Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nast阷ny temat |
Autor |
Wiadomo舵 |
|
Wys砤ny: 7 Lis 2005, 8:26 Temat postu: Czym ogrzewa si臋 domy na Islandii? |
|
|
usuni臋to
Ostatnio zmieniony przez yiraki dnia 16 Kwi 2006, 0:00, w ca硂禼i zmieniany 1 raz |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| elloth
| Do潮czy: 03 Lis 2005 | Posty: 362 | |
|
Wys砤ny: 7 Lis 2005, 8:36 Temat postu: |
|
|
Z tego, co wiem, to (chyba) ca艂y Reykjavik ogrzewany jest na ten przyk艂ad gor膮c膮 par膮 ze 藕r贸de艂 geotermalnych. Chocia偶 - pewnie nie jest to w stu procentach prawda - ale to ju偶 potwierdz膮 osoby, kt贸re si臋 znaj膮 na rzeczy.
Poza tym - w wielu miejscach spotka艂em si臋 z ogrzewaniem czerpanym ze 藕r贸de艂 geotermalnych - w kilku schroniskach (m.in w jednym zaraz przy jez. Myvatn, chodzi o taki bialy domek stoj膮cy po 艣rodku pola magmowego). Ciep艂a woda tam 艣mierdzia艂a jak zgni艂e jajko ;-). |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Jola
 | Do潮czy: 31 Sty 2004 | Posty: 1000 | |
|
Wys砤ny: 7 Lis 2005, 12:30 Temat postu: |
|
|
86% dom贸w ogrzewanych jest energi膮 geotermaln膮. To taniutkie 藕r贸d艂o energii s艂u偶y do wytwarzania elektryczno艣ci i ogrzewania. Dlatego na Islandii firmy zagraniczne inwestuj膮 w budow臋 fabryk. Op艂aca si臋 przywozi膰 z zagranicy surowiec i przerabia膰 go na Islandii ze wzgl臋du na tani膮 energi臋. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
|
Wys砤ny: 7 Lis 2005, 13:06 Temat postu: |
|
|
usuni臋to
Ostatnio zmieniony przez yiraki dnia 16 Kwi 2006, 0:00, w ca硂禼i zmieniany 1 raz |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| viking User bywa z艂o艣liwy, IGNORUJ takie posty!
 | Do潮czy: 22 Sie 2005 | Posty: 1747 | Sk眃: Reykjavik |
|
Wys砤ny: 7 Lis 2005, 13:26 Temat postu: |
|
|
Jak ju偶 wcze艣niej wspomniano ciep艂a woda jest doprowadzana do ogrzewania i do kran贸w. Op艂ata jest ma艂a /przeliczajac na polskie realia to pewnie droga/
Za pr膮d miesiecznie ja p艂ace oko艂o 3500 ISK /w zimie praktycznie 艣wiat艂o jest zapalone przez ca艂y dzie艅/ _________________ Bardzo niewielu m臋偶czyzn posiada klucz do serca kobiety, pozostali obywaj膮 si臋 wytrychem. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| karuta Alpha Team
| Do潮czy: 01 Kwi 2004 | Posty: 1245 | |
|
Wys砤ny: 7 Lis 2005, 16:57 Temat postu: |
|
|
W miejscowosciach ,ktore nie znajduja sie na "cieplych wodach" ogrzewa sie domy pradem ,a kazdy ma w domu bojler .Juz tylko niewielu ogrzewa domy olejem.Ja za prad plus ogrzewanie domku 130 m place 10 tys czyli okolo 500zl miesiecznie. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
|