reklama

Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona Gwna

ICELAND.PL :: Islandia - strona główna portalu

ZANIM COŚ NAPISZESZ PRZECZYTAJ REGULAMIN  
JELI KTO CI OBRAA LUB AMIE REGULAMIN, NIE DAJ SI SPROWOKOWA, NAPISZ DO ADMINA!

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UytkownicyUytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja   ProfilProfil   ZalogujZaloguj 

Zaloguj si, by sprawdzi wiadomociZaloguj si, by sprawdzi wiadomoci   

podatek
Id do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 33, 34, 35 ... 61, 62, 63  Nastpny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona Gwna -> Życie na Islandii
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nastpny temat  
Autor Wiadomo
Creator

Doczy: 20 Pa 2009
PostWysany: 7 Lis 2009, 22:03    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

I w tym wlasnie sedno ... po co rozliczac sie z podatku jak i tak zasilek jest tylko do 200k brutto ,wiec badz co badz rozliczanie ciemnych dochodow jest czysto nieoplacalne ,nie przyznajace zednych benefitow ,system nie ma czym zachecic do placenia podatkow... niestety .

Gdyby wielkosc zasilku od tego zalezala,lub wysokosc emerytury bylaby stosownie,podkreslam STOSOWNIE wyzsza i PEWNA to niebyloby chetnych na dluzsza dzialalnosc podziemna Wink
AcidBurn

Doczy: 09 Pa 2009
Skd: Reykjavik
PostWysany: 7 Lis 2009, 23:35    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ale już mówiłam gdzieś o tym wcześniej: podatek nie jest rozdzielany przecież tylko na zasiłki... ostatnio robili cięcia budżetowe... i ucierpiała na tym.... służba zdrowia.... ;] nie fajnie, jeśli się tu mieszka więcej niż rok i pomoc medyczna może się przydać... zasiłek w postaci 130k na rękę nie jest w cale zły... ale zasiłek nie może być zbyt wysoki, bo musi motywować do szukania pracy.... jakby sobie każdy dostawał 100% wynagrodzenia za siedzenie w domu, to kto by poszedł do pracy ? Można robić przecież pożyteczniejsze rzeczy w wolnym czasie Smile Każdy by sobie popracował rok i siedział na zasiłku przez następne 3.. hehe
patryk23l
ILOŚĆ OSTRZEŻEŃ: 1 (dublowanie ogłoszeń)
Doczy: 16 Sty 2008
Skd: Keflavik
PostWysany: 8 Lis 2009, 1:34    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Cytat:
postaci 130k na rękę nie jest w cale zły... ale zasiłek nie może być zbyt wysoki, bo musi motywować do szukania pracy....

A motywuje?? Skoro minimalna wyplata jest nieco powyzej zasilku dla bezrobotnego??
Za 10 tys kr na miesiac nikt nie pojdzie do pracy!
Powrt do gry
Zobacz profil autora Wylij prywatn wiadomo Wylij email Numer GG
AcidBurn

PostWysany: 8 Lis 2009, 2:05    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

patryk23l napisa:
Cytat:
postaci 130k na rękę nie jest w cale zły... ale zasiłek nie może być zbyt wysoki, bo musi motywować do szukania pracy....

A motywuje?? Skoro minimalna wyplata jest nieco powyzej zasilku dla bezrobotnego??
Za 10 tys kr na miesiac nikt nie pojdzie do pracy!

kurcze.... no i w tym sęk... jest lepiej niż być powinno.... a z drugiej strony padają hasła, że podatków się nie opłaca płacić... hmmm...wychodzina to, że zamiast podwyżek w podatkach powinni uciąć zasiłki....

nie wiem, jak jest teraz, ale państwo powinno przykładać większą uwagę do ludzi na zasiłkach, którzy NIE CHCĄ PRACOWAĆ.... regulacje powinny się zaostrzyć... np. aby być rok na zasiłku, musisz mieć przepracowane trzy w przypadku emigrantów.... rezydentów powinni gonić do pracy wstrzymując zasiłki po nie wykazywaniu do niej chęci.... czyli np. jesteś na zasiłku 3 miesiące i ani razu nie przyszedłeś do urzędu pracy na rozmowę... powinni poszukiwać ludziom pracę, a następnie umawiać się z nimi, wysyłać ich na spotkania i kazać przynosić podpisy; że byli i jeśli nie zostaną przyjęci - na kartce ma być uzasadnienie od potencjalnego pracodawcy...

ciężko ugryźć ten wątek, bo zawsze będzie, że i tak źle i tak niedobrze....
mjkl
ILOŚĆ OSTRZEŻEŃ: 1
Doczy: 26 Pa 2006
PostWysany: 8 Lis 2009, 8:04    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

AcidBurn napisa:
kurcze.... no i w tym sęk... jest lepiej niż być powinno.... a z drugiej strony padają hasła, że podatków się nie opłaca płacić... hmmm...wychodzina to, że zamiast podwyżek w podatkach powinni uciąć zasiłki....

albo np ograniczyc wydatki ;] islandzkie urzedy niewiele sie roznia w porownaniu np do polskiego zusu. goscie urzedu prac na borgartun 7 pewnie zwrocili uwage na to jakie np zaluzje tam maja - takie eleganckie vinylowe, rozsuwane od gory & dolu... 6 okien chyba, 2-3 x 4m zdaje sie... przed kryzysem jedna sztuka standardowego 1.5x2m kosztowala 15-25k isk... takie wieksze, na zamowienie - od 40-50k isk... a w rumfacie czy ikei sa po 1-2k ;]
stalin
Go
PostWysany: 10 Lis 2009, 10:32    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

W dzisiejszej gazecie jest artykul o najblizszych planach rzadu. Pierwszy projekt dotyczy podwyzszenia ulgi podatkowej o 6600 od nastepnego miesiaca, ale pani premier mowi ze to jeszcze niepewne. Drugi projekt to obnizenie podatku z 37,2 na 36 procent ale tylko dla najnizszych dochodow. Trzeci pomysl to 3 stopniowy podatek gdzie najwiekszy 47 prcent bedzie nakladany na dochody wieksze niz pol miliona miesiecznie. I to tyle co zrozumialem Very Happy , prosze o poprawke ewentualnych pomylek kogos madrzejszego Very Happy
Powrt do gry
svavec
Ogłoszeniodawca zweryfikowany
Doczy: 02 Lis 2008
Skd: Gdynia
PostWysany: 10 Lis 2009, 10:42    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Wiec 50% spoleczenstwa bedzie mialo podatek 47% .
Lipa Crying or Very sad
Powrt do gry
Zobacz profil autora Wylij prywatn wiadomo
AcidBurn

PostWysany: 10 Lis 2009, 11:05    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

no i kuźwa wreszcie coś ktoś myśli !!!!! Smile

oby im się udało, oby im się udało.... dance
foo

Doczy: 21 Pa 2008
PostWysany: 10 Lis 2009, 11:34    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Sxxxxn napisa:
Trzeci pomysl to 3 stopniowy podatek gdzie najwiekszy 47 prcent bedzie nakladany na dochody wieksze niz pol miliona miesiecznie.

Zakładając, że ktoś ma:
podstawy(na umowie) 100.000
z nadgodzinami na kwitku ma 200.000
na ręke wychodzi z tego 150.000

To która z tych kwot się liczy?

Tak pozatym, to jeżeli od 500.000 byłby podatek 47% a poniżej 37,2 to to jest jakies nieporozumienie.
Załóżmy, że ktoś ma 500.000 -> 235.000 to podatek(47%) zostaje 265.000
a teraz ktoś ma 430.000 -> 159,96 to podatek(37,2) zostaje 270040
Czyli zarabia "mniej" a zarabia więcej.

albo taki co zarabia 500.000 zostanie mu 265.000 a taki co zarabia 499.000 to zostanie mu 313372.

Jeszcze jedno:
Czy jeżeli ktoś zarabiałby 100.000 i co miesiąc dostawał premię powiedzmy 500.000 ta premia to taka powiedzmy "uznaniowa", to jak mu się liczy próg?

pzdr.
Powrt do gry
AcidBurn

PostWysany: 10 Lis 2009, 12:04    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Sxxxxn napisa:
Trzeci pomysl to 3 stopniowy podatek gdzie najwiekszy 47 prcent bedzie nakladany na dochody wieksze niz pol miliona miesiecznie.

foo, gdzie tu jest napisane, żeby drugi próg miał być 37,2???? Jeżeli ustalą progi to tak, aby rozbierzność między nimi nie była zbyt wysoka.

Zresztą w kwestii podatku zawsze będzie źle, jakby nie było. Dla mnie ważniejsze jest mniejsze zło, więc podzielam pomysł z podwyżką ulgi i zmniejszeniem podatku. Co do trzeciego pomysłu, to mam wątpliwości. Ale jeśli mieliby go wdrożyć w życie, to niech ich Karma ma w swojej opiece i niech podzielą W MIARĘ sprawiedliwie... i jush Very Happy
foo

PostWysany: 10 Lis 2009, 13:01    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

No tak, źle przeczytałem myślałem, że to ma być zmniejszenie podatku dla najniższych dochodów i zwiększenie dla 0.5mln+

Już pies z ta ulgą, byle podatku nie podnosili, obniżyć by oczywiście mogli, ale jakoś nie chce mi się wierzyć żeby to zrobili.

Co to wogle za pomysł, żeby co miesiąc kraść ludziom połowę pieniędzy?
30% to jest już przecież strasznie dużo.
Niedługo praca będzie obowiązkowa, bez żadnego wynagrodzenia a łaskawe "państwo" będzie rozdawać dobra wedle potrzeb.
Yebana komuna.

Pzdr.
Powrt do gry
svavec
Ogłoszeniodawca zweryfikowany
Doczy: 02 Lis 2008
Skd: Gdynia
PostWysany: 10 Lis 2009, 13:25    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Mysle ,ze 47% od zarobkow brutto ..... paranoja .
3 progi mieszcza sie w granicach 0.5 mln !!!!

A co z reszta .. ten co ma 520 k i dostanie na reke 270 zaplaci taki sam podatek jak ten co zarobi,np. w banku , 5.200 k .

Troche wyskalowania tych progow brakuje .

3 prog powinien sie zaczynac przynajmniej od 1.5 kk wzwyz .

Czas zaczac prace na 80 % i dorobic wiecej na boku . lol
Powrt do gry
stalin
Go
PostWysany: 10 Lis 2009, 13:38    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

svavec napisa:
Wiec 50% spoleczenstwa bedzie mialo podatek 47% .
Lipa Crying or Very sad
Na pewno ci co maja wlasna dzialalnosc, ci z budzetowki i zwykli robole bardzo rzadko przekraczaja ten prog.
Powrt do gry
foo

PostWysany: 10 Lis 2009, 14:14    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

svavec napisa:
Mysle ,ze 47% od zarobkow brutto ..... paranoja .
3 progi mieszcza sie w granicach 0.5 mln !!!!

A co z reszta .. ten co ma 520 k i dostanie na reke 270 zaplaci taki sam podatek jak ten co zarobi,np. w banku , 5.200 k .

Troche wyskalowania tych progow brakuje .

3 prog powinien sie zaczynac przynajmniej od 1.5 kk wzwyz .

Czas zaczac prace na 80 % i dorobic wiecej na boku . lol

Samo to, że podatek płaci sie % to jest jakas porażka. Dlaczego ktoś ma do "wspólnego" dokładać więcej niż inni skoro z tego "wspólnego" dostaje tyle samo albo i pewnie mniej. To jest jawne złodziejstwo a nie żadna sprawiedliwość.
A to, że % są coraz wyższe im więcej się zarabia to już całkiem szczyt szczytów hamstwa, złodziejstwa i nie wiem jak to nazwać.
Taki ktoś kto zarabia 1.5 mln płacąc ten sam procent co osoba która zarabia 150k i tak płaci tego podatku 10x tyle! no to jeszcze mu doyebać większy procent!
Ale w imię czego? Jak już, to powinien byc coraz mniejszy procent dla zarabiających więcej, bo niby z jakiej racji mają płacić więcej? Co z tego mają? A skoro nic nie mają do niby dlaczego maja płacić więcej - czy jest mi ktoś w stanie to wytłumaczyć? To jest sprawiedliwość w stylu robin-hóda. Biednym się nalezy bo są biedni, a bogatym można zabrać bo i tak mają dużo.
Aż się zagotowałem, jest jakiś kraj na świecie gdzie nie ma podatków? jak jest to się zastanowię nad przeprowadzką.

pzdr.
Powrt do gry
stan

Doczy: 12 Sie 2007
PostWysany: 10 Lis 2009, 14:16    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

foo napisa:

Aż się zagotowałem, jest jakiś kraj na świecie gdzie nie ma podatków? jak jest to się zastanowię nad przeprowadzką.

w somali nie ma, serio

NSK
Powrt do gry
foo

PostWysany: 10 Lis 2009, 14:22    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ale za to jest wojna, nie zamieniam, aż tak się nie zagotowałem :-]
Powrt do gry
patryk23l
PostWysany: 10 Lis 2009, 21:47    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

foo, ten kto ma wiecej, musi sie dzielic i dawac wiecej.
Swiata niestety nie zmienisz.
Nic Ci sie nie stanie jak troche stracisz. Trzeba dazyc do tego by byla jakas rownowaga miedzy bogatymi a biednymi.
Powrt do gry
patryk23l
PostWysany: 10 Lis 2009, 23:08    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Cytat:
sprawiedliwiej to nie bedzie bo czemu ten co poswiecil polowe zycia na nauce ma placic wjekszy podatek bo jest lepiej wyksztalcony i to ma byc sprawiedliwe podatek powinien byc jednakowy dla wszystkich trzeba bylo sie uczyc wtedy napewno zarabialo by sie wjecej i ja nie mowie tu o sobie bo nie jestemaz tak wyksztalcony ale nie zazdroszcze tym co zarabiaja po 1-2 miliony poto sie ksztalcili aby do czegos dojsc a teraz za to maja placic wjecej wtakim razie jest tu cos nie halo

Jak to mowia, pierwszy milion trzeba ukrasc, a potem juz pojdzie z gory.
Akurat do Islandii te haslo pasuje.
Nie wyjezdzaj mi tu z nauka bo akurat wyksztalcenie nie idzie w parze z iloscia kasy na koncie.
Powrt do gry
Konieczko
Go
PostWysany: 10 Lis 2009, 23:24    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Nieciekawie, bo wzrost podatków przyniesie ucieczke w szara strefe i kombinowanie.
Czyli na umowie najnizsza stawka, a reszta w kopercie.

Cholera, przeciez w dalszej konsekwencji zrobi sie druga PL - czyli maksymalne kombinacje ze strony przedsiebiorcow i sciganie i karanie ze strony głodnego aparatu skarbowego.
Powrt do gry
patryk23l
PostWysany: 10 Lis 2009, 23:37    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Racja, juz to przerabialismy w Polsce.
Najznizsza wyplata na papierze, reszta do raczki.
Kiepsko to widze.
Powrt do gry
Wywietl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona Gwna -> Życie na Islandii Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Id do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 33, 34, 35 ... 61, 62, 63  Nastpny
Strona 34 z 63

Skocz do:  
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach

SIGN PETITION FOR TRAVELLING WITH PETS ON ICELAND!
Kuchnia Azjatycka: chiska, tajska, indyjska, japoska, wietnamska itd.