Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
|
Wysłany: 11 Paź 2004, 1:24 Temat postu: Zapytanie do wszystkich, potrzebuje pomocy. |
|
|
czesc wszystkim!
Mam pytanie, a raczej kilka. Chcialbym dowiedziec sie ile kosztuje najtansza nocka w najgorszym hotelu lub nawet internacie(o ile takowe tam istnieja) Z gory dziekuje za odpowiedz.
Chcialbym sie tez dowiedziec gdzie mozna znalesc prace przy rybach? W kazdym miescie sa przetwornie ryb?
Aha jeszcze jedno , ostatnie? Nie wie ktos moze czy jest zapotrzebowanie w Islandii na informatykĂłw?
Jeszcze raz z gory dziekuje za wszystkie odpowiedzi, pozdrawiam wszystkich odwiedzajacych !!!!!! Trzymajcie sie!
Angel |
|
Powrót do góry |
|
 |
| einar
| Dołączył: 06 Lut 2004 | Posty: 1182 | |
|
Wysłany: 11 Paź 2004, 9:53 Temat postu: odpowiedzi |
|
|
Zajrzyj na stronÄ Islandzkich Schronisk MĹodziezowych. SÄ
w miare tanie (choÄ nie spodziewaj siÄ, Ĺźe bÄda bardzo tanie jak na polskie standarty) i sÄ
w wielu miejscach Islandii. Na stronie znajdziesz wykaz wszystkich, oraz ich aktualne ceny.
http://www.hostel.is/
Co do pracy to ja zbytnio Ci nie pomogÄ, choÄ sÄ
na forum osoby mieszkajÄ
ce na Islandii, wiÄc moĹźe bÄdÄ
coĹ dokĹadniej wiedzieÄ. Przejrzyj strony naszego ministerstwa pracy - czasem moĹźna tam znaleĹşÄ oferty z wyspy, choÄ rzeczywiĹcie bardzo rzadko.
Przejrzyj teĹź dokĹadnie strony icelandu. Znajdziesz sporo informacji na temat pracy i zasad jej otrzymywania. SÄ
tez namiary na islandzkie biura poĹrednictwa pracy.
http://www.iceland.pl/praca.html
Co do informatykĂłw - nie ma pojÄcia ale Islandia to kraj technologicznych nowinek wiÄc kto wie... |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 11 Paź 2004, 15:08 Temat postu: odp |
|
|
dzieki Einar za odpowiedz. Przejrze sobie te strnki ktore mi podales. Bede raczej zaopatrywal sie w schroniskach gdyz zbytnio nie bedzie mnie stac na Hotel. A nie wiesz w jakich granicach moze miescic sie jedna nocka w schronisku? Czy moze ktos z mieszkajacych w Islandii wie?
Dzieki za kazda odpowiedz, narazka |
|
Powrót do góry |
|
 |
| karuta Alpha Team
| Dołączył: 01 Kwi 2004 | Posty: 1245 | |
|
Wysłany: 11 Paź 2004, 16:30 Temat postu: |
|
|
na www.hostel.is jest cena 1.500-1.900 kr za noc czyli 20$ w gore;w rvk jest hotel Armi zbawienia i kilka lat temu kosztowala noc 2000 kr.....a co do zwyklego hotelu to...lepiej zapomniec . |
|
Powrót do góry |
|
 |
| einar
|
Wysłany: 11 Paź 2004, 18:55 Temat postu: odpowiedzi 2 |
|
|
Wszystko teĹź zalezy kiedy chcesz jechaÄ i na jak dĹugo. Bo jeĹli tylko sezonowo to mozesz sobie "wychodziÄ" miejsce do spania u pracodawcy, jeĹlu byĹ szukaĹ na farmie. W lecie jest caĹkiem fajnie i moĹźna na polach namiotowych. JeĹli masz jakieĹ namiary na ludzi z Islandii to poproĹ - moĹźe jest mozliwoĹÄ wynajÄcia z innymi w Twojej sytuacji czegoĹ - w kilka osĂłb daĹoby siÄ moĹźe znieĹÄ. SzczegĂłĹĂłw nie znam, choÄ ,jak wiÄkszoĹÄ rzeczy na Islandii, niskich cen siÄ nie spodziewaj:) |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 11 Paź 2004, 23:25 Temat postu: pyt |
|
|
Dzieki za odpowiedzi.
Jesli chodzi o moj wyjazd to planuje w lutym, marcu 2005 poniewaz ok. lutego mam bronic inzyniera, mam nadzieje ze pojdzie mi to szybko gdyz nie moge sie juz tego wyjazdu doczekac(kolejna przygoda)
A jesli chodzi o schroniska to kazdy moze z nich skorzystac? Jaka nazwe w jezyku islandzkim biora wogole schroniska mlodziezowe.
Wracajac do wyjazdu, to narazie nie znam nikogo kto przebywa juz a islandii i bardzo chcialbym poznac kogos kto wie juz wszystko. Co do mnie to narazie poszukuje kompana na ta wyprawe gdyz narazie jestem sam, ale mam nadzieje ze trafi sie do mojego wyjazdu drugi(lub nawet kilku) taki wariat i pojedziemy razem.
W jakie kwoty pieniezne nalezy sie zaopatrzyc wyjezdzajac na Islandie i jak najtaniej i mozliwie najszybciej tam dotrzec tego nie wiem, dlatego prosilbym Was o pomoc rowniez i w tej sprawie.
Z gory dzieki za odpowiedzi. Narazka |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Jean Valjean
 | Dołączył: 11 Mar 2004 | Posty: 456 | Skąd: Warszawa |
|
Wysłany: 11 Paź 2004, 23:36 Temat postu: |
|
|
Radze poczytac starsze watki, mozna sie dowiedziec wielu rzeczy, ktore beda cie z pewnoscia interesowac...
z powazaniem ;P
jeanV _________________ UchodziÄ za idiotÄ w oczach kretyna - to rozkosz dla smakosza |
|
Powrót do góry |
|
 |
| einar
|
Wysłany: 12 Paź 2004, 7:49 Temat postu: |
|
|
Najszybciej i najtaniej to jednak samolotem. Nie wiem czy Icelandair ma jakieĹ promocje... Mozna szukaÄ poĹÄ
czeĹ z Niemiec. ChoÄ to raczej w sezonie turystycznym trafiajÄ
siÄ niezĹe okazje. No jest jeszcze iceland express - wejdĹź na ich stronÄ - moĹźe tam, w koĹcu to tak zwane tanie linie lotnicze. MoĹźna trafiÄ z Londynu caĹkiem fajne okazje i moĹźe wyjĹÄ taniej, zwĹaszcza gdybyĹ juĹź teraz wiedziaĹ kiedy dokĹadnie chcesz lecieÄ i juĹź teraz postaraĹ siÄ zarezerwowaÄ. Wiadomo im wczeĹniej zamĂłwisz tym taniej. Czasami nawet szokujÄ
co taniej:) Ale pamiÄtaj - czytaj dokĹadnie, bo zawsze potem siÄ okazuje, Ĺźe coĹ doliczajÄ
, podatek taki i owaki, no juĹź o opĹatach lotniskowych nie mĂłwiÄ
c.
8) |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 12 Paź 2004, 8:19 Temat postu: |
|
|
W marcu 2005? jesli wszystko dobrze pojdzie to tez myslalem o tym terminie. W styczniu odbieram mieszkanie i jezeli zostana jakies pieniadze ( no, w ostatecznosci moge pomieszkac rok bez mebli;) ) to pewnie i z urlopem nie bedzie problemu.
a poki co czytam moj archaiczny przewodnik:) |
|
Powrót do góry |
|
 |
| einar
|
Wysłany: 12 Paź 2004, 8:59 Temat postu: |
|
|
A pewnie... Po co Ci meble? :wink:
PrzegladaĹem stronÄ icelandexpress - sÄ
juĹź bilety na marzec. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 12 Paź 2004, 9:27 Temat postu: |
|
|
tak dla zorientowanych - ile potrzeba pieniedzy na wyjazd powiedzmy dziesieciodniowy? wliczam w to samolot (ic.expr. ) z dojazdami i utrzymanie na miejscu, moze byc nawet z malymi ekstremizmami typu noc na dworcu i zupa chinska made in poland. zmieszcze sie w 3-4 tys pln? ( poki co bez interioru jak sadze ). |
|
Powrót do góry |
|
 |
| einar
|
Wysłany: 12 Paź 2004, 13:34 Temat postu: |
|
|
Wiesz co - przegladaĹem strony tanich linii lotniczych (Airpolonia i Icelandexpress) i lot w jednÄ
stronÄ dla jednej osoby nie powinien byÄ droĹźszy niĹź jakieĹ 900 zĹotych dla jednej osoby. Wszystko zaleĹźy kiedy zarezerwujesz. ZresztÄ
bilety w dwie strony sÄ
zawsze taĹsze. Normalnie bilet Icelandair z Warszawy do KeflavĂku (poĹÄ
czenie LOTem do Londynu i Icelandair dalej) kosztuje ponad 2000 zĹotych. Teraz, gdy liczyĹem ceny tych taĹszych przewoĹşnikĂłw - wyszĹo mi niecaĹe 3000 za dwie osoby w obydwie strony, wiÄc róşnica jednak jest znaczÄ
ca. A na miejscu ile wydasz - no moĹźesz prĂłbowaÄ z tym budĹźetem. ZresztÄ
... biorÄ
c pod uwagÄ, Ĺźe schronisko kosztuje jakieĹ 20$ a przykĹadowe ceny jedzenia i innych takich masz podane na iceland.pl to moĹźesz prĂłbowac wyliczyÄ czy dasz radÄ.
8) |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 12 Paź 2004, 14:38 Temat postu: odp |
|
|
Ja zamierzam wziac max.3 tys. , narazie tyle nie mam ale zbieram powoli:) Mam nadzieje ze uda mi sie jaknajtaniej tam dotrzec. SĹyszaĹem ze jest bardzo tani przelot z Polski do Sztokcholmu liniami weezair. Ale nie wiem ile kosztuje wylot ze sztokcholmu do np Reikjawika. Moze ktos orientuje sie w tych cenach?
A jesli chodzi o jedzenie to zaopatrze sie chyba w wyprubowane zupki chinskie oraz paszteciki po promocji, jeden pasztet dziennie i jazda:)
Martia mnie tylko noclegi:) miejmy nadzieje ze uda mi sie znalesc szybko prace i pracodawa zaoferuje mi jakis nocleg. Trzeba byc dobrej mysli
Pozdrawiam wszystkich!!!!!!!!!!! |
|
Powrót do góry |
|
 |
| einar
|
Wysłany: 12 Paź 2004, 16:48 Temat postu: i tak trzymaj |
|
|
Podoba mi siÄ Twoje pozytywne nastawienie:) Ale najpierw dokĹadnie wszystko sprawdĹş i raczej odradzam jechanie w ciemno. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 12 Paź 2004, 21:11 Temat postu: |
|
|
Czyli 4 tys. powinny starczyc na 10 dni wstepnego zwiedzania. zatem zegnajcie meble,pralko,zmywarko i inne :wink:
nie wiem czy to dobry pokoj na te informacje, ale ostanie ceny icelandair z kopenhagi to niecale 1950 zl tam i z powrotem.ktos pisal na forum o icelandexpress po 500 w jedna strone, wiec moze trzeba sie lepiej rozejrzec. a najchetniej to by mi pasowal prom 8)
zakoncze przysĹowiem zaczerpnietym z islandzkiego przewodnika, a pochodzacym wg Eddy od samego Odyna ( w przekĹadzie J.Lelewela ):
"Nie ma nic gorszego dla synĂłw wieku,jak piÄ piwo; im wiÄcej go czĹowiek pije, tym wiecej traci rozsÄ
dek. Ptak zapomnienia nad pijanym Ĺpiewa i zabiera mu duszÄ."
czyli przerzucamy sie na mocniejsze trunki 8) |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 13 Paź 2004, 19:22 Temat postu: |
|
|
jako informatyk bez znajomosci jezyka islandzkiego nie masz raczej wiekszych szans na prace w tym kierunku
co do pracy innej to owszem jest na farmach i przy rybach ale na to potrzebujesz zezwolenia |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 13 Paź 2004, 20:57 Temat postu: odp |
|
|
czesc wszystkim.
Wie ktos moze ile dokladnie zarabia sie przy rybach?
Z gory Dzieki za szczera odpowiedz |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 14 Paź 2004, 19:06 Temat postu: |
|
|
w zaleznosci gdzie znajdziesz prace ale srednio okolo 100 000- 130 000 isk
z czasem bedzie wiecej  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| einar
|
Wysłany: 15 Paź 2004, 20:08 Temat postu: 5500 |
|
|
Czyli na starcie moĹźna dostaÄ jakieĹ 115 tysiÄcy koron? Wiem, Ĺźe najgorsza rzecz jakÄ
moĹźna robiÄ to przeliczaÄ na zĹotĂłwki ale to ponad 5500 PLN. Rzecz jasna tam wszystko jest o wiele droĹźsze ale majÄ
c w perspektywie wiÄksze zarobki niĹź te piÄÄ i póŠtysiÄ
ca to juĹź nie jest tak Ĺşle to wyglÄ
da, nie? Trzeba to przemyĹleÄ. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 19 Paź 2004, 11:44 Temat postu: odp |
|
|
czyli to 115 tys. koron to jest najnizsza krajowa tam? A ile wynosi srednia wie ktos moze? |
|
Powrót do góry |
|
 |
|