Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
| wielkaniewiadoma ILOĹÄ OSTRZEĹťEĹ: 2
| Dołączył: 24 Sie 2009 | Posty: 4 | |
|
Wysłany: 24 Sie 2009, 21:48 Temat postu: Kupno mieszkania-doradzcie prosze |
|
|
Postanowilam napisac tutaj bo wiem ze czesciej odwiedzacie ten temat i mam nadzieje ze admin nie przeniesie . Na Islandii jest kryzys nikt nie wie co i jak dalej.. Czy moze ktos mi doradzic czy kupno mieszkania na chwile obecna to glupia decyzja ? Teraz wynajmuje , mam zamiar tu zostac dalej.. Cena mieszkania atrakcyjna , czy warto w tym kryzysie targowac sie ..Co radzicie czy ktos moze z Waszych znajomych kupil w ostatnim czasie ? I jak z pozyczka ,prosze doradzcie.. Pozdrawiam i dziekuje za odpowiedzi |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Wysłany: 24 Sie 2009, 21:53 Temat postu: |
|
|
ja co prawda nie nosze sie z zakupem mieszkania ale sporo o tym z Islandczykami rozmawiam, na chwile obecna kazdy Ci odradzi kupna, uzbroic sie w cierpliwosc i wynajmowac jeszcze jakies 2 do 4 lat. |
|
Powrót do góry |
|
|
| roger9300 ILOĹÄ OSTRZEĹťEĹ: 1
| Dołączył: 07 Sty 2008 | Posty: 463 | |
|
Wysłany: 24 Sie 2009, 22:54 Temat postu: |
|
|
ja za to slyszalem, ze to dobry moment na przejecie mieszkania z kredytem, wielu islandczykow odda mieszkanie w zamian za przejecie rat rezygnujac z kasy jaka utopil jako udzial wlasny (10-20 %) 2-4 lata temu brali po kilka mieszkani pod wynajem, ale wiadomo czasy sie zmienily, trend jest raczej na opuszczanie wyspy co za tym idzie jest sporo pustostanow. koles z pracy wziaĹ mieszkanie w ten sposob w maju i nie narzeka, raty ma na poziamie 85-90 tys isk. a do tego jeden kredyt mu sie konczy za 4 lata i pozostanie tylko jeden (hipoteka byla z 2 kredytow w 2 roznych bankach) okolo 55-6- tys. nie wiem na jakio okres, ale czy to wazne? ))) _________________ Take nothing but pictures.
Kill nothing but time.
Leave nothing but footprints.
Make nothing but memories.
http://picasaweb.google.pl/charzynskibartlomiej |
|
Powrót do góry |
|
|
| bednarczyk
| Dołączył: 17 Sie 2009 | Posty: 52 | |
|
Wysłany: 24 Sie 2009, 22:57 Temat postu: |
|
|
co masz topic pieniadze w bĹoto, lepiej wez kredyt na dom i zawsze masz pewnosc ze bedziesz go miala!!! |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Wysłany: 24 Sie 2009, 23:04 Temat postu: |
|
|
bednarczyk napisał: | co masz topic pieniadze w bĹoto, lepiej wez kredyt na dom i zawsze masz pewnosc ze bedziesz go miala!!! |
Mieszkanie nie jest drogie i chce wplacic mala czesc ,ale podobno pozyczki rosna z miesiaca na miesiac pomimo tego ze pozyczka jest w islandzkich koronach ,sama nie wiem co robic . Martwie sie tym ze sytuacja na Islandii sie bardziej pogorszy i wszystko pojdzie na marne .. |
|
Powrót do góry |
|
|
| patryk23l ILOĹÄ OSTRZEĹťEĹ: 1 (dublowanie ogĹoszeĹ)
| Dołączył: 16 Sty 2008 | Posty: 670 | Skąd: Keflavik |
|
Wysłany: 24 Sie 2009, 23:05 Temat postu: |
|
|
Cytat: | ja za to slyszalem, ze to dobry moment na przejecie mieszkania z kredytem, wielu islandczykow odda mieszkanie w zamian za przejecie rat rezygnujac z kasy jaka utopil jako udzial wlasny (10-20 %) 2-4 lata temu brali po kilka mieszkani pod wynajem, ale wiadomo czasy sie zmienily, trend jest raczej na opuszczanie wyspy co za tym idzie jest sporo pustostanow. koles z pracy wziaĹ mieszkanie w ten sposob w maju i nie narzeka, raty ma na poziamie 85-90 tys isk. a do tego jeden kredyt mu sie konczy za 4 lata i pozostanie tylko jeden (hipoteka byla z 2 kredytow w 2 roznych bankach) okolo 55-6- tys. nie wiem na jakio okres, ale czy to wazne? ))) Wink |
Jasne ze to dobry moment jednak niczego nie mozemy byc pewni.
Korona moze wzrosnac do 230 za euro i brac kredyt w obcych walutach to dalej spore ryzyko.
Przejecie kredytu-ok, z tym ze mieszkanie ktore bylo warte przed kryzysem 14 milionow, teraz jest warte kilka milionow mniej a do splacenia mamy 2 razy wiecej.
Generalnie trudna decyzja. |
|
Powrót do góry |
|
|
| karuta Alpha Team
| Dołączył: 01 Kwi 2004 | Posty: 1245 | |
|
Wysłany: 24 Sie 2009, 23:55 Temat postu: |
|
|
wielka niewiadoma-czy zamierzasz zostac na islandi dlugo?
inflacja i zwiazana z nia indeksacja bedzie sie stopniowo zmniejszac ,ale % beda wysokie od kredytow.Przesledz to na www.ils.is na kalkulatorze ,pamietaj o sredniej inflacji ok 2 %(40 letni kredyt).To jesli bedzie ok ,ale jesli bedzie dlugotrwala stagnacja?Samo Ice save to 13 tys euro na kazda "glowke" a juz nas kolejne banki podaja do sadow.Ogolnie ciezko doradzac bo nikt nie wie co bedzie.
Mozna sie wstrzymac jeszcze pol roku i zobaczyc jaki bedzie rok 2010.Co do euro to i kredytow w walutach to chyba nie jest dobry pomysl.Wg prognozy Banku centralnego nastepne 1.5 roku korona sie nie umocni.Tz nie umocni sie tak znaczaco aby robilo to roznice duza(170kr euro)
pz jak bedziesz na kalkulatorze zwroc uwage po jakim czasie kredyt sie podwaja. |
|
Powrót do góry |
|
|
| DmX81 ILOĹÄ OSTRZEĹťEĹ: 2
| Dołączył: 02 Lis 2005 | Posty: 213 | Skąd: Z nienacka |
|
Wysłany: 27 Sie 2009, 0:02 Temat postu: |
|
|
nie orientuje sie w tym za bardzo, ale jak jest w syt, kiedy nie da sie splacac kredytu - czy wystarczy samo "oddanie" domu bankowi? czyli placi sie...placi...placi, az do momentu, kiedy sie stwierdza, ze nie da rady sie juz placic, wobec czego oddajemy bankowi dom - czyli tak jakby wyjdzie nas, ze sie wynajmowalo, ale bez poczucia, ze ktos nagle moze nas wyprosic. ale nie wiem czy tak mozna, wie ktos? |
|
Powrót do góry |
|
|
| svavec OgĹoszeniodawca zweryfikowany
| Dołączył: 02 Lis 2008 | Posty: 532 | Skąd: Gdynia |
|
Wysłany: 27 Sie 2009, 1:17 Temat postu: |
|
|
pomijajac bardziej skomplikowane wyliczenia....
Jak masz stala prace ,niezagrozona,chcesz zostac na Islandii i stac Cie na splacanie kredytu teraz to smialo szukaj .... teraz mozna wytargac mieszkania za ,przyslowiowo ,drobne pieniazki od zdesperowanych ludzi ,ktorych nie stac na splate rat po utracie pracy.
Kredyt ...owszem ,ale nigdy w walutach obcych .Nikt nie potrafi przewidziec co stanie sie jutro z kursami walut.
Z drugiej strony ...jak nie masz rodziny,dzieci ....to wstrzymalbym sie te pol roku jak przedmowca juz wczesniej zaznaczyl. |
|
Powrót do góry |
|
|
| karuta Alpha Team
|
Wysłany: 27 Sie 2009, 17:01 Temat postu: |
|
|
DmX81 napisał: | nie orientuje sie w tym za bardzo, ale jak jest w syt, kiedy nie da sie splacac kredytu - czy wystarczy samo "oddanie" domu bankowi? czyli placi sie...placi...placi, az do momentu, kiedy sie stwierdza, ze nie da rady sie juz placic, wobec czego oddajemy bankowi dom - czyli tak jakby wyjdzie nas, ze sie wynajmowalo, ale bez poczucia, ze ktos nagle moze nas wyprosic. ale nie wiem czy tak mozna, wie ktos? |
nie ma czegos takiego jak oddanie domu
jest greiðslujĂśfnun
frysting lĂĄna
greiðsluaðlĂśgun
lub sprzedaz
albo bankructwo(za dlugi scigaja ) |
|
Powrót do góry |
|
|
| turboneta
| Dołączył: 15 Lip 2008 | Posty: 1195 | Skąd: GdaĹsk |
|
Wysłany: 27 Sie 2009, 17:35 Temat postu: |
|
|
Sytuacja jest zbyt niestabilna aby cokolwiek doradziÄ.
Ja swoje mieszkanie "kupiĹam" w 2005 roku wpĹacajÄ
c 20% jego wartoĹci, a na chwile obecna sprzedajÄ
c je nawet nie odzyskaĹabym pieniÄdzy ktĂłre w nie wĹoĹźyĹam. Nie wiadomo czy sytuacja siÄ nie pogorszy, a niestety wiele na to wskazuje i czy tym samym ludziom wystarczy aby spĹacaÄ poĹźyczki zaci8agniete w banku.
Ja bym nie kupiĹa. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Wysłany: 27 Sie 2009, 20:22 Temat postu: |
|
|
Dzieki za odpowiedzi , wstrzymam sie pomimo tego ze mam stala prace i zamiar tu zostac . Przespalam sie z tym i mysle ze trzeba odczekac bo sytuacja sie z dnia nadzien pogarsza z tego co sie slyszy . Mam nadzieje ze cos wymysla i sie to wszystko pouklada , slyszala tez ze maja obnizac ceny mieszkac moze za rok poczekamy Pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
|
| turboneta
| Dołączył: 15 Lip 2008 | Posty: 1195 | Skąd: GdaĹsk |
|
Wysłany: 27 Sie 2009, 21:01 Temat postu: |
|
|
Jak dla mnie wiadomoĹÄ o jeszcze wiÄkszym spadku cen mieszkaĹ nie jest zbyt radosna ale mimo to ĹźyczÄ Ci abyĹ dokonaĹa korzystnego zakupu |
|
Powrót do góry |
|
|
| svavec OgĹoszeniodawca zweryfikowany
| Dołączył: 02 Lis 2008 | Posty: 532 | Skąd: Gdynia |
|
Wysłany: 28 Sie 2009, 1:03 Temat postu: |
|
|
wielkaniewiadoma napisał: | Dzieki za odpowiedzi , wstrzymam sie pomimo tego ze mam stala prace i zamiar tu zostac . Przespalam sie z tym i mysle ze trzeba odczekac bo sytuacja sie z dnia nadzien pogarsza z tego co sie slyszy . Mam nadzieje ze cos wymysla i sie to wszystko pouklada , slyszala tez ze maja obnizac ceny mieszkac moze za rok poczekamy Pozdrawiam |
Kto ma obnizac ceny mieszkan ...... ?. Bankruci .
W tej chwili ceny srednie poszly w dol ze wzgledu na desperatow ,lub sprzedaz nieruchomosci przejetych przez bank .Kupowalem juz mieszkanie 2 razy i teraz nie dostane tyle ile bym chcial wiec nie sprzedam ,wiekszosc tak zrobi .
Czekajac na polepszenie sytuacji...pamietaj ,ze wszystkim sie polepszy ,bankruci sprzedaja swoje mieszkania ,zamienia na mniejsze i wtedy moze nie byc super tanich ofert - 30 %, z korzystnymi kredytami do przejecia.
Poczekac ...tak ,ale max pol roku ,ale pilnie wypatrujac dobrej oferty dzien w dzien.
( jak masz zamiar kupic nowe mieszkanie to warto czekac bo ich cena napewno spadnie ,deweloperzy musza jakos sprzedac nowiuskie budynki )
Takie jest moje skromne zdanie,nie pewniak! ,z ktorym nie wszyscy moga sie zgodzic . |
|
Powrót do góry |
|
|
| siewa26 OgĹoszeniodawca zweryfikowany
| Dołączył: 29 Maj 2005 | Posty: 814 | Skąd: pUstka |
|
Wysłany: 28 Sie 2009, 2:35 Temat postu: |
|
|
OdnoĹcie tego co pisaĹ svavec, moim zdaniem nie tyle waĹźne czy teraz ceny sÄ
juĹź niskie (ciekawe czy zejdÄ
do 1000 eur za metr) ale to jak jest dostÄpny kredyt - ile trzeba wrzuciÄ swojego udziaĹu oraz najwaĹźniejsza sprawa kiedy ustabilizuje siÄ niska 2-3% inflacja. Kredyt w ISK jest powiÄ
zany inflacjÄ
- chyba nie chcesz spĹacaÄ 40 letniego kredytu z inflacja wynoszÄ
cÄ
ok 10% rocznie, przez najbliĹźsze 1-2 lata. Szkoda udziaĹu wĹasnego moĹźna go milej spoĹźytkowaÄ chociaĹźby w Haspennie .
Teraz tanio moĹźna wynajÄ
Ä mieszkanie. Kupno swojego lokum dochodowÄ
inwestycjÄ
nie jest patrzÄ
c jak roĹnie kredyt, a ceny nieruchomoĹci stojÄ
w miejscu. Kolejny balon na rynku mieszkaniowym moĹźe za 10 lat dopiero.
Jakbym siÄ zdecydowaĹ na kupno, to tylko w dobrej lokalizacji, blisko uniwersytetu, wtedy co prawda pĹacisz droĹźej ale brak problemu z wynajÄciem jakby siÄ odechciaĹo Tobie mieszkaÄ w Islandii, lub Breidholt, nie doĹÄ Ĺźe taniej to i obcokrajowcy chÄtnie wynajmujÄ
. |
|
Powrót do góry |
|
|
| gosia293
| Dołączył: 24 Kwi 2009 | Posty: 15 | Skąd: keflavik |
|
Wysłany: 28 Sie 2009, 9:42 Temat postu: |
|
|
kupiliĹmy mieszkanie w zeszĹym roku w maju,na poczatku tego roku w rozliczeniu rodatkowym uwzglÄdnilismy wkĹad wĹasny,liczyliĹmy na jakiĹ zwrot.okazaĹo siÄ Ĺźe na zwrot mogÄ
liczyÄ osoby ktĂłre zakupiĹy mieszkanie w pierwszym kwartale roku!!!czy ktoĹ z was spotkaĹ siÄ z takÄ
sytuacjÄ
,bo prawdÄ mĂłwiÄ
c troszkÄ siÄ rozczarowaĹam! |
|
Powrót do góry |
|
|
| surtsey
| Dołączył: 08 Sty 2008 | Posty: 39 | |
|
Wysłany: 28 Sie 2009, 14:33 Temat postu: ... |
|
|
ja kupiĹem w 3 kwartale i nie dostaĹem zwrotu ... |
|
Powrót do góry |
|
|
| karuta Alpha Team
|
|
Powrót do góry |
|
|
| gosia293
| Dołączył: 24 Kwi 2009 | Posty: 15 | Skąd: keflavik |
|
Wysłany: 28 Sie 2009, 22:16 Temat postu: |
|
|
wĹaĹnie z tej strony siÄ dowiedzieliĹmy.ale gdzie tu logika? |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Wysłany: 29 Sie 2009, 0:03 Temat postu: |
|
|
Czy to znaczy ze warto kupic mieszkanie w pierwszym kwartale roku tylko i wylacznie Ci co kupili mieszkanie w drugim kwartale dostana zwrot za rok ,rozliczamy sie w marcu za caly ubiegly rok wiec drugi kwartal nalicza sie do nastepnego roku, czy ja czegos nie rozumiem??.. |
|
Powrót do góry |
|
|
|