Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nast阷ny temat |
Autor |
Wiadomo舵 |
| ewcia1983
| Do潮czy: 04 Gru 2008 | Posty: 10 | |
|
Wys砤ny: 4 Pa 2009, 13:22 Temat postu: |
|
|
Na ostatnim spotkaniu by艂o tylko 6 mamusiek z dzieciakami, a Patrycja wys艂a艂a 90 sms z zawiadomieniem o spotkaniu, wi臋c by艂o troszk臋 przykro Mo偶e tym razem frekwencja si臋 poprawi  |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| arkadiusz
| Do潮czy: 21 Kwi 2008 | Posty: 9 | |
|
Wys砤ny: 4 Pa 2009, 13:40 Temat postu: |
|
|
Chcialabym zapytac mamy u ktorych dzieci stwierdzono skaz臋 bialkow膮, na podstawie jakis objawow lekarz ja zdiagnozowal. Moj synek najpierw dostal wysypki na calym ciele, potem pod pachami, kolankami i nawet za uszkami pojawilo sie zaczerwienienie. Lekarz stwierdzil egzeme, dal masc sterydowa i to wszystko. Wysypka zniknela, zaczerwienienia pozostaly. Teraz pojawiaja mu sie na policzkach krostki. Czytalam duzo na temat ewentualnych objawow skazy bialkowej i wydaje mi sie ze ma je moj syn. Dochodzi do tego okropne ulewanie (ma 2miesiace)... Dodam, ze od miesiaca nie pije mleka i nie jem przetworow mlecznych, ryb, czekolady itd... Prosze mamy o opisanie jakie objawy mialy/maja ich dzieci ze stwierdzona skaza... Pozdrawiam |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| mikolaj
| Do潮czy: 12 Kwi 2008 | Posty: 462 | Sk眃: Reykjavik |
|
Wys砤ny: 4 Pa 2009, 20:42 Temat postu: |
|
|
arkadiusz napisa: | Chcialabym zapytac mamy u ktorych dzieci stwierdzono skaz臋 bialkow膮, na podstawie jakis objawow lekarz ja zdiagnozowal. Moj synek najpierw dostal wysypki na calym ciele, potem pod pachami, kolankami i nawet za uszkami pojawilo sie zaczerwienienie. Lekarz stwierdzil egzeme, dal masc sterydowa i to wszystko. Wysypka zniknela, zaczerwienienia pozostaly. Teraz pojawiaja mu sie na policzkach krostki. Czytalam duzo na temat ewentualnych objawow skazy bialkowej i wydaje mi sie ze ma je moj syn. Dochodzi do tego okropne ulewanie (ma 2miesiace)... Dodam, ze od miesiaca nie pije mleka i nie jem przetworow mlecznych, ryb, czekolady itd... Prosze mamy o opisanie jakie objawy mialy/maja ich dzieci ze stwierdzona skaza... Pozdrawiam |
W艂asnie takie jak ty opisalas, i jesli objawy dalej sa to znaczy ze jeszcze cos jesz co ma w skladzie mleko, moze maslo lub jakies smarowidlo do chleba. Jedyne jakie ja moglam spozywac to bylo maslo slonecznikowe nie pamietam dokladnie nazwy ale kupowalam je w netto. Mleko to rowniez serwatki kazeina itd. Polecam bardzo forum Gazeta.pl Forum Zdrowie malego dziecka wiele mam tam boryka sie z podobnymi chorobami i co wazne mozna sie poradzic specjalisty moje pytanie nigdy nie zostaly bez odpowiedzi. Pozdrawiam. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| arkadiusz
|
Wys砤ny: 5 Pa 2009, 11:18 Temat postu: |
|
|
Dziekuje za odpowiedz. Z pewnoscia skorzystam z tego forum. Jedyna pociecha jeszcze w tym ze za 3 tygodnie jade do Polski i mam nadzieje na prawidlowa diagnoze lekarska. Pozdrawiam :-) |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| mikolaj
|
Wys砤ny: 5 Pa 2009, 13:48 Temat postu: |
|
|
arkadiusz napisa: | Dziekuje za odpowiedz. Z pewnoscia skorzystam z tego forum. Jedyna pociecha jeszcze w tym ze za 3 tygodnie jade do Polski i mam nadzieje na prawidlowa diagnoze lekarska. Pozdrawiam :-) |
To Cie rozczruje w Polsce nie robia testow dla dzieci do 3roku zycia. U mojego synka bylo podejrzenie alergii na penicyline ( mial zapalenie pluc ) powiedzialam dla pielegniarki ktora miala robic kolejny zastrzyk ze maly dziwnie sie zachowuje. Skierowala nas do pediatry pediatra nic nie zauwazyla ale skierowala nas na oserwacje do szpitala a w szpitalu zamiast obserwowac dziecko podajac mu ten sam antybiotyk po prostu go zmienili. Niedawno maly zlapal zapalenie ucha dostal penicyline po 4 dniach potrojnych dawek byl zsypany wysypka na calym ciele doslownie buzia cala opuchnieta. Odrazu poszlam do lekarza rodzinnego kazala odstawic antybiotyk i obserwowac dziecko powiedziala mi wytyczne w jakiej sytuacji niezwlocznie zglosic sie do lekarza i zrbic testy. Jakby je zrobili pol roku temu juz bym wiedziala a tak maly musial sie meczyc biedny. Pozdrawiam.
Jesli chcesz zrobic testy dla dziecka polecam alegrgologa ( 贸fnæmisj煤kd贸malæknir) nazywa sie Adal jakos nie pamietam dokladnie, przyjmuje w kringlanie nad hagkaupem wizyta wraz z testami 700kr.  |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| arkadiusz
|
Wys砤ny: 5 Pa 2009, 15:13 Temat postu: |
|
|
....o...to niedobrze... Jeszcze raz dziekuje. Kazda wskazowka jest cenna! |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| monikadob
| Do潮czy: 19 Lut 2009 | Posty: 40 | |
|
Wys砤ny: 5 Pa 2009, 17:23 Temat postu: hej |
|
|
A ja mam takie pytanie mo偶e mieszka kt贸ra艣 z Was na Kopavogur i ma dzidziusia ok roczku?Poprostu szukam towarzystwa dla swojej c贸reczki.Czekam na odpowiedz na priv ch臋tnie sie um贸wi臋 z jak膮艣 mamusi膮 na kaw臋 a przy okazji dzieciaczki b臋d膮 mog艂y si臋 razem pobawi膰.Pozdrawiam. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Basia6
| Do潮czy: 14 Sie 2008 | Posty: 34 | |
|
Wys砤ny: 5 Pa 2009, 22:02 Temat postu: |
|
|
Witam,
jestem mama 2 miesiecznego Roberta. Caly czas karmie go piersia, ale od kilku dni zauwazam ze sie nie najada. Po pol godzinie od karmienia zaczyna ssac raczki i jest marudny. Do tego budzi mi sie czesto w nocy ( a wczesniej spac od 21 do 6). I zastanawiam sie nad dokarmianiem go mlekiem modyfikowanym na noc. Mozecie mi jakies polecic? |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| mikolaj
|
Wys砤ny: 5 Pa 2009, 22:23 Temat postu: |
|
|
Basia6 napisa: | Witam,
jestem mama 2 miesiecznego Roberta. Caly czas karmie go piersia, ale od kilku dni zauwazam ze sie nie najada. Po pol godzinie od karmienia zaczyna ssac raczki i jest marudny. Do tego budzi mi sie czesto w nocy ( a wczesniej spac od 21 do 6). I zastanawiam sie nad dokarmianiem go mlekiem modyfikowanym na noc. Mozecie mi jakies polecic? |
Nie mozna doradzic mleka musisz sprubowac i jesli dziecko nie bedzie mialo jakichs rewelacji to wporzadku. Ja swojego nie moglam dokarmia膰 mlekiem nan, sma bylo wporzadku a skonczylismy na sma sojowym. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Basia6
| Do潮czy: 14 Sie 2008 | Posty: 34 | |
|
Wys砤ny: 5 Pa 2009, 22:29 Temat postu: |
|
|
Moj maz mi mowi, zebym spytala sie pediatry..heh a nastepna wizyte mam dopiero na poczatku listopada i nie chce go tak dlugo meczyc, ale tez nie chce na nim eksperymentowac. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| pazura0311
| Do潮czy: 13 Kwi 2008 | Posty: 33 | Sk眃: Bia艂ystok |
|
Wys砤ny: 5 Pa 2009, 23:33 Temat postu: ? |
|
|
witam
czy mog艂yby艣cie mi powiedzie膰 jak tu jest z zasi艂kiem rodzinnym???urodzilam synka w lipcu wi臋c kiedy mog臋 stara膰 sie o rodzinne?gdzie i jakie dokumenty trzeba z艂o偶y膰??? |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| turboneta
 | Do潮czy: 15 Lip 2008 | Posty: 1195 | Sk眃: Gda艅sk |
|
Wys砤ny: 6 Pa 2009, 0:10 Temat postu: Re: ? |
|
|
pazura0311 napisa: | witam
czy mog艂yby艣cie mi powiedzie膰 jak tu jest z zasi艂kiem rodzinnym???urodzilam synka w lipcu wi臋c kiedy mog臋 stara膰 sie o rodzinne?gdzie i jakie dokumenty trzeba z艂o偶y膰??? |
Ja to ju偶 si臋 gubi臋...wtedy kiedy urodzi艂am dziecko nic nigdzie nie sk艂ada艂am i rodzinne na dziecko pewnego pi臋knego dnia "samo zapuka艂o" do moich drzwi. To posz艂o automatycznie, bo dziecko zosta艂o zarejestrowane.
Pamietam nawet moje zaskoczenie sk膮d te pieni膮dze i sk膮d ONI juz wiedz膮  |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| luiza
| Do潮czy: 09 Pa 2006 | Posty: 151 | |
|
Wys砤ny: 6 Pa 2009, 0:38 Temat postu: |
|
|
ja tez juz sie gubie z tymi zasilkami niby jest caly dzial o tym ale tak naprawde po przeczytaniu nic nie wiem.wiec jesli ktos sie orientuje mozecie napisac jaka jest pomoc finansowa jak sie rodzi dziecko czy te zasilki dostaje sie automatycznie czy trzeba skladac jakies podania ? |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| mikolaj
|
Wys砤ny: 6 Pa 2009, 9:17 Temat postu: |
|
|
luiza napisa: | ja tez juz sie gubie z tymi zasilkami niby jest caly dzial o tym ale tak naprawde po przeczytaniu nic nie wiem.wiec jesli ktos sie orientuje mozecie napisac jaka jest pomoc finansowa jak sie rodzi dziecko czy te zasilki dostaje sie automatycznie czy trzeba skladac jakies podania ? |
Barnabaetur- to jest zasilek na dziecko, ktory przychodzi automatycznie zaczynaja je wyplacac w lutym w roku nastepnym po urodzeniu dziecka tj. Urodzilas 07.2009 zasilek dostaniesz 02.2010.
drugie to jest dodatek 35000kr od kiedy dziecko skonczy 9m-cy ale nie ma jeszcze ukonczonych 2lat. i w R-vik musi byc dzidzia zapisana do przedszkola a w Kopavogur rodzice musza miec juz skonczone macierzynskie. O te pieniazki musisz sie ubiegac sama. Linaki podawalam w dziale poswieconym temu problemowi. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| kwiatek637 U呕YTKOWNIK ZBANOWANY
| Do潮czy: 09 Wrz 2009 | Posty: 15 | |
|
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| luiza
|
Wys砤ny: 6 Pa 2009, 15:16 Temat postu: |
|
|
dzieki mikolaj .ten link co podalas wysyla do logowania sie na stronie.co juz zrobilam a dalej nic sie nie dzieje .moze moglabys mi napisac nazwe tego urzedu w ktorym mozna zrobic to osobiscie lub wkleic jeszcze raz linka dziekuje i pozdrawiam |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Anita29
| Do潮czy: 18 Lip 2009 | Posty: 37 | Sk眃: Grindavik |
|
Wys砤ny: 6 Pa 2009, 16:40 Temat postu: |
|
|
Czytalam gdzies ze bilety dla dzieci do 2lat sa za darmo. Ostatnio zamawialam bilety i zaplacilam za synka 7336koron Czyli juz sobie licza. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| lampeczka
 | Do潮czy: 25 Sty 2009 | Posty: 517 | |
|
Wys砤ny: 6 Pa 2009, 18:02 Temat postu: |
|
|
to nie jest bilet tylko ubezpieczenie na dziecko, |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| luiza
|
Wys砤ny: 6 Pa 2009, 18:38 Temat postu: |
|
|
za dziecki do lat placi sie tylko oplaty lotniskowe |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| mikolaj
|
Wys砤ny: 7 Pa 2009, 10:24 Temat postu: |
|
|
Anita29 napisa: | Czytalam gdzies ze bilety dla dzieci do 2lat sa za darmo. Ostatnio zamawialam bilety i zaplacilam za synka 7336koron Czyli juz sobie licza. |
Majac to ubezpieczenie bedziesz miala miejsce dla dziecka jesli bedziesz miala fotelik i beda wolne miejsca w samolocie. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
|