Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
| Paqos
| Dołączył: 27 Wrz 2005 | Posty: 53 | Skąd: Szczecin |
|
Wysłany: 26 Gru 2005, 19:30 Temat postu: Lista pĹac |
|
|
A ,moĹźe by tak utworzyÄ liste pĹac polakĂłw pracujÄ
cych na Islandii  |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 26 Gru 2005, 22:45 Temat postu: |
|
|
Minimalna stawka na godzinÄ na Islandii wynosi 630 isk, tak stanowi prawo.
WiÄkszoĹÄ pracownikĂłw budujÄ
cych hutÄ ma 649 isk/h, plus gratis: wyĹźywienie i zakwaterowanie. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Paqos
|
Wysłany: 26 Gru 2005, 22:57 Temat postu: |
|
|
mariusx napisał: | Minimalna stawka na godzinÄ na Islandii wynosi 630 isk, tak stanowi prawo.
WiÄkszoĹÄ pracownikĂłw budujÄ
cych hutÄ ma 649 isk/h, plus gratis: wyĹźywienie i zakwaterowanie. |
netto czy brutto? |
|
Powrót do góry |
|
 |
| viking User bywa zĹoĹliwy, IGNORUJ takie posty!
 | Dołączył: 22 Sie 2005 | Posty: 1747 | Skąd: Reykjavik |
|
Wysłany: 27 Gru 2005, 1:55 Temat postu: |
|
|
Cytat: | Minimalna stawka na godzinÄ na Islandii wynosi 630 isk, tak stanowi prawo. |
Robisz male zamieszanie.
Jest to troche bardziej skomplikowane. Zalezy jaka wykonujesz prace i do jakich zwiazkow nalezysz.
Cytat: | plus gratis: wyĹźywienie i zakwaterowanie. |
Znowu nie taki gratis. Znajomy pracuje przy hucie i mowil zupelnie co innego. Jakies pieniazki zabieraja. _________________ Bardzo niewielu mÄĹźczyzn posiada klucz do serca kobiety, pozostali obywajÄ
siÄ wytrychem. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 27 Gru 2005, 8:09 Temat postu: |
|
|
Minimalna stawka nie zalezy od zwiÄ
zkĂłw zawodowych, jast taka sama na caĹej Islandii.
WyĹźywienie przy budowie huty jest opĹacone przez Bechtel - pracujÄ tam, wiem co piszÄ. Znajomego poproĹ Ĺźeby dokĹadnie przeczytaĹ co pisze na jego pasku z wypĹaty, byÄ moĹźe nalezy do 70% osĂłb, ktĂłre nie rozumiejÄ
tego co czytajÄ
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 27 Gru 2005, 14:18 Temat postu: |
|
|
Cytat: | Minimalna stawka nie zalezy od zwiÄ
zkĂłw zawodowych, jast taka sama na caĹej Islandii.
|
Mylisz sie. Co cztery lata zwiazki zawodowe ustalaja jaka bedzie minimalna stawka i jaka bedzie podwyzka kazdego 1 stycznia przez kolejne cztery lata. Po tych ustaleniach zwiazki wysylaja do pracownikow plan podwyzek z zapytaniem czy jest to akceptowane. Jezeli wiekszosc opowie sie za tym to jest to realizowane, w przypadku odrzucenia debatuja dalej. Ja i moja zona nalezymy do dwoch roznych zwiazkow. Nigdy sie nie zdazylo tak aby stawka minimalna byla taka sama. Roznica jest nie wielka, ale jest!!! Plan podwyzek rowniez sie rozni miedzy zwiazkami.
Ty wiesz lepiej jestes tu od paru miesiecy budujac hute i mozesz sie nazywac ZNAWCA ISLANDII
Cytat: | Znajomego poproĹ Ĺźeby dokĹadnie przeczytaĹ co pisze na jego pasku z wypĹaty, byÄ moĹźe nalezy do 70% osĂłb, ktĂłre nie rozumiejÄ
tego co czytajÄ
|
Znajomy akurat nalezy do 0,02% ktorzy znaja zarowno islandzki, angielski i polski. Dlatego ty pracujesz fizycznie, a on sprawdza czy dobrze wykonujesz swoja prace i sie nie opieprzasz. _________________ Bardzo niewielu mÄĹźczyzn posiada klucz do serca kobiety, pozostali obywajÄ
siÄ wytrychem. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| karuta Alpha Team
| Dołączył: 01 Kwi 2004 | Posty: 1245 | |
|
Wysłany: 27 Gru 2005, 14:48 Temat postu: Re: LISTA PĹAC |
|
|
Paqos napisał: | A ,moĹźe by tak utworzyÄ liste pĹac polakĂłw pracujÄ
cych na Islandii  |
tylko po co ? wywolalo by to niepotrzebne nerwy ...znamy nasze wady narodowe...  |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 27 Gru 2005, 15:27 Temat postu: |
|
|
Poza tym okazalo by sie zw wszyscy zarabiaja powyzej 250 tys. miesiecznie na reke. _________________ Bardzo niewielu mÄĹźczyzn posiada klucz do serca kobiety, pozostali obywajÄ
siÄ wytrychem. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Paqos
|
Wysłany: 27 Gru 2005, 18:36 Temat postu: |
|
|
To moze i tez prawda . Chyba ze ankieta anonimowa , nikomu chyba by wtedy nie zalezalo na oszukiwaniu  |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 27 Gru 2005, 23:29 Temat postu: |
|
|
Hohohooo, ale PAN VIKING siÄ obruszyĹ, ale mi dop................, ale sobie uĹźyĹ - tylko niech nie zapomni pampersa zmieniÄ, bo caĹy Reykjavik zasmrodzi.
CieszÄ siÄ, Ĺźe potwierdzasz moje informacjie o pĹacy minimalnej na Islandii.
MoĹźe twĂłj znajomy pracuje na jakiejĹ innej budowie?, bo u nas WYĹťYWIENIE JEST OPĹACANE PRZEZ BECHTEL, ba mamy to ujÄte w kontraktach.
No ale on nie pracuje fizycznie, tylko nas pilnuje, to moĹźe Ĺźywi siÄ sam, któş to wie.
Nie pozdrawiam CiÄ, bo wyszedĹeĹ na WIELKIEGO PALANTA heheee. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 28 Gru 2005, 1:06 Temat postu: |
|
|
Nie nazywaj mnie Palantem bo pomysla ze jestesmy bracmi.
Cytat: | CieszÄ siÄ, Ĺźe potwierdzasz moje informacjie o pĹacy minimalnej na Islandii.
|
Widzisz masz problemy ze zrozumieniem czytanego tekstu. Nie potwierdzilem twojej informacji. Moze tez nie rozumiesz co czytasz jak dostajesz co dwa tygodnie LAUNASEDILL. Za bilety do Polski tez pewnie nie placicie. _________________ Bardzo niewielu mÄĹźczyzn posiada klucz do serca kobiety, pozostali obywajÄ
siÄ wytrychem. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 28 Gru 2005, 2:48 Temat postu: |
|
|
Za bilety lotnicze pĹacimy z wĹasnej kieszeni:), natomiast wyĹźywienie pĹaci firma, jest nawet taka pozycja w wynagrodzeniu( w polsce nazywa siÄ to "wynagrodzenie w naturze")
Poza tym, nie obraĹş siÄ - wszystkie informacje mamy w j.polskim, zarĂłwno ze strony zw.zawodowych, jak i pracodawcy. Dlatego teĹź jestem pewny tego, o czym piszÄ.
OdnoĹnie pĹac, to faktycznie w ukĹadzie trĂłjstronnym(mamy, mamy po naszemu:) ) dopuszczone sÄ
inne stawki, w zaleĹźnoĹci od grupy zawodowej, a nawet przynaleznosci zwiÄ
zkowej - ale stawki te nie sÄ
"obowiÄ
zkowe", ich stosowanie zalezy od "dobrej woli " pracodawcy. Natomiast 630 brutto, to jest minimum za godzinÄ pracy na Islandii
Islandzkie Prawo Pracy
W powyĹźszym tekscie znajdziesz duĹźo informacji.
Czy wasi pracodawcy wypĹacili pracownikom dodatek ĹwiÄ
teczny?, jeden czy dwa? |
|
Powrót do góry |
|
 |
| karuta Alpha Team
| Dołączył: 01 Kwi 2004 | Posty: 1245 | |
|
Wysłany: 28 Gru 2005, 12:53 Temat postu: |
|
|
Dodatek byl jeden -Swiateczny ,ale dodatkowo w tym roku wszystcy zrzeszeni w zwiazkach pod ASI dostali 26 tys .rodzaj "lapowki" zeby nie pojsc do strajkow...bo prawie runely w gruzach podstawy podpisanych wczesniej kontraktow miedzy pracodawcami i pracownikami.Za duza infalacja pozarla prawie cale podwyzki...... |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Paqos
|
Wysłany: 28 Gru 2005, 20:04 Temat postu: |
|
|
A miala byc lista plac  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Horpyna
 | Dołączył: 22 Gru 2005 | Posty: 40 | Skąd: KALISZ |
|
Wysłany: 29 Gru 2005, 0:07 Temat postu: |
|
|
Jak pracowaĹem w fabryce to nikt nigdy nie wiedziaĹ ile zarabia kolega. UwaĹźaĹem to za zdrowe pomimo anomaliĂłw panujÄ
cych w Polsce. Normalne szefostwo zawsze wyróşnia dobrych i fachowych pracownikĂłw. Ja mam cichÄ
nadziejÄ, Ĺźe Islandia jest krajem wolnym od nepotyzmu i jaskrawego kumoterstwa tak wszechobecnego w Polsce. _________________ Moja Horpyna to najpiÄkniejszy bokser |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 29 Gru 2005, 11:26 Temat postu: |
|
|
proponuje nie sluchac wiecej wiking warior bo on to w kazdym temacie sie madrzy wszystko wie najlepiej a w rzeczywistosci robi zawsze zamieszanie i g...... mu z tego wychodzi moze ban? moze jdnak rzeczywiscie wszystko wie przeciez jst islandczykiem rodowitym a nie polakiem ... |
|
Powrót do góry |
|
 |
| einar
| Dołączył: 06 Lut 2004 | Posty: 1182 | |
|
Wysłany: 29 Gru 2005, 12:09 Temat postu: |
|
|
1.
Kto na forum dostaje bana a kto nie bÄdÄ decydowaÄ ja. Ja nie zauwaĹźyĹem, Ĺźeby Viking prowokowaĹ jakieĹ kĹĂłtnie. Ja zazwyczaj widze, Ĺźe ktoĹ, kto maĹo wie pisze jakieĹ gĹupoty i Viking to prostuje. Jestem ĹwiÄcie przekonany, Ĺźe na temat warunkĂłw pracy itp. Viking wie wiÄcej niĹź Ty.
2.
Fragment Cytat: | jst islandczykiem rodowitym a nie polakiem ... | uwaĹźam za naganny. Nie Ty dziecko bÄdziesz decydowaÄ o czyimĹ odczyciu bycia Polakiem, Islandczykiem, ChiĹczykiem itp. Poza tym "Islandczyk" i "Polak" piszemy z duĹźej litery!!!!
3.
12 grudnia otrzymaĹeĹ swoje pierwsze ostrzeĹźenie. Wtedy teĹź daĹem Ci czas do zdecydowania co chcesz zrobiÄ ze swoim nickiem. Jego dĹugoĹÄ przekracza dozwolonÄ
iloĹÄ znakĂłw. MiaĹeĹ podjÄ
Ä decyzjÄ i sam ale tego nie zrobiĹeĹ. Masz 24 godziny na podjÄcie decyzji. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Navijka
| Dołączył: 02 Wrz 2005 | Posty: 39 | Skąd: 110 Rvk |
|
Wysłany: 29 Gru 2005, 13:03 Temat postu: |
|
|
Nie doĹÄ Ĺźe dĹugi nick to jeszcze z podtekstem...
Rosnie nam tu jakaĹ BiaĹa SiĹa walczÄ
ca o czystoĹÄ narodu czy co???
SĹuchaj chĹopie, jak siedzisz w swoim Kaliszu to nam sie do islandzkiej roboty nie wtryniaj i nie waĹźne czy obywatel Polak czy Islandczyk czy Rusek czy jaki inny. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Paqos
|
Wysłany: 29 Gru 2005, 13:23 Temat postu: |
|
|
To moze juz nie robmy tej ankiety bo sie zaczynaja jakies klotnie a to mial byc piÄkny koniec roku  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Grazyna
| Dołączył: 06 Gru 2005 | Posty: 1093 | Skąd: Islandia |
|
Wysłany: 29 Gru 2005, 18:22 Temat postu: |
|
|
Jak to Polak z Polakiem. Jednak wiem, ze niektorzy odwiedzajacy te strony ani nie zadzieraja nosa ( bo udalo im sie prace w Islandii podlapac), i potrafia byc zyczliwi. Jak tu jestescie to uczcie sie od tubylcow byc bardziej otwarci i mniej komfliktowi. _________________ Brunetka |
|
Powrót do góry |
|
 |
|