Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nastpny temat |
Autor |
Wiadomo |
|
Wysany: 3 Cze 2009, 19:01 Temat postu: pytanie odnosnie wizy do usa |
|
|
jak w temacie mam pytanie czy gdy mam zaproszenie do stanow to jak musze dalej zalatwiac zeby dostac wize,czy musze dzwonic i sie umawiac na jakies spotkanie czy po prostu jechac do reykiaviku odrazu.
Dzieki z gory za pomoc |
|
Powrt do gry |
|
 |
| szczepan
| Doczy: 07 Sty 2009 | Posty: 134 | Skd: Keflavik |
|
Wysany: 3 Cze 2009, 19:43 Temat postu: viza |
|
|
Zeby do Stanow poleciec musisz miec wize, chyba ze masz pasek islandzki to kupujesz bilet i lecisz. Jak masz zaproszenie to Ci moze jedynie pomoc w ubieganiu sie o wize. |
|
Powrt do gry |
|
 |
| turboneta
 | Doczy: 15 Lip 2008 | Posty: 1195 | Skd: Gdańsk |
|
Wysany: 3 Cze 2009, 20:45 Temat postu: |
|
|
Jest wiele formularzy do wypełnienia starając się o wizę plus opłata, wyznaczają Ci potem termin spotkania z pracownikiem ambasady i przeprowadza on z Tobą rozmowę. Pyta na niej o wiele rzeczy więc należy być do tego przygotowanym i uzbroić się w cierpliwość.
Jednak to, ze masz zaproszenie nie jest równoznaczne z tym, że otrzymasz wizę.
Dostałam ją ale dlatego, ze miałam po pierwsze mieszkanie i musiałam przedstawić dokumenty potwierdzające ten fakt i stałą pracę. |
|
Powrt do gry |
|
 |
| szczepan
| Doczy: 07 Sty 2009 | Posty: 134 | Skd: Keflavik |
|
Wysany: 3 Cze 2009, 21:12 Temat postu: |
|
|
turboneta napisa: | Jest wiele formularzy do wypełnienia starając się o wizę plus opłata, wyznaczają Ci potem termin spotkania z pracownikiem ambasady i przeprowadza on z Tobą rozmowę. Pyta na niej o wiele rzeczy więc należy być do tego przygotowanym i uzbroić się w cierpliwość.
Dostałam ją ale dlatego, ze miałam po pierwsze mieszkanie i musiałam przedstawić dokumenty potwierdzające ten fakt i stałą pracę. | Nie trzeba byc posiadaczem mieszkania, zeby dostac wize, nie opowiadaj bajek To jest tylko atut. |
|
Powrt do gry |
|
 |
| turboneta
|
Wysany: 3 Cze 2009, 21:27 Temat postu: |
|
|
szczepan napisa: | turboneta napisa: | Jest wiele formularzy do wypełnienia starając się o wizę plus opłata, wyznaczają Ci potem termin spotkania z pracownikiem ambasady i przeprowadza on z Tobą rozmowę. Pyta na niej o wiele rzeczy więc należy być do tego przygotowanym i uzbroić się w cierpliwość.
Dostałam ją ale dlatego, ze miałam po pierwsze mieszkanie i musiałam przedstawić dokumenty potwierdzające ten fakt i stałą pracę. | Nie trzeba byc posiadaczem mieszkania, zeby dostac wize, nie opowiadaj bajek To jest tylko atut. |
Oczywiście, ze był to tylko i wyłącznie atut natomiast znam kilkanaście przypadków osób które starały się o wizę do USA i jej nie dostały więc jest to jednak dosyć spory atut. Jest to pewność dla urzędników ambasady, że ma się do czego wrócić, bo tak naprawdę im chodzi przede wszystkim o to aby wyeliminować tych którzy zostaną w USA na stałe
Dodam tylko, że wizę otrzymałam ale potem odechciało mi się zwiedzać Stany Zjednoczone i z niej nie skorzystałam  |
|
Powrt do gry |
|
 |
|
Wysany: 3 Cze 2009, 22:36 Temat postu: |
|
|
faktycznie, po co pchac sie do tego panstwa polglowkow  |
|
Powrt do gry |
|
 |
| turboneta
|
Wysany: 4 Cze 2009, 10:28 Temat postu: |
|
|
yourbrotherthebeer napisa: | tu Sxxxxn przyklasnac musze
mieszkalem w tym kraju czas jakis i stwierdzam, ze jest to kraj nie do zycia
a z tymi wizami to hipokryzja na maksa, bo taki urzednik potrafi ci powiedziec, ze jestes potencjalnym imigrantem i nie da ci wizy, mimo, ze masz stala prace, samochod i sporo innych rzeczy, a przez zielona granice z meksyku wjezdzaja ludzie sznureczkiem
jak to mowi moj kolega: "to sa k... panie Zdzisiu" |
Zgadzam się, że wszystko zależy od widzimisię urzędnika ambasady który przeprowadza rozmowę z osobą ubiegającą się o wizę.
Ja byłam dwa razy, bo za pierwszym razem była jakaś drobna nieścisłość w jednym z pytań. Pan który ze mną rozmawiał przypominał mi swoim zachowaniem pracownika gestapo...Natomiast kiedy wybrałam się tam z uściśloną informacją trafiłam na niezwykle uprzejmego pracownika który po zadaniu mi kilku pytań przybił pieczątkę i z uśmiechem życzył miłego pobytu. |
|
Powrt do gry |
|
 |
| Iwonaa
| Doczy: 20 Lis 2008 | Posty: 44 | |
|
Wysany: 4 Cze 2009, 11:55 Temat postu: |
|
|
zeby dostac wize musisz; miec zaproszenie, paszport, wypełnieniony formularz, ktory mozna sciagnac z neta, nastepnie dzwonisz do konsulatu i umawiasz sie na wizyte (teraz na wizyte czeka sie pare dni) pozniej musisz wplacic na konto odpowiednia kwote pieniedzy (chyba tylko za to ze Ci powie TAK lub NIE) i jedziesz z tymi papierkami do konsulatu usa.
mnie zadali tylko 3 pytania, po co?, do kogo? i na ile bym chciala?
i 9 dni pozniej bylam w usa  |
|
Powrt do gry |
|
 |
| stan
 | Doczy: 12 Sie 2007 | Posty: 689 | |
|
Wysany: 4 Cze 2009, 18:32 Temat postu: |
|
|
Iwonaa napisa: | zeby dostac wize musisz; miec zaproszenie, paszport, wypełnieniony formularz, ktory mozna sciagnac z neta, nastepnie dzwonisz do konsulatu i umawiasz sie na wizyte (teraz na wizyte czeka sie pare dni) pozniej musisz wplacic na konto odpowiednia kwote pieniedzy (chyba tylko za to ze Ci powie TAK lub NIE) i jedziesz z tymi papierkami do konsulatu usa.
ty mowisz o konsulacie w reykjaviku czy w bombaju ?
w reykjaviku nic sie nie wplaca na konto ani nie umawia telefonicznie
na spotaknie rejestrujesz sie przez internet, placisz bezposrednio w konsulacie (koronami lub dolarami), nie jest wymagane tez zadne zaproszenie |
|
Powrt do gry |
|
 |
| turboneta
|
Wysany: 4 Cze 2009, 18:41 Temat postu: |
|
|
stan napisa: | Iwonaa napisa: | zeby dostac wize musisz; miec zaproszenie, paszport, wypełnieniony formularz, ktory mozna sciagnac z neta, nastepnie dzwonisz do konsulatu i umawiasz sie na wizyte (teraz na wizyte czeka sie pare dni) pozniej musisz wplacic na konto odpowiednia kwote pieniedzy (chyba tylko za to ze Ci powie TAK lub NIE) i jedziesz z tymi papierkami do konsulatu usa.
ty mowisz o konsulacie w reykjaviku czy w bombaju ?
w reykjaviku nic sie nie wplaca na konto ani nie umawia telefonicznie
na spotaknie rejestrujesz sie przez internet, placisz bezposrednio w konsulacie (koronami lub dolarami), nie jest wymagane tez zadne zaproszenie |
A mnie jakaś amnezja dopadła, bo nie pamiętam czy umawiałam sie telefoniczne czy podczas rejestracji przez internet...dzwoniłam do nich kilka razy ale wyleciało mi z głowy czy podczas tych rozmów się umawiałam na spotkanie.
Na pewno natomiast opłaty wnosiłam będą już w środku i również nie miałam zaproszenia. |
|
Powrt do gry |
|
 |
| polishaction
| Doczy: 04 Lip 2009 | Posty: 2 | |
|
Wysany: 13 Wrz 2009, 19:48 Temat postu: Zniesieni wiz do USA dla Polaków |
|
|
Polacy nie będą już mieli szans na zniesienie wizy do USA. Jedyną szansą pozostaje masowa akcja Polonii. |
|
Powrt do gry |
|
 |
|
|
Nie moesz pisa nowych tematw Nie moesz odpowiada w tematach Nie moesz zmienia swoich postw Nie moesz usuwa swoich postw Nie moesz gosowa w ankietach
|
|