Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
| misza
| Dołączył: 24 Kwi 2009 | Posty: 7 | Skąd: Islandia |
|
Wysłany: 3 Cze 2009, 20:19 Temat postu: |
|
|
A czy moge prosiÄ o podpowiedz jakie to musza byc dokumenty? gdzie je zaĹatwiÄ? I gdzie sie z nimi udac w Polsce? Przepraszam, ze tak drÄ
Ĺźe ten temat ale bardzo mi zaleĹźy, dziekuje!! |
|
Powrót do góry |
|
 |
| misza
|
Wysłany: 3 Cze 2009, 20:23 Temat postu: |
|
|
jeszcze jedno- ile dni przed odlotem trzeba zgĹosic, ze sie wyjezdza? I ile dni wczesniej (przed odlotem) trzeba zaĹatwiÄ te formalnoĹci(zwiÄ
zane z przeniesieniem zasiĹku do Polski) |
|
Powrót do góry |
|
 |
| martusia
| Dołączył: 27 Lut 2007 | Posty: 78 | |
|
Wysłany: 3 Cze 2009, 20:37 Temat postu: |
|
|
nie wiem czy wiesz, ale jesli przeniesiesz zasilek do Polski i trafisz na nadgorliwa urzedniczke to moze wyslac Cie na jakis kurs np. obslugi komputera lub po prostu zaproponuja Ci w Polsce prace, to nie jest tak, ze jedziesz na platne wakacje, tylko w Polsce jestes bezrobotna:), musisz sie zglaszac do urzedu itd, nie wiem czy to sie oplaca, ale to tylko moje zdanie
a jesli chcesz przeniesc zasilek musisz isc do urzedu i wziasc druczek, wypisac go i zlozyc w urzedzie przy ulicy Tryggvagata, tylko musisz znac konkretna date wyjazdu, bo jej zmienic potem nie mozna |
|
Powrót do góry |
|
 |
| martusia
|
Wysłany: 3 Cze 2009, 20:44 Temat postu: Re: re |
|
|
dariuszr napisał: | misza napisał: | A czy musze sie zarejestrowac w polskim urzÄdzie pracy jako bezrobotna? |
Tak i zabraÄ stÄ
d potrzebne papiery , po co tracic kase ktĂłra Ci przysĹugĂłje |
po pierwsze -uje sie nie kreskuje, a po drugie zasilek przysluguje osobie, ktora aktwynie poszukuje pracy, a nie ktora chce miec platne wakacje!!! nie obrazajac nikogo takie myslenie to cwaniactwo! |
|
Powrót do góry |
|
 |
| misza
|
Wysłany: 3 Cze 2009, 20:44 Temat postu: |
|
|
No wĹaĹnie tego sie boje, Ĺźe wysla mnie do pracy lub na kurs, a przeciez ja nie moge zostac w Polsce bo tutaj mam dom. A czy poprostu moĹźna zawiesiÄ zasiĹek na 2 miesiÄ
ce i jechac, ze tak powiem na bezpĹatny urlop? I czy wtedy jak bym go odwiesiĹa to czy bedzie on przesuniety o te dwa miesiace czy tez poprostu przepadnie? |
|
Powrót do góry |
|
 |
| martusia
|
Wysłany: 3 Cze 2009, 20:47 Temat postu: |
|
|
zasilek mozesz zawiesic bez problemu, kilka dni wczesniej idziesz i mowisz ze wyjezdzasz, i nie ma problemu, nie placa Ci za te dni, ani nie odliczaja Ci ich tez z puli dni zasilku, ktory Ci przysluguja |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 3 Cze 2009, 22:38 Temat postu: |
|
|
martusia napisał: | zasilek mozesz zawiesic bez problemu, kilka dni wczesniej idziesz i mowisz ze wyjezdzasz, i nie ma problemu, nie placa Ci za te dni, ani nie odliczaja Ci ich tez z puli dni zasilku, ktory Ci przysluguja | ot, madrego po szkole to i przyjemnie posluchac  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| dariuszr
| Dołączył: 22 Sty 2008 | Posty: 343 | |
|
Wysłany: 4 Cze 2009, 10:12 Temat postu: Re: |
|
|
kaĹźdy ma swĂłj rozum i niech robi jak uwaĹźa a nie czyta jakieĹ pierdoĹy i porady ktĂłre sa dobrze nakrÄcane  _________________ Pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
 |
| dariuszr
|
Wysłany: 4 Cze 2009, 10:28 Temat postu: Re: |
|
|
martusia myĹle Ĺźe powinnaĹ iĹÄ do urzÄdu pracy i tam udzielaÄ informacji jako wolontariusz oraz wspieraÄ tych ktĂłrzy utracili zasiĹek poprzez swojÄ
gĹupote  _________________ Pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
 |
| martusia
|
Wysłany: 4 Cze 2009, 10:54 Temat postu: |
|
|
w urzedzie sa osoby, ktore udzielaja informacji, wiec nie jestem tam potrzebna, a jezeli ktos traci zasilek przez swoja glupote to nie moj problem! kazdy kto jest na zasilku jest dorosly i musi sam podejmowac decyzje, ja nikomu nie place, wiec niezbyt mnie to obchodzi. tylko czasem jak czytam posty na tym forum widze jakjedni ludzie niepotrzebnie wprowadzaja innych w blad , a inni placza, bo pani XXX napisala ..., a okazalo sie, ze jest inaczej! nie chce sie klocic, stwierdzilam tylko fakt : jadac do Polski na urlop nie masz prawa pobierac tam zasilku ( takie sa przepisy), a czy ktos bedzie go pobieral czy nie to jego sprawa, ja konsekwencji jego decyzji ponosila nie bede. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| dariuszr
|
Wysłany: 4 Cze 2009, 11:16 Temat postu: |
|
|
martusia napisał: | a inni placza, bo pani XXX napisala ..., |
lub dariuszr  _________________ Pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 5 Cze 2009, 20:23 Temat postu: |
|
|
moze ktos wie ?po jakim czasie od zlozenia wniosku o formularz e 303 mozna go odebrac? czy to prawda ze dzien przed wyjazdem? |
|
Powrót do góry |
|
 |
| dariuszr
|
Wysłany: 5 Cze 2009, 22:03 Temat postu: Re: |
|
|
sliprok napisał: | moze ktos wie ?po jakim czasie od zlozenia wniosku o formularz e 303 mozna go odebrac? czy to prawda ze dzien przed wyjazdem? |
TAK jeden dzieĹ przed  _________________ Pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
 |
| hanuszka1305
| Dołączył: 15 Maj 2008 | Posty: 24 | Skąd: reykjavik |
|
Wysłany: 8 Cze 2009, 0:31 Temat postu: |
|
|
czy zna ktoĹ adres internetowy strony do rejestracji jako bezrobotny z opcjÄ
WYĹLIJ? -nie strone do samego formularza bo nie moge znaleĹÄ |
|
Powrót do góry |
|
 |
| dariuszr
|
Wysłany: 8 Cze 2009, 13:51 Temat postu: Re: |
|
|
hanuszka1305 napisał: | czy zna ktoĹ adres internetowy strony do rejestracji jako bezrobotny z opcjÄ
WYĹLIJ? -nie strone do samego formularza bo nie moge znaleĹÄ |
z tego co wiem to tylko rejestracja osobista bezrobotnego w urzÄdzie pracy _________________ Pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 10 Cze 2009, 13:22 Temat postu: Re: re |
|
|
dariuszr napisał: | misza napisał: | A czy musze sie zarejestrowac w polskim urzÄdzie pracy jako bezrobotna? |
Tak i zabraÄ stÄ
d potrzebne papiery , po co tracic kase ktĂłra Ci przysĹugĂłje |
Powiecie, ze siÄ czepiam ale nie moge zdzierĹźyÄ!
Kto -uje kreskuje ten dostaje DWĂJE. Nie sĹyszaĹeĹ nigdy o tym? |
|
Powrót do góry |
|
 |
| owieczka.23
| Dołączył: 02 Cze 2007 | Posty: 94 | Skąd: KrakĂłw --> Reykjavik |
|
Wysłany: 15 Cze 2009, 16:06 Temat postu: |
|
|
Witam
Mam pytanie
zarejestrowaĹem siÄ jako bezrobotny 4 maja,
PoniewaĹź sam zwolniĹem siÄ z pracy, to zasiĹek naleĹźy mi siÄ po 40 dniach.
Wiec moje pytanie brzmi kiedy otrzymam pierwszy zasiĹek ??? Pierwszego lipca ?? _________________ Bo ja to taki wilk w owczej skĂłrze  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| rob4l69
 | Dołączył: 14 Cze 2009 | Posty: 41 | Skąd: StÄ
d! Fra Pollandi |
|
Wysłany: 15 Cze 2009, 16:17 Temat postu: |
|
|
owieczka.23 napisał: | Witam
Mam pytanie
zarejestrowaĹem siÄ jako bezrobotny 4 maja,
PoniewaĹź sam zwolniĹem siÄ z pracy, to zasiĹek naleĹźy mi siÄ po 40 dniach.
Wiec moje pytanie brzmi kiedy otrzymam pierwszy zasiĹek ??? Pierwszego lipca ?? |
Policz sobie poczÄ
wszy od 4 maja kiedy minie 40 dni roboczych. 41 dzieĹ roboczy bÄdzie pierwszym zasiĹkowym - jeĹli wypadnie on miÄdzy 1 a 19 dniem miesiÄ
ca X, wypĹatÄ otrzymasz w pierwszym dniu roboczym miesiÄ
ca X+1, jeĹli bÄdzie to 20-31 dzieĹ miesiÄ
ca X wypĹatÄ otrzymasz pierwszego dnia roboczego miesiÄ
ca X+2. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Tomek M
| Dołączył: 10 Kwi 2009 | Posty: 48 | Skąd: LUBLIN - HAFNARFJORDUR |
|
Wysłany: 20 Cze 2009, 20:24 Temat postu: Prosba |
|
|
Witam mam prosbe - czy ktos moze mi wytlumaczyc co to jest : wyswietlilo mi sie dzisiaj.
" StaÄfesting ĂĄ atvinnuleit
Atvinnuleit ĹŁarf aÄ staÄfesta ĂĄ tĂmabilinu 20. - 25. hvers mĂĄnaÄar hafi hĂşn ekki boriÄ ĂĄrangur.
Gefinn er kostur ĂĄ aÄ staÄfesta atvinnuleit utan ĹŁess tĂmabils en viÄ ĹŁaÄ frestast greiÄslur sem hĂŠr segir.
GreiÄslur til umsÄkjenda sem staÄfesta atvinnuleit sĂna 26.-3. nÄsta mĂĄnaÄar eru afgreiddar 5 virkum dĂśgum eftir mĂĄnaÄamĂłt
og greiÄslur til umsÄkjenda sem staÄfesta atvinnuleit sĂna 4. dag mĂĄnaÄar eÄa seinna greiÄast meÄ Ăştborgun nÄstu mĂĄnaÄamĂłta ĹŁar ĂĄ eftir.
SkrĂĄning ĹŁĂn tĂłkst! "
Za odp. z gory dziekuje. _________________ Guilty for being the best |
|
Powrót do góry |
|
 |
| rob4l69
 | Dołączył: 14 Cze 2009 | Posty: 41 | Skąd: StÄ
d! Fra Pollandi |
|
Wysłany: 20 Cze 2009, 20:29 Temat postu: Re: Prosba |
|
|
Tomek M napisał: | Witam mam prosbe - czy ktos moze mi wytlumaczyc co to jest : wyswietlilo mi sie dzisiaj.
" StaÄfesting ĂĄ atvinnuleit
Atvinnuleit ĹŁarf aÄ staÄfesta ĂĄ tĂmabilinu 20. - 25. hvers mĂĄnaÄar hafi hĂşn ekki boriÄ ĂĄrangur.
Gefinn er kostur ĂĄ aÄ staÄfesta atvinnuleit utan ĹŁess tĂmabils en viÄ ĹŁaÄ frestast greiÄslur sem hĂŠr segir.
GreiÄslur til umsÄkjenda sem staÄfesta atvinnuleit sĂna 26.-3. nÄsta mĂĄnaÄar eru afgreiddar 5 virkum dĂśgum eftir mĂĄnaÄamĂłt
og greiÄslur til umsÄkjenda sem staÄfesta atvinnuleit sĂna 4. dag mĂĄnaÄar eÄa seinna greiÄast meÄ Ăştborgun nÄstu mĂĄnaÄamĂłta ĹŁar ĂĄ eftir.
SkrĂĄning ĹŁĂn tĂłkst! "
Za odp. z gory dziekuje. |
NajwaĹźniejsze: Rejestracja powiodĹa siÄ.
Reszta powyĹźej to standardowa formuĹka mĂłwiÄ
ca o tym, Ĺźe trzeba siÄ rejestrowaÄ miÄdzy 20 a 25 dniem miesiÄ
ca oraz co dzieje siÄ w przypadku spóźnienia. _________________ United We Stand, Divided We Fall!
Agnostic Front, Oi! |
|
Powrót do góry |
|
 |
|