reklama

Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona Główna

ICELAND.PL :: Islandia - strona główna portalu

ZANIM COŚ NAPISZESZ PRZECZYTAJ REGULAMIN  
JEŚLI KTOŚ CIĘ OBRAŻA LUB ŁAMIE REGULAMIN, NIE DAJ SIĘ SPROWOKOWAĆ, NAPISZ DO ADMINA!

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja   ProfilProfil   ZalogujZaloguj 

Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   

Zasiłek rodzinny na dziecko
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 7, 8, 9 ... 24, 25, 26  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona Główna -> Ĺťycie na Islandii
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Motylek

PostWysłany: 8 Lip 2009, 15:58    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

zuzula666 napisał:
zasiłek rodzinny jest wypłacany co kwrtał: luty, maj, sierpien, listopad. Jesli np urodziłas dziecko w 2008 roku dostaniesz teraz w sierpniu wyrównanie za zeszły rok.

Chodzi mi o dziecko, ktore mieszka w Polsce i ma 11 lat
dariuszr

PostWysłany: 8 Lip 2009, 18:27    Temat postu: Re: Odpowiedz z cytatem

Motylek napisał:
zuzula666 napisał:
zasiłek rodzinny jest wypłacany co kwrtał: luty, maj, sierpien, listopad. Jesli np urodziłas dziecko w 2008 roku dostaniesz teraz w sierpniu wyrównanie za zeszły rok.

Jeśli pobierasz zasiłek w polsce to tutaj go nie dostaniesz Exclamation Exclamation Exclamation
Motylek

PostWysłany: 8 Lip 2009, 19:43    Temat postu: Re: Odpowiedz z cytatem

dariuszr napisał:
Motylek napisał:
zuzula666 napisał:

Jeśli pobierasz zasiłek w polsce to tutaj go nie dostaniesz Exclamation Exclamation Exclamation

Kolegi zona pobiera w Pl zasilek na dziecko ktore z nia tam przebywa a on dostal tu zasilek tyle ze odjeli wartosc tamtego zasilku....
dariuszr

PostWysłany: 8 Lip 2009, 20:29    Temat postu: Re: Odpowiedz z cytatem

Mój znajomy gdy załatwiał zasiłek to wymagali od niego zaswiadczenia że nie pobiera zasiłku w polsce oraz metrykę urodzenia dzieci i musi być to przetłumaczone na angielski lub islandzki .
anita123

PostWysłany: 9 Lip 2009, 0:35    Temat postu: zasiłek Odpowiedz z cytatem

musisz mieć akt urodzenia i zaswiadczenie że w polsce nie pobierasz zasiłku ja jeszcze musiałam mieć rok wstecz dochody z urzedu skarbowego i to wszystko najlepiej jak by to było przetłumaczone albo wziac akt urodzenia miedzynarodowy ja taki miałam
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Motylek

PostWysłany: 9 Lip 2009, 22:00    Temat postu: Re: zasiłek Odpowiedz z cytatem

anita123 napisał:
musisz mieć akt urodzenia i zaswiadczenie że w polsce nie pobierasz zasiłku ja jeszcze musiałam mieć rok wstecz dochody z urzedu skarbowego i to wszystko najlepiej jak by to było przetłumaczone albo wziac akt urodzenia miedzynarodowy ja taki miałam

A jesli jeden z rodzicow pobieral zasilek w Pl to tu go nie dostane?
martusia

PostWysłany: 9 Lip 2009, 22:59    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ludzie czy Wy naprawdę nie wiecie o tym, że wszystkiego można dowiedzieć się w odpowiedniej instytucji? Zadajecie na forum po kilka razy to samo pytanie. Czasem dwie różne osoby udzielają sprzecznych informacji, a Wy dalej drążycie temat. Po co?

Jeśli chcesz dowiedzieć się na temat zasiłku rodzinnego idz do odpowiedniego urzędu i tam udzielą Ci wyczerpujących informacji. Każda sytuacja jest inna i nie zawsze ktoś może pomóc. Często osoby udzielające porad piszą to co gdzieś usłyszały, potem jeszcze to przekręcają i wychodzą bzdury...
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
martusia

PostWysłany: 9 Lip 2009, 23:02    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Wystarczy poszukać w internecie !!!

Z oficjalnej str :

Zasiłku na dzieci w Islandii

--------------------------------------------------------------------------------

Dzieci nie przebywające w Islandii, ale będące na utrzymaniu obywatela EOG, kraju członkowskiego Europejskiej Strefy Wolnocłowej lub Wysp Owczych.

W Islandii zasiłek rodzinny wypłacany jest rodzicom na dzieci w wieku do lat 18, pozostające na ich utrzymaniu. Pełny zasiłek wypłacany jest w roku urodzenia dziecka, ale nie przysługuje za rok w którym dziecko kończy 18 lat.

Zasiłek na dzieci połączony jest z dochodami i przy naliczaniu wysokości zasiłku bierze się pod uwagę łączne dochody obydwojga rodziców. Wypłaca się specjalny dodatek na dzieci w wieku do 7 lat, nie połączony z dochodami. Zasiłki określane są przy naliczaniu oficjalnych opłat, uiszczanych w roku następnym, za poprzedni rok dochodowy i wypłata podzielona jest na dwie części, pierwsza 1 sierpnia, a następna 1 listopada. Można wnioskować do urzędu podatkowego o zaliczkę na poczet zasiłku.

Obywatele państw Europejskiego Obszaru Gospodarczego, krajów członkowskich Europejskiej Strefy Wolnego Handlu lub z Wysp Owczych, przebywający w Islandii w celach zarobkowych i posiadający na swoim utrzymaniu dzieci niezamieszkałe tutaj w kraju, mogą mieć prawo do otrzymania zasiłku w Islandii. Dotyczy to jedynie osób, które opodatkowane są zgodnie z art.1 prawa nr 90/2003 lub ubezpieczone na podstawie art. 12, 13 lub 14 prawa nr 100/2007 o ubezpieczeniach społecznych.

Podanie o przyznanie zasiłku na dzieci należy złożyć do urzędu podatkowego. Do otrzymania zasiłku konieczne jest przedłożenie następujących danych:

Dane wnioskodawcy, imię i nazwisko, adres zamieszkania w Islandii i w kraju rodzinnym
Informacje o współmałżonku, imię i nazwisko, data urodzenia,adres zamieszkania
Imiona i nazwiska oraz daty urodzenia dzieci do lat 18
Zasiłki na dzieci otrzymane w kraju stałego pobytu w roku dochodowym
Dochody wnioskodawcy i współmałżonka w kraju rodzinnym

Powyższe informacje składa się w urzędzie podatkowym na specjalnym formularzu RSK 3.20 i RSK 3.21. Zamiast formularza RSK 3.20 można przedłożyć formularz E-411 z danymi o rodzinie i informacjami o otrzymanych w kraju rodzinnym zasiłkach na dzieci. Formularz RSK 3.21 można zastąpić potwierdzoną kopią rozliczenia podatkowego. Dokumenty muszą być potwierdzone przez odpowiednie władze w kraju rodzinnym wnioskodawcy.

Wysokość zasiłku na dzieci obliczana jest na podstawie danych rodzinnych wnioskodawcy oraz dochodów, zarówno w Islandii jak i w kraju rodzinnym. Od naliczonego w Islandii zasiłku odciąga się kwotę zasiłku przyznanego w kraju rodzinnym. Różnica wypłacana jest rodzicowi przebywającemu w Islandii.
Powrót do góry
anita123

PostWysłany: 10 Lip 2009, 1:22    Temat postu: zasiłek rodzinny Odpowiedz z cytatem

i wszystko jasne pozdrawiam
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Miastowy

PostWysłany: 10 Lip 2009, 2:29    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Pytan bedzie jeszcze wiele szukajac potwierdzenia swej racji! np;bo mi sie nalezy 'lol'

lol lol
Powrót do góry
stalin
Gość
PostWysłany: 13 Lip 2009, 13:13    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

a nie jest przypadkiem tak ze dziecko musi byc zameldowane na Islandi aby dostac na nie peningi ? kiedys tak bylo Smile
Powrót do góry
martusia

PostWysłany: 14 Lip 2009, 17:31    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

wyzej masz napisane kiedy mozna mozna dostac zasilek na dziecko nie mieszkajace na Islandii, napisalam ze jest to z oficjalnej strony i aktualne na dzien w ktorym to wkleilam!
Powrót do góry
luiza

PostWysłany: 20 Lip 2009, 22:14    Temat postu: masakra Odpowiedz z cytatem

ja glupi (login zonki) myslalem ze cos sie dowiem z tego forum na ten temat gdyz wlasnie przybyly nasze pociechy na swiat ale z tego co wyczytalem to teraz wiem mniej niz przed. myslalem ze to bedzie proste trzeba to i do do tego urzedu i tyle a tu kupa sprzecznych informacji np. ze biuro podatkowe zanjduje sie kolo kolaportid na ulicy borgartuni 27 jak ktos twierdzi ze to jest niedaleko siebie to przypuszczam ze nigdy nie byl w tych 2 miejscach. poza tym to forum ma pomagac a nie wprowadzac zamieszanie i umoralniac ludzi za to czy za tamto. kazdy orze jak moze wiec nie ma co kogo osadzac.
jest tu kupa informacji kompletenie nie przydatnych albo jakos ekstremalnych.
z tego calego czytania jest jedna dobra informacja
IDZ-ZADZWON I SAM SIE ZAPYTAJ a nie sluchaj wypowiedzi ludzi ktorzy sami sobie przecza
Powrót do góry
stalin
Gość
PostWysłany: 21 Lip 2009, 0:02    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

a czego konkretnie chcesz sie dowiedziec? Very Happy
Powrót do góry
sylwiam

PostWysłany: 21 Lip 2009, 21:13    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

witam! niestety z tymi zasilkami na dzieci to nie taka prosta sprawa.ja walcze o zasilek na moje dzieci od marca.moje pociechy mieszkaja w polsce z babcia a nie z tata i islandcy urzednicy nie wiedza chyba co maja zrobic z moja sytuacja, bo pierwsza odpowiedz dostalam odmowna a pan helgi uzasadnil ja tym ze pomimo iz sama wychowuje dzieci to mi sie nie nalezy bo mieszkaja z babcia.zlozylam odwolanie ponad miesiac temu i dalej czekam na odpowiedz bo pan helgi jest na wakacjach i nikt mi nie jest w stanie udzielic zadnych informacji.
Powrót do góry
monikadob

PostWysłany: 31 Lip 2009, 16:57    Temat postu: hej Odpowiedz z cytatem

Witam wszystkich.Ja mam takie pytanie może ktoś orientuje się więcej na temat zasiłków rodzinnych na Islandii.Otóż mi przyznali 88tyś za cały rok na dziecko i dla męża tyle samo czy ta kwota jest zupełnie normalną?A i odnośnie tego dodatku do lat 6 słyszałam że go się dostaje niezależnie od dochodów i dziś byłam tam w biurze i mi powiedziano że mi się ten dodatek nie należy bo mamy za duże dochody to jak to wkońcu jest?Ludzie pomóżcie.Każdy gada co innego.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość WP Kontakt
svavec
Ogłoszeniodawca zweryfikowany
PostWysłany: 31 Lip 2009, 20:38    Temat postu: Re: hej Odpowiedz z cytatem

monikadob napisał:
Witam wszystkich.Ja mam takie pytanie może ktoś orientuje się więcej na temat zasiłków rodzinnych na Islandii.Otóż mi przyznali 88tyś za cały rok na dziecko i dla męża tyle samo czy ta kwota jest zupełnie normalną?A i odnośnie tego dodatku do lat 6 słyszałam że go się dostaje niezależnie od dochodów i dziś byłam tam w biurze i mi powiedziano że mi się ten dodatek nie należy bo mamy za duże dochody to jak to wkońcu jest?Ludzie pomóżcie.Każdy gada co innego.

jak bylas w biurze to chyba mowia prawde ,zalezy to przedewszystkim od dochodow ,tylko sie cieszyc ,w takim razie ,z wysokich dochodow Wink
Powrót do góry
monikadob

PostWysłany: 31 Lip 2009, 21:32    Temat postu: hej Odpowiedz z cytatem

A dlaczego z wysokich dochodów co masz na myśli?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość WP Kontakt
svavec
Ogłoszeniodawca zweryfikowany
PostWysłany: 31 Lip 2009, 22:29    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Taka aluzja Wink ,sama napisalas ze tak powedzieli Ci w biurze ,jezeli zamotalem to przepraszam....
Powrót do góry
magda87

PostWysłany: 1 Sie 2009, 10:51    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

witajcie! Mam takie pytanie : czy wczoraj wszyscy dostali zasilki na dzieci? A moze po niedzieli beda jeszcze wyplacane? Bo ja nic nie dostalam Sad
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona Główna -> Ĺťycie na Islandii Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 7, 8, 9 ... 24, 25, 26  Następny
Strona 8 z 26

Skocz do: