Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nast阷ny temat |
Autor |
Wiadomo舵 |
| ella0
| Do潮czy: 30 Lip 2009 | Posty: 13 | |
|
Wys砤ny: 16 Pa 2009, 22:33 Temat postu: |
|
|
Szuka艂am tego tematu ale jako艣 nie mog臋 znale藕c. Czy mo偶e kt贸ra艣 z Was zasz艂a w ci膮偶臋 na Islandii a urodzi艂a swoje dzieci膮tko w Polsce i pobiera tam macierzy艅skie? Czy nale偶y si臋 w takim wypadku macierzy艅skie z Islandii. Dzi臋kuje wszystkim za informacje. pozdrawiam. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Anna2
| Do潮czy: 13 Lut 2009 | Posty: 33 | |
|
Wys砤ny: 17 Pa 2009, 13:01 Temat postu: |
|
|
Czesc Dziewczyny! Jak to jest z rejestracja urodzonego dziecka na Islandii kto i gdzie zglasza??? |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| lampeczka
 | Do潮czy: 25 Sty 2009 | Posty: 517 | |
|
Wys砤ny: 17 Pa 2009, 13:08 Temat postu: |
|
|
ella0
jeszcze w 偶yciu o czym艣 takim nie s艂ysza艂am.co innego jak tutaj urodzisz i z艂o偶ysz wszystkie dokumenty i wtedy dostaniesz macierzy艅ski.a dlaczego kto艣 ma Ci p艂aci膰(pa艅stwo)za to 偶e tutaj zasz艂a艣 w ci膮偶e???przepraszam ale to jest bez sensu.wtedy sk艂adasz dokumenty na macierzy艅ski w tym pa艅stwie w kt贸rym urodzi艂a艣 dziecko.mo偶esz tutaj urodzi膰 z艂o偶y膰 dokumenty i wtedy jecha膰 do polski sobie na ile zechcesz,nawet na ca艂y okres trwania macierzy艅skiego.to jest co innego jak byc na zasi艂ku.pozdrawiam [/b] |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| monika32
| Do潮czy: 21 Wrz 2009 | Posty: 25 | Sk眃: Keflavik |
|
Wys砤ny: 17 Pa 2009, 13:51 Temat postu: macierzynski w pl |
|
|
oczywi艣cie mo偶esz zaj艣膰 w ci膮偶e na Islandii i urodzi膰 w Polsce.Tylko musisz mie膰 ubezpieczenie w Polsce bo inaczej zap艂acisz za por贸d i pobyt w szpitalu i europejska karta ubezpieczenia nie pokryje Ci tego.Macierzy艅ski dostaniesz w Polsce je偶eli przepracujesz tam odpowiednia ilo艣膰 czasu na ca艂y etat,nie ma czego艣 takiego jak transfer macierzy艅skiego do Polski.A pobieraj膮c islandzki macierzy艅ski na legalu mo偶esz by膰 w Polsce 3 miesi膮ce. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| lampeczka
|
Wys砤ny: 17 Pa 2009, 14:04 Temat postu: |
|
|
monika32
czyli co??ja zachodz臋 w ci膮偶e tutaj rodz臋 w Polsce i mam macierzy艅skie z Islandii???z tego tytu艂u tylko 偶e zasz艂am w ci膮偶e na Islandii to mi musz膮 wyp艂aca膰 islandzkie macierzy艅skie???przecie偶 ka偶dy by tak robi艂.zachodzi艂 w ci膮偶臋 w pa艅stwie gdzie daj膮 lepsz膮 kas臋.bo o co chodzi艂o elli0.ja tak zrozumia艂am 偶e jej o to chodzi. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| monika32
| Do潮czy: 21 Wrz 2009 | Posty: 25 | Sk眃: Keflavik |
|
Wys砤ny: 17 Pa 2009, 15:42 Temat postu: ... |
|
|
lampeczko przeczytaj dok艂adnie co napisa艂am.Pozdrawiam |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| ella0
|
Wys砤ny: 17 Pa 2009, 18:15 Temat postu: |
|
|
Pytam bo wiem o dziewczynie kt贸ra przepracowa艂a tutaj (na Islandii) ponad rok i zasz艂a w ci膮偶e i wyjecha艂a urodzic do Polski i dostanie macierzy艅skie tylko nie wiem czy w takim wypadku dostanie macierzy艅skie z Islandii czy Polski. pozdrawiam. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| lampeczka
|
Wys砤ny: 17 Pa 2009, 19:51 Temat postu: |
|
|
na pewno z Polski.i ten rok co tutaj przepracowa艂a b臋dzie jej tam uwzgl臋dniony(przedstawi dokumenty kt贸re mo偶na st膮d wzi膮膰 wyje偶d偶aj膮 do Polski).ale tego islandzkiego nie dostanie.pozdrawiam |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| ella0
|
Wys砤ny: 17 Pa 2009, 20:33 Temat postu: |
|
|
Mam jeszcze jedno pytanie gdzie w艂a艣nie tu na Islandii jest takie miejsce w kt贸rym mog臋 si臋 wszystkiego dowiedziec na temat macierzynskiego (jaka to instytucja). Dzi臋kuje wszystkim za zainteresowanie i porady. pozdrawiam. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| lampeczka
|
Wys砤ny: 17 Pa 2009, 21:59 Temat postu: |
|
|
ella0
mo偶esz napisa膰 do niego maila, albo zadzwoni膰 do nich.wszystko Ci wyja艣ni膮.potem dokumenty mo偶esz im wys艂a膰 pod podany ni偶ej adres.ja tak robi艂am.nie wysy艂a艂am przez urz膮d pracy.pozdrawiam
Ragnar Helgason
S茅rfræðingur,
Vinnum谩lastofnun - Fæðingarorlofssj贸ður
Strandgata 1, 530 Hvammstangi.
S铆mi: 582 4840
Fax: 582 4850
www.faedingarorlof.is |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| lampeczka
|
Wys砤ny: 19 Pa 2009, 22:17 Temat postu: |
|
|
mam pytanko.
czy kt贸ra艣 z was podaje dziecku mleko STODMJOLK???od 6miesi膮ca 偶ycia???pozdrawiam i dzieki za odpowiedz |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| mikolaj
| Do潮czy: 12 Kwi 2008 | Posty: 462 | Sk眃: Reykjavik |
|
Wys砤ny: 19 Pa 2009, 22:58 Temat postu: |
|
|
lampeczka napisa: | mam pytanko.
czy kt贸ra艣 z was podaje dziecku mleko STODMJOLK???od 6miesi膮ca 偶ycia???pozdrawiam i dzieki za odpowiedz |
Tak, ja podaje mojemu malemu to mleko. A masz jakies pytania? |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| lampeczka
|
Wys砤ny: 20 Pa 2009, 8:46 Temat postu: |
|
|
to super!!mam:))
czy przesta艂a艣 mu podawa膰 mleczko nan1 lub jakie艣 inne modyfikowane???bo to chyba si臋 daje zamiennie????i czy je偶eli przesta艂a艣 dawa膰 modyfikowane to czy mo偶na na nim robi膰 kaszki ry偶owe???dzi臋ki za odpowiedz |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| mikolaj
|
Wys砤ny: 20 Pa 2009, 9:14 Temat postu: Stodmjolk |
|
|
lampeczka napisa: | to super!!mam:))
czy przesta艂a艣 mu podawa膰 mleczko nan1 lub jakie艣 inne modyfikowane???bo to chyba si臋 daje zamiennie????i czy je偶eli przesta艂a艣 dawa膰 modyfikowane to czy mo偶na na nim robi膰 kaszki ry偶owe???dzi臋ki za odpowiedz |
Ja mojego synka karmilam piersia i dokarmialam modyfikowanym (SMA zielone ) bo mial nietolerancje na mleko ale mu przeszlo. Jak wrocilam do pracy to pokarm zaczal mi zanikac i syn byl caly czas glodny, pielegniarka powiedziala mi o tym mleku. Zaczelam mu je podawac. I szczerze JEST SUPER na poczatku smialam sie z malego bo chodzil i caly czas prumkal. To zasluga koperku ktory jest dodawany do tego mleka. W smaku jest slodkawe a kaszki to normalnie rewelacja. Jak rozrabialam kleik ryzowy ma modyfikowanym konsystencja nigdy nie byla jednolita byla zawsze chropowata, a z tym mlekiem jest taka jaka powinna byc jednolita gladka. Malemy posmakowalo odrazu nie mialam zadnych problemow (tylko ze on wogule to wszystko chce jesc). Naprawde polecam polowe mniej roboty przy przygotowywaniu posilkow mleko tylko podgrzewam i gotowe. Nie wolno go gotowac poniewaz wszystkie skladniki odzywcze sa zabijane. Co do przewodu pokarmowego nie bylo zadnych rewelacji ani problemow z kupkami.
Pozdrawiam I jeszcze raz naprawde polecam. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| lampeczka
|
Wys砤ny: 20 Pa 2009, 9:40 Temat postu: |
|
|
aha!dzi臋kuje Ci bardzo!
kupi臋 jej jeden kartonik i zobacze jak przyjmie to mleczko(chocia偶 w Polsce jad艂膮 danonki a tutaj jej daje te takie ma艂e skyry dla dzieci) i jak sko艅cze te nan2 to zaczne podawa膰 jej to stodmjolk.u mnie jak mieszam mleczko i kaszke to w艂a艣nie jest extra.tylko robie jej bardzo ciep艂e i pewnie dlatego si臋 inaczej rozpuszcza nie wiem.ja swoj膮 na chama karmie!zawsze sie spoce bo chce 偶eby zjad艂a wiecej.a ona jak zacisnie buzie to bywa ci臋偶ko.niejadek taki.czasem muzyka dzia艂a w艂膮czam vive i zaciekawiona wezmie jeszcze kilka 艂y偶eczek tak偶e ciesz si臋 偶e Tw贸j chce je艣膰 ))jeszcze raz dziekujemy:)) |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| mikolaj
|
Wys砤ny: 20 Pa 2009, 10:23 Temat postu: |
|
|
lampeczka napisa: | aha!dzi臋kuje Ci bardzo!
kupi臋 jej jeden kartonik i zobacze jak przyjmie to mleczko(chocia偶 w Polsce jad艂膮 danonki a tutaj jej daje te takie ma艂e skyry dla dzieci) i jak sko艅cze te nan2 to zaczne podawa膰 jej to stodmjolk.u mnie jak mieszam mleczko i kaszke to w艂a艣nie jest extra.tylko robie jej bardzo ciep艂e i pewnie dlatego si臋 inaczej rozpuszcza nie wiem.ja swoj膮 na chama karmie!zawsze sie spoce bo chce 偶eby zjad艂a wiecej.a ona jak zacisnie buzie to bywa ci臋偶ko.niejadek taki.czasem muzyka dzia艂a w艂膮czam vive i zaciekawiona wezmie jeszcze kilka 艂y偶eczek tak偶e ciesz si臋 偶e Tw贸j chce je艣膰 ))jeszcze raz dziekujemy:)) |
Ja sie ciesze tylko nie wiem co pozniej bedzie. Jak mial 10m-cy nie wiem co mu wtedy bylo ale zjadl 240ml kaszki i byl wielki krzyk bo chce jeszcze to mu dorobilam 60ml pomyslalam sobie najwyzej wyleje no ale niec nie wylalam bo on wszystko zjadl. Od tamtej pory 240ml to max jak chce wecej to daje mu smoka i sie uspokaja. I tak jest przawie przy kazdym karmieniu. Moja mama sie smieje ze moze powinnam zaczac pracowac na 2 etaty jak on tyle je teraz to co bedzie w przyszlosci :-) Pozdr. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| czita Zbyt cz臋sta publikacja og艂osze艅!
| Do潮czy: 24 Mar 2009 | Posty: 130 | |
|
Wys砤ny: 20 Pa 2009, 20:35 Temat postu: |
|
|
lampeczka napisa: | aha!dzi臋kuje Ci bardzo!
Moja coreczka pije nymiolk od 1 roku zycia czyli juz rok i powiem ci ze lepiej jej smakowalo jak zaczelam jej to podawac modyfikowane pila ale malo a jak zaczelam dawac no tormalne mleko to jeszcze raz mi tyle wypijala i jest tak do tej pory,to mleko jest robione z mysla o dzieciach jest tak przygotowane aby mogly to pic juz 6 miesieczne smyki,nie trzeba gotowac wystarczy je podgrzac.Chce ci jeszcze doradzic z tym karmieniem,nie dawaj dziecku na sile jesli niechce wiecej to daj spokuj bo przez wciskanie na sile moze ci jesc jeszcze mniej,daj moze jakas zabawkie i sie zacznij bawic i miedzy czasie dawaj jesc,moja tez ponad 2 tyg tylko skubala mi jedzenie a czasami to nic nie chciala jesc,nic na sile bo bedzie jeszcze gorzej,Jeslt taki okres ze dzieci nie maja ochoty jesc i tylko skubia jedzenie ale powinno minac,dawaj duzo pic.Pozdrawiam _________________ "Nie mo偶emy utrzyma膰 偶adnego dnia, ale mo偶emy go nie straci膰" |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| mikolaj
|
Wys砤ny: 20 Pa 2009, 21:49 Temat postu: |
|
|
Sklad mleka Stodmj贸lk
INNIHALD:
N媒mj贸lk, mj贸lkurv枚kvi, rj贸mi, mj贸lkursykur, kalk, j谩rn, kopar, A-, C-, E- og D-v铆tam铆n.
Næringargildi 铆 100 g. %RDS*
Orka 281 kJ A-v铆tam铆n 45 µg 6
67 kkal B12-v铆tam铆n 0,45 µg 45
Protein 1,8 g B1-v铆tam铆n 0,05 mg 4
Kolvetni 7,2 g B2-v铆tam铆n 0,16 mg 10
Fita 3,5 g B6-v铆tam铆n 0,05 mg 3
Natr铆um 40 mg C-v铆tam铆n 9 mg 643
D-v铆tam铆n 1,2 µg 24
E-v铆tam铆n 0,9 mg 9
Fosf贸r 71 mg 9
J谩rn 0,75 mg 5
Joð 12 µg 8
Kalk 90 mg 11
Magnis铆um 9 mg 3
N铆asin 0,83 mg 5
Sink 0,44 mg 3
* Hlutfall af r谩dl枚gdum dagskammti.
a tu zwyklego N媒mj贸lk
INNIHALD:
N媒mj贸lk, gerilsneydd, fitusprengd.
Næringargildi 铆 100 g. %RDS*
Orka 280 kJ B2-v铆tam铆n 0,16 mg 10
67 kkal Fosf贸r 95 mg 12
Protein 3,4 g Kalk 114 mg 14
Kolvetni 4,5 g
Fita 3,9 g |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| czita Zbyt cz臋sta publikacja og艂osze艅!
| Do潮czy: 24 Mar 2009 | Posty: 130 | |
|
Wys砤ny: 20 Pa 2009, 23:31 Temat postu: |
|
|
Dzikei za wiadomosc, pielegniarak jak sie pytalam czy moge zaczac jej dawac normalne mleko to powiedziala wlasnie o tym NyMiolk-u ze to najlepsze ze jest juz przygotowane dla dzieci,nie mowila nic o tym co dajecie waszym.Zabacze jak moja bedzie pila to mleko to zamienimy je.Nigdy nie zwracalam uwagi na nazwy mleka i dlatego pytam,czy to mleko kupie np w bonusie czy to jest w jakichs innych skelpach? _________________ "Nie mo偶emy utrzyma膰 偶adnego dnia, ale mo偶emy go nie straci膰" |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| anika
| Do潮czy: 13 Lip 2009 | Posty: 92 | Sk眃: Reykjavik |
|
Wys砤ny: 21 Pa 2009, 0:10 Temat postu: :) |
|
|
Witam
Chcialabym sie podzielic z Wami moimi odczuciami co do zdjec 3 d
Dzisiaj bylam robic pierwsza sesje mojej coreczce (teraz na 100 procent wiem ze to coreczka) i bylo to niesamowite, co mnie zaskoczylo zreszta bardzo pozytywnie to miejsce, pelno swieczek, spokojna muzyczka - bardzo profesjonalny gabinet.
Goraco Polecam  |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
|