reklama

Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona G³ówna

ICELAND.PL :: Islandia - strona główna portalu

ZANIM COÅš NAPISZESZ PRZECZYTAJ REGULAMIN  
JE¦LI KTO¦ CIÊ OBRA¯A LUB £AMIE REGULAMIN, NIE DAJ SIÊ SPROWOKOWAÆ, NAPISZ DO ADMINA!

FAQFAQ   SzukajSzukaj   U¿ytkownicyU¿ytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja   ProfilProfil   ZalogujZaloguj 

Zaloguj siê, by sprawdziæ wiadomo¶ciZaloguj siê, by sprawdziæ wiadomo¶ci   

Polski podręcznik do islandzkiego
Id¼ do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona G³ówna -> JÄ™zyk
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nastêpny temat  
Autor Wiadomo¶æ
unregistered

Do³±czy³: 18 Mar 2005
PostWys³any: 12 Mar 2008, 20:34    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Grazyna napisa³:
Nie bardzo rozumiem. Ktoś zrobił sobie trochę zachodu,żeby rodakom pomóc na tym forum, a ktos inny mu zarzuca nieuczciwość. Ja znam inne rodzaje nieprawości i to o wiele gorsze. Jeśli ktoś chce niech korzysta, a innych nikt nie zmusza do tego niecnego procederu.

Kradziez jest nieuczciwoscia.
pstpila nie ma prawa do kopiowania i udostepniania tych materialow w ten sposob. To co on zrobil jest kradzieza.
Racje ma stan zwracajac uwage i dziwie sie ze macie jakies watpliwosci.

Kiedys byla zwracana uwaga na tym forum na przestrzeganie praw autorskich i mam nadzieje ze nic sie tu nie zmienilo.

ps. prawdopodobnie te materialy mozna znalezc na innych stronach ale nie usprawiedliwia to umieszczania tych linkow tutaj.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wy¶lij prywatn± wiadomo¶æ
O.E.
Opiekun Forum
Do³±czy³: 03 Lut 2004
Sk±d: Pl. Od SÅ‚oÅ„ca 3/Europa
PostWys³any: 15 Mar 2008, 2:09    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

stan napisa³:
pozamykal wczoraj admin tyle tematow a linkow do pirackich programow nie wywalil, hmmmm

Widzisz - ja jestem przeciwny łamaniu prawa, ale jednocześnie jako filozof prawa, głośno mówię o tym, że prawa autorskie (majątkowe) są sztucznym tworem i są de facto kradzieżą dokonaną na całym spoełczeństwie.
Toczyłem o tym zaciekłą dyskusję na tym Forum, a jej wynik w postaci artykułu można przeczytać tu:
http://www.logityka.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=13&Itemid=2

Dopóki, więc policja nie zamyka rapidshara to linki do niego musza być traktowane jako legalne.
Z drugiej strony z pewnością autorowi podręcznika należy się jakaś gratyfikacja i dobrze by było, gdyby osoby pobierające twory innych ludzi, wpłacały jakiś dobrowolny datek na rzecz tego autora.
Nie ma to oczywiście nic wspólnego z dzisiejszym prawem, które akurat dopuszcza w niektórych przypadkach rozpowszechnianie niekomercyjne.

Administracja Forum stoi na straży prawa (także niestety tego złego), więc jeśli ktoś ma informacje o nielegalności tych linków to proszę o wiadomość na priva.

Myślę, że dobrym tonie jest poprostu zachęcać tych, którzy korzystają z cudzej pracy, by tę pracę jakoś nagrodzić. Niekoniecznie kwotą 50 zł (tyle kosztuje podręcznik w formie papierowej, gdzie jeszcze kosztem jest sam nośnik i dystrybucja).
W przypadku korzystania z dzieła bez kosztów po stronie autora (który nawet nie musiał kopiować swego dzieła do rapidshare'a) myślę, że uczciwą kwotą datku byłoby 5-10 zł (tyle prawdopodobnie dostaje autor od każdego egzemplarza od wydawcy).
Jeśli prawa majątkowe należą do wydawcy, to trzeba na jego konto słać datki i tyle. Myślę, że jest to najbardziej eleganckie rozwiąznie.

Wikipedia utrzymuje się z datków, a jest tak potężnym dziełem. Niech inni biorą przykład i podają swe konta. A zawsze też znajdą się tacy co kupią oryginał w księgarni.

PRZEPRASZAM za off-topic - nie kontynuujmy tu może dyskusji o prawach autorskich, taka dyskusja ma już swój wątek:
http://www.forum.iceland.pl/viewtopic.php?t=320
dziuunia02

Do³±czy³: 04 Lip 2008
Sk±d: kópavogur
PostWys³any: 5 Lip 2008, 0:01    Temat postu: polska książka Bartoszka Odpowiedz z cytatem

halo,i czy ktos mi może napisać gdzie znajdę ta książkę???
Powrót do góry
poland999poland

Do³±czy³: 21 Cze 2009
PostWys³any: 21 Cze 2009, 15:01    Temat postu: eurotalk islandzki Odpowiedz z cytatem

Cześć, może ktoś może mi pomóc, aby uzyskać eurotalk islandzki? Linki, które znajdują się tutaj żyje. I would really appreciate pomocy, że mogę dostać.
Powrót do góry
Next78
Go¶æ
PostWys³any: 21 Cze 2009, 15:08    Temat postu: :) Odpowiedz z cytatem

A tak na marginesie powracajac do podreczników islandzko polskich ( słowników ) tego całego p.Bartoszka mozna nabyć kupujac online i wcale nie trzeba sie wybierac poza rejon stolicy w poszukiwaniach.A na sieci jest tego opór.
Powrót do góry
Wy¶wietl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona G³ówna -> JÄ™zyk Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Id¼ do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4
Strona 4 z 4

Skocz do:  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach

SIGN PETITION FOR TRAVELLING WITH PETS ON ICELAND!
Kuchnia Azjatycka: chiñska, tajska, indyjska, japoñska, wietnamska itd.