Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nast阷ny temat |
Autor |
Wiadomo舵 |
| pazura0311
| Do潮czy: 13 Kwi 2008 | Posty: 33 | Sk眃: Bia艂ystok |
|
Wys砤ny: 7 Pa 2009, 14:24 Temat postu: ? |
|
|
dziewczyny orientujecie sie czy mozna tu kupic czopki przeciwgor膮czkowe(dla 3m-cznego dziecka)jesli tak to pod jaka nazwa??? |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| mikolaj
| Do潮czy: 12 Kwi 2008 | Posty: 462 | Sk眃: Reykjavik |
|
Wys砤ny: 7 Pa 2009, 14:47 Temat postu: Re: ? |
|
|
pazura0311 napisa: | dziewczyny orientujecie sie czy mozna tu kupic czopki przeciwgor膮czkowe(dla 3m-cznego dziecka)jesli tak to pod jaka nazwa??? |
Parasup w zaleznosci od wagi dziecka moj jak wazyl 6kg. dostal 60mg w aptece zapytaja ciebie ile wazy dziecko i dadza odpowiednie |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| turboneta
 | Do潮czy: 15 Lip 2008 | Posty: 1195 | Sk眃: Gda艅sk |
|
Wys砤ny: 7 Pa 2009, 14:52 Temat postu: Re: ? |
|
|
mikolaj napisa: | pazura0311 napisa: | dziewczyny orientujecie sie czy mozna tu kupic czopki przeciwgor膮czkowe(dla 3m-cznego dziecka)jesli tak to pod jaka nazwa??? |
Parasup w zaleznosci od wagi dziecka moj jak wazyl 6kg. dostal 60mg w aptece zapytaja ciebie ile wazy dziecko i dadza odpowiednie |
Parasup czyli po prostu paracetamol. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Anita29
| Do潮czy: 18 Lip 2009 | Posty: 37 | Sk眃: Grindavik |
|
Wys砤ny: 7 Pa 2009, 17:09 Temat postu: Re: ? |
|
|
Nie orientujecie sie czy mozna tu kupic pas poporodowy? Jezeli tak to gdzie i ile moze kosztowac? |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| turboneta
 | Do潮czy: 15 Lip 2008 | Posty: 1195 | Sk眃: Gda艅sk |
|
Wys砤ny: 8 Pa 2009, 10:07 Temat postu: Re: ? |
|
|
Anita29 napisa: | Nie orientujecie sie czy mozna tu kupic pas poporodowy? Jezeli tak to gdzie i ile moze kosztowac? |
Mo偶na kupi膰 taki pas. Ja taki kupi艂am w sklepie na Kopavogur gdzie mo偶na dosta膰 wiele rzeczy dla 艣wie偶ych mam. Znajduje si臋 on bardzo blisko centrum, w pobli偶u g艂贸wnego przystanku autobusowego. Informacje o tym sklepie mozna otrzyma膰 od po艂o偶nej.
Ceny niestety nie podam, bo sw贸j kupowa艂am kilka lat temu wi臋c na pewno cena jest ju偶 zupe艂nie inna. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| natalia
| Do潮czy: 18 Lut 2009 | Posty: 34 | Sk眃: islandia |
|
Wys砤ny: 8 Pa 2009, 11:20 Temat postu: witam |
|
|
orietujecie sie moze gdzie mozna kupic kombinezon dla maluszka niedawno uodzilam i szukalam juz chyba wszedzie i nigdzie nie moge dostac pozdro _________________ cze艣膰! |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| wojek12 Og艂oszeniodawca zweryfikowany
| Do潮czy: 12 Sie 2008 | Posty: 26 | |
|
Wys砤ny: 8 Pa 2009, 13:33 Temat postu: |
|
|
zobacz w baby sam, tam powinny byc. albo w north 66 _________________ Lukasz |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| mikolaj
| Do潮czy: 12 Kwi 2008 | Posty: 462 | Sk眃: Reykjavik |
|
Wys砤ny: 8 Pa 2009, 14:16 Temat postu: Re: witam |
|
|
natalia napisa: | orietujecie sie moze gdzie mozna kupic kombinezon dla maluszka niedawno uodzilam i szukalam juz chyba wszedzie i nigdzie nie moge dostac pozdro |
Albo odkup od kogos na branaland jest pelno ogloszen. Tak poza tym To ja dla swojego maluszka mialam spiworek i bylam zadowolona. Jesli jednak chcesz nowy to masz baby sam, olavia oliwer( glaesibae) i fifa. Oprocz tego sklepy z ubrankami w smaralindzie i kringlanie. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| mucha Zbyt cz臋sta publikacja og艂osze艅!
| Do潮czy: 27 Kwi 2009 | Posty: 73 | |
|
Wys砤ny: 9 Pa 2009, 9:03 Temat postu: |
|
|
w babysamie w smaralindzie by艂a przecena cieplutkich kombinezon贸w ja mam identyczny jest super polecam |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| anika
| Do潮czy: 13 Lip 2009 | Posty: 92 | Sk眃: Reykjavik |
|
Wys砤ny: 11 Pa 2009, 21:13 Temat postu: zdjecie 3 d |
|
|
Witam dziewczyny!
ostatnio bylam zapisac sie na zdjecie 3 d dzidziusia
Sa dwa sposoby aby sie zapisac, trzeba wyslac meila (po angielsku lub islandzku) lub mozna zadzwonic i sie umowic telefonicznie (po angielsku) dla zainteresowanych podaje numer telefonu 8927232 (Gulla)
Pozdrawiam  |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| AcidBurn
 | Do潮czy: 09 Pa 2009 | Posty: 426 | Sk眃: Reykjavik |
|
Wys砤ny: 12 Pa 2009, 12:09 Temat postu: Re: zdjecie 3 d |
|
|
anika napisa: | Witam dziewczyny!
ostatnio bylam zapisac sie na zdjecie 3 d dzidziusia
Sa dwa sposoby aby sie zapisac, trzeba wyslac meila (po angielsku lub islandzku) lub mozna zadzwonic i sie umowic telefonicznie (po angielsku) dla zainteresowanych podaje numer telefonu 8927232 (Gulla)
Pozdrawiam  |
z nieba mi spad艂a艣 dziewczyno!!!! a ma kto艣 numer jakiej艣 kliniki, gdzie mo偶na sobie robi膰 usg kiedy si臋 komu艣 rzewnie podoba? dzwoni艂am ostatnio do szpitala, ale nie udzielili mi偶adnych informacji  _________________ 10.04.2010 - dla mnie najszcz臋艣liwszy dzie艅 mojego 偶ycia  |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| AcidBurn
|
Wys砤ny: 12 Pa 2009, 14:53 Temat postu: |
|
|
Dziewczyny (i ch艂opaki?) mam pro艣b臋. Nie chce mi si臋 czyta膰 wszystkich post贸w (pr贸bowa艂am, dojecha艂am do 12 strony z prawie 160ciu i nie da艂am dalej rady). Chodzi mi o urlopy: macierzy艅ski i ojcowski. O co w ko艅cu chodzi. Ostatnio rozmawia艂am z kole偶ank膮 Islandk膮 w pracy; powiedzia艂a mi, 偶e mi przys艂uguje 6miesi臋cy macierzy艅skiego, jemu 3 ojcowskiego i 3 dodatkowe albo jemu albo mi. Kto艣 si臋 orientuje? Chodzi mi o dok艂adne, sprawdzone informacje. Bo ka偶dy m贸wi co艣 innego...
Dzi臋ki z g贸ry i pozdrawiam _________________ 10.04.2010 - dla mnie najszcz臋艣liwszy dzie艅 mojego 偶ycia  |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| monika32
| Do潮czy: 21 Wrz 2009 | Posty: 25 | Sk眃: Keflavik |
|
Wys砤ny: 12 Pa 2009, 15:04 Temat postu: urlop macierzy艅ski |
|
|
A wi臋c ja obecnie jestem na macierzy艅skim urlopie ,wzi臋艂am go na 12 miesi臋cy ,kt贸re s膮 p艂atne po 50 procent tzn.wyliczaj膮 Ci jak膮艣 kwot臋 z Twoich zarobk贸w ale jaki okres pracy jest brany pod uwag臋 tego nie wiem.Wychodzi z tej 艣redniej jaka艣 kwota.kt贸ra Ci dziel膮 przez ilo艣膰 miesi臋cy na ile bierzesz macierzy艅ski .100 procent masz jak bierzesz na 6 miesi臋cy a po 50 procent jak masz na 12 miesi臋cy.Pono膰 najlepiej wzi膮膰 na 9 miesi臋cy mama i 3 miesi膮ce taka niby najbardziej op艂acalne.Ja jednak chcia艂am jak najd艂u偶ej by膰 z dzieckiem i wzi臋艂am na 12 miesi臋cy a m贸j m膮偶 na 3 czyli razem mamy 15 miesi臋cy w tym tato musi wykorzysta膰 urlop nie koniecznie od razu ca艂y do uko艅czenia przez dziecko 18 miesi臋cy.Je偶eli co艣 jeszcze chcesz wiedzie膰 to pisz na priv postaram si臋 odpowiedzie膰 i mam nadziej臋 偶e napisa艂am w miare zrozumiale.Pozdrawiam |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| madzik410
| Do潮czy: 30 Maj 2009 | Posty: 12 | Sk眃: reykjavik |
|
Wys砤ny: 12 Pa 2009, 20:49 Temat postu: urlop macierzynki |
|
|
jesli chodzi o dlugosc urlopu macierzynskiego to najkorzystniej jest jednak wziasc na 6 m-cy,poniewaz dostajesz 80% wynagrodzenia.jesli myslisz o 9 m-cach to musisz sie niestety liczyc z tym,ze dostaniesz tylko 67%, wiec jest to znaczaca roznica |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| AcidBurn
|
Wys砤ny: 12 Pa 2009, 21:43 Temat postu: |
|
|
dzi臋ki madzik za odpowied藕 no i dalej nic nie wiem chodzi mi o to, czy m贸j m膮偶 mo偶e zosta膰 z dzieckiem p贸艂 roku i ja p贸艂 roku????... tak si臋 sk艂ada, 偶e mam wi臋ksze mo偶liwo艣ci zarobkowe i tak by nam si臋 op艂aca艂o, a nie chcemy rozstawa膰 si臋 z dzieckiem przez pierwszy rok... mo偶e je艣li tak sformuuj臋 pytanie b臋dzie 艂atwiej odpowiedzie膰
i jeszcze mo偶e tak: ile miesi臋cy przys艂uguje macierzy艅skiego a ile ojcowskiego? jak to mo偶na porozdziela膰? _________________ 10.04.2010 - dla mnie najszcz臋艣liwszy dzie艅 mojego 偶ycia  |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Katrina
| Do潮czy: 26 Maj 2008 | Posty: 114 | Sk眃: Reykjavik |
|
Wys砤ny: 12 Pa 2009, 22:21 Temat postu: hejka |
|
|
Do AcidBrum:
A wi臋c reasumuj膮c wszystkie sprawdzone informacje, je艣li chodzi o urlopy macierzy艅ski i tacierzy艅ski to jest tak :
- 3 ustawowe miesi膮ce dla mamusi
- 3 ustawowe miesi膮ce dla tatusia
- 3 miesi膮ce do podzia艂u.
My podzielili艣my tak :
- ja wzi臋艂am na siebie 6 miesi臋cy
- tatu艣 3 miesi膮ce.
Tatu艣 swoje 3 miesi膮ce mo偶e sobie wzi膮膰 w odpowiednim dla siebie czasie, wi臋kszo艣膰 z nas rodzic贸w, bierze urlopy mniej wi臋cej w tym samym czasie aby spokojnie lecie膰 sobie do PL na ten czas i bezstresowo sobie wypoczywa膰 Mam nadziej臋 偶e w miar臋 jasno i przejrzy艣cie to napisa艂am
Je艣li b臋d膮 jakie艣 pytania zapraszam na priv, postaram si臋 pom贸c. Pozdrawiam wszystkich cieplutko  |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Katrina
|
Wys砤ny: 12 Pa 2009, 22:24 Temat postu: wkrad艂 si臋 b艂膮d..... |
|
|
AcidBurn:
sorki za b艂edne napisanie nicka, ale jak zwykle za szybko pisa艂am  |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| monika32
| Do潮czy: 21 Wrz 2009 | Posty: 25 | Sk眃: Keflavik |
|
Wys砤ny: 12 Pa 2009, 22:25 Temat postu: .. |
|
|
ja akurat mam 12 miesi臋cy macierzy艅skiego a m贸j m膮偶 3 miesi膮ce co da艂o nam 15 miesi臋cy |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Jacek108
 | Do潮czy: 06 Wrz 2008 | Posty: 137 | Sk眃: 艂om偶a / Reykjavik |
|
Wys砤ny: 12 Pa 2009, 23:21 Temat postu: |
|
|
chodzi o to, 偶e kwota na macierzy艅ski jest jedna. to jestjak by to wyt艂umaczy膰 jak kredyt kt贸ry Ty dajesz dla pa艅stwa, a ono Ci臋 sp艂aca przez tyle mies ile jest w ustawie, a tam nie jest jednoznacznie to opisane. Im wiecej tych mies tym 艂膮czna kwota wyjdzie oczywi艣cie wi臋ksza (nieznacznie ale wyjdzie) z powodu ulgi podatkowej kt贸r膮 otzrymuj膮 oboje z rodzic贸w co mies (nie pamietam, chyba 34,co艣 tam tys.) |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Katrina
|
Wys砤ny: 13 Pa 2009, 0:13 Temat postu: :) |
|
|
a wi臋c jak wida膰, rodzice rozk艂adaj膮 sobie tak czas urlop贸w, jak im jest najwygodniej ale to dok艂adnie indywidualna sprawa ka偶dego. W ka偶dym b膮d藕 razie mamusia mo偶e sobie roz艂o偶y膰 ten czas na d艂u偶szy okres - 9 miesi臋cy b膮d藕 12 miesi臋cy, a co za tym idzie, i mniejsze pieni膮偶ki dostawa膰. Szkoda tylko 偶e nie ma tutaj na Islandii tzw okresu urlopu wychowawczego..... wielu rodzic贸w potem musi boryka膰 si臋 z za艂atwieniem opieki dla szkraba swojego. Poza tym uwa偶am 偶e pierwsze latka 偶ycia dziecka s膮 najwa偶niejsze dla niego samego a tak偶e dla rodzic贸w. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
|