Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
| Jacek108
 | Dołączył: 06 Wrz 2008 | Posty: 137 | Skąd: ĹomĹźa / Reykjavik |
|
Wysłany: 21 Paź 2009, 13:01 Temat postu: |
|
|
patryk23l napisał: | Zdaje sie ze w tym calym tekscie nie ma nic o tym po ilu miesiacach przysluguje zasilek, wiec nie rozumiem tych klotni.
3 miesiace trzeba przepracowac by dostac minimalny zasilek!!! |
a mi siÄ zdaje, ze w kaĹźdym poscie na tej stronie o tym pisaĹem...  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Jacek108
|
Wysłany: 21 Paź 2009, 13:02 Temat postu: |
|
|
sorry na poprzedniej stronie  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| svavec OgĹoszeniodawca zweryfikowany
| Dołączył: 02 Lis 2008 | Posty: 532 | Skąd: Gdynia |
|
Wysłany: 21 Paź 2009, 13:36 Temat postu: |
|
|
I rowno 6 miesiecy ,zeby miec pelne ubezpieczenie  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| patryk23l ILOĹÄ OSTRZEĹťEĹ: 1 (dublowanie ogĹoszeĹ)
| Dołączył: 16 Sty 2008 | Posty: 670 | Skąd: Keflavik |
|
Wysłany: 21 Paź 2009, 20:46 Temat postu: |
|
|
Cytat: | a mi siÄ zdaje, ze w kaĹźdym poscie na tej stronie o tym pisaĹem... |
Chodzilo mi o tekst ktory znajduje sie na stronie Vinnumauli |
|
Powrót do góry |
|
 |
| AcidBurn
 | Dołączył: 09 Paź 2009 | Posty: 426 | Skąd: Reykjavik |
|
Wysłany: 22 Paź 2009, 0:17 Temat postu: |
|
|
patryk... na stronie vinnumalastofnun masz przetĹumaczone na polskie kilka linkĂłw...
bodajrze 3 link od gĂłry masztemat: zasiĹek dla bezrobotnych,pytania iodpowiedzi... przeczytaj caĹy tekst.. albo masz... wklejam!
2. Kto ma prawo do zasiĹku?
Osoby w wieku 16-70 lat o ile wypracowaĹy sobie do tego prawo i sÄ
:
Bezrobotne
ZamieszkujÄ
na Islandii
Aktywne w poszukiwaniu pracy
Zdolne do pracy
Gotowe do podjÄcia proponowanej pracy
Zarejestrowane jako bezrobotne przez okres ciÄ
gĹy trwajÄ
cy 3 dni robocze
3. Jakie dokumenty potrzebne sÄ
do rejestracji?
Wniosek i zaĹÄ
czniki.
Bezrobotny, ubiegajÄ
cy siÄ o zasiĹek rejestruje siÄ w Rejonowym UrzÄdzie Pracy, wĹaĹciwym dla miejsca zamieszkania. Rejestracja bezrobotnych moĹźliwa jest po przedstawieniu przez bezrobotnego dokumentĂłw niezbÄdnych do ustalenia jego statusu i uprawnieĹ.
WypeĹniÄ wniosek o zasiĹek dla bezrobotnych-UmsĂłkn um atvinnu, þĂĄttĂśku Ă vinnumarkaðsaðgerðum og atvinnuleysisbætur. Do wniosku doĹÄ
czyÄ zaĹÄ
czniki, zaleĹźnie od sytuacji bezrobotnego.
Ĺwiadectwa pracy (wydawane przez pracodawcĂłw ) obejmujÄ
ce okres co najmniej ostatnich 12 m-cy pracy.Vottorð vinnuveitanda.
Dane o iloĹci dni zamustrowania ( pracy na statku)- UpplĂ˝singar um fjĂślda lĂśgskrĂĄningardaga.
OĹwiadczenie o przewidywanych dochodach z pracy etatowej-dotyczy osĂłb majÄ
cych prawo do zasiĹku i pracujÄ
cych na niepeĹny etat. Ætlaðar tekjur Ă hlutastarfi
ZaĹwiadczenia o dochodach kapitaĹowych (np.odsetki ze ĹrodkĂłw pieniÄĹźnych na rachunkach bankowych, dochody z tytuĹu najmu, zyski finansowe)- GĂśgn um fjĂĄrmagnstekjur
ZaĹwiadczenie lekarskie o ograniczonej zdolnoĹci do pracy-dotyczy bezrobotnych niezdolnych do podjÄcia okreĹlonych prac ze wzglÄdĂłw zdrowotnych -Læknisvottorð ef um skerta vinnufærni er að ræða.(Vinnufærnisvottorð)
ZaĹwiadczenia z Funduszu Emerytalnego, ZakĹadu UbezpieczeĹ SpoĹecznych i innych instytucji- dotyczy pobierajÄ
cych Ĺwiadczenia z tych instytucji. GĂśgn um greiðslur frĂĄ lĂfeyrissjĂłði, Tryggingastofnun og Ăśðrum aðilum.
Zgoda rodzica lub opiekuna, o ile wnioskodawca nie ukoĹczyĹ 18 lat -Samþykki foreldris eða forrĂĄðamanns ef umsækjandi er yngri en 18 ĂĄra.
Karta podatkowa- ZasiĹek dla bezrobotnych jest opodatkowany. Karta podatkowa umoĹźliwia korzystanie z upustu podatkowego- Skattkort
4. Okres pracy uprawniajÄ
cy do zasiĹku.
Prawo do zasiĹku dla bezrobotnych jest prawem ,,wypracowanym´´(nabytym w wyniku pracy).
Osoba ma prawo do peĹnego zasiĹku dla bezrobotnych po przepracowaniu na islandzkim rynku pracy nieprzerwanie ostatnich 12 miesiÄcy przed zĹoĹźeniem wniosku o zasiĹek. ( peĹne ubezpieczenie na wypadek bezrobocia).
DziÄkujÄ za uwagÄ, w razie dalszych wÄ
tpliwoĹci - przejĹÄ siÄ do tegozatrudniaka i siÄ osobiĹcie spytaÄ. Powodzenia! _________________ 10.04.2010 - dla mnie najszczÄĹliwszy dzieĹ mojego Ĺźycia  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Jacek108
|
Wysłany: 22 Paź 2009, 2:23 Temat postu: |
|
|
AcidBurn napisał: | patryk... na stronie vinnumalastofnun masz przetĹumaczone na polskie kilka linkĂłw...
4. Okres pracy uprawniajÄ
cy do zasiĹku.
Prawo do zasiĹku dla bezrobotnych jest prawem ,,wypracowanym´´(nabytym w wyniku pracy).
Osoba ma prawo do peĹnego zasiĹku dla bezrobotnych po przepracowaniu na islandzkim rynku pracy nieprzerwanie ostatnich 12 miesiÄcy przed zĹoĹźeniem wniosku o zasiĹek. ( peĹne ubezpieczenie na wypadek bezrobocia).
DziÄkujÄ za uwagÄ, w razie dalszych wÄ
tpliwoĹci - przejĹÄ siÄ do tegozatrudniaka i siÄ osobiĹcie spytaÄ. Powodzenia! |
ale czemu po prostu nie przyznasz siÄ do bĹÄdu..?? chyba czytaĹaĹ juĹź wczeĹniejsze posty i rozumiesz róşnice miÄdzy mieÄ coĹ a mieÄ coĹ w peĹni. nikt nie pytaĹ w tym poĹcie kiedy przysĹuguje peĹny zasiĹek, tylko od kiedy w ogĂłle przysĹuguje.. dobra koniec tematu. jak to mĂłwiÄ
''z kobietÄ
nie wygrasz..'' i z caĹego szacunku dla Twojej pĹci pasuje w tym rozdaniu;D |
|
Powrót do góry |
|
 |
| patryk23l ILOĹÄ OSTRZEĹťEĹ: 1 (dublowanie ogĹoszeĹ)
| Dołączył: 16 Sty 2008 | Posty: 670 | Skąd: Keflavik |
|
Wysłany: 22 Paź 2009, 8:29 Temat postu: |
|
|
Racja, z kobieta nie wygrasz.
wkleja link gdzie nawet mowy nie ma o tym iz zasilek przysluguje po 3 miesiacach pracy. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| AcidBurn
 | Dołączył: 09 Paź 2009 | Posty: 426 | Skąd: Reykjavik |
|
Wysłany: 22 Paź 2009, 19:04 Temat postu: |
|
|
Dobrze..chĹopcy jak ktĂłryĹ siÄprzejdzie do zatrudniaka i pogada z urzÄdnikiem, to pogadamy ;] _________________ 10.04.2010 - dla mnie najszczÄĹliwszy dzieĹ mojego Ĺźycia  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Jacek108
|
Wysłany: 22 Paź 2009, 20:08 Temat postu: |
|
|
le kiedy ja Ci mĂłwiÄ Ĺźe osobiscie znam osobÄ ktĂłra na takich zasadach ma przyznany zasiĹek i nie ma tu mowy o Ĺźadnych machlojkach ;D |
|
Powrót do góry |
|
 |
| mikolaj
| Dołączył: 12 Kwi 2008 | Posty: 462 | Skąd: Reykjavik |
|
Wysłany: 29 Paź 2009, 21:14 Temat postu: zasilek |
|
|
Mam pytanie znajomy zapomnial sie zalogowac w vinnumalastofun zrobil to dopiero dzis 4 dni po terminie. Wiecie moze jakie beda tego konsekwencje? |
|
Powrót do góry |
|
 |
| seljahverfi ILOĹÄ OSTRZEĹťEĹ: 2
| Dołączył: 12 Lip 2009 | Posty: 187 | Skąd: z KÄ
dĹ |
|
Wysłany: 29 Paź 2009, 21:16 Temat postu: zasiĹek |
|
|
Nienaliczenie i niewypĹacenie kasy,niech zap....do urzedu zapiÄ
c to. _________________ MĂŠr er alvara ™ |
|
Powrót do góry |
|
 |
| 3KO27 ILOĹÄ OSTRZEĹťEĹ: 2
| Dołączył: 21 Lis 2008 | Posty: 537 | Skąd: z tamtÄ
d |
|
Wysłany: 29 Paź 2009, 21:20 Temat postu: |
|
|
najlepiej niech osobiĹcie Ĺmiga jutro do bezrobotnego (9-12) i zgĹosi,bo moze nie dostaÄ zasiĹku 2listopada ...a jutro jest ostatni dzieĹ roboczy miesiÄ
ca  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Tomtom
 | Dołączył: 23 Sie 2009 | Posty: 14 | |
|
Wysłany: 29 Paź 2009, 21:44 Temat postu: |
|
|
Witam.
Z tego co wiem to moĹźna potwierdzaÄ przez internet po 25-tym z tym, Ĺźe zasiĹek bÄdzie wypĹacony rĂłwnieĹź z opóźnieniem. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Tomtom
|
Wysłany: 29 Paź 2009, 21:56 Temat postu: |
|
|
http://www.vinnumalastofnun.is/svm/stadfesting.asp?lang=en
If you are still unemployed and your job search has not been successful you must confirm your active job search between the 20th and 25th of each month. It is possible to confirm your active job search later, but that will cause delays in payment of the benefit.
Czyli:
JeĹźeli jesteĹ nadal bezrobotny i twoje poszukiwanie pracy nie byĹo pomyĹlne, musisz potwierdziÄ twoje aktywne poszukiwanie pracy miÄdzy 20. i 25. kaĹźdego miesiÄ
ca. MoĹźna potwierdziÄ twoje aktywne poszukiwanie pracy później, ale to spowoduje opóźnienie w pĹatnoĹci zasiĹku. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Jacek108
|
Wysłany: 29 Paź 2009, 22:22 Temat postu: |
|
|
....czyli...?? bo to chyba kazdy wie... |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Tomtom
|
Wysłany: 29 Paź 2009, 22:51 Temat postu: |
|
|
...czyli kolega nie musi siÄ specjalnie przejmowaÄ, Ĺźe nie zarejestrowaĹ siÄ w terminie. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Jacek108
|
Wysłany: 30 Paź 2009, 1:42 Temat postu: |
|
|
o sorry nie zauwazylem jego postu |
|
Powrót do góry |
|
 |
| martus
| Dołączył: 09 Wrz 2008 | Posty: 5 | Skąd: REYKJAVIK |
|
Wysłany: 1 Lis 2009, 21:14 Temat postu: |
|
|
hej!mam pytanko takiego rodzaju:co gdy moj chlopak podjal prace bedac na zasilku i okazalo sie ze praca jest dla niego zaciezka i lekaz mu wypisal Ĺźe ze wzgledow zdrowotnych nie moze jej wykonywac,jak to bedzie teraz z wroceniem na zasilek? |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Creator
| Dołączył: 20 Paź 2009 | Posty: 38 | |
|
Wysłany: 1 Lis 2009, 21:40 Temat postu: |
|
|
martus napisał: | hej!mam pytanko takiego rodzaju:co gdy moj chlopak podjal prace bedac na zasilku i okazalo sie ze praca jest dla niego zaciezka i lekaz mu wypisal Ĺźe ze wzgledow zdrowotnych nie moze jej wykonywac,jak to bedzie teraz z wroceniem na zasilek? |
Teoretycznie nie moga mu odmowic zasilku ,takie moje zdanie .
Moga jedynie "administracyjnie" przeciagnac czas wyplacania pieniazkow ,lub kontynuowac wczesniejszy zasilek z odpowiednio pomniejszona kwota w stosunku do zarobionych pieniazkow w tej " zbyt ciezkiej" pracy.
Zalezy ile czasu przepracowal.
Ale jak zwykle...odsylam do Vinnumalastofnun bo jest to zbyt wazna sprawa ,zeby bazowac na opiniach z tegoz forum  _________________ Elektro i Mechanika - Rzetelne podejscie to podstawa  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Pravus
| Dołączył: 07 Lis 2008 | Posty: 16 | |
|
Wysłany: 1 Lis 2009, 21:41 Temat postu: |
|
|
martus napisał: | hej!mam pytanko takiego rodzaju:co gdy moj chlopak podjal prace bedac na zasilku i okazalo sie ze praca jest dla niego zaciezka i lekaz mu wypisal Ĺźe ze wzgledow zdrowotnych nie moze jej wykonywac,jak to bedzie teraz z wroceniem na zasilek? |
warunkiem bycia na bezrobotnym jest aktywne poszukiwanie pracy,dobry stan zdrowia itd,jeĹźeli lekarz wypisaĹ orzeczenie Ĺźe jest nie zdolny do pracy i nie moĹźe jej wykonywaÄ w moim przekonaniu zasiĹek mu nie przysĹuguje |
|
Powrót do góry |
|
 |
|