Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
| Motylek
 | Dołączył: 04 Lip 2009 | Posty: 49 | Skąd: Tu i tam :) |
|
Wysłany: 8 Lip 2009, 15:58 Temat postu: |
|
|
zuzula666 napisał: | zasiĹek rodzinny jest wypĹacany co kwrtaĹ: luty, maj, sierpien, listopad. Jesli np urodziĹas dziecko w 2008 roku dostaniesz teraz w sierpniu wyrĂłwnanie za zeszĹy rok. |
Chodzi mi o dziecko, ktore mieszka w Polsce i ma 11 lat _________________ Somewhere, over the rainbow... |
|
Powrót do góry |
|
 |
| dariuszr
| Dołączył: 22 Sty 2008 | Posty: 343 | |
|
Wysłany: 8 Lip 2009, 18:27 Temat postu: Re: |
|
|
Motylek napisał: | zuzula666 napisał: | zasiĹek rodzinny jest wypĹacany co kwrtaĹ: luty, maj, sierpien, listopad. Jesli np urodziĹas dziecko w 2008 roku dostaniesz teraz w sierpniu wyrĂłwnanie za zeszĹy rok. |
Chodzi mi o dziecko, ktore mieszka w Polsce i ma 11 lat |
JeĹli pobierasz zasiĹek w polsce to tutaj go nie dostaniesz  _________________ Pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Motylek
|
Wysłany: 8 Lip 2009, 19:43 Temat postu: Re: |
|
|
dariuszr napisał: | Motylek napisał: | zuzula666 napisał: | zasiĹek rodzinny jest wypĹacany co kwrtaĹ: luty, maj, sierpien, listopad. Jesli np urodziĹas dziecko w 2008 roku dostaniesz teraz w sierpniu wyrĂłwnanie za zeszĹy rok. |
Chodzi mi o dziecko, ktore mieszka w Polsce i ma 11 lat |
JeĹli pobierasz zasiĹek w polsce to tutaj go nie dostaniesz  |
Kolegi zona pobiera w Pl zasilek na dziecko ktore z nia tam przebywa a on dostal tu zasilek tyle ze odjeli wartosc tamtego zasilku.... _________________ Somewhere, over the rainbow... |
|
Powrót do góry |
|
 |
| dariuszr
| Dołączył: 22 Sty 2008 | Posty: 343 | |
|
Wysłany: 8 Lip 2009, 20:29 Temat postu: Re: |
|
|
MĂłj znajomy gdy zaĹatwiaĹ zasiĹek to wymagali od niego zaswiadczenia Ĺźe nie pobiera zasiĹku w polsce oraz metrykÄ urodzenia dzieci i musi byÄ to przetĹumaczone na angielski lub islandzki . _________________ Pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
 |
| anita123
| Dołączył: 30 Kwi 2008 | Posty: 88 | |
|
Wysłany: 9 Lip 2009, 0:35 Temat postu: zasiĹek |
|
|
musisz mieÄ akt urodzenia i zaswiadczenie Ĺźe w polsce nie pobierasz zasiĹku ja jeszcze musiaĹam mieÄ rok wstecz dochody z urzedu skarbowego i to wszystko najlepiej jak by to byĹo przetĹumaczone albo wziac akt urodzenia miedzynarodowy ja taki miaĹam |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Motylek
|
Wysłany: 9 Lip 2009, 22:00 Temat postu: Re: zasiĹek |
|
|
anita123 napisał: | musisz mieÄ akt urodzenia i zaswiadczenie Ĺźe w polsce nie pobierasz zasiĹku ja jeszcze musiaĹam mieÄ rok wstecz dochody z urzedu skarbowego i to wszystko najlepiej jak by to byĹo przetĹumaczone albo wziac akt urodzenia miedzynarodowy ja taki miaĹam |
A jesli jeden z rodzicow pobieral zasilek w Pl to tu go nie dostane? _________________ Somewhere, over the rainbow... |
|
Powrót do góry |
|
 |
| martusia
| Dołączył: 27 Lut 2007 | Posty: 78 | |
|
Wysłany: 9 Lip 2009, 22:59 Temat postu: |
|
|
Ludzie czy Wy naprawdÄ nie wiecie o tym, Ĺźe wszystkiego moĹźna dowiedzieÄ siÄ w odpowiedniej instytucji? Zadajecie na forum po kilka razy to samo pytanie. Czasem dwie róşne osoby udzielajÄ
sprzecznych informacji, a Wy dalej drÄ
Ĺźycie temat. Po co?
JeĹli chcesz dowiedzieÄ siÄ na temat zasiĹku rodzinnego idz do odpowiedniego urzÄdu i tam udzielÄ
Ci wyczerpujÄ
cych informacji. KaĹźda sytuacja jest inna i nie zawsze ktoĹ moĹźe pomĂłc. CzÄsto osoby udzielajÄ
ce porad piszÄ
to co gdzieĹ usĹyszaĹy, potem jeszcze to przekrÄcajÄ
i wychodzÄ
bzdury... |
|
Powrót do góry |
|
 |
| martusia
|
Wysłany: 9 Lip 2009, 23:02 Temat postu: |
|
|
Wystarczy poszukaÄ w internecie !!!
Z oficjalnej str :
ZasiĹku na dzieci w Islandii
--------------------------------------------------------------------------------
Dzieci nie przebywajÄ
ce w Islandii, ale bÄdÄ
ce na utrzymaniu obywatela EOG, kraju czĹonkowskiego Europejskiej Strefy WolnocĹowej lub Wysp Owczych.
W Islandii zasiĹek rodzinny wypĹacany jest rodzicom na dzieci w wieku do lat 18, pozostajÄ
ce na ich utrzymaniu. PeĹny zasiĹek wypĹacany jest w roku urodzenia dziecka, ale nie przysĹuguje za rok w ktĂłrym dziecko koĹczy 18 lat.
ZasiĹek na dzieci poĹÄ
czony jest z dochodami i przy naliczaniu wysokoĹci zasiĹku bierze siÄ pod uwagÄ ĹÄ
czne dochody obydwojga rodzicĂłw. WypĹaca siÄ specjalny dodatek na dzieci w wieku do 7 lat, nie poĹÄ
czony z dochodami. ZasiĹki okreĹlane sÄ
przy naliczaniu oficjalnych opĹat, uiszczanych w roku nastÄpnym, za poprzedni rok dochodowy i wypĹata podzielona jest na dwie czÄĹci, pierwsza 1 sierpnia, a nastÄpna 1 listopada. MoĹźna wnioskowaÄ do urzÄdu podatkowego o zaliczkÄ na poczet zasiĹku.
Obywatele paĹstw Europejskiego Obszaru Gospodarczego, krajĂłw czĹonkowskich Europejskiej Strefy Wolnego Handlu lub z Wysp Owczych, przebywajÄ
cy w Islandii w celach zarobkowych i posiadajÄ
cy na swoim utrzymaniu dzieci niezamieszkaĹe tutaj w kraju, mogÄ
mieÄ prawo do otrzymania zasiĹku w Islandii. Dotyczy to jedynie osĂłb, ktĂłre opodatkowane sÄ
zgodnie z art.1 prawa nr 90/2003 lub ubezpieczone na podstawie art. 12, 13 lub 14 prawa nr 100/2007 o ubezpieczeniach spoĹecznych.
Podanie o przyznanie zasiĹku na dzieci naleĹźy zĹoĹźyÄ do urzÄdu podatkowego. Do otrzymania zasiĹku konieczne jest przedĹoĹźenie nastÄpujÄ
cych danych:
Dane wnioskodawcy, imiÄ i nazwisko, adres zamieszkania w Islandii i w kraju rodzinnym
Informacje o wspĂłĹmaĹĹźonku, imiÄ i nazwisko, data urodzenia,adres zamieszkania
Imiona i nazwiska oraz daty urodzenia dzieci do lat 18
ZasiĹki na dzieci otrzymane w kraju staĹego pobytu w roku dochodowym
Dochody wnioskodawcy i wspĂłĹmaĹĹźonka w kraju rodzinnym
PowyĹźsze informacje skĹada siÄ w urzÄdzie podatkowym na specjalnym formularzu RSK 3.20 i RSK 3.21. Zamiast formularza RSK 3.20 moĹźna przedĹoĹźyÄ formularz E-411 z danymi o rodzinie i informacjami o otrzymanych w kraju rodzinnym zasiĹkach na dzieci. Formularz RSK 3.21 moĹźna zastÄ
piÄ potwierdzonÄ
kopiÄ
rozliczenia podatkowego. Dokumenty muszÄ
byÄ potwierdzone przez odpowiednie wĹadze w kraju rodzinnym wnioskodawcy.
WysokoĹÄ zasiĹku na dzieci obliczana jest na podstawie danych rodzinnych wnioskodawcy oraz dochodĂłw, zarĂłwno w Islandii jak i w kraju rodzinnym. Od naliczonego w Islandii zasiĹku odciÄ
ga siÄ kwotÄ zasiĹku przyznanego w kraju rodzinnym. Róşnica wypĹacana jest rodzicowi przebywajÄ
cemu w Islandii. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| anita123
| Dołączył: 30 Kwi 2008 | Posty: 88 | |
|
Wysłany: 10 Lip 2009, 1:22 Temat postu: zasiĹek rodzinny |
|
|
i wszystko jasne pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Miastowy
| Dołączył: 06 Cze 2009 | Posty: 6 | |
|
Wysłany: 10 Lip 2009, 2:29 Temat postu: |
|
|
Pytan bedzie jeszcze wiele szukajac potwierdzenia swej racji! np;bo mi sie nalezy ' '
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 13 Lip 2009, 13:13 Temat postu: |
|
|
a nie jest przypadkiem tak ze dziecko musi byc zameldowane na Islandi aby dostac na nie peningi ? kiedys tak bylo  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| martusia
|
Wysłany: 14 Lip 2009, 17:31 Temat postu: |
|
|
wyzej masz napisane kiedy mozna mozna dostac zasilek na dziecko nie mieszkajace na Islandii, napisalam ze jest to z oficjalnej strony i aktualne na dzien w ktorym to wkleilam! |
|
Powrót do góry |
|
 |
| luiza
| Dołączył: 09 Paź 2006 | Posty: 151 | |
|
Wysłany: 20 Lip 2009, 22:14 Temat postu: masakra |
|
|
ja glupi (login zonki) myslalem ze cos sie dowiem z tego forum na ten temat gdyz wlasnie przybyly nasze pociechy na swiat ale z tego co wyczytalem to teraz wiem mniej niz przed. myslalem ze to bedzie proste trzeba to i do do tego urzedu i tyle a tu kupa sprzecznych informacji np. ze biuro podatkowe zanjduje sie kolo kolaportid na ulicy borgartuni 27 jak ktos twierdzi ze to jest niedaleko siebie to przypuszczam ze nigdy nie byl w tych 2 miejscach. poza tym to forum ma pomagac a nie wprowadzac zamieszanie i umoralniac ludzi za to czy za tamto. kazdy orze jak moze wiec nie ma co kogo osadzac.
jest tu kupa informacji kompletenie nie przydatnych albo jakos ekstremalnych.
z tego calego czytania jest jedna dobra informacja
IDZ-ZADZWON I SAM SIE ZAPYTAJ a nie sluchaj wypowiedzi ludzi ktorzy sami sobie przecza |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 21 Lip 2009, 0:02 Temat postu: |
|
|
a czego konkretnie chcesz sie dowiedziec?  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| sylwiam
 | Dołączył: 25 Mar 2008 | Posty: 153 | Skąd: Reykjavik |
|
Wysłany: 21 Lip 2009, 21:13 Temat postu: |
|
|
witam! niestety z tymi zasilkami na dzieci to nie taka prosta sprawa.ja walcze o zasilek na moje dzieci od marca.moje pociechy mieszkaja w polsce z babcia a nie z tata i islandcy urzednicy nie wiedza chyba co maja zrobic z moja sytuacja, bo pierwsza odpowiedz dostalam odmowna a pan helgi uzasadnil ja tym ze pomimo iz sama wychowuje dzieci to mi sie nie nalezy bo mieszkaja z babcia.zlozylam odwolanie ponad miesiac temu i dalej czekam na odpowiedz bo pan helgi jest na wakacjach i nikt mi nie jest w stanie udzielic zadnych informacji. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| monikadob
| Dołączył: 19 Lut 2009 | Posty: 40 | |
|
Wysłany: 31 Lip 2009, 16:57 Temat postu: hej |
|
|
Witam wszystkich.Ja mam takie pytanie moĹźe ktoĹ orientuje siÄ wiÄcej na temat zasiĹkĂłw rodzinnych na Islandii.Otóş mi przyznali 88tyĹ za caĹy rok na dziecko i dla mÄĹźa tyle samo czy ta kwota jest zupeĹnie normalnÄ
?A i odnoĹnie tego dodatku do lat 6 sĹyszaĹam Ĺźe go siÄ dostaje niezaleĹźnie od dochodĂłw i dziĹ byĹam tam w biurze i mi powiedziano Ĺźe mi siÄ ten dodatek nie naleĹźy bo mamy za duĹźe dochody to jak to wkoĹcu jest?Ludzie pomóşcie.KaĹźdy gada co innego. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| svavec OgĹoszeniodawca zweryfikowany
| Dołączył: 02 Lis 2008 | Posty: 532 | Skąd: Gdynia |
|
Wysłany: 31 Lip 2009, 20:38 Temat postu: Re: hej |
|
|
monikadob napisał: | Witam wszystkich.Ja mam takie pytanie moĹźe ktoĹ orientuje siÄ wiÄcej na temat zasiĹkĂłw rodzinnych na Islandii.Otóş mi przyznali 88tyĹ za caĹy rok na dziecko i dla mÄĹźa tyle samo czy ta kwota jest zupeĹnie normalnÄ
?A i odnoĹnie tego dodatku do lat 6 sĹyszaĹam Ĺźe go siÄ dostaje niezaleĹźnie od dochodĂłw i dziĹ byĹam tam w biurze i mi powiedziano Ĺźe mi siÄ ten dodatek nie naleĹźy bo mamy za duĹźe dochody to jak to wkoĹcu jest?Ludzie pomóşcie.KaĹźdy gada co innego. |
jak bylas w biurze to chyba mowia prawde ,zalezy to przedewszystkim od dochodow ,tylko sie cieszyc ,w takim razie ,z wysokich dochodow  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| monikadob
| Dołączył: 19 Lut 2009 | Posty: 40 | |
|
Wysłany: 31 Lip 2009, 21:32 Temat postu: hej |
|
|
A dlaczego z wysokich dochodĂłw co masz na myĹli? |
|
Powrót do góry |
|
 |
| svavec OgĹoszeniodawca zweryfikowany
| Dołączył: 02 Lis 2008 | Posty: 532 | Skąd: Gdynia |
|
Wysłany: 31 Lip 2009, 22:29 Temat postu: |
|
|
Taka aluzja ,sama napisalas ze tak powedzieli Ci w biurze ,jezeli zamotalem to przepraszam.... |
|
Powrót do góry |
|
 |
| magda87
| Dołączył: 12 Cze 2009 | Posty: 33 | |
|
Wysłany: 1 Sie 2009, 10:51 Temat postu: |
|
|
witajcie! Mam takie pytanie : czy wczoraj wszyscy dostali zasilki na dzieci? A moze po niedzieli beda jeszcze wyplacane? Bo ja nic nie dostalam  |
|
Powrót do góry |
|
 |
|