Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nast阷ny temat |
Autor |
Wiadomo舵 |
| mucha Zbyt cz臋sta publikacja og艂osze艅!
| Do潮czy: 27 Kwi 2009 | Posty: 73 | |
|
Wys砤ny: 22 Sie 2009, 22:57 Temat postu: |
|
|
czy nie wiecie gdzie kupi臋 kropelki miniform? Ja potrzebuj臋 pilnie dla mojej 3 tygodniowej c贸rci bo ma kolki a obje藕dzi艂am wi臋kszo艣膰 aptek i nigdzie nie maj膮 ... |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| turboneta
 | Do潮czy: 15 Lip 2008 | Posty: 1195 | Sk眃: Gda艅sk |
|
Wys砤ny: 23 Sie 2009, 4:03 Temat postu: |
|
|
mucha napisa: | czy nie wiecie gdzie kupi臋 kropelki miniform? Ja potrzebuj臋 pilnie dla mojej 3 tygodniowej c贸rci bo ma kolki a obje藕dzi艂am wi臋kszo艣膰 aptek i nigdzie nie maj膮 ... |
O rany! Wsp贸艂czuj臋.
Jedynie co Ci mog臋 poradzi膰 to pro艣ba o przes艂anie kropel na kolki kogo艣 z Polski expresem. Ja by艂am niestety do tego zmuszona ale warto by艂o, bo moje dziecko wreszcie przesta艂o si臋 m臋czy膰. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| mikolaj
| Do潮czy: 12 Kwi 2008 | Posty: 462 | Sk眃: Reykjavik |
|
Wys砤ny: 23 Sie 2009, 13:55 Temat postu: |
|
|
kubutkowa napisa: | Hej dziewczyny.
Czy kt贸ra艣 wie mo偶e gdzie jest przychodnia na Breidholt?Mam te偶 pytanie,jak wygl膮d opieka nad ci臋偶arnymi,czego mog臋 si臋 spodziewa?Stara艂am si臋 um贸wi膰 jak najszybciej do lekarza i znalaz艂am termin dopiero na 1 wrzenia,czy to mozlwe zeby bylo tak trudno o wolny termin?
Pozdrawiam |
Na tej stronie masz adres przychodni i jak wyglada z zewnatrz, a co do opieki to ogulnie bylam zadowolona jesli nie masz lekarza rodzinnego to postaraj sie aby zapisala cie polozna do Bjork Magnusdotir, jest super lekarka. Byla na 6m-cznym stazu w szpitalu na oddziale ginekologicznym lekarz tam pracujacy mi powiedzial i on potwierdzil jeszcze tylko ze ona jest dobrym lekarzem, jak bylam chora z moim malenstwem 2 razy dziennie dzwonila i dopytywala sie jak sie czuje ja i moj synek. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| mikolaj
| Do潮czy: 12 Kwi 2008 | Posty: 462 | Sk眃: Reykjavik |
|
Wys砤ny: 23 Sie 2009, 21:16 Temat postu: |
|
|
mikolaj napisa: | kubutkowa napisa: | Hej dziewczyny.
Czy kt贸ra艣 wie mo偶e gdzie jest przychodnia na Breidholt?Mam te偶 pytanie,jak wygl膮d opieka nad ci臋偶arnymi,czego mog臋 si臋 spodziewa?Stara艂am si臋 um贸wi膰 jak najszybciej do lekarza i znalaz艂am termin dopiero na 1 wrzenia,czy to mozlwe zeby bylo tak trudno o wolny termin?
Pozdrawiam |
Na tej stronie masz adres przychodni i jak wyglada z zewnatrz, a co do opieki to ogulnie bylam zadowolona jesli nie masz lekarza rodzinnego to postaraj sie aby zapisala cie polozna do Bjork Magnusdotir, jest super lekarka. Byla na 6m-cznym stazu w szpitalu na oddziale ginekologicznym lekarz tam pracujacy mi powiedzial i on potwierdzil jeszcze tylko ze ona jest dobrym lekarzem, jak bylam chora z moim malenstwem 2 razy dziennie dzwonila i dopytywala sie jak sie czuje ja i moj synek. |
To jest ten link przepraszam zapomnialam dodac  |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| kasia11
| Do潮czy: 20 Sty 2009 | Posty: 40 | |
|
Wys砤ny: 23 Sie 2009, 21:45 Temat postu: |
|
|
hey dziewczyny mam pytanie do porodu zosta艂o mi 5tygodni i juz teraz zastanawiam sie nad kilkoma sprawami ktore po nocach spedzaj膮 mi sen z powiek np.co mam zabrac do szpitala czy musze zglosic ze chce aby moj narzeczony byl przy porodzie jesli tak to komu po艂o偶nej?jak jest z znieczuleniem w kregoslup czy trzeba tez to zglosic czy sami daj膮 jesli tak to w jakim momencie dodam ze bede rodzic w keflaviku moze jest ktos kto nie dawno rodzil z gory dzieki za odpowiedz czekam z niecierpliwoscia  |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| lampeczka
 | Do潮czy: 25 Sty 2009 | Posty: 517 | |
|
Wys砤ny: 23 Sie 2009, 22:07 Temat postu: |
|
|
kasia11
Ja rodzi艂am w kwietniu te偶 w Keflaviku.Do szpitala bra艂am tylko:sw贸j r臋cznik, klapki pod prycha, chusteczki do pupy dla dziecka, koszule do spania i ciuszki na wyj艣cie z ma艂膮 ze szpitala.Podpaski,myde艂ko, majtlesy jednorazowe, a nawet wielkie pampersy po porodzie, pampersy dla dziecka ju偶 tam s膮.Le偶a w 艂azience a te dla dzidzi dostaniesz tak jak ciuszki(body, pajacyki, czapeczka).Ja rodzi艂am bez znieczulenia, bo by艂a to niedziela.B艂aganie o to nie przynios艂o skutku.nie wiem dlaczego M膮偶 by艂 ze mna od pocz膮tku do ko艅ca.Nikomu nie trzeba tego zg艂asza膰.Jeszcze po艂o偶na mu powie 偶eby zosta艂 i przyniesie wod臋 do picia kt贸r膮 b臋dzie ci podawa艂 podczas porodu.M贸j m膮偶 spa艂 ze mna, a raczej z nami.Po艂o偶na nas o to pyta艂a.Nic nie p艂acili艣my za to.Pyta艂am o to dwie po艂o偶ne to mi ka偶da powiedzia艂a 偶e nie musz臋 p艂aci膰.Mo偶e dlatego 偶e nie mi znieczulenia szkodowa艂y. Opieka bardzo dobra.Jedzonko te偶 Wszystko bezp艂atnie.Pozdrawiam.呕ycz臋 szybkiego porodu. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| anetta98
| Do潮czy: 22 Sie 2009 | Posty: 10 | |
|
Wys砤ny: 23 Sie 2009, 22:13 Temat postu: porod |
|
|
ja rodzilam 3 tygodnie temu w Reykjaviku i do szpitala zabralam rzeczy na wyjscie dla maluszka pampersy nie byly potrzebne ale ja wzielam. a dla siebie wzielam szlafrok kapcie. reszta wszystko jest. no i oczywiscie pasta szczoteczka do zebow bo tego wiadomo nie maja. moj maz byl przy porodzie i nikomu tego nie zglaszalismy po prostu pojechal ze mna i zostal do konca jak i rowniez po porodzie w gniazdku. znieczulenie w kregoslup mialam i poprosilam w momencie ogromnego bolu. wystarczy im tylko powiedziec i raz moment i juz ma sie znieczulenie. pozdrawiam. mam nadzieje ze pomoglam. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| kasia11
| Do潮czy: 20 Sty 2009 | Posty: 40 | |
|
Wys砤ny: 23 Sie 2009, 22:29 Temat postu: |
|
|
dzieki super ze sie odezwalyscie ja jeszcze chodze do pracy kolejna wizyte mam na 3 wrzesnia mysle ze wtedy wezme juz zwolnienie i odpoczne przed porodem jak w jezyku islandzkim lub angielskim poprosic o znieczulenie martwie sie tez tym ze moj angielski nie jest az tak dobry zebym mogla sie biegle dogadac a o islandzkim to juz nie wspomne aha mam jeszcze jedno pytanie ostatnio przychorowalam bylam u lekarza ktory robil mi jakies testy wymaz z gardla i z nosa mowil ze wyniki za niedlugo noi w piatek dzwonili z przychodni tyle tylko ze ja nie mnialam telefonu przy sobie oddzwonilam pozniej o co chodzi pani wziela moje dane i mniala oddzwonic do tej pory nikt sie nie odezwal i nie wiem po co dzwonili moze te wyniki byly zle ale jesli bylyby zle to by oddzwonili sama nie wiem. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| kasiak275
| Do潮czy: 24 Lis 2008 | Posty: 9 | |
|
Wys砤ny: 24 Sie 2009, 9:56 Temat postu: witam |
|
|
jak to jest bedac na zasilku dla bezrobotnych z macierzynskim??czy nadal normalnie bede otrzymywac zasilek jak dotychczas czy zmniejsza mi??ja to wyglada badac na zasilku??dzieki za odpowiedz  |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| lampeczka
|
Wys砤ny: 24 Sie 2009, 10:05 Temat postu: |
|
|
kasiak275
je偶eli jeste艣 na zasi艂ku a potem przechodzisz na macierzy艅ski to Ci zasi艂ek zawieszaj膮.ju偶 nie musisz si臋 logowa膰 ani tym interesowa膰.jak Ci si臋 sko艅czy macierzy艅ski to idziesz i ponownie si臋 rejestrujesz na zasi艂ek. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| lampeczka
|
Wys砤ny: 24 Sie 2009, 10:07 Temat postu: |
|
|
kasia11
idz podaj swoje kennitala i zapytaj to w okienku.ja zawsze tak robie.dostaje jaki艣 listy to zawsze id臋 i pytam w okienku.a o znieczulenie zapytaj po angielsku.na pewno ci臋 zrozumiej膮 |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| miska123102
| Do潮czy: 11 Sty 2009 | Posty: 125 | |
|
Wys砤ny: 24 Sie 2009, 10:28 Temat postu: Re:Witam |
|
|
o tyle czasu ile jest si臋 na macierzy艅skim przed艂u偶a si臋 zasi艂ek czyli te dni kt贸re ci pozosta艂y zasi艂ku masz je z powrotem po powrocie do wykorzystania  |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| miska123102
|
Wys砤ny: 24 Sie 2009, 10:31 Temat postu: Re:Witam |
|
|
mam pytanko czy macie mo偶e numer tel do El偶biety tej kobiety kt贸ra pracuje w urz臋dzie pracy bo do Natalki ja mam ale z tego co wiem ona ju偶 tam nie pracuje by艂a bym bardzo wdzi臋czna |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| anika
| Do潮czy: 13 Lip 2009 | Posty: 92 | Sk眃: Reykjavik |
|
Wys砤ny: 24 Sie 2009, 17:15 Temat postu: |
|
|
Witam,
ponawiam swoje pytanie dotyczace stosowania islandzkich lekow rozkurczowych, czy ktoras z was miala do czynienia z lekiem o nazwie adalat?
I jeszcze jedno pytanko czy ktoras z dziewczyn miala zagrozona ciaze (chodzi mi o przedwczesne skurcze, skrocona szyjke macicy i bezwzgledne lezenie w luzku) bo tak sie zastanawialam jaka opieka sa otaczane takie kobiety na Islandii
Pozdrawiam  |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
|
Wys砤ny: 24 Sie 2009, 22:16 Temat postu: witam wszystkie mamusie!!!! |
|
|
mam pytanko jak nazywa sie kwas foliowy po islandzku z g贸ry dzi臋kuje za odpowiedz pozdrawiam mamy i pocichy!!!  |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| miska123102
|
Wys砤ny: 25 Sie 2009, 8:27 Temat postu: Re:Witam |
|
|
kwas foliowy nazywa si臋 FOLIC ACID ja kupywa艂am go w hagkaupie s膮 tam 2 rodzaje do wyboru  |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| mucha Zbyt cz臋sta publikacja og艂osze艅!
| Do潮czy: 27 Kwi 2009 | Posty: 73 | |
|
Wys砤ny: 25 Sie 2009, 11:26 Temat postu: |
|
|
ile czeka si臋 na kennitala dla dziecka? Czy to automatycznie szpital przesy艂a dane czy samemu trzeba zg艂asza膰? |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| lampeczka
|
Wys砤ny: 25 Sie 2009, 11:36 Temat postu: |
|
|
mucha
mi po 2tygodniach przynios艂a po艂o偶na kennitala a raczej tak膮 jakby ksi膮偶eczk臋 dla dziecka gdzie wpisuj膮 dane ile wa偶y mierzy i ju偶 na niej by艂o kennitala ma艂ej |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| zuzula666
| Do潮czy: 05 Lut 2008 | Posty: 410 | Sk眃: Reykjawik |
|
Wys砤ny: 25 Sie 2009, 11:37 Temat postu: |
|
|
Rok temu ja za艂atwia艂am wszystkie papiery i po kilku dniach przes艂ali z Pjodskra wszystkie dane wraz z aktem urodzenia. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Anita29
| Do潮czy: 18 Lip 2009 | Posty: 37 | Sk眃: Grindavik |
|
Wys砤ny: 25 Sie 2009, 15:05 Temat postu: |
|
|
Mam pytanie do mam... jak jest teraz z pieniazkami becikowymi? Czy cos wyplacaja? Jezeli tak to gdzie z tym isc i ile moga wyplacic?
Dzieki za odp. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
|