Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nastpny temat |
Autor |
Wiadomo |
| turboneta
 | Doczy: 15 Lip 2008 | Posty: 1195 | Skd: Gdańsk |
|
Wysany: 28 Sie 2009, 16:51 Temat postu: |
|
|
Oczywistym dla mnie jest, ze niektórzy piszą o rzeczach o których nie maja pojęcia ale każdy może pisac to co ma ochote napisać.
Jeżeli ktoś ma na myśli prace na czarno to być może nie zarabia tyle ile inni ale nie o tym tu mowa. Jeżeli natomiast chodzi o normalna pracę i osoby które maja takie same kwalifikacje, taki sam staż pracy to osoby które zarabiają mniej od obywateli Islandii najnormalniej w świecie nie znają swoich praw i przepisów a co za tym idzie dbać o swoje podstawowe sprawy.
I mi takich ludzi nie szkoda. Jeżeli nie potrafią o siebie zadbać to dla mnie niech pracują choćby i za darmo  |
|
Powrt do gry |
|
 |
| matrix35 UŻYTKOWNIK ZBANOWANY
| Doczy: 12 Sie 2009 | Posty: 39 | |
|
Wysany: 28 Sie 2009, 16:58 Temat postu: |
|
|
 |
|
Powrt do gry |
|
 |
|
Wysany: 28 Sie 2009, 16:58 Temat postu: |
|
|
i tyle na temat tego co piszesz turboneta |
|
Powrt do gry |
|
 |
| turboneta
|
Wysany: 28 Sie 2009, 17:24 Temat postu: |
|
|
matrix35 napisa: | i tyle na temat tego co piszesz turboneta |
A ja proponuje stanąć przed jakimś zwierciadełkiem i zrobić dokładnie to co powyżej ze sobą
Słyszałam o takich przypadkach, że niektórym to pomaga...może i ty będziesz tym szczęściarzem  |
|
Powrt do gry |
|
 |
|
Wysany: 28 Sie 2009, 17:30 Temat postu: |
|
|
ze mna jest wszystko ok |
|
Powrt do gry |
|
 |
|
Wysany: 28 Sie 2009, 17:33 Temat postu: |
|
|
ciekawi mnie tylko twoja teoria o tym ze islandczycy zarabiaja tyle samo co np.polacy.dziwi mnie to poniewaz oni nie sa sklonni ani do nadgodzin ani do pracy za najnizsza stawke-wiem jak jest w mojej firmie.ciezko znalesc ludzi do pracy a naprawde potrzeba kogos do pomocy a tylko polacy przychodza.Szef mi powiedzial osobiscie ze islandczycy nie chca pracowac za takie pieniadze.Wiec nie przekona mnie to co piszesz |
|
Powrt do gry |
|
 |
| turboneta
|
Wysany: 28 Sie 2009, 17:39 Temat postu: |
|
|
matrix35 napisa: | ciekawi mnie tylko twoja teoria o tym ze islandczycy zarabiaja tyle samo co np.polacy.dziwi mnie to poniewaz oni nie sa sklonni ani do nadgodzin ani do pracy za najnizsza stawke-wiem jak jest w mojej firmie.ciezko znalesc ludzi do pracy a naprawde potrzeba kogos do pomocy a tylko polacy przychodza.Szef mi powiedzial osobiscie ze islandczycy nie chca pracowac za takie pieniadze.Wiec nie przekona mnie to co piszesz |
Wcale nie mam ochoty cie przekonywać. Napisałam o doświadczeniach moich jak również moich znajomych. Ani ja ani oni nigdy nie doświadczyli czegoś takiego o czym ty piszesz. Niektórzy z moich przyjaciół mieszkają na Islandii po 30, 40 lat i też nie spotkali sie nigdy z tym aby obcokrajowiec za taka samą pracę mając takie same kwalifikacje, wykształcenie i staż otrzymywał mniejsze wynagrodzenie.
Do tego mówimy o stawce godzinowej, a to zasadnicza różnica w rozumieniu kwestii wypłaty.
Jeżeli masz inne wiadomości to po prostu o tym napisz, a nie "skacz" jak dzikus na tych którzy mają te wiadomości zgoła inne. |
|
Powrt do gry |
|
 |
| siewa26 Ogłoszeniodawca zweryfikowany
| Doczy: 29 Maj 2005 | Posty: 814 | Skd: pUstka |
|
Wysany: 28 Sie 2009, 19:09 Temat postu: |
|
|
turboneta napisa: |
Niektórzy z moich przyjaciół mieszkają na Islandii po 30, 40 lat i też nie spotkali sie nigdy z tym aby obcokrajowiec za taka samą pracę mając takie same kwalifikacje, wykształcenie i staż otrzymywał mniejsze wynagrodzenie.
Do tego mówimy o stawce godzinowej, a to zasadnicza różnica w rozumieniu kwestii wypłaty.
|
Pewnie są takie przypadki, ale tylko jeśli taka osoba sama zgodzi na takie warunki a nie inne, ale chyba wtedy to tylko do siebie można mieć pretensje. |
|
Powrt do gry |
|
 |
| svavec Ogłoszeniodawca zweryfikowany
| Doczy: 02 Lis 2008 | Posty: 532 | Skd: Gdynia |
|
Wysany: 28 Sie 2009, 23:51 Temat postu: |
|
|
Przytoczyc trzeba pewna wazna kwestie w tym kotle odpowiedzi ....
Polacy moga lub zarabiaja tyle samo co Islandczycy albo i wiecej .
Polacy/ obcokrajowcy czesto podejmuja sie prac mniej platnych wiec ogolnie przyjeto mylnie ,ze zarabiaja mniej...chodzi o rodzaj pracy.
Jestem tez starszej/sredniej daty jezeli chodzi o pobyt na wyspie i w moim kregu znajomych kazdy ma do czynienia ,jak juz wspomnialem wczesniej ,na podzial wykwalifikowany/niewykwalifikowany ,bardziej wydajny / leser , niz na Islandczykow / obcokrajowcow .
W mojej firmie sa Polacy ktorzy maja lepsze place niz niektorzy Islandczycy i jest to uwarunkowane umiejetnosciami ... a nie pochodzeniem.
( dodam ze jest to praca fizyczna , najbardziej popularna wsrod obcokrajowcow )
Zaczynam sie chyba powtarzac i zakrecac  |
|
Powrt do gry |
|
 |
| foo
 | Doczy: 21 Pa 2008 | Posty: 659 | |
|
Wysany: 29 Sie 2009, 0:01 Temat postu: |
|
|
matrix35 napisa: | Szef mi powiedzial osobiscie ze islandczycy nie chca pracowac za takie pieniadze.Wiec nie przekona mnie to co piszesz |
No i to tylko potwierdza teorię, że na tych samych stanowiskach zarabiają tyle samo. Oczywiście jeżeli wyliczyć "średnią zarobków wszystkich obcokrajowców" i "średnią zarobków tubylców" to ta pierwsza będzie mniejsza, ale to nie znaczy, że za tą samą pracę islandczyk bierze więcej od polaka, tylko znaczy, że więcej dobrze płatnych stanowisk jest zajętych przez tubylców niż imigrantów.
Pzdr |
|
Powrt do gry |
|
 |
| seljahverfi ILOŚĆ OSTRZEŻEŃ: 2
| Doczy: 12 Lip 2009 | Posty: 187 | Skd: z Kądś |
|
Wysany: 29 Sie 2009, 9:48 Temat postu: Haha |
|
|
Trzeba wziąść jeszcze pod uwagę to ze był moment gdzie nawał polaków był taki ze przyjmowali po 60 lub 100 osób a średnia wieku nie przekraczała 20 23 lat więc gdzie tu u nich doświadczenie lub ztaż,brali hurtem jak popadło i był wilk syty i owca cała.Oczywiscie bez obrazy tych ludzi w tym wieku ,ale skąd dośwoadcznie.I jak przyjęli tak i szybko zwolnili,pózniej zaczęło sie klarowac w firmach i teraz delikatnie można porozmawiac o wiekszych zarobkach bo pozostali tu starsi ludzie stażem i wiedzą czy umiejętnosciami.Aleee...to jeszcze nie koniec opuszczania wyspy,noo...przyznajmy że kto musi ten zostaje,a powodów jest kilka  |
|
Powrt do gry |
|
 |
| turboneta
|
Wysany: 30 Sie 2009, 10:41 Temat postu: |
|
|
foo napisa: | matrix35 napisa: | Szef mi powiedzial osobiscie ze islandczycy nie chca pracowac za takie pieniadze.Wiec nie przekona mnie to co piszesz |
No i to tylko potwierdza teorię, że na tych samych stanowiskach zarabiają tyle samo. Oczywiście jeżeli wyliczyć "średnią zarobków wszystkich obcokrajowców" i "średnią zarobków tubylców" to ta pierwsza będzie mniejsza, ale to nie znaczy, że za tą samą pracę islandczyk bierze więcej od polaka, tylko znaczy, że więcej dobrze płatnych stanowisk jest zajętych przez tubylców niż imigrantów.
Pzdr |
Nareszcie jakaś konkretniejsza dyskusja....
Kwestią zupełnie naturalną jest fakt, że Islandczycy zajmują wyższe, a co za tym idzie lepiej płatne stanowiska pracy. Oni są u siebie i mają lepszy start choćby z powodu znajomości języka od dziecka( to tak upraszczając). Polacy i przedstawiciele innych narodowości przyjeżdżając na wyspę najpierw muszą skupić się na nauce języka, a co za tym idzie na początku skazani są na pracę typowo fizyczną i gorzej płatną. |
|
Powrt do gry |
|
 |
|
Wysany: 20 Pa 2009, 19:22 Temat postu: |
|
|
A jaka jest teraz (tzn w pazdzierniku 2009) stawka minimalna na godzine, wliczając orlof ? |
|
Powrt do gry |
|
 |
| ve_a
| Doczy: 12 Sie 2009 | Posty: 9 | |
|
Wysany: 3 Lis 2009, 16:03 Temat postu: |
|
|
witam, pracuję na nocną zmianę ale w zwiazku z zajściem w ciążę musze przejść na zmianę dzienną. rozmawiałam z szefem i powiedział mi, że po powrocie na zmiane dzienną będzie musiał mi obciąć pensję do wysokści jaką miałąm kiedys pracując na dzień, powiem tylko, że różnica jest poważna. orientujecie sie może czy takie praktyki są fair? nie bardzo sie orientuje jak to powinno wyglądac a zastanawia mnie to bardzo... z góry dzieki za odpowiedź. |
|
Powrt do gry |
|
 |
|
Wysany: 3 Lis 2009, 16:24 Temat postu: |
|
|
To raczej normalne, do zmiany dziennej nie przysluguje dodatek jak do nocnej. |
|
Powrt do gry |
|
 |
| foo
 | Doczy: 21 Pa 2008 | Posty: 659 | |
|
Wysany: 3 Lis 2009, 16:41 Temat postu: |
|
|
ve_a napisa: | musze przejść na zmianę dzienną. rozmawiałam z szefem i powiedział mi, że po powrocie na zmiane dzienną będzie musiał mi obciąć pensję |
No to Cię szef oszukał. Wcale nie będzie musiał, gdyby chciał to mógł by Ci nawet dać podwyżkę :->
Pzdr |
|
Powrt do gry |
|
 |
| Shadow
 | Doczy: 22 Cze 2009 | Posty: 92 | Skd: Seljahverfi |
|
Wysany: 3 Lis 2009, 16:42 Temat postu: Zmiana |
|
|
Tak,to oczywiste. |
|
Powrt do gry |
|
 |
| ve_a
| Doczy: 12 Sie 2009 | Posty: 9 | |
|
Wysany: 4 Lis 2009, 11:27 Temat postu: |
|
|
shadow-oczywiste tzn co , że mnie oszukał, czy że jest to normalne????? |
|
Powrt do gry |
|
 |
| bednarczyk
| Doczy: 17 Sie 2009 | Posty: 52 | |
|
Wysany: 4 Lis 2009, 13:46 Temat postu: |
|
|
Konieczko napisa: | A jaka jest teraz (tzn w pazdzierniku 2009) stawka minimalna na godzine, wliczając orlof ? |
1500 100 900 |
|
Powrt do gry |
|
 |
| Shadow
 | Doczy: 22 Cze 2009 | Posty: 92 | Skd: Seljahverfi |
|
Wysany: 4 Lis 2009, 17:00 Temat postu: Oczywiste |
|
|
Oczywiste jest to ze ci obetnie pensje bo pracujac w nocy jest dodatek nocny i dlatego ci powiedzial ze obetnie niestety wiec prawidłowo ,ale skoro twierdziszze bedzie to kolosalna roznica to nie wiem jak to tam u ciebie jest. |
|
Powrt do gry |
|
 |
|