Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nast阷ny temat |
Autor |
Wiadomo舵 |
| johanna
 | Do潮czy: 08 Lut 2004 | Posty: 515 | Sk眃: Kielce |
|
Wys砤ny: 28 Maj 2004, 20:47 Temat postu: Islandzkie Spotkania W Warszawie |
|
|
Cytat: | Towarzystwo Przyja藕ni Polsko - Islandzkiej zaprasza w czerwcu na 2 spotkania. Pierwsze z nich odb臋dzie si臋 2.06 (艣roda) o godz. 19:30. B臋dzie to koncert islandzkiego kwartetu fletowego ze szko艂y muzycznej w Sudureyri Blokkflautukvartett Sudureyrar. W programie przewidziana jest muzyka 艣wiatowa, dawna i wsp贸艂czesna, od Anonima do Brittena, od baroku po jazz.
17.06 (czwartek) odb臋dzie si臋 natomiast coroczne spotkanie z okazji 艢wi臋ta Narodowego Islandii. Pr贸cz cz臋艣ci oficjalnej, w programie znajdzie si臋 koncert muzyki islandzkiej, wsp贸lne 艣piewanie islandzkich piosenek ludowych, filmy o Islandii.
Miejsce obu spotka艅:
Natoli艅ski O艣rodek Kultury w Warszawie, ul. Na Uboczu 3
|
Wybieracie si臋?
Spotkanie 2-go chyba sobie odpuszcze, ale ch臋tnie przyby艂abym na obchody 艢wi臋ta Islandii. To wsp贸lne 艣piewanie islandzkich piosenek ludowych brzmi interesuj膮co :wink:
eh.. 2 zlociki mnie ju偶 omin臋艂y, nie daruje kolejnego  _________________ Now follow me always
Into the sky
Where we reach the stars |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| O.E. Opiekun Forum
 | Do潮czy: 03 Lut 2004 | Posty: 2552 | Sk眃: Pl. Od S艂o艅ca 3/Europa |
|
Wys砤ny: 3 Cze 2004, 0:05 Temat postu: 17 czerwca |
|
|
艢wi臋to Republiki Islandii trzeba uczci膰, wi臋c o ile 艣rodki transportu nam nie odm贸wi膮 pos艂usze艅stwa, to stawimy si臋 w komplecie
Wszystkich forumowicz贸w zapraszamy na 艣wi臋towanie do siedziby TPPI.
呕eby wyrazi膰 swoj膮 wi臋藕 z Islandi膮, wskazane jest udekorowa膰 si臋 (np. wzorem kibic贸w) czy to na twarzy czy na ubraniu w barwy narodowe Islandii Niech ca艂a stolica wie, 偶e s膮 w Polsce Islandofile!
Apropos kibic贸w - to mamy tu speca i mo偶na go molestowa膰 o to jak powinien wygl膮da膰 porz膮dny "kibic" Islandii podczas 艣wi臋ta Przy tej okazji warto nadmieni膰, i偶 w Poznaniu na dworcu nic pod nogami nie trzeszczy...  Mam nadziej臋, 偶e 17 czerwca to i w Warszawie Poznaniacy poczuj膮 si臋 jak w domu Czy Poznaniacy b臋d膮 w Warszawie?  _________________ CHCESZ WSPOM脫C FORUM ORAZ ICELAND.PL? WP艁A膯 DATEK!
|
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Jean Valjean
 | Do潮czy: 11 Mar 2004 | Posty: 456 | Sk眃: Warszawa |
|
Wys砤ny: 3 Cze 2004, 0:34 Temat postu: |
|
|
o ile wygrzebia sie spod strzykawek na Centralnym....
to pewnie jakos dotra ;-) _________________ Uchodzi膰 za idiot臋 w oczach kretyna - to rozkosz dla smakosza |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| O.E. Opiekun Forum
|
Wys砤ny: 3 Cze 2004, 0:46 Temat postu: Sprz臋t medyczny do injekcji p艂yn贸w |
|
|
Jean Valjean napisa: | o ile wygrzebia sie spod strzykawek na Centralnym....
to pewnie jakos dotra ;-) |
Dotr膮, dotr膮 - z dobrego 藕r贸d艂a wiem, 偶e wszyscy u偶ytkownicy tego rodzaju sprz臋tu maj膮 si臋 tego dnia przenie艣膰 na dworzec Warszawa-Wschodnia
Tak wi臋c nic pod nogami chrupi膰 nie b臋dzie - mo偶na 艣mia艂o przyje偶d偶a膰!
Jest te偶 druga wersja: ot贸偶 teraz wszystkie poci膮gi z pomoc膮 medyczn膮 chodz膮 ju偶 przez 艁贸d藕-Kalisk膮, i nie dojdzie zn贸w do tego strasznego w skutkach wypadku, podczas kt贸rego na dworcu centralnym w Warszawie wysypa艂y si臋 pud艂a ze strzykawkami na peron... Zdaje si臋, 偶e jeden z mieszka艅c贸w przepi臋knego grodu nad Wart膮 (w kt贸rym trykaj膮 si臋 czasem kozio艂ki), bawi艂 w ten czas w Stolycy i 贸w nieszcz臋艣nik zosta艂 zasypany przez ten偶e transport sprz臋tu medycznego.  _________________ CHCESZ WSPOM脫C FORUM ORAZ ICELAND.PL? WP艁A膯 DATEK!
|
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Qortes
 | Do潮czy: 17 Lut 2004 | Posty: 677 | Sk眃: Pozna艅 |
|
Wys砤ny: 3 Cze 2004, 11:47 Temat postu: |
|
|
Poznaniacy z tego co wiem nie dotra do Warszawy. Chyba, ze jacys incognito, o ktorych nie wiem;) _________________ Islandia w radiu Afera
.: http://qortes.imejl.pl/nocpolarna :. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| johanna
|
Wys砤ny: 15 Cze 2004, 20:43 Temat postu: |
|
|
Jak przygotowania do 艣wi臋ta, islandzkie kreacje gotowe?
btw jak si臋 tych avatar贸w z czapeczk膮 namno偶y艂o :wink:
Pozdrawiam _________________ Now follow me always
Into the sky
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Jola
 | Do潮czy: 31 Sty 2004 | Posty: 1000 | |
|
Wys砤ny: 15 Cze 2004, 21:44 Temat postu: |
|
|
johanna napisa: | Jak przygotowania do 艣wi臋ta, islandzkie kreacje gotowe? |
Tak, wszystko juz gotowe. Czapeczka na glowie, flaga zarzucona na plecy, hymn na ustach! Ruszamy na podboj stolicy Nie mow ze przywieziesz ciasto?
johanna napisa: |
btw jak si臋 tych avatar贸w z czapeczk膮 namno偶y艂o :wink:
|
Nooo, to juz chyba taka nasza tradycja Podczas spotkan, robimy sobie w niej zdjecia. Inni tez juz maja, ale emblematow nie zrobili. Chyba wyrzucimy ich z Forum
呕artuj臋 oczywiscie
Do zobaczenia w Wawie! |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
|
Wys砤ny: 16 Cze 2004, 11:00 Temat postu: |
|
|
Kochani,
Nie mog臋 by膰 na tym spotkaniu w Warszawie i bardzo 偶a艂uj臋
My艣l臋, 偶e mo偶e fajnie by艂oby si臋 zastanowi膰 nad kilkoma sta艂ymi dniami w roku, kt贸re ka偶dy z nas m贸g艂by sobie zarezerwowa膰 w kalendarzu na wsp贸lne spotkania. Wtedy wszystkie inne zdarzenia by艂yby ustawiane bezkolizyjnie. A spontaniczne spotkania i tak b臋d膮 si臋 odbywa艂y w nieprzewidywalnych dniach i miejscach... bo s膮 spontaniczne. Co Wy na to? A mo偶e wszystko jest ju偶 ustalone? |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Jola
|
Wys砤ny: 16 Cze 2004, 11:27 Temat postu: spotkania islandofilskie |
|
|
Szkoda, 偶e Ci臋 nie b臋dzie... Kurcze, z Lublina nie jest tak daleko do Wawki... Nie przekonam Ci臋? Mo偶e jednak? Ty te偶 musisz mie膰 zdj臋cie w czapeczce
Rzeczywi艣cie mo偶emy ustali膰 sta艂e dni w roku, kt贸re b臋d膮 nie do ruszenia przez cokolwiek i przeznaczone b臋d膮 na nasze spotkania. Boj臋 si臋 tylko, 偶e trudno b臋dzie nam si臋 zdecydowa膰 na te wszystkim pasuj膮ce terminy. Chyba, 偶e kto艣 jeden zaproponuje, a wszyscy si臋 podporz膮dkuj膮 Mog臋 to wzi膮c na siebie Wi臋c pytam oficjalnie: mog臋?
(a spr贸bujcie powiedzie膰 NIE! :wink: ) |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
|
Wys砤ny: 16 Cze 2004, 11:44 Temat postu: |
|
|
Jolu,
No w艂a艣nie, nie jest daleko. Tym bardziej 偶a艂uj臋. Jutro mam seminarium a偶 do 18-tej i gdyby nie chodzi艂o o moje badania, to z pewno艣ci膮 bym si臋 pojawi艂. Na domiar z艂ego b臋d臋 w W-wie w pi膮tek. Taki supe艂ek! Rozumiem, 偶e us艂ysz臋 w贸wczas w metrze i sklepie o dziwnych ludziach (w tym jednym w czapeczce), kt贸rzy byli u艣miechni臋ci mimo kiepskiej pogody.
Zdj臋cie w czapeczce musi by膰 i wcze艣niej, czy p贸藕niej b臋dzie. Jestem spokojny.
Jesli chodzi o inne terminy, to inspiracji mo偶na poszuka膰 na Islandii. Z tego co wiem par臋 艣wi膮t tam jest. Jestem pewien, 偶e ju偶 masz dobre pomys艂y. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| johanna
|
Wys砤ny: 16 Cze 2004, 12:01 Temat postu: |
|
|
Jola napisa: | Nie mow ze przywieziesz ciasto? |
Ciii...to mia艂a by膰 niespodzianka :wink: ciasto pojecha艂o do Wawy w poniedzia艂ek i jezeli nikt sie odwa偶y艂 go zje艣膰, to przynios臋
--->Fortuno, Jak seminarium ko艅czy si臋 o 18, to jeszcze 1,5 godziny... chyba mo偶na si臋 sp贸藕ni膰. _________________ Now follow me always
Into the sky
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
|
Wys砤ny: 16 Cze 2004, 12:48 Temat postu: |
|
|
--->Fortuno, Jak seminarium ko艅czy si臋 o 18, to jeszcze 1,5 godziny... chyba mo偶na si臋 sp贸藕ni膰.[/quote]
Zobacz臋 co si臋 da zrobi膰. Trzeba liczy膰 2,5. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Jola
|
Wys砤ny: 16 Cze 2004, 12:56 Temat postu: |
|
|
johanna napisa: | Jak seminarium ko艅czy si臋 o 18, to jeszcze 1,5 godziny... chyba mo偶na si臋 sp贸藕ni膰. |
No to jest my艣l! Pewnie, 偶e mo偶na si臋 sp贸藕ni膰. Przypuszczam, 偶e spotkanie mo偶e potrwa膰 nawet 3 godziny. Potem jeszcze wsp贸lnie mo偶emy gdzie艣 wyskoczy膰.
Fortuna napisa: | Na domiar z艂ego b臋d臋 w W-wie w pi膮tek. |
No to ju偶 absolutnie powiniene艣 przyjecha膰 par臋 godzin wcze艣niej i w ten spos贸b za艂atwi膰 obie sprawy Szybkim autem by艂by艣 pewnie w 2h ju偶 z nami :wink: |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
|
Wys砤ny: 16 Cze 2004, 13:29 Temat postu: |
|
|
Jeste艣cie niesamowite! Auto musia艂oby by膰 rzeczywi艣cie piekielnie szybkie (170 km). A mam takie pytanie. Mo偶e b臋dziecie w W-wie w pi膮tek? Ja b臋d臋 pracowa艂 do 20-stej, ale za to w samym centrum i potem jestem wolny. Niezale偶nie od tego jeszcze pomy艣l臋 o szybkim transporcie. Pawe艂. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Jola
|
Wys砤ny: 16 Cze 2004, 13:34 Temat postu: |
|
|
Pawle drogi, nie ma takiej sily coby Cie zatrzymala na trasie, skoro jedziesz na spotkanie z nami 170 km, to polowa drogi, ktora my mamy z Wrocka, a jedziemy ok. 4-5h, wiec Ty powinienes byc w 2-2,5h.
Przykro mi, ja nie bede w Wawie w pi膮tek, ani nikt od nas z Wrocka. Kurcze, musisz przyjechac i juz!  |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Jola
|
Wys砤ny: 16 Cze 2004, 13:39 Temat postu: |
|
|
Acha, no i to miala byc tajemnica, ale skoro mialoby Cie to zwabi膰 do Wawy w czwartek, to chyba jeszcze raz wspomne, ze Johanna bedzie miala Vinarterte - ciasto islandzkie! Pierwsza upiekla ja z naszego przepisu, a teraz bedzie jeszcze bardziej islandzkie wydanie tej pychotki, bo z dzemem rabarbarowym. Islandczycy nie uznaja innego dzemu
No i na zywo przedyskutowalibysmy ewentualne terminy spotkan w ciagu roku. Naprawde masz szanse w miare o rozs膮dnym czasie dojechac. No i skoro to Twoje seminarium, to wiele zale偶y na nim od Ciebie przeciez :wink: Mozesz pokazywac co drugi slajd
Do jutra wi臋c! Do zobaczenia! hehe |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| johanna
|
Wys砤ny: 16 Cze 2004, 13:45 Temat postu: |
|
|
w piatek jestem w Wawie, ale po poludniu juz bede wyjezdzac
musisz przyjechac jutro, bo w piatek juz na pewno nic z vinarterty nie zostanie  _________________ Now follow me always
Into the sky
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Jola
|
Wys砤ny: 16 Cze 2004, 13:52 Temat postu: |
|
|
johanna napisa: | musisz przyjechac jutro, bo w piatek juz na pewno nic z vinarterty nie zostanie  |
Pawle, nie masz z nami szans!  |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Jean Valjean
 | Do潮czy: 11 Mar 2004 | Posty: 456 | Sk眃: Warszawa |
|
Wys砤ny: 16 Cze 2004, 16:10 Temat postu: |
|
|
johanna - brakuj膮ce ogniwo islandofilskiej spo艂eczno艣ci ICELAND.pl
;-)
Wreszcie sie poznamy.  _________________ Uchodzi膰 za idiot臋 w oczach kretyna - to rozkosz dla smakosza |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| O.E. Opiekun Forum
|
Wys砤ny: 16 Cze 2004, 17:12 Temat postu: Szybki transport |
|
|
Fortuna napisa: | Niezale偶nie od tego jeszcze pomy艣l臋 o szybkim transporcie. Pawe艂. |
Samoch贸d (dobry) mo偶e jecha膰 nawet 200 km/h. Nawet jad膮c 艣rednio 150 km/h to na rogatkach Warszawy jeste艣 w godzin臋 z Lublina (o ile nie b臋dzie kork贸w po drodze). Natomiast przebicie si臋 przez Warszaw臋 mo偶e by膰 jakim艣 problemem, ale ko艂o godziny 19-tej powinno by膰 ju偶 lepiej.
Gdyby poci膮g by艂 o tej porze, to kolej jad膮c w lini prostej jest cz臋sto szybsza od samochodu.
Niestety plany by w Lublinie (a dok艂adnie 艢widniku) wybudowa膰 lotnisko s膮 jeszcze chyba w sferze marze艅, wi臋c mo偶na dolecie膰 jedynie prywatnym samolotem
Jest te偶 inne wyj艣cie: mo偶na szybciej sko艅czy膰 seminarium  _________________ CHCESZ WSPOM脫C FORUM ORAZ ICELAND.PL? WP艁A膯 DATEK!
|
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
|