Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nast阷ny temat |
Autor |
Wiadomo舵 |
| Grazyna
| Do潮czy: 06 Gru 2005 | Posty: 1093 | Sk眃: Islandia |
|
Wys砤ny: 24 Cze 2009, 21:33 Temat postu: |
|
|
Buszmenka wielkie gratulacje !!!!!! Super si臋 spisa艂艣cie obie. A co do tej pduszki, to radze nie pozbywaj sie jej tak szybko. Jeszcze nie raz mo ze ci si臋 przyda膰. Najpierw przy karmieniu malutkiej , a potem jak zacznie siadac ,edzie j膮 asekurowa膰 bezpiecznie. To znaczy nie b臋dzoe艣 ja o ni膮 opiera膰. Jescze raz ratguluje i 偶ycze wiele , wiele radzo艣ci z bycia mam膮. _________________ Brunetka |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Buszmenka
| Do潮czy: 26 Wrz 2008 | Posty: 56 | |
|
Wys砤ny: 24 Cze 2009, 22:06 Temat postu: Porod na Islandii |
|
|
Dziekuje jeszcze raz za gratulacje,Grazynko ja mam 2 te poduszki i te spiworki bo od meza rodziny przyniesli mi w prezecie wiec dlatego moge to odsprzedac taniej a nizeli w sklepie.Do szpitala wzielam tylko szlafrok i ciapy a dla niuni ubranka na wyjscie i nic pozatym,niic a nic ci wiecej niepotrzeba.Pozdrawiam  |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Buszmenka
| Do潮czy: 26 Wrz 2008 | Posty: 56 | |
|
Wys砤ny: 24 Cze 2009, 22:09 Temat postu: Porod na Islandi |
|
|
zapomnialam dodac ze ten spiworek to jest specjalny do nosidelka. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| mexa
| Do潮czy: 06 Kwi 2008 | Posty: 23 | |
|
Wys砤ny: 27 Cze 2009, 21:12 Temat postu: ":) |
|
|
A JA MAM PYTANIE
czy tu dla maluszka podaje sie VITAMINKE D-3,w polsce wiem ze tak ale nie wiem jak tu
za 2tygodnie(moze wczesniej bede miec juz swoja niunie) |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| aadrianna
| Do潮czy: 29 Lip 2008 | Posty: 30 | Sk眃: Reykjavik |
|
Wys砤ny: 27 Cze 2009, 21:44 Temat postu: |
|
|
tak. podaje si臋 witamin臋 d |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| pyza27
| Do潮czy: 12 Cze 2009 | Posty: 48 | |
|
Wys砤ny: 28 Cze 2009, 11:58 Temat postu: szczepionki |
|
|
hej a ja mam pytanko zwiazane ze szczepionkami
sluchajcie tak gdzies jak dziecko bedzie mialo 3miesiace planuje jechac do polski na 3miesiace i jak ze szczepionkami tu czy dziecko dostanie jakies i potem jak wroce nastepne czy bede musiala zaszczepic dzidzie w polsce
dziekuje
(JA JUZ TEZ NIEDLUGO BEDE MIEC MOJEGO BABLA ) |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| lampeczka
 | Do潮czy: 25 Sty 2009 | Posty: 517 | |
|
Wys砤ny: 28 Cze 2009, 12:43 Temat postu: |
|
|
pyza27
Witam!mam naj艣wie偶sze info na ten temat.dzwoni艂am do Polski w tej sprawie i lepiej jest jak Tw贸j maluch przyjmie tutaj szczepionk臋(chyba 偶e tu ju偶 nie wracasz) bo one si臋 r贸偶ni膮 sk艂adem i nie mo偶na zrobi膰 czego艣 takiego 偶e jedn膮 przyjmie tu a kolejn膮 w Polsce albo na odwr贸t.le膰 od razu po szczepieniu.kolejn膮 maluch ma gdy sko艅czy 5miesi臋cy i mo偶na j膮 przyj膮膰 nawet dwa tygodnie po wyznaczonym terminie.te偶 chcia艂am tak zrobi膰 )dobrze 偶e zapyta艂am bo dziecko mo偶e przyj膮膰 czego艣 za du偶o i mo偶e powa偶nie zachorowa膰 albo nawet by膰 okaleczone na ca艂e 偶ycie.pozdrawiam |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| pyza27
| Do潮czy: 12 Cze 2009 | Posty: 48 | |
|
Wys砤ny: 28 Cze 2009, 15:24 Temat postu: :) |
|
|
wielkie dzieki za informacje  |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| md78
| Do潮czy: 20 Sty 2009 | Posty: 27 | |
|
Wys砤ny: 29 Cze 2009, 12:06 Temat postu: witam |
|
|
hej,do Polski lece z dzieckiem za miesiac,bedzie ono mialo wtedy 1.5 miesiaca,karmimy go tutaj mlekiem SMA,w polsce jest takie do kupienia czy nie? czy mozna zmienic mleko,jesli ktoras z Was tez tak miala to prosze o odpowiedz jakie bede mogla dac mleko w polsce? |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| dasha
| Do潮czy: 23 Kwi 2008 | Posty: 48 | |
|
Wys砤ny: 29 Cze 2009, 12:19 Temat postu: sma |
|
|
witaj,
w grudniu sprawdzalam apteki w Polsce i nie bylo dostepne SMA jedynie jakbyc chciala to prywatnie mozesz sobie zamawiac ale apteki nie maja tego mleka....co do zmiany mleka to juz indywidualna kwestia niemowlaka:)) |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| zuzula666
| Do潮czy: 05 Lut 2008 | Posty: 410 | Sk眃: Reykjawik |
|
Wys砤ny: 29 Cze 2009, 14:57 Temat postu: |
|
|
a ja z ta szczepionka si臋 nie zgodz臋. Moja corka wzi臋la pierwsze szczepienie (3 mies) tu na Isl a te w 5 mies w Polsce. Szczepienie dostaje sie takie samo ale s膮 3 k艂ucia. Ja sko偶ysta艂am z opcji 2 k艂u膰 i dop艂aci艂am 50 z艂. Wiem 偶e 3 w 1 kosztowa艂o 120 z艂. Jedyne co potrzebujesz to karta szczepien z isl. Nie ma 偶adnego problemu z ta szczepionk膮. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| lampeczka
|
Wys砤ny: 29 Cze 2009, 17:40 Temat postu: |
|
|
By膰 mo偶e pani tak zrobi艂a.ja m贸wi臋 to co mi powiedzia艂a kobieta przez telefon zajmuj膮ca si臋 szczepieniami.prosz臋 sobie nawet por贸wna膰 sk艂ad i kiedy si臋 zaczynaj膮 szczepienia w Polsce a kiedy tutaj.kalendarz wed艂ug polskich szczepie艅 mo偶na znale藕膰 w internecie.pozdrawiam |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| zuzula666
| Do潮czy: 05 Lut 2008 | Posty: 410 | Sk眃: Reykjawik |
|
Wys砤ny: 29 Cze 2009, 17:48 Temat postu: |
|
|
tyle 偶e ja nie stosowa艂am si臋 do kalendarza szczepien polskiego tylko islandzkim systemem szczepie c贸rk臋. Sk艂ad podano identyczny wi臋c jest to mo偶liwe. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Grazyna
| Do潮czy: 06 Gru 2005 | Posty: 1093 | Sk眃: Islandia |
|
Wys砤ny: 29 Cze 2009, 18:22 Temat postu: |
|
|
W karcie szczepien jest wszytko podane kiedy i jakie szczepionki si臋 podaje. Ja wol臋 wszystkie szczepienia wykonywa膰 w Islandii, ale to sprawa ka偶dej z nas.
U nas jest inny kalendarz szczepien i wedlug mnie lepiej nie miesza膰. _________________ Brunetka |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| mikolaj
| Do潮czy: 12 Kwi 2008 | Posty: 462 | Sk眃: Reykjavik |
|
Wys砤ny: 1 Lip 2009, 18:43 Temat postu: Re: szczepionki |
|
|
pyza27 napisa: | hej a ja mam pytanko zwiazane ze szczepionkami
sluchajcie tak gdzies jak dziecko bedzie mialo 3miesiace planuje jechac do polski na 3miesiace i jak ze szczepionkami tu czy dziecko dostanie jakies i potem jak wroce nastepne czy bede musiala zaszczepic dzidzie w polsce
dziekuje
(JA JUZ TEZ NIEDLUGO BEDE MIEC MOJEGO BABLA ) |
A po co sie bawic jedna tu druga tam?
ja jak lecialam z synkiem do polski to powiedzialam o tym mojej pielegniarce i zaszczepili mi tu malego jak mial 2,5 m-ca to bylo 2tyg wsczesniej a druga dawke dostal jak mial 5m-cy ponad. wydaje mi sie ze powinnas porozmawiac z pielegniarka i pediatra zeby ustalili ci indywidualny tryb szczepien i tyle. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| askonka123
| Do潮czy: 30 Pa 2008 | Posty: 22 | |
|
Wys砤ny: 3 Lip 2009, 18:46 Temat postu: |
|
|
dziewczyny mo偶e orientujecie sie jak to jest z wyp艂ata letniego bedac na maciezynskim, kto p艂aci? |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| lampeczka
|
Wys砤ny: 3 Lip 2009, 22:45 Temat postu: |
|
|
Siema!
Jestem po porodzie nieca艂e 3mieciace i juz dosta艂am okres.I mam pytanie.Ile on powinien trwa膰?ile wy mia艂y艣cie??ja mam ju偶 dwa tygodnie i nie wiem co si臋 dzieje.Czy to mo偶liwe 偶e to od diety, tabletek i tego 偶e zacz臋艂am 膰wiczy膰??nie chce panikowa膰 i gna膰 do lekarza od razu:)) pozdrawiam. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Katrina
| Do潮czy: 26 Maj 2008 | Posty: 114 | Sk眃: Reykjavik |
|
Wys砤ny: 5 Lip 2009, 19:51 Temat postu: Witam wszystkich serdecznie. |
|
|
Widz臋 偶e wiele os贸b pyta o szczepienia naszych kochanych maluszk贸w. W chwili obecnej przebywamy z synkiem na wczasach w Polsce. Synek ma niespe艂na trzy miesi膮ce i ze szczepieniem przed wylotem z Islandii nie by艂o problemu poniewa偶 dosta艂 wcze艣niej ( mia艂 dwa miesi膮ce i kilka dni )pierwsz膮 szczepionk臋 ze wzgl臋du na nasz wyjazd. Wracamy pod koniec sierpnia wi臋c kolejne szczepienie przyjmie zaraz po powrocie na Islandi臋. Szczepionki w Polsce i w Islandii r贸偶ni膮 si臋 od siebie a poza tym du偶ym w艂a艣nie udogodnieniem dla maluszk贸w s膮 szczepienia tzw skojarzone czyli w jednym wk艂uciu jest kilka szczepionek
Co do mleka SMA mia艂am podobny problem. Zastanawia艂am si臋 jak przekaza膰 do Polski na tak d艂ugi okres czasu tyle puszek tego mleczka. Dzi臋ki uprzejmo艣ci znajomych, kt贸rzy przewie藕li mi spor膮 cz臋艣膰 mleka autem-promem mia艂am problem z g艂owy ale gdyby nawet nie by艂o takiej okazji przesy艂a艂abym je poczt膮. Reszt臋 wzi臋艂am do walizek, ok 10 puszek i nie by艂o z tym problemu. Zmiana mleka na inne mo偶e spowodowa膰 u dzieciaczk贸w wiele nieprzyjemnych objaw贸w, aczkolwiek nie musi. Wola艂am zaoszcz臋dzi膰 synkowi k艂opotu. Pozdrawiam wszystkich cieplutko. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| turboneta
 | Do潮czy: 15 Lip 2008 | Posty: 1195 | Sk眃: Gda艅sk |
|
Wys砤ny: 6 Lip 2009, 0:06 Temat postu: |
|
|
lampeczka napisa: | Siema!
Jestem po porodzie nieca艂e 3mieciace i juz dosta艂am okres.I mam pytanie.Ile on powinien trwa膰?ile wy mia艂y艣cie??ja mam ju偶 dwa tygodnie i nie wiem co si臋 dzieje.Czy to mo偶liwe 偶e to od diety, tabletek i tego 偶e zacz臋艂am 膰wiczy膰??nie chce panikowa膰 i gna膰 do lekarza od razu:)) pozdrawiam. |
膯wiczenia nie powinny tu mie膰 nic do rzeczy.
Proponuje Ci jak najszybciej skontaktowa膰 sie z lekarzem, bo krwawienie w tak kr贸tkim czasie po porodzie jest niepokoj膮ce.
Dziewczyny!!! Przera偶a mnie to, 偶e tutaj pr贸bujecie zasi臋gn膮膰 j臋zyka na tematy czysto medyczne! Przecie偶 to jest Wasze zdrowie kt贸rego nikt Wam nie zwr贸ci!!!
To zbyt powa偶ne sprawy aby艣cie tu szuka艂y porady. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
|
Wys砤ny: 6 Lip 2009, 12:14 Temat postu: |
|
|
No w艂a艣nie jak to jest z bonusem letnim? |
|
Powr髏 do g髍y |