reklama

Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona G丑wna

ICELAND.PL :: Islandia - strona g艂贸wna portalu

ZANIM CO艢 NAPISZESZ PRZECZYTAJ REGULAMIN  
JEI KTO CI OBRA疉 LUB MIE REGULAMIN, NIE DAJ SI SPROWOKOWA, NAPISZ DO ADMINA!

FAQFAQ   SzukajSzukaj   U縴tkownicyU縴tkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja   ProfilProfil   ZalogujZaloguj 

Zaloguj si, by sprawdzi wiadomo禼iZaloguj si, by sprawdzi wiadomo禼i   

Por贸d na Islandii
Id do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 166, 167, 168 ... 314, 315, 316  Nast阷ny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona G丑wna -> 呕ycie na Islandii
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nast阷ny temat  
Autor Wiadomo舵
AcidBurn

Do潮czy: 09 Pa 2009
Sk眃: Reykjavik
PostWys砤ny: 8 Lis 2009, 12:59    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

kurcze.. cz臋sto spotykam takie opinie... ja za艂atwi艂am spraw臋 kr贸tko: po p贸艂 roku ja id臋 do pracy, a on siedzi w domu z dzidzi膮 Very Happy

nie pomy艣la艂a艣 o tym, 偶eby np po powrocie m臋偶a z pracy zostawia膰 go na wiecz贸r z ma艂膮? A sama si臋 wybra膰 do kole偶anki na kaw臋, do kina czy pubu???
lampeczka

Do潮czy: 25 Sty 2009
PostWys砤ny: 8 Lis 2009, 13:51    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

pomy艣la艂am lol ale tylko pomy艣la艂am bo nie za bardzo mu ufam w tej kwestii.kilka razy zosta艂 z ni膮 sam ale ja zaraz p臋dzi艂am do domu Embarassed Embarassed wiem 偶e nie powinno tak by膰 ale ja sprawdzam nawet czy on dobrze za艂o偶y艂 pampersa Embarassed jak mu m贸wi臋 popatrz na ma艂a chwile bo musz臋 wyj艣膰 do kuchni a ona siedzi na kanapie a ona kawa艂ek dalej to m贸wi okej.i patrzy w kompa!a przecie偶 nie wiele trzeba 偶eby zlecia艂a.jestem przewra偶liwiona chyba.wiem 偶e by jej nic nie zrobi艂 ale ......no w艂a艣nie
wi臋c jak wychodz臋 to tylko z ni膮 Crying or Very sad
Powr髏 do g髍y
Zobacz profil autora Wy秎ij prywatn wiadomo舵
miska123102

Do潮czy: 11 Sty 2009
PostWys砤ny: 8 Lis 2009, 15:39    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ja mam podobnie ci臋偶ko mi zostawi膰 ma艂膮 a tym bardziej ze piersi膮 karmie wi臋c my艣le 偶e moze by膰 g艂odna 偶e b臋dzie chcia艂a do cycusia a mnie nie b臋dzie wi臋c sama zazwyczaj nie wychodze chyba ze do sklepu po zakupki Very Happy i to si臋 martwie
Powr髏 do g髍y
AcidBurn

Do潮czy: 09 Pa 2009
PostWys砤ny: 8 Lis 2009, 16:24    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

no ale przecie偶 mo偶na odci膮ga膰 pokarm i tatu艣 te偶 mo偶e male艅stwo nakarmi膰... Smile
sylwiam

Do潮czy: 25 Mar 2008
PostWys砤ny: 8 Lis 2009, 18:15    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

hej! dziewczyny a czy myslalyscie o porodzie w wodzie? nie wiem jak to wyglada na Islandii, ale pobyt w wodzie ( nie pod prysznicem a w wannie pelnej wody) lagodzi bole.pamietajcie o tym ze wszystkie leki, ktore sa Wam podawane( oprocz znieczulenia do kregoslupa-takie znieczulenie tez niesie ze soba ryzyko dla matki) otrzymuje rowniez wasze dziecko.ciekawa jestem jak wyglada tutaj sprawa porodu w wodzie jezeli ktos mial takie doswiadczenie chetnie sie dowiem czegos na ten temat.
Powr髏 do g髍y
socia

Do潮czy: 23 Wrz 2008
PostWys砤ny: 8 Lis 2009, 19:54    Temat postu: Po艂o偶na do Emi 65 Odpowiedz z cytatem

Witam wszystkie mamus
Ja rowniez mieszkam na Reykjavik 105,polecam po艂o偶n膮 ASA to pierwsze a jest z kreseczka. z przychodni Hlidum na ulicy Drapuhlid.Bardzo sympatyczna Islandka
Powr髏 do g髍y
socia

Do潮czy: 23 Wrz 2008
PostWys砤ny: 8 Lis 2009, 19:58    Temat postu: Por贸d w wodzie Odpowiedz z cytatem

Moj por贸d odbywa艂 sie w wodzie.By艂 to m贸j pierwszy por贸d i nie wyobra偶am sobie 偶eby mog艂oby by膰 inaczej.Rewelacyjna opieka !O polowe mniejszy b贸l,ani偶eli na 艂o偶ku.Mog艂am tego doo艣wiadczy膰 przez 3minuty le偶ac na 艂o偶ku, kiedy po艂o偶na bada艂a mnie.Wszystkim przysz艂ym mamusiom polecam !!!Nadmienie,偶e rodzia艂am zupe艂nie bez znieszulenia.
Pozdrawiam
Powr髏 do g髍y
Arina

Do潮czy: 16 Sty 2007
Sk眃: Keflavik
PostWys砤ny: 8 Lis 2009, 21:16    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Rodzilam w wodzie , juz wczesniej o tym pisalam , pierwsze i drugie dziecko . Znakomicie sie czulam , nie potrzebne mi bylo znieczulenie , w wodzie moglam ulozyc tak cialo jak tylko mi bylo wygodznie. Jednak przy drugim dziecku , moze bo ciaza byla przenoszona , potrzebowalam znieczulenia ale zdecydowalam sie tylko na gaz. Bylam zbyt zmeczona i juz chcialam szybko urodzic , a to tak sie nie da . Jednak porod w wodzie bardzo mi odpowiada .
wojek12
Og艂oszeniodawca zweryfikowany
Do潮czy: 12 Sie 2008
PostWys砤ny: 8 Lis 2009, 23:28    Temat postu: porod w wodzie Odpowiedz z cytatem

witam,
ja rodzac po raz pierwszy, chcialam to zrobic w wodzie. jak zaczely sie skurcze parte, zadzwonilam do szpitala ze jade, a oni na to ze w Rvk nie ma na porodowce wolnych miejsc i musze jechac do Keflaviku lub Selfoss,wiec wyczekalam w domu do granic wytrzymalosci, bo niechcialam jechac do innego miasta, tym bardziej ze byla to noc. wkoncu pojechalam do Landspitali. przyjeli mnie i niestety jedyna wolna sala byla bez wanny - bo nie we wszystkich jest. porod bez znieczulenia trwal 3 godz. zdecydowalam sie na akupunkture z powodu niesamowitego bolu kosci ogonowej i kregoslupa i o dziwo w momencie wklucia ostatniej igly bol minal jak reka odjal..... porod wspominam bez traumy. nastawilam sie na niewyobrazalny bol i caly czas mowilam sobie "to co teraz czujesz to nic! bedzie gorzej!" az urodzilam.... wmawiajac sobie ze to co teraz czuje to zaden bol. caly czas myslalam tez ze robie to dla mojej coreczki wiec musi pobolec ale za chwile bedzie dobrze i bede ja trzymala w ramionach...
podczas drugiego porodu trafilam na ta sale z wanna. mam wiec porownanie. dla mnie okazala sie wanna o tyle udogodnieniem ze podczas czestych skurczy , ciezko jest sobie znalezc pozycje dobra i miejsce na lozku, tym bardziej ze w bolach ciezko sie wogole ruszac, a meczylo mnie ciagle wchodzenie na lozko i schodzenie. w wannie mozna sie szybciutko przy uzyciu niewielkiej sily obrocic, to na plecy, to na brzuch, to ukucnac..... siedzilalm wiec w wannie chyba ze 2 godz, az poczulam ze nie dam juz rady. poczulam ze dziecko sie obsunelo nizej, to byl moment kiedy odeszly mi wody, nagle poczulam jakby mialo wypasc i niesamowite parcie na krocze. niedalam juz rady byc w wannie, czulam ze chce sie polozyc. niechcialam byc w tym momencie w wodzie choc przynosila mi ulge. to jakis instynkt byl prawdopodobnie. polozylam sie i za 10 min urodzilam, porod byl bardziej bolesny lecz rowniez dalam rade bez znieczulenia. rowniez zazyczylam sobie akupunkture i rowniez pomogla natychmiast! wedlug mnie jest jeden minus tej sytuacji. jak lezysz na lozku to masz pidzame szpitalna ktora wszystko zakrywa. a wannie jestes kompletnie naga. wchodza pielegniarki, lekarz a ty jestes naga. jakos tak dziwnie skrepowana bylam ta sytuacja. alez sie rozpisalam............
sylwiam

Do潮czy: 25 Mar 2008
PostWys砤ny: 8 Lis 2009, 23:42    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

dzieki dziewczyny za Wasze spostrzezenia, a przyszlym mamom zycze jak najmniejszego bolu.
Powr髏 do g髍y
minka11117

Do潮czy: 15 Pa 2009
PostWys砤ny: 9 Lis 2009, 8:36    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witajcie dziewczyny Smile
Troch臋 ju偶 zaczynam si臋 denerwowa膰, bo okres mi si臋 sp贸藕nia (35 dzie艅) i nawet brzuszek mnie nie boli, tylko piersi, ale przewa偶nie mnie bol膮 przed okresem i sutki, chocia偶 mia艂am ostatnio troch臋 stres贸w. Chocia偶 s艂ysza艂am, 偶e sutki te偶 bol膮 jak si臋 jest w ci膮zy. Ale przewa偶nie brzuszek pobolewa艂 lub krzy偶 przed. Tymbardziej, 偶e na Islandii jestem dopiero od troch臋 ponad miesi膮ca i jeszcze nigdzie nie pracuj臋. I martwi臋 si臋 tym, bo nie jestem ubezpieczona, a m贸j narzeczony nie jest jeszcze m臋偶em, wi臋c 偶adne pieni膮偶ki by nam nie przys艂ugiwa艂y prawda? Oraz za wszystkie badania lekarskie musieliby艣my p艂aci膰. A jak by by艂o z porodem w razie czego i pobytem w szpitalu? Czy te偶 za to musieliby艣my zap艂aci膰? Bo to by pewnie sporo poci膮gn臋艂o po kieszeni...... Sad Ale doczyta艂am si臋 wcze艣niej, 偶e jak si臋 jest na Islandii p贸艂 roku to nie trzeba p艂aci膰 za por贸d?
Mam tylko wyrobionego Kennitala, chocia偶 co艣.
Buziaki dla Was
Powr髏 do g髍y
miska123102

PostWys砤ny: 9 Lis 2009, 9:50    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

AcidBurn napisa:
no ale przecie偶 mo偶na odci膮ga膰 pokarm i tatu艣 te偶 mo偶e male艅stwo nakarmi膰... Smile

wiesz co ja nie mam za du偶o tgo pokarmu sama to czuje mam go du偶o mniej ni偶 z pierwszym dzieckiem i nie wie jak d艂ugo musia艂a bym odci膮ga膰 pokarm zeby ma艂a si臋 najad艂a Very Happy a po drugie to chyba te偶 troche lenistwo swoje robi hihi 艂atwiej jest nie odci膮ga膰 i na bierz膮co karmi膰 Very Happy
Mam jeszcze pytanko jedno do kobietek kt贸re karmi艂y sam膮 piersi膮 i zacze艂y wprowadza膰 mleczko z k膮d wiedzia艂y艣cie ze dziecko si臋 nie najada? Moja ma艂a strasznie nerwowo ssie pi膮stki i jak przyk艂adam j膮 do cyca te偶 troche si臋 nakrzyczy zanim zacznie ci膮ga膰 do tej pory nic innego jej nie dawa艂am /tylko ze 2 razy cherbatke z kopru/ zacze艂a tak robi膰 od niedawna i ja czuje po sobie 偶e nie mam za du偶o pokarmu pierwszego synka karmi艂am bardzo d艂ugo piersi膮/zale偶y mi na tym 偶eby karmi膰 piersi膮 przynajmniej do 4/5 miesi膮ca ma艂a ma 2,5 miesi膮ca/ Very Happy
Powr髏 do g髍y
lampeczka

PostWys砤ny: 9 Lis 2009, 10:07    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

minka11117 napisa:
Troch臋 ju偶 zaczynam si臋 denerwowa膰, bo okres mi si臋 sp贸藕nia (35 dzie艅) i nawet brzuszek mnie nie boli, tylko piersi, ale przewa偶nie mnie bol膮 przed okresem i sutki, chocia偶 mia艂am ostatnio troch臋 stres贸w. Chocia偶 s艂ysza艂am, 偶e sutki te偶 bol膮 jak si臋 jest w ci膮zy. Ale przewa偶nie brzuszek pobolewa艂 lub krzy偶 przed. Tymbardziej, 偶e na Islandii jestem dopiero od troch臋 ponad miesi膮ca i jeszcze nigdzie nie pracuj臋. I martwi臋 si臋 tym, bo nie jestem ubezpieczona, a m贸j narzeczony nie jest jeszcze m臋偶em, wi臋c 偶adne pieni膮偶ki by nam nie przys艂ugiwa艂y prawda? Oraz za wszystkie badania lekarskie musieliby艣my p艂aci膰. A jak by by艂o z porodem w razie czego i pobytem w szpitalu? Czy te偶 za to musieliby艣my zap艂aci膰? Bo to by pewnie sporo poci膮gn臋艂o po kieszeni...... Sad Ale doczyta艂am si臋 wcze艣niej, 偶e jak si臋 jest na Islandii p贸艂 roku to nie trzeba p艂aci膰 za por贸d?
Mam tylko wyrobionego Kennitala, chocia偶 co艣.
Buziaki dla Was

35dzien???????? Shocked i Ty nie zrobilas testu?????mnie troche pobolewa艂y jajniki.piersi dopiero potem.za wszystko bedziesz musiala placic.ale jak bedziesz rodzic to juz za darmo bo minie 9m a nie 6 Very Happy gdybys teraz rodzila to by艂by problem bo bys musiala placic i za porod i za opieke.a czy masz mozliwosc sciagniecia z polski e-104??on mowi o tym ze jestes w polsce ubezpieczona i tu skladasz go i masz od razu ubezpieczenie(ci膮g艂o艣膰 tego z pOlski)
Powr髏 do g髍y
lampeczka

PostWys砤ny: 9 Lis 2009, 10:16    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

miska123102 napisa:
AcidBurn napisa:

wiesz co ja nie mam za du偶o tgo pokarmu sama to czuje mam go du偶o mniej ni偶 z pierwszym dzieckiem i nie wie jak d艂ugo musia艂a bym odci膮ga膰 pokarm zeby ma艂a si臋 najad艂a Very Happy a po drugie to chyba te偶 troche lenistwo swoje robi hihi 艂atwiej jest nie odci膮ga膰 i na bierz膮co karmi膰 Very Happy
Mam jeszcze pytanko jedno do kobietek kt贸re karmi艂y sam膮 piersi膮 i zacze艂y wprowadza膰 mleczko z k膮d wiedzia艂y艣cie ze dziecko si臋 nie najada? Moja ma艂a strasznie nerwowo ssie pi膮stki i jak przyk艂adam j膮 do cyca te偶 troche si臋 nakrzyczy zanim zacznie ci膮ga膰 do tej pory nic innego jej nie dawa艂am /tylko ze 2 razy cherbatke z kopru/ zacze艂a tak robi膰 od niedawna i ja czuje po sobie 偶e nie mam za du偶o pokarmu pierwszego synka karmi艂am bardzo d艂ugo piersi膮/zale偶y mi na tym 偶eby karmi膰 piersi膮 przynajmniej do 4/5 miesi膮ca ma艂a ma 2,5 miesi膮ca/ Very Happy

moja jak byla na piersi to wrecz wisiala na niej!!!!nawet siku to z nia.na pocz膮tku super przybierala na wadze ale potem przez dwa tygodnie przybrala tylko 110gr Shocked non stop placz bo glodna byla i wtedy zaczelam jak karmic na zmiane raz moje odciagniete raz nan1 i w nocy cycek.po dwoch tygodniach juz samo nan1.
Powr髏 do g髍y
miska123102

PostWys砤ny: 9 Lis 2009, 11:38    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

teraz mam na 19 do lekarza z ma艂膮 to zobacze jak na wadze przybiera bo do tej pory w normie przybiera艂a tak jak to piel臋gniarka powiedzia艂a Very Happy kt贸rej bardzo nie lubie i my艣le ze si臋 nie nadaje ju偶 na emeryturke powinna i艣膰 Very Happy
Powr髏 do g髍y
Anna2

Do潮czy: 13 Lut 2009
PostWys砤ny: 9 Lis 2009, 12:51    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Hej Dziewczyny! Jak to tutaj jest z aktem urodzenia dziecka czy oni sami wystawiaja i wysylaja na adres domowy czy trzeba samemu zglosic i odebrac????
Powr髏 do g髍y
Zobacz profil autora Wy秎ij prywatn wiadomo舵 WP Kontakt
DOROTAKOC

Do潮czy: 30 Kwi 2008
PostWys砤ny: 9 Lis 2009, 14:13    Temat postu: akt Odpowiedz z cytatem

ja osobiscie chodzilam na borgatuni wypisywalam dane dziecka zdalam zaplacilam 1000 koron i na drugi dzien przyszedl do domu akt urodzenie przeciez musisz podac imie i nazwizko dziecka do aktu i tak samo odrazu ci dadza kenitala dla dzidzi
Powr髏 do g髍y
minka11117

Do潮czy: 15 Pa 2009
PostWys砤ny: 9 Lis 2009, 14:46    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

[quote="lampeczka"]
minka11117 napisa:
35dzien???????? Shocked i Ty nie zrobilas testu?????mnie troche pobolewa艂y jajniki.piersi dopiero potem.za wszystko bedziesz musiala placic.ale jak bedziesz rodzic to juz za darmo bo minie 9m a nie 6 Very Happy gdybys teraz rodzila to by艂by problem bo bys musiala placic i za porod i za opieke.a czy masz mozliwosc sciagniecia z polski e-104??on mowi o tym ze jestes w polsce ubezpieczona i tu skladasz go i masz od razu ubezpieczenie(ci膮g艂o艣膰 tego z pOlski)

Ale ja mam nieregularnie okres, nieraz dostawa艂am 33 dnia, ale troch臋 si臋 denerwuj臋. A w Polsce jeszcze nie pracowa艂am, by艂am w Angli przez 3,5 roku i tam pracowa艂am, mam ze sob膮 kwitek P45 czyli jakby takie 艣wiadectwo pracy. To te偶 mog艂abym si臋 ubiega膰?
Ale miejmy nadziej臋, 偶e dostan臋....
Powr髏 do g髍y
lampeczka

PostWys砤ny: 9 Lis 2009, 18:25    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

[quote="minka11117"]
lampeczka napisa:
minka11117 napisa:

Ale ja mam nieregularnie okres, nieraz dostawa艂am 33 dnia, ale troch臋 si臋 denerwuj臋. A w Polsce jeszcze nie pracowa艂am, by艂am w Angli przez 3,5 roku i tam pracowa艂am, mam ze sob膮 kwitek P45 czyli jakby takie 艣wiadectwo pracy. To te偶 mog艂abym si臋 ubiega膰?
Ale miejmy nadziej臋, 偶e dostan臋....

P45?na to pytanie nie umiem ci odpowiedziec.skoro pracowa艂a艣 tam to powinna艣 by膰 tam ubezpieczona wiec stamtad postaraj sie sci膮gn膮膰 jaki艣 dokument kt贸ry mowi o tym ze by艂a艣 ubezpieczona.dowiedz sie w urzedzie jaki 艣wistekz anglii o ubezpieczeniu beda tutaj tolerowac i tw go
Powr髏 do g髍y
pazura0311

Do潮czy: 13 Kwi 2008
Sk眃: Bia艂ystok
PostWys砤ny: 9 Lis 2009, 22:00    Temat postu: wczesniejszy macierzynski Odpowiedz z cytatem

dziewczyny czy moglybyscie mi podpowiedziec jak to jest z wczesniejszym macierzynskim?termin porodu mam na koniec grudnia a juz teraz nie dam rady pracowac.na razie jestem na zwolnieniu lekarskim ale
co w takiej sytuacji powinnam zrobic?jakie i gdzie dokumenty powinnam zlozyc?
moze ktoras z was byla w takiej sytuacji???
Powr髏 do g髍y
Wy秝ietl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona G丑wna -> 呕ycie na Islandii Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Id do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 166, 167, 168 ... 314, 315, 316  Nast阷ny
Strona 167 z 316

Skocz do:  
Nie mo縠sz pisa nowych temat體
Nie mo縠sz odpowiada w tematach
Nie mo縠sz zmienia swoich post體
Nie mo縠sz usuwa swoich post體
Nie mo縠sz g硂sowa w ankietach

SIGN PETITION FOR TRAVELLING WITH PETS ON ICELAND!
Kuchnia Azjatycka: chi駍ka, tajska, indyjska, japo駍ka, wietnamska itd.