleji |
|
|
Gdy jechałam z koleżanką stopem 'doliną cieni' - druga strona Esji patrząc z Reykjavika; ta część się tak podobno nazywa, ponieważ w porze zimowej nie padają tam promienie słońca a powiedział o tym sympatyczny Islandczyk, który nas wiózł, a więc tenże Islandczyk pokazał nam farmę, której właściciel sprowadził sobie lokomotywę - promem. Taki oryginalny wielbiciel koleji  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Snipper
| Dołączył: 11 Sty 2006 | Posty: 61 | Skąd: Reykjavik |
|
Wysłany: 13 Sty 2006, 7:20 Temat postu: ciuchcia |
|
|
nio viking ma racje. jak ktos nie wierzy to mam zdjecia tej ciuchci i te 10 m torow.wiec jak jest niedowiarek to sluze dowodem:) |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Jola
 | Dołączył: 31 Sty 2004 | Posty: 1000 | |
|
Wysłany: 13 Sty 2006, 16:55 Temat postu: |
|
|
Dowód juz jest na forum, wystarczy poszukać. Zapewne w podobnym temacie, jak to w zwyczaju naszych Użytkowników.. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 13 Sty 2006, 23:16 Temat postu: |
|
|
kiedys, pracując w pewnym e-zinie, doszlismy do wniosku ze internauci są naprawde bardzo leniwi... zaakceptuj to  _________________ Skandynawia - wortal raczkujący |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Jola
 | Dołączył: 31 Sty 2004 | Posty: 1000 | |
|
Wysłany: 14 Sty 2006, 1:31 Temat postu: |
|
|
nigel napisał: | internauci są naprawde bardzo leniwi... zaakceptuj to  |
A admini bardzo uparci i bezwzględni.. Zaakceptujcie to  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| einar
| Dołączył: 06 Lut 2004 | Posty: 1182 | |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
| andres
| Dołączył: 26 Mar 2010 | Posty: 3 | Skąd: Łódz Polska |
|
Wysłany: 27 Mar 2010, 20:11 Temat postu: |
|
|
Kolej na Islandii naprawde istniała,tzn.nie było nigdy żadnej kolei pasażerskiej,jedyna towarowa linia łączyła Reykjavik z portem,na pamiątkę,stoi przecież parowozik Minor z kawałkiem toru na wprost portu w Reyku |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 28 Mar 2010, 0:16 Temat postu: |
|
|
andres napisał: | Kolej na Islandii naprawde istniała,tzn.nie było nigdy żadnej kolei pasażerskiej,jedyna towarowa linia łączyła Reykjavik z portem,na pamiątkę,stoi przecież parowozik Minor z kawałkiem toru na wprost portu w Reyku | Reykjavik z portem ? I jak to sobie wyobrazasz? . Tak na prawde linia kolejowa wiodla od obecnej Perli do portu  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Josip910
| Dołączył: 18 Kwi 2010 | Posty: 1 | |
|
Wysłany: 18 Kwi 2010, 12:45 Temat postu: |
|
|
nigel napisał: | ...Minör is at the harbour museum in Reykjavik.
teraz juz tak  | Witam, gdyż jest to mój pierwszy wpis na tym forum, które podczytuję od pewnego czasu :>.
Być może rozwój hutnictwa na Islandii wymusi budowę paru linii wąskotorowych? Jak wiemy, transport towarów tir-ami jest mocno niewydajny, a budowa kolei o rozstawie 750, 785 lub 1000mm jest dużo tańsza i szybsza od budowy kolei normalnotorowej (1435mm), tabor również jest dużo tańszy i lżejszy. A przewieźć można taką kolejką o wiele więcej niż tirem.
W przeszłości w Europie powstawała cała masa kolejek wąskotorowych przeznaczonych do transportu towarów i ludzi, niektóre powstawały wręcz z dnia na dzień. A Islandia posiada odpowiednie warunki przemawiające za budową kolei wąskotorowej - górzysty teren, trudne warunki atmosferyczne itd. Za budową takiej kolei przemawia także fakt, że o wiele mniej ingeruje w otoczenie niż budowa zwykłej, asfaltowej drogi.
Jeżeli coś takiego na Islandii by powstało to pewnie głównie do transportu towarów. Ale nie należy lekceważyć potencjału takich kolejek w przewozach pasażerskich, głównie turystycznych, ale jednak .
Przyznam, że kolej to jedyne, czego by mi na Islandii brakowało, a czego nie brakuje mi w Polsce. No, może jeszcze oprócz dobrego jedzenia, bo te islandzkie jakoś mnie nie przekonuje .
Pozdro. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|