Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
|
Wysłany: 23 Paź 2005, 20:32 Temat postu: Polskie ĹwiÄto |
|
|
Z okazji Dnia NiepodlegĹoĹci , w Olafsviku 12 listopada wraz z miejscowÄ
poloniÄ
organizujemy Polskie Ĺwieto. BÄdzie to pierwsza tego typu impreza od wielu lat , ja osobiscie nie mam zbyt wielkiego doswiadczenia w organizacji takich uroczystoĹci. StÄ
d moje obawy co do powodzenia caĹej imprezy. Program bÄdzie obejmowaĹ kolacje (z Polskich daĹ), taniec i muzyka narodowa. Cieszy nas caĹkiem spore zainteresowanie i deklaracja pomocy przy organizacji. ChÄtnie poczytam o waszych uwagach i wskazĂłwkach. pozdrawiam. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Nul
| Dołączył: 02 Gru 2004 | Posty: 329 | Skąd: KrakĂłw |
|
Wysłany: 24 Paź 2005, 11:05 Temat postu: |
|
|
No to bedÄ trzymaÄ kciuki, Ĺźeby Wam siÄ udaĹo i ĹźaĹowaÄ, ze nie zobaczÄ na wĹasne oczy  _________________ A-Nul |
|
Powrót do góry |
|
 |
| sad234
 | Dołączył: 22 Paź 2005 | Posty: 47 | Skąd: zachĂłd |
|
Wysłany: 24 Paź 2005, 20:18 Temat postu: |
|
|
.. moĹźe gdzieĹ udaĹoby siÄ znaleĹşÄ jakiĹ polski film - najlepiej Wajdy lub Zanussiego .. idealnie pasowaĹby Karol - czĹowiek, ktĂłry zostaĹ papieĹźem / Karol - The Man Who Became Pope - reĹź. Giacomo Battiato .. i urzÄ
dziÄ projekcjÄ .. do tego troszku ĹźubrĂłwki i/lub wyborowej a impreza bÄdzie w 100 procentach udana ..  _________________ .. dos meydele vil a ringele hobn .. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 24 Paź 2005, 21:04 Temat postu: |
|
|
... teĹź myĹlaĹem o wstawkach filmowych, typu Pan Tadeusz, jeszcze nie wiem jakim sprzÄtem bÄdziemy dysponowaÄ. Jutro kolejne spotkanie organizacyjne ze stronÄ
IslandzkÄ
. Co do ĹźubrĂłwki ... trudna do zdobycia, ale barek bÄdzie  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| sad234
|
Wysłany: 24 Paź 2005, 21:15 Temat postu: |
|
|
.. moĹźna zrobiÄ jeszcze jakÄ
Ĺ wystawÄ/expozycjÄ poĹwiÄconÄ
waĹźnej dla polskiej kultury postaci .. np MikoĹaj Rej - ojciec polskiej literatury .. rok 2005 jest ogĹoszony rokiem rejowskim - z okazji piÄÄsetlecia urodzin .. rok 2006 ma byÄ z kolei rokiem Giedroycia - postaci niezwykle cenionej przez PoloniÄ na Zachodzie .. na pewno wielu rodakĂłw posiada jakieĹ pamiÄ
tki, np. archiwalne numery Paryskiej Kultury .. moĹźna zadzwoniÄ do ambasady - na pewno by czegoĹ uĹźyczyli ..  _________________ .. dos meydele vil a ringele hobn .. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 24 Paź 2005, 21:22 Temat postu: |
|
|
...dziÄki za rade, jutro porusze temat. MoĹźe jeszcze starczy czasu. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| sad234
|
Wysłany: 24 Paź 2005, 21:31 Temat postu: |
|
|
.. w Internecie jest sporo materiaĹĂłw na temat w/w .. moĹźna ĹciÄ
gnÄ
Ä, przetĹumaczyÄ na islandzki .. oprawiÄ w Ĺadne passpartu albo ramki .. wygospodarowaÄ jakiĹ przytulny kÄ
cik .. zadbaÄ o dekoracje .. czasu na to na pewno wystarczy ..  _________________ .. dos meydele vil a ringele hobn .. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| wojtsja
| Dołączył: 19 Maj 2005 | Posty: 15 | Skąd: Warszawa-Reykjawik |
|
Wysłany: 25 Paź 2005, 13:10 Temat postu: |
|
|
O filmy mozesz zapytac w muzeum kinomatografii w hafnarfjordur. dopiero co pokazywali tam Kieslowskiego, Wajde i Polanskiego. podejrzewam, ze moga te filmy miec na stale i jesli pokazy nie sa komercyjne to wypozyczyc kopie za darmo. chociaz przyznam, ze nie wiem jak to dziala.
pozdr.
wojtsja. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Jola
 | Dołączył: 31 Sty 2004 | Posty: 1000 | |
|
Wysłany: 18 Lis 2005, 18:52 Temat postu: |
|
|
Jak juĹź jest temat "Polskie ĹwiÄto", to nie bÄdÄ nowego zakĹadaÄ i tu napiszÄ. PonoÄ 11 listopada byĹ obchodzony w Reyðarfjörður przez PolakĂłw tam pracujÄ
cych. Czy ktoĹ z szanownych PaĹstwa pracujÄ
cych przy budowie tamy uczestniczyĹ w tych obchodach? CzÄsto siÄ tu spotykacie z nami i rozmawiamy na takie przyziemne tematy, typu: jakie skarpety przywieĹşÄ na IslandiÄ, albo co siÄ dostaje na obiad w tamtejszej stoĹĂłwce. A moĹźe byliĹcie na tym ĹwiÄcie i nam coĹ ciekawego opowiecie? UczestniczyĹo w obchodach 70 PolakĂłw. Nie wierzÄ, Ĺźe Ĺźaden z nich nie przychodzi na to forum.
Ostatnio zmieniony przez Jola dnia 20 Lis 2005, 19:26, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 18 Lis 2005, 19:26 Temat postu: |
|
|
Co do polskiej imprezy to mogÄ siÄ wypowiedzieÄ tylko o tej w Olafsviku.
ByĹo ok 70 osĂłb, moĹźe wiÄcej. Pyszna kolacja, nasz taniec i spiewanie teĹź sie podobaĹo . Do tego pokaz slajdĂłw, i pare innych niespodzianek. Po zdobytych doĹwiadczeniach w przyszlym roku zadbamy o drobniejsze szczegĂłĹy. OgĂłlnie zabawa udana a za rok jeszcze lepsza. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Jola
 | Dołączył: 31 Sty 2004 | Posty: 1000 | |
|
Wysłany: 18 Lis 2005, 19:29 Temat postu: |
|
|
No to siÄ cieszÄ, ĹźÄ siÄ udaĹo. Przypuczczam, Ĺźe na imprezie nie byli sami Polacy? Jak siÄ to liczebnie rozĹoĹźyĹo? A jak Islandczycy to odebrali? Pytali co to za ĹwiÄto? OpowiadaliĹcie im? |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 18 Lis 2005, 19:44 Temat postu: |
|
|
No,musialo sie udac,jak Zocha organizowala,a Genia gotowala....he,he... |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 18 Lis 2005, 19:47 Temat postu: |
|
|
Bilety byĹy sprzedawane na tydz. przed.(cena 2500 kr), PolakĂłw bylo trzydziestu paru (miaĹem nadzieje Ĺźe bÄdzie wiÄcej) do tego 3 BoĹniakĂłw i Litwin. Acha nasz szef Lejwur zaĹtwiĹ muzykĂłw / fortepian i saksofon. Przed imprÄ
ogĹoszenia w miejscowej gazecie , polskie flagi ,hymn itp.
Po ĹwiÄcie ukazaĹ sie teĹź artykuĹ w morgunbladid z 15.11 ze zdjÄciem.
Wiem Ĺźe ci ktĂłrzy przyszli byli zadowoleni. w nastÄpnym roku bedzie nas napewno wiÄcej  |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 18 Lis 2005, 19:51 Temat postu: |
|
|
a kto o Zosi i Gieni pisze ??
ByĹaĹ nie ?!
Nawet siÄ mogÄ domyĹlaÄ  |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 18 Lis 2005, 20:11 Temat postu: |
|
|
nie bylo mnie,z czego jestem ogromnie zadowolona....nie przepadam za towarzystwem wzajemnej adoracji,zwlaszcza takim,ktĂłre psuje opinie o Polsce.....chociaz naleza sie cieple slowa,za zorganizowanie tego Swieta,.Pozdrowienia dla Leifura....no comments. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Basia
 | Dołączył: 24 Lis 2004 | Posty: 628 | Skąd: Reykjavik |
|
Wysłany: 18 Lis 2005, 22:34 Temat postu: |
|
|
Ona - Twoj sposob wypowiadania sie jest dziwny... Niby zabierasz glos, ale go nie zabierasz. Skoro wspominasz o jakis paniach i masz negatywne nastawienie do imprezy to napisz nam o co chodzi, dlaczego. Bo my nie wiemy... OK, moze tylko ja nie wiem. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| viking User bywa zĹoĹliwy, IGNORUJ takie posty!
 | Dołączył: 22 Sie 2005 | Posty: 1747 | Skąd: Reykjavik |
|
Wysłany: 19 Lis 2005, 2:50 Temat postu: |
|
|
Ale ona Basiu tez nie wie  _________________ Bardzo niewielu mÄĹźczyzn posiada klucz do serca kobiety, pozostali obywajÄ
siÄ wytrychem. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 19 Lis 2005, 23:59 Temat postu: |
|
|
ONA- jak szkoda, Ĺźe twoje sĹowa sÄ
tak nie mÄ
dre, a ty taka zgorzkniaĹa
Pozdrowienia dla Witka |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 20 Lis 2005, 0:02 Temat postu: |
|
|
Ja byĹam na tej imprezie i byĹo fajnie. JeĹli ktoĹ chce bliĹźsze informacje napiszÄ na pw. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 27 Lis 2005, 19:34 Temat postu: |
|
|
no comments,I said so! |
|
Powrót do góry |
|