Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nastpny temat |
Autor |
Wiadomo |
| Auliya
| Doczy: 22 Sty 2005 | Posty: 43 | Skd: Sosnowiec |
|
Wysany: 1 Lis 2005, 8:29 Temat postu: |
|
|
uah a to dobre wiesci :> super, nienawidze napisow, bo nigdy ich nie umiem ustawic.. albo za szybko uciekaja albo wogole sciagam jakies dziwolagi, gdzie w nawiasach nazwane sa dzwieki, ktore mozna uslyszec :| _________________ Reprezentujemy Partię Rewolucyjną Czarnego Piątku, Frakcja Popołudnie. |
|
Powrt do gry |
|
|
| mori
| Doczy: 04 Gru 2004 | Posty: 84 | |
|
Wysany: 3 Lis 2005, 12:16 Temat postu: |
|
|
Słuchajcie, mam dobre wieści a rpopos przeglądu filmów islandzkich!!! rzomawiałem w środę z redaktorem kina, panem Kołodyńskim. powiedział, że jeśli chcemy zrobić darmowy przegląd "dla znajomych", to nie potrzebne nam żadne prawa itp, bo to po prostu prywatna sprawa... Zasugerowałem mu delikatnie, że mielibyśmy kopie niekoniecznie legalne, powiedział, że to nic, bo on nam też na warsztatach pokazuje pirackie kopie i nikt goi nie ma prawa sprawdzić... Zatem drodzy moi, wszystko przed nami. Możemy zrobić ten przegląd pod przykrywką Studenckiego Klubu Islandzkiego w Warszawie i naoglądać się filmów, że uhuuu ;-) No chyba, że chcecie przegląd profesjonalny, dla wszystkich ludzi, żeby przyszli i poznali, z promocją, reklamą itp ;-) to wtedy będzie trzeba załatwiać te wszystkie sprawy prawne... Ja to widzę w styczniu... Możemy to zrobić w kinie, tylko wtedy trzeba zapłacić za salę... popytam jeszcze w różnych kinach... chciałbym w Labie, ale pewnie nas nie będzie stać...
A w lutym zlot Islandofilów w Warszawie ;-) Dziekan Wawskeij Polą jest równym człowiekiem, kazał mówić, gdybyśmy czegos potrzebowali (my czyli Klub), więc jeśli przyjedziecie, to myślę, że na przykład z noclegami w akademikach nie będzie problemu... Ale top bliżej lutego :-) |
|
Powrt do gry |
|
|
|
Wysany: 5 Lis 2005, 22:03 Temat postu: |
|
|
Lauraana napisa: | hum... ja mam taka mala kolekcje filmow... mam 101 Reykjavík, Nói Albinói, Næsland, Með allt á hreinu, Hafið, Dís (strasznie glupie) i Mávahlátur.
Poluje na Englar alheimsins, ale jakos zniklo ze sklepow |
101 Reykjavik < klimatyczny! pomysu z wanną i wogole... |
|
Powrt do gry |
|
|
| Qortes
| Doczy: 17 Lut 2004 | Posty: 677 | Skd: Poznań |
|
Wysany: 6 Lis 2005, 15:22 Temat postu: |
|
|
Czy ten film ma cokolwiek wspolnego z najnowsza plyta Johanna Jóhannssona o tym samym tytule? _________________ Islandia w radiu Afera
.: http://qortes.imejl.pl/nocpolarna :. |
|
Powrt do gry |
|
|
|
Wysany: 11 Lis 2005, 17:23 Temat postu: |
|
|
Qortes napisa: |
Czy ten film ma cokolwiek wspolnego z najnowsza plyta Johanna Jóhannssona o tym samym tytule? |
tak jest, johannsson zrobil ost do tego filmu. |
|
Powrt do gry |
|
|
| Qortes
| Doczy: 17 Lut 2004 | Posty: 677 | Skd: Poznań |
|
Wysany: 11 Lis 2005, 20:06 Temat postu: |
|
|
No to jest to swietna plyta!! Film w zwiazku z tym zapewne rowniez. _________________ Islandia w radiu Afera
.: http://qortes.imejl.pl/nocpolarna :. |
|
Powrt do gry |
|
|
| Auliya
|
Wysany: 6 Gru 2005, 20:22 Temat postu: |
|
|
Wczoraj w katowickim Światowidzie miał miejscie przedpremierowy (?) pokaz filmu Dagura Kari (twórcy Nói Albinói) "Zakochani widzą słonie", z tego, co wiem, filmu raczej dostać w Polsce jeszcze nigdzie nie można, żałuję, że nie napisałam info wcześniej, ale sama dowiedziałam się na godzinę przed seansem. Film w sumie jest duński, ale humor i tematyka typowo islandzka, a więc mamy i wariatów, i pełno słodkich nonsensów. Warto dodać, że film jest czarno-biały, a że współczesny, to tym bardziej klimatyczny. http://zakochani.widza.slonie.filmweb.pl/ nie wiem, czy mogę umieszczać takie linki, najwyżej mnie zlinczujcie, premiera jest 09.12., więc pewnie będą to puszczać wszędzie, ale nie ma to jak być do przodu;) Nie należy się sugerować trochę zmaszczonym tytułem i jeszcze bardziej obciachowym plakatem, a już najbardziej dennymi recenzjami, nie radzę patrzyć na onecie! jest tam bardzo chamskie streszczenie całego filmu wraz z zakończeniem! Co mogę powiedzieć, muzyka w filmie to jakiś Bach, o ile się nie myle, no i produkcje reżysera "snowblow", takie pobrzdękiwania instrumentalne w stylu ampopowym i nielsdóttir, bardzo zresztą przyjemne. Film jest niesamowity i trzeba na niego iść - to by było moje podsumowanie:)[/url] _________________ Reprezentujemy Partię Rewolucyjną Czarnego Piątku, Frakcja Popołudnie. |
|
Powrt do gry |
|
|
| Sick4Toys
| Doczy: 09 Kwi 2004 | Posty: 65 | Skd: Gdynia |
|
Wysany: 7 Gru 2005, 16:57 Temat postu: |
|
|
Auliya napisa: | "Zakochani widzą słonie"(...)Film w sumie jest duński, ale humor i tematyka typowo islandzka |
a w jakim języku mówią aktorzy? podejrzewam, że po duńsku skoro strona oficjalna jest w tym języku? _________________ .::hafandi eyra? í vasanum::.
Ostatnio zmieniony przez Sick4Toys dnia 7 Gru 2005, 17:04, w caoci zmieniany 1 raz |
|
Powrt do gry |
|
|
| Svartskjegg
| Doczy: 27 Lis 2005 | Posty: 23 | Skd: Śląsk |
|
Wysany: 7 Gru 2005, 17:02 Temat postu: |
|
|
Poszukuję tych trzech filmów:
When the Raven Flies
Shadow of the Raven
White Viking
Wszystkie w reżyserii Hrafna Gunnlaugssona.
Jeśli ktoś je posiada to prosiłbym o kontakt. |
|
Powrt do gry |
|
|
| Auliya
|
Wysany: 7 Gru 2005, 17:22 Temat postu: |
|
|
tak, film jest duński, akcja rozgrywa się w Kopenhadze, mówią po duńsku, duński fajny język, takie pomieszanie wszystkiego:D[/b] _________________ Reprezentujemy Partię Rewolucyjną Czarnego Piątku, Frakcja Popołudnie. |
|
Powrt do gry |
|
|
|
Wysany: 9 Gru 2005, 12:55 Temat postu: |
|
|
Mam do sprzedania "Noi Albinoi" DVD -nówka ,1-en raz odtwarzany ,zero rys ,ideał - jakby ktoś chciał to proszę na priv |
|
Powrt do gry |
|
|
|
Wysany: 10 Gru 2005, 18:16 Temat postu: A propos przeglądu... |
|
|
...dobrze radzę, uważajcie z tymi projekcjami. Prawo autorskie jest śliskie i niekonkretne, można się elegancko przejechać na pokazach z nośników "legalnych inaczej"... Znam takich, co to zamiast na inauguracji swojego przeglądu wylądowali na ławie oskarżonych. Co do praw majątkowych, też sytuacja nie jest różowa. Zawsze może znaleźć się ktoś, kto ma np. prawa na Europę Środkową (mimo że na samą Polskę nikt nie ma) - i wtedy robi się przykro. Itp. Itd.
Ja nie chcę straszyć/odstraszać, ja po prostu dobrze radzę, bo co nieco się na tym znam.
Lauraana: chętnie bym się przyjrzał bliżej i zaznajomił z Twoją kolekcją
monellina & Auliya: "On Top Down Under" to film islandzko-niemiecki, zrealizowany na zamówienie Reginy Ziegler do jej wielkiego, znakomitego cyklu "Erotic Tales" (http://www.ziegler-film.com/de/et/prod.html?lang=DE&ID=198). Napisy są faktycznie absolutnie zbędne. (By the way, niezwykle cenię reżyserów, którzy potrafią opowiadać historie samymi obrazami i muzyką).
Svartskjegg: "Hrafninn flýgur" (czyli "When the Raven Flies" lub "Revenge of the Barbarians") mam. Pisz, jakby co...
Chyba tyle póki co:)
Już się nie mogę doczekać "Zakochanych...". Idę niebawem!
Pozdrawiam,
macgil (macgil@gazeta.pl)
PS Kino islandzkie i/lub retrospektywa FTF ciągle w festiwalowych planach... Ale drogie to przedsięwzięcie, drogie:( Może znacie jakiegoś hojnego, sympatycznego, oddanego sponsora, hę? |
|
Powrt do gry |
|
|
| Marta Luiza
| Doczy: 05 Lis 2004 | Posty: 310 | Skd: Islandia |
|
Wysany: 11 Gru 2005, 18:49 Temat postu: |
|
|
Dagur Kari sie zalamal jak uslyszal o polskim tlumaczniu tytulu |
|
Powrt do gry |
|
|
| Auliya
|
Wysany: 12 Gru 2005, 14:28 Temat postu: |
|
|
Powinien. _________________ Reprezentujemy Partię Rewolucyjną Czarnego Piątku, Frakcja Popołudnie. |
|
Powrt do gry |
|
|
|
Wysany: 12 Gru 2005, 17:02 Temat postu: Tłumaczenia... |
|
|
Polscy twórcy (przecież nie: tłumacze) tytułów są naprawdę niezmiernie kreatywni:)
Nie wiem niestety, jakie jest precyzyjne tłumaczenie oryginalnego tytułu filmu Dagura Kári "Voskne mennesker" (niech mnie ktoś oświeci:), ale już samo zestawienie angielskiego "Dark Horses" i polskiego "Zakochani widzą słonie" jest obezwładniająco obłędne:)
Na koniec powiem Wam, że kiedyś "zadałem sobie trud" i odszukałem wszystkie wersje tytułu, jakie Polacy (na festiwalach, w tv, w prasie) nadali pewnemu czeskiemu filmowi z 1999 roku... Wersji było 8. Niektóre naprawdę mooocno zaskakujące;)
Pozdrawiam,
macgil |
|
Powrt do gry |
|
|
| nigel Reporter ICELAND.PL
| Doczy: 06 Lis 2004 | Posty: 261 | Skd: Warszawa |
|
Wysany: 12 Gru 2005, 17:16 Temat postu: |
|
|
mysle ze tytuł choć zupełnie chybiony zaciekawi więcej osób, moze o to chodziło tłumaczom? na WMFF wystepował jeszcze jako Dark Horse i dla mnie mogl takim zostać. _________________ Skandynawia - wortal raczkujący |
|
Powrt do gry |
|
|
| Marta Luiza
| Doczy: 05 Lis 2004 | Posty: 310 | Skd: Islandia |
|
Wysany: 13 Gru 2005, 12:47 Temat postu: |
|
|
"Voskne mennesker" znaczy "dorosli ludzie". Problem z polskim tytulem jest taki,ze zakochani sa tak zakochani ze sloni NIE widza |
|
Powrt do gry |
|
|
| einar
| Doczy: 06 Lut 2004 | Posty: 1182 | |
|
Wysany: 13 Gru 2005, 12:56 Temat postu: |
|
|
Mi się wydawało, że to nie zakochanym tylko pijanym zdarza się widywać słonie, zwłaszcza różowe Może tłumacz był pijany jak się brał za tłumaczenie tytułu? |
|
Powrt do gry |
|
|
| Auliya
|
Wysany: 13 Gru 2005, 21:52 Temat postu: |
|
|
Taki tytuł i plakat z różową czcionką był wymierzony w konkretną grupę wiekową, szkoda tylko, że docelowi odbiorcy tego nie docenili, co było dostrzegalne na seansie:) Tak to bywa w Polandowie, trzeba było gdzieś opchnąć ten film w końcu... ojej, nie wyszło _________________ Reprezentujemy Partię Rewolucyjną Czarnego Piątku, Frakcja Popołudnie. |
|
Powrt do gry |
|
|
| Hubercik
| Doczy: 15 Wrz 2004 | Posty: 184 | Skd: Warszawa |
|
Wysany: 27 Gru 2005, 16:49 Temat postu: |
|
|
Ostatnio w magazynie "Film" znalazlem artykul o islandzkim kinie,nie wiem czy juz ktos o tym nie wspomnial wiec pisze...artykul wg mnie bardzo fajny trafne i dobre argumenty odnosnie uroku tegoz kina,ale reszte przeczytajcie sobie sami(pewnie juz przeczytaliscie ) _________________ Kapitalizm-to nie kraj.Komunizm-to nie kraj.I Wschód, i Zachód-to nie kraj.Ale Islandia-to kraj. |
|
Powrt do gry |
|
|
|
|
Nie moesz pisa nowych tematw Nie moesz odpowiada w tematach Nie moesz zmienia swoich postw Nie moesz usuwa swoich postw Nie moesz gosowa w ankietach
|
|