Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nast阷ny temat |
Autor |
Wiadomo舵 |
| LUCYNA86 ILO艢膯 OSTRZE呕E艃: 1
| Do潮czy: 15 Wrz 2008 | Posty: 104 | Sk眃: Hafnariorður |
|
Wys砤ny: 18 Sie 2009, 23:21 Temat postu: þ |
|
|
kolezanka szczepila i kosztutje to 10tys |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| lampeczka
 | Do潮czy: 25 Sty 2009 | Posty: 517 | |
|
Wys砤ny: 19 Sie 2009, 11:01 Temat postu: |
|
|
LUCYNA86
dzi臋kuj臋 ci bardzo!!!!pozdrawiam |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| turboneta
 | Do潮czy: 15 Lip 2008 | Posty: 1195 | Sk眃: Gda艅sk |
|
Wys砤ny: 19 Sie 2009, 13:56 Temat postu: |
|
|
lampeczka napisa: | titta
to i tak mo偶na??Ty na 12 a m膮偶 jeszcze na 3???wiecie co ale te sorry za wyra偶enie 艂ajzy co siedz膮 w tych urz臋dach mnie dra偶ni膮!co im zale偶y powiedzie膰 偶e to mo偶liwe!dzwonisz chodzisz sie pytasz a tu nic.jednej powiedz膮 a drugiej nie!pozdrawiam |
R臋ce opadaj膮...naprawd臋.
Mnie co prawda poinformowano o mo偶liwo艣ci sze艣cio- i dziewi臋ciomiesi臋cznej ale nie mai艂am poj臋cia, ze mo偶na nie trac膮c trzech miesi臋cy tacierzy艅skiego wybra膰 wersj臋 dwunastomiesi臋czn膮.
Niejedna mama ma prawo do zdenerwowania w takiej sytuacji. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| lampeczka
|
Wys砤ny: 19 Sie 2009, 14:00 Temat postu: |
|
|
zgadzam si臋 z Tob膮!przecie偶 one mam nie p艂ac膮!to nie z ich portfeli dostajemy co miesi膮c pieni膮偶ki.wola艂abym wzi膮膰 na 12m i zosta膰 d艂u偶ej c贸rci膮.no c贸偶 trzeci raz nie b臋d臋 ju偶 zmienia艂a tego. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| miska123102
| Do潮czy: 11 Sty 2009 | Posty: 125 | |
|
Wys砤ny: 19 Sie 2009, 15:22 Temat postu: Re:Witam |
|
|
witam dziewczyny mam termin na 31 sierpnia papiery na macierzy艅ski zosta艂y ju偶 dostarczone ale mam pytanko bo przy sk艂adaniu kobieta powiedzia艂a w biurze ze mam na oko wpisa膰 ile chcem wzi膮膰 macierzy艅skiego i 偶e to ulega zmianie czy jak b臋de dawa艂a skatkarte to czy moge zmieni膰 terminy i powiedzie膰 na ile chcem teraz wzi膮膰 macierzy艅skiego? mam nadzieje 偶e nie namiesza艂am zabardzo  |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| turboneta
|
Wys砤ny: 19 Sie 2009, 15:29 Temat postu: Re:Witam |
|
|
miska123102 napisa: | witam dziewczyny mam termin na 31 sierpnia papiery na macierzy艅ski zosta艂y ju偶 dostarczone ale mam pytanko bo przy sk艂adaniu kobieta powiedzia艂a w biurze ze mam na oko wpisa膰 ile chcem wzi膮膰 macierzy艅skiego i 偶e to ulega zmianie czy jak b臋de dawa艂a skatkarte to czy moge zmieni膰 terminy i powiedzie膰 na ile chcem teraz wzi膮膰 macierzy艅skiego? mam nadzieje 偶e nie namiesza艂am zabardzo  |
Troch臋 namiesza艂a艣 Mo偶e mi uda Ci sie odpowiedzie膰 bez zbytniego namieszania
Je偶eli dobrze zrozumia艂am to mi osobi艣cie wydaje si臋 偶eby艣 od razu okre艣li艂a na jak d艂ugi okres chcesz wzi膮膰 urlop macierzy艅ski, bo p贸藕niej jest to nieco k艂opotliwe cho膰by ze wzgl臋d贸w finansowych. Je偶eli wprowadzisz zmiany polegaj膮ce na przed艂u偶eniu urlopu to kwota jak膮 b臋dziesz otrzymywa膰 b臋dzie sporo mniejsza, bo roz艂o偶膮 j膮 na dodatkowe miesi膮ce minus te kt贸re juz pobra艂a艣. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| miska123102
|
Wys砤ny: 19 Sie 2009, 15:35 Temat postu: Re:Witam |
|
|
mi chodzi o to 偶eby poprostu teraz wzi膮膰 na 4 miesi膮ce urlop i za jaki艣 czas na 2 miesi膮ce czy dok艂adnie m贸j m膮偶 b臋dzie to m贸g艂 zg艂osi膰 jak b臋dzie zanosi艂 moj膮 karte podatkow膮? |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| turboneta
|
Wys砤ny: 19 Sie 2009, 15:45 Temat postu: Re:Witam |
|
|
miska123102 napisa: | mi chodzi o to 偶eby poprostu teraz wzi膮膰 na 4 miesi膮ce urlop i za jaki艣 czas na 2 miesi膮ce czy dok艂adnie m贸j m膮偶 b臋dzie to m贸g艂 zg艂osi膰 jak b臋dzie zanosi艂 moj膮 karte podatkow膮? |
Niestety nie wiem czy s膮 takie mo偶liwo艣ci i wiedzie膰 b臋d膮 zapewne tylko osoby kt贸re konkretnie o podobna opcja pyta艂o.
Zazwyczaj jest tak, ze mamy chc膮 jak najd艂u偶ej posiedzie膰 z dzieckiem wi臋c bardziej s膮 zainteresowane tak膮 opcj膮. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| miska123102
|
Wys砤ny: 19 Sie 2009, 15:51 Temat postu: Re:Witam |
|
|
ja nie pracuje jestem w urz臋dzie pracy wi臋c i tak do pracy narazie nie wybieram si臋 a w膮tpie 偶eby co艣 znale偶li dla mnie wi臋c i tak i tak bede siedzia艂a w domku a je偶eli co艣 znajd膮 w co w膮tpie mam jeszcze m臋偶a kt贸ry posiedzi z dzidzi膮 a chcia艂 bym poprostu do polski p贸偶niej polecie膰 na tych 2 miesi膮cach wi臋c dlatego pytam a nie zg艂osi艂am tego wcze艣niej i dlatego nie wiem co robi膰 czy teraz lecie膰 do urz臋du i zmienia膰 czy p贸偶niej m贸j m膮偶 b臋dzie m贸g艂 to zrobi膰  |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| anika
| Do潮czy: 13 Lip 2009 | Posty: 92 | Sk眃: Reykjavik |
|
Wys砤ny: 19 Sie 2009, 15:59 Temat postu: |
|
|
Witam
Bedac w Polsce lekarz zapisal mi leki rozkurczowe fenoterol gdy wrocilam na Islandie lekarz zapisal mi "islandzkie" leki rozkurczowe o nazwie Adalat 10 mg poniewaz jestem dopiero w 23 tygodniu pewnie bede miala z tymi lekami jeszcze do czynienia przez dluzszy czas tak sie zastanawialam czy ktoras z was miala jekies doswiadczenie z tymi lekami?
Pozdrawiam |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| miska123102
|
Wys砤ny: 19 Sie 2009, 16:06 Temat postu: Re:Witam |
|
|
ja te偶 jestem za tym zeby siedzie膰 jak najd艂u偶ej ze swoimi male艅stwami wi臋c pewnie gdybym teraz pracowa艂a i musia艂a urlop w pracy bra膰 to pewnie wzie艂a bym jak najd艂u偶ej tym bardziej ze to nie jest moje pierwsze dziecko i wiem co艣 na ten temat bo z pierwszym dzieckiem nie mia艂am mo偶liwo艣ci sp臋dzania tak du偶o czasu niestety musia艂am i艣膰 do pracy nie mia艂am wyj艣cia ale teraz staram si臋 to nadrobi膰  |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| turboneta
|
Wys砤ny: 19 Sie 2009, 16:31 Temat postu: Re:Witam |
|
|
miska123102 napisa: | ja te偶 jestem za tym zeby siedzie膰 jak najd艂u偶ej ze swoimi male艅stwami wi臋c pewnie gdybym teraz pracowa艂a i musia艂a urlop w pracy bra膰 to pewnie wzie艂a bym jak najd艂u偶ej tym bardziej ze to nie jest moje pierwsze dziecko i wiem co艣 na ten temat bo z pierwszym dzieckiem nie mia艂am mo偶liwo艣ci sp臋dzania tak du偶o czasu niestety musia艂am i艣膰 do pracy nie mia艂am wyj艣cia ale teraz staram si臋 to nadrobi膰  |
Niestety nie zawsze ma si臋 mo偶liwo艣膰 posiedzie膰 z maluszkiem, bo 偶ycie zmusza do szybkiego powrotu do pracy. Dobrze je偶eli jest szansa aby naszym dzieckiem zaopiekowa艂 si臋 kto艣 z rodziny.
Ja osobi艣cie nie wyobra偶am sobie aby takim maluchem zajmowa艂 sie kto艣 obcy. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| miska123102
|
Wys砤ny: 19 Sie 2009, 16:42 Temat postu: Re:Witam |
|
|
ja mia艂am o tyle dobrze 偶e mieszka艂am w polsce z rodzicami i to moja mama pilnowa艂a mi synka teraz mam nadzieje 偶e urz膮d nie znajdzie mi tak szybko pracy i z dzie膰mi posiedze jeszcze troche czasu oby jak najd艂u偶ej |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| lampeczka
|
Wys砤ny: 19 Sie 2009, 18:00 Temat postu: |
|
|
Witam!
Co艣 dla mam kt贸re chc膮 szczepi膰 dzidzi臋 przeciw pneumokokom.
Ot贸偶 s膮 to dwie szczepionki.Jedna kosztuje 6.000kr.Drug膮 dziecko dostaje po 8 tygodniach.
Potrzebna jest recepta od lekarza i si臋 wykupuj臋 j膮 w aptece i potem si臋 wraca do nich i oni robi膮 zastrzyk:)))
To tyle.Nie ma jak si臋 samemu dowiedzie膰. Mo偶e si臋 przyda komu艣 ta informacja.Pozdrawiam |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| mikolaj
| Do潮czy: 12 Kwi 2008 | Posty: 462 | Sk眃: Reykjavik |
|
Wys砤ny: 20 Sie 2009, 13:54 Temat postu: Re:Witam |
|
|
miska123102 napisa: | mi chodzi o to 偶eby poprostu teraz wzi膮膰 na 4 miesi膮ce urlop i za jaki艣 czas na 2 miesi膮ce czy dok艂adnie m贸j m膮偶 b臋dzie to m贸g艂 zg艂osi膰 jak b臋dzie zanosi艂 moj膮 karte podatkow膮? |
Nie wiem czy od czasu jak ja zaczynalam maciezynski cos sie nie zmienilo ale, ja zrobilam tak: Rospisalam caly urop maciezynski ja 6 m-cy maz 3m-ce tylko w roznych terminach. Na poczatku wzielam 3-ce maciezynskiego miesiac wypoczynkowego i na miesiac wrocilam do pracy w miedzyczasie zmienily nam sie plany i nie bylo zadnego problemy zeby zmienic terminy maciezynskiego. Poprostu biezesz odpowiedni wniosek wypelniasz go i wysylasz do Hvammstangi albo zanosisz do urzedu pracy, warunkiem jest odpowiedni czas przed dniem rozpoczenia urlopu. Oni bodajze naliczaja od ok 20 kazdego miesiaca. Tzn. Jesli chcesz isc od pierwszego to papiery musza dostac przed 20 poprzedniego miesiaca. To dotyczy osob ktore maja juz przyznany urlop, ci ktorzy skladaja wniosek po raz pierwszy musza go zlozyc na minimum 6tyg. przed terminem porodu, lud data od kiedy chcemy rozpoczac urlop. Ja wzielam od dnia porodu. Pozdrawiam a wnioski sa do pobrania na stronie http://www.faedingarorlof.is/umsoknir--eydublod/born-faedd-eftir-1juni-2008/ |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| MalgosiaK
| Do潮czy: 29 Wrz 2008 | Posty: 32 | |
|
Wys砤ny: 21 Sie 2009, 22:39 Temat postu: |
|
|
Witam Mamusie:)
Mam do Was pytanko, poniewa偶 s艂ysza艂am, 偶e jakie艣 zwi膮zki zawodowe wyp艂acaj膮 pieni膮偶ki z tytu艂u urodzenia dziecka. Mo偶e wiecie jakie zwi膮zki? I jeszcze jedno: do paszportu potrzebny jest akt urodzenia- wydany przez polski urz膮d czy mo偶e by膰 ten islandzki? Z g贸ry dzi臋kuj臋 za odpowiedz:) |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| turboneta
|
Wys砤ny: 21 Sie 2009, 23:02 Temat postu: |
|
|
MalgosiaK napisa: | Witam Mamusie:)
Mam do Was pytanko, poniewa偶 s艂ysza艂am, 偶e jakie艣 zwi膮zki zawodowe wyp艂acaj膮 pieni膮偶ki z tytu艂u urodzenia dziecka. Mo偶e wiecie jakie zwi膮zki? I jeszcze jedno: do paszportu potrzebny jest akt urodzenia- wydany przez polski urz膮d czy mo偶e by膰 ten islandzki? Z g贸ry dzi臋kuj臋 za odpowiedz:) |
My艣l臋, ze najlepiej zrobisz jak dowiesz si臋 wszystkiego na miejscu w naszej plac贸wce. Wyrabia艂am dziecku tymczasowy paszport i wystarczy艂 islandzki akt urodzenia. Zadzwo艅 jednak i dowiedz si臋 dok艂adnie o ile nikt nie udzieli Ci odpowiedzi na to pytanie, bo przepisy mog艂y si臋 zmieni膰.
Wtedy kiedy ja stara艂am si臋 o paszport dla dziecka Ambasada by艂a w Norwegii, teraz wielu naszych rodak贸w ma u艂atwione sprawy dzi臋ki niemal po s膮siedzku po艂o偶onej plac贸wce. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| lampeczka
|
Wys砤ny: 22 Sie 2009, 10:30 Temat postu: |
|
|
MalgosiaK
ja mia艂am akt mi臋dzynarodowy i taki z艂o偶y艂am w konsulacie, z tym 偶e musia艂am podpisa膰 o艣wiadczenie 偶e akt polski i pesel sama wyrobi臋 dziecku w Polsce. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| kubutkowa ILO艢膯 OSTRZE呕E艃: 1 (dublowanie og艂osze艅)
| Do潮czy: 13 Gru 2008 | Posty: 12 | Sk眃: Rvk |
|
Wys砤ny: 22 Sie 2009, 14:56 Temat postu: |
|
|
Hej dziewczyny.
Czy kt贸ra艣 wie mo偶e gdzie jest przychodnia na Breidholt?Mam te偶 pytanie,jak wygl膮d opieka nad ci臋偶arnymi,czego mog臋 si臋 spodziewa?Stara艂am si臋 um贸wi膰 jak najszybciej do lekarza i znalaz艂am termin dopiero na 1 wrzenia,czy to mozlwe zeby bylo tak trudno o wolny termin?
Pozdrawiam |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| agula
| Do潮czy: 02 Pa 2008 | Posty: 20 | |
|
Wys砤ny: 22 Sie 2009, 16:51 Temat postu: |
|
|
do askonki 123 a propo tradziku to moj synus mial (przyznam,ze wygladal strasznie ,cala buzia w krostach)tego sie niczym nie smaruje a jesli nawet to na zasadzie ,,placebo''po prostu to po kilku tygodniach samo przechodzi |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
|