Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
| juzinek
| Dołączył: 16 Maj 2009 | Posty: 2 | |
|
Wysłany: 21 Sie 2009, 0:37 Temat postu: svinaflensa- |
|
|
Beint Ă meginmĂĄl sĂðu.
VĂsir, 20. ĂĄgĂş. 2009 15:23
142 staðfest svĂnaflensutilfelli
Alls hafa greinst 142 tilfelli með staðfesta svĂnaflensu (inflĂşensu A(H1N1)v frĂĄ þvĂ Ă maĂ 2009 ĂĄ Ăslandi samkvæmt upplĂ˝singum frĂĄ veirufræðideild LandspĂtalans.
Þar af eru 79 karlar og 63 konur. Ekki er vitað um alvarleg veikindi af vĂśldum inflĂşensunnar hĂŠrlendis.
ÞĂĄ hafa samtals borist 577 tilkynningar um inflĂşensuna frĂĄ heilsugæslustĂśðvum og sjĂşkrahĂşsum landsins frĂĄ 29.jĂşnĂ.
visir.is |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Jacek108
 | Dołączył: 06 Wrz 2008 | Posty: 137 | Skąd: ĹomĹźa / Reykjavik |
|
Wysłany: 21 Sie 2009, 6:05 Temat postu: |
|
|
hmmm... ciekawe a tak po polsku ??  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Shadow
 | Dołączył: 22 Cze 2009 | Posty: 92 | Skąd: Seljahverfi |
|
Wysłany: 21 Sie 2009, 7:59 Temat postu: :) |
|
|
Jak zrobiĹ kopiÄ z jakiegoĹ tekstu to skÄ
d ma wiedzieÄ ?  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Shadow
|
Wysłany: 21 Sie 2009, 8:01 Temat postu: :) |
|
|
Ale chodzi o ĹwinskÄ
grype chyba ,ale zapytajcie Turbo...ona wszystko wam powie i mam nadzieje ze wÄ
tek rozwinie sie maksymalnie. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 21 Sie 2009, 8:54 Temat postu: |
|
|
142 osoby jest nosicielami wirusa, o powaznej chorobie jak na razie nic nie wiadomo na wyspie. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| juzinek
| Dołączył: 16 Maj 2009 | Posty: 2 | |
|
Wysłany: 21 Sie 2009, 12:55 Temat postu: Re: svinaflensa- |
|
|
na wyspie sa napewno dwa przypadki |
|
Powrót do góry |
|
 |
| mkwr45
 | Dołączył: 10 Gru 2008 | Posty: 330 | Skąd: RKV |
|
Wysłany: 21 Sie 2009, 13:40 Temat postu: Re: :) |
|
|
Shadow napisał: | Ale chodzi o ĹwinskÄ
grype chyba ,ale zapytajcie Turbo...ona wszystko wam powie i mam nadzieje ze wÄ
tek rozwinie sie maksymalnie. |  _________________ i'm2good2be4go10 |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Shadow
|
Wysłany: 21 Sie 2009, 14:01 Temat postu: :D |
|
|
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
| 3KO27 ILOĹÄ OSTRZEĹťEĹ: 2
| Dołączył: 21 Lis 2008 | Posty: 537 | Skąd: z tamtÄ
d |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
| 3KO27 ILOĹÄ OSTRZEĹťEĹ: 2
| Dołączył: 21 Lis 2008 | Posty: 537 | Skąd: z tamtÄ
d |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
| Tomek M
| Dołączył: 10 Kwi 2009 | Posty: 48 | Skąd: LUBLIN - HAFNARFJORDUR |
|
Wysłany: 21 Sie 2009, 14:40 Temat postu: |
|
|
Sxxxxn napisał: | 142 osoby jest nosicielami wirusa, o powaznej chorobie jak na razie nic nie wiadomo na wyspie. |
O chorobie wiadomo tyle co na caĹym Ĺwiecie (ja myĹlÄ), a 142 przypadki to sÄ
odnotowane wĹaĹnie na Islandii. Ale spoko to normalna grypa, nie trzeba panikowaÄ - tydzieĹ w domu w przypadku Islandii, tak mi powiedziaĹa P. Doktor.  _________________ Guilty for being the best |
|
Powrót do góry |
|
 |
| KMK
| Dołączył: 15 Lis 2008 | Posty: 60 | |
|
Wysłany: 23 Sie 2009, 15:26 Temat postu: |
|
|
ProszÄ o tĹumaczenie.
Til foreldra/forrĂĄðamanna
Heimsfaraldur inflĂşensu A(H1N1)v sem rĂður yfir um þessar mundir er tiltĂślulega vægur
og skapar þvĂ ekki forsendur fyrir skorðum við skĂłlahaldi. SkĂłlastarf ĂĄ að geta hafist með
eðlilegum hætti næstu daga og vikur þrĂĄtt fyrir heimsfaraldur inflĂşensunnar. En seinna
þegar faraldurinn er Ă hĂĄmarki getur þurft að taka afstĂśðu til þess hvort tilteknir skĂłlar geti
haldið ĂĄfram starfi vegna mikilla fjarvista nemanda og/eða kennara.
SkĂłlastjĂłrnendur vinna Ă samvinnu við menntamĂĄlarĂĄðuneyti að samræmdri
viðbragðsĂĄætlun vegna inflĂşensufaraldurs sem stuðlar að samræmdum aðgerðum skĂłla
um allt land.
Vakin skal athygli ĂĄ þvĂ að Ă sĂbreytilegum faraldri kunna að koma aðstæður þar sem
endurmeta þarf aðgerðir.
Aðgerðir um þessar mundir miða að þvĂ að halda skĂłlastarfsemi gangandi og draga Ăşr
smithættu.
Helstu leiðir til að draga Ăşr smiti:
· Veikist nemandi þannig að einkennin bendi til inflĂşensu, er honum rĂĄðlagt að halda
sig heima Ă sjĂś daga frĂĄ upphafi veikinda.
· Ekki er þĂśrf ĂĄ þvĂ að aðrir sem eru einkennalausir ĂĄ heimili sjĂşklings haldi sig heima.
· Hreinlæti skiptir mestu mĂĄli Ă að draga Ăşr smithættu. Þar ber fyrst að nefna handþvott
og að fĂłlk hafi ĂĄ sĂŠr einnota pappĂrsþurrkur til að hnerra eða hĂłsta Ă.
· Frekari upplĂ˝singar er að finna ĂĄ heimasĂðu sĂłttvarnalæknis og almannavarnadeildar
rĂkislĂśgreglustjĂłra ĂĄ www.influensa.is
Seltjarnarnesi, 14. ĂĄgĂşst 2009
SĂłttvarnalæknir |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 23 Sie 2009, 20:03 Temat postu: |
|
|
nic ciekawego, ogolne informacje o grypie, swinskiej zreszta, sposoby zapobiegania i rozpoznania. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| WielkiBialyKrolik
 | Dołączył: 08 Cze 2008 | Posty: 1422 | Skąd: Reykjavik |
|
Wysłany: 23 Sie 2009, 21:02 Temat postu: |
|
|
jo, u mnie koles z pracy ja miaĹ, bez izolatki sie obyĹo, w domu siedzial, w pracy kazali nam tylko czesciej rece myc  _________________ "NajczÄĹciej nadmierne wymagania w stosunku do kobiet majÄ
Äwokowate oblechy. " |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 23 Sie 2009, 21:04 Temat postu: |
|
|
a kroliczej nie wykryli?  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| bednarczyk
| Dołączył: 17 Sie 2009 | Posty: 52 | |
|
Wysłany: 23 Sie 2009, 22:16 Temat postu: |
|
|
podobno w polsce szczepionka kosztuje 600, nie wydaje wam sie czasem ze caĹa ta grypa to taka walka sĹuzby zdrowia z kryzysem?? wiadomo ze biedni jej nie kupia a bogaci straty takich pieniadzy tez nie odczuja, czyli wszyscy happy  |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 23 Sie 2009, 22:33 Temat postu: |
|
|
ptasia, swinska, krowia, czy innej prowienencji , wszystko to pic na wode i napedzanie zyskow dla farmaceutycznych gigantow, wiecej ludzi ginie dziennie w samochodowych wypadkach niz z powodu tych wyimaginowanych epidemi w ciagu miesiaca. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Jacek108
 | Dołączył: 06 Wrz 2008 | Posty: 137 | Skąd: ĹomĹźa / Reykjavik |
|
Wysłany: 24 Sie 2009, 0:16 Temat postu: |
|
|
dokladnie, mozliwe ze niektĂłrzy ginÄ
z powodu wyziebniecia lub innych powszechnych powikĹaĹ, a ludzie w ramach propagandy przybijajÄ
mu jakÄ
Ĺ grype ktĂłra byc moĹźe w ogĂłle ne istnieje i trzepiÄ
powaĹźne pieniadze |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Arina
 | Dołączył: 16 Sty 2007 | Posty: 388 | Skąd: Keflavik |
|
Wysłany: 1 Wrz 2009, 16:46 Temat postu: |
|
|
Oczywiscie , widze , ze jak zwykle wszyscy wiedza wszystko najlepiej . Czy ktos z was zachorowal? Czy tylko popostu tak sobie piszecie? Wirus swinskiej grypy , to nie jest wymysl . Jednak do szczepionek podchodze z rezerwa , to moze byc napedzanie cudzej kieszeni . Osobiscie zachorowalam na ten rodzaj grypy (nikomu tego nie zycze) i moje dzieci tez . Grypa rozprzestszenia sie blyskawicznie , objawy jak przy normalnym przeziebieniu ale ta wydzielina w plucach ktorej nie mozna sie pozbyc , doprowadza o szalu . Szczegolnie cieszko mojemu malutkiemu 7 miesiecznemu synkowi . Maz jeszcze nie zachorowal , chodzi w masce w domu i myje czesto rece . Jenak nie jestem pewna czy to go uchroni , ale mam nazieje ,ze tak . Wiec mozecie spekulowac dalej , lub czekac az was tez dopadnie  _________________ Dziekuje wiatru ,bo chroni mnie przed sloncem  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| viking User bywa zĹoĹliwy, IGNORUJ takie posty!
 | Dołączył: 22 Sie 2005 | Posty: 1747 | Skąd: Reykjavik |
|
Wysłany: 1 Wrz 2009, 22:49 Temat postu: |
|
|
Arina napisał: | Oczywiscie , widze , ze jak zwykle wszyscy wiedza wszystko najlepiej . Czy ktos z was zachorowal? Czy tylko popostu tak sobie piszecie? Wirus swinskiej grypy , to nie jest wymysl . Jednak do szczepionek podchodze z rezerwa , to moze byc napedzanie cudzej kieszeni . Osobiscie zachorowalam na ten rodzaj grypy (nikomu tego nie zycze) i moje dzieci tez . Grypa rozprzestszenia sie blyskawicznie , objawy jak przy normalnym przeziebieniu ale ta wydzielina w plucach ktorej nie mozna sie pozbyc , doprowadza o szalu . Szczegolnie cieszko mojemu malutkiemu 7 miesiecznemu synkowi . Maz jeszcze nie zachorowal , chodzi w masce w domu i myje czesto rece . Jenak nie jestem pewna czy to go uchroni , ale mam nazieje ,ze tak . Wiec mozecie spekulowac dalej , lub czekac az was tez dopadnie  |
Szybkiemu powrotu do zdrowia Tobie i caĹej rodzinie ĹźyczÄ........ _________________ Bardzo niewielu mÄĹźczyzn posiada klucz do serca kobiety, pozostali obywajÄ
siÄ wytrychem. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|