Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nastpny temat |
Co sądzisz o lekarzach na Islandii |
Bardzo dobrzy |
|
14% |
[ 17 ] |
Dobrzy |
|
26% |
[ 31 ] |
Przeciętni |
|
21% |
[ 25 ] |
Słabi |
|
14% |
[ 17 ] |
Do niczego |
|
21% |
[ 25 ] |
|
Wszystkich Gosw : 115 |
|
Autor |
Wiadomo |
| siewa26 Ogłoszeniodawca zweryfikowany
| Doczy: 29 Maj 2005 | Posty: 814 | Skd: pUstka |
|
Wysany: 15 Lis 2009, 18:18 Temat postu: |
|
|
Dodam tylko że tego obawiała się moja żona i chciała mieć cesarkę, niestety wymuszano na nas poród "normalny" - dlatego poszedłem inna drogą i zapłaciliśmy równowartość moich dwóch pensji lekarzowi za usługę - oczywiście kaska podana w kopercie. |
|
Powrt do gry |
|
 |
| AcidBurn
 | Doczy: 09 Pa 2009 | Posty: 426 | Skd: Reykjavik |
|
Wysany: 15 Lis 2009, 18:52 Temat postu: |
|
|
sylwiam napisa: | powiem to tak : to ,ze jedna osoba zostala odeslana do domu nie oznacza ze druga tez musiala byc odeslana( i nie oznacza , ze ktoras z nich klamie), wszystko zalezy od ludzi (pracownikow sl. zdr.) jeden lekarz Cie odesle, pojdziesz do innego szpitala a tam drugi lekarz Cie zostawi np. na obserwacji, nie ma reguly. a ilu jest ludzi tyle bedzie opinii na ten temat, wiec nie ma co krytykowac.kazdy z nas ma swoje odczucia co do jakosci uslug medycznych czy to w Polsce czy na Islandi i jak juz pisalam nie warto porownywac Polski i Islandi bo to sa zupelnie dwie rozne sprawy. |
nadal nie odpowiedziałaś mi na pytanie: dlaczego nie wkurzają Cię posty osób, które krytykują kogoś wykwalifikowanego w dziedzinie, o której nie mają pojęcia?
jasne, że każdy ma prawo dos woich odczuć ale, na litość boską, pokiego grzyba wypisywać później dyrdymały na Forum i straszyć ludzi, że jak ktoś trafi do lekarza na Islandii, to już kaplica???? No bo jacy tu są lekarze???? Aby wydać OPINIĘ należy przyjżeć się dokładniej zagadnieniu, a nie wystawiać wyroki w kontekście "uczuć", "odczuć" i innego widzi-mi-się nie uważasz...
jeśli chodzi o lekarzy: to chyba po to się do nich wybiera z wizytą, żeby ocenić stan swojego zdrowia i uzyskać pomoc... to w Twoim zakresie leży, czy posłuchasz jednego, czy pięciu... nie myli się tylko ten, kto nic nie robi ;] jak toktoś wcześniej mądrze powiedział... |
|
Powrt do gry |
|
 |
| sylwiam
 | Doczy: 25 Mar 2008 | Posty: 153 | Skd: Reykjavik |
|
Wysany: 15 Lis 2009, 19:22 Temat postu: |
|
|
wkurzaja mnie takie posty tylko ten temat to jest temat rzeka.to, ze lekarze sa wykwalifikowani w tejze a nie innej dziedzinie nie znaczy, ze nie popelniaja bledow, olewaja pacjentow i migaja sie od obowiazkow. ja nie obstaje za zadna ze stron, ale czasami sama jestem pacjentka (czy ktos z mojej rodziny) i znam sprawe z obydwu stron.
a ten kto nie ma szerszego pojecia o medycynie moze sie czuc urazony takim a nie innym postepowaniem lekarza czy pielegniarki, a sama z doswiadczenia wiem ,ze lekarze nie sa zbyt chetni do wyjasniania pacjentowi co mu dolega, to pacjent musi wyciagac informacje od lekarza, bo informacja typu " nic panu/i nie dolega moze pan/i isc do domu" nie jest satysfakcjonujaca.
jak juz wczesniej pisalam wszedzie sa lekarze i "lekarze" i nic tego nie zmieni.jedni sie ksztalca w tym kierunku bo chca tego,inni bo chca sie dorobic, a jeszcze inni bo rodzice mu kazali.i dlatego jest jest jak jest.
nie wiem czy zamiarem kogokolwiek tutaj piszacego bylo straszenie,mysle ze kazdy opisuje swoje przezycia i tyle. |
|
Powrt do gry |
|
 |
| turboneta
 | Doczy: 15 Lip 2008 | Posty: 1195 | Skd: Gdańsk |
|
Wysany: 15 Lis 2009, 21:48 Temat postu: |
|
|
Mnie w islandzkich lekarzach urzekł przede wszystkim szacunek do pacjenta, a to też jest niezwykle ważne. |
|
Powrt do gry |
|
 |
| AcidBurn
|
Wysany: 15 Lis 2009, 22:26 Temat postu: |
|
|
sylwiam napisa: | a ten kto nie ma szerszego pojecia o medycynie moze sie czuc urazony takim a nie innym postepowaniem lekarza czy pielegniarki, a sama z doswiadczenia wiem ,ze lekarze nie sa zbyt chetni do wyjasniania pacjentowi co mu dolega, to pacjent musi wyciagac informacje od lekarza, bo informacja typu " nic panu/i nie dolega moze pan/i isc do domu" nie jest satysfakcjonujaca.. |
to już jest zupełnie inna bajka... chodzi głównie o to, że aby pisać informacje w stylu: słuchajcie, Ci lekarze to są siacy i owacy trzeba mieć troszkę o tym pojęcia... I to jest straszenie, bo ktoś, kto nie miał z tym wcześniej styczności może pomyśleć, że musi się nastawiać na niewiadomo na co i na jak bardzo niewykwalifikowany personel...  _________________ 10.04.2010 - dla mnie najszczęśliwszy dzień mojego życia  |
|
Powrt do gry |
|
 |
| Grazyna
| Doczy: 06 Gru 2005 | Posty: 1093 | Skd: Islandia |
|
Wysany: 16 Lis 2009, 8:50 Temat postu: |
|
|
Lekarze są tylko ludzmi, mają lepsze i gorsze dni, są bardziej wnikliwi i mniej wnikliwi itd i idt tak jak wszyscy ludzie. A forum jest po to żeby pisać o tym co się ma do napisania. Dziewczyna wcale nie napisała,że wszyscy lekarze tutaj są niedobrzy. A,że akurat trafiła na nnego lekarza niż chciała to ma prawo o tym napisać. Nie rób z lekarzy świętych , bo nikt tu święty nie jest. Nie podoba mi się krytykowanie kogoś w taki sposób. Chcesz się wykazywac na forum twoja wola, ale nie neguj innych,,bo forum należy do wszystkich póki co.
Zaraz i mi się dostanie. Ale ja jestem tu trochę dłużej i nie jedno już czytałam tutaj. _________________ Brunetka |
|
Powrt do gry |
|
 |
| kasiunia131
| Doczy: 16 Lip 2009 | Posty: 76 | |
|
Wysany: 16 Lis 2009, 9:48 Temat postu: |
|
|
AcidBurn napisa: | kasiunia131 napisa: | i jacy sa tu lekarze??? wiem bo moj synek mial biegunke moze 4 dni pojechalam wiec do lekarza o on tez nic ze to normalne....popytalam sie osob ktore mialy dzieci wczesniej mojej mamy babci i sama podawalam mu banana czekolade itp i wiecie chyba naprawde lepiej czasem uzywac dawnych sposobow tz,,babcinych,, niz chodzic do lekarza... |
opowieści dziwnej treści: biegunka u dzieci najczęściej spowodowana jest odwodnieniem lub pojawia się bez rzadnej przyczyny
Cytat: | Małe dzieci często miewają biegunkę. Najczęściej biegunka pojawia się nagle, trwa kilka dni i znika. Trudno wówczas znaleźć jej przyczynę, nie można również stwierdzić, że dziecko jest chore. |
kasiunia131 napisa: | tak samo jak bylam w ciazy mialam silne skurcze powtarzajace sie co 3=2 minuty rozwarcie bylo chyba na 4cm a oni wyslali mnie do domu...potem polska polozna sie mna zajela i gdy poszlam chyba 3 raz okazalo sie ze mam 7cm rozwarcia i dopiero wtedy zatrzymali mnie w szpitalu oczywiscia Pani Patrycjia byla bardzo mila i duuuzo mi pomogla w pl juz by mnie nie wypuscili ztakim rozwarciem |
a gdyby się chciało czegokolwiek w swoim życiu dowiedzieć to tutaj, jak i niemal WSZĘDZIE na Zachodzie przyjmują na porodówkę, kiedy rozwarcie sięga 6 cm, nie wcześniej ;] |
ZASTANOW SIE CO TY WOGLE PISZESZ!!!!!!!!!!!! twoje posty sa idiotyczne 6 cm rozwarci hah dobre a jakos w polsce nie musisz miec tyle rozwarcia bo nawet jak masz 3 cm to zatrzymuja cie w szpitalu... a co do mojego znajomego to jest takze moje doswiadczenie i naprawde musisz albo dokaczyc podstawowke albo jakos na wlasna reke sie douczyc..... i co do doswiadczen innych osob a takze i moich to uwazam ze tutejsi lekarze sa do DU.. i ty mojego zdania nie zmienisz i bym wolala zeby lekaz przepisal mi jakies lekarstw niz mialabym sie meczyc....ale jezeli jestes tak bardzo tepy..to przykro mi a jezeli znasz zajebiscie islandzki i angielski i wszytko rozumiesz potrafisz sie tak wspaniale dogadac to czemu na tlumacza nie idziesz tylko xxxxxxx...???? wez ty zakacz swoja kariere na tym forum bo piszess glupoty...a ja nikogo nie strasz tylko napisalam prawde a jezeli cie tak bardzo urazilam no to nie jest mi przykro i nara |
|
Powrt do gry |
|
 |
| kasiunia131
| Doczy: 16 Lip 2009 | Posty: 76 | |
|
Wysany: 16 Lis 2009, 9:52 Temat postu: |
|
|
sylwiam napisa: | wkurzaja mnie takie posty tylko ten temat to jest temat rzeka.to, ze lekarze sa wykwalifikowani w tejze a nie innej dziedzinie nie znaczy, ze nie popelniaja bledow, olewaja pacjentow i migaja sie od obowiazkow. ja nie obstaje za zadna ze stron, ale czasami sama jestem pacjentka (czy ktos z mojej rodziny) i znam sprawe z obydwu stron.
a ten kto nie ma szerszego pojecia o medycynie moze sie czuc urazony takim a nie innym postepowaniem lekarza czy pielegniarki, a sama z doswiadczenia wiem ,ze lekarze nie sa zbyt chetni do wyjasniania pacjentowi co mu dolega, to pacjent musi wyciagac informacje od lekarza, bo informacja typu " nic panu/i nie dolega moze pan/i isc do domu" nie jest satysfakcjonujaca.
jak juz wczesniej pisalam wszedzie sa lekarze i "lekarze" i nic tego nie zmieni.jedni sie ksztalca w tym kierunku bo chca tego,inni bo chca sie dorobic, a jeszcze inni bo rodzice mu kazali.i dlatego jest jest jak jest.
nie wiem czy zamiarem kogokolwiek tutaj piszacego bylo straszenie,mysle ze kazdy opisuje swoje przezycia i tyle. |
zgadzam sie z toba w zupelnosci...ale sa tutaj forumowicze ktorzy sie moze przestraszyli i teraz boja sie isc do lekarzy a sa tacy cuuudowni...a te AcidBurn to jakies choreeee troszeczke  |
|
Powrt do gry |
|
 |
| Grazyna
| Doczy: 06 Gru 2005 | Posty: 1093 | Skd: Islandia |
|
Wysany: 16 Lis 2009, 10:10 Temat postu: |
|
|
Kochana Kasiuniu, widocznie miałaś pecha (co przecież jest możliwe) i trafiałaś do lekarzy ignorantów . Ja mam to szczęście,że raczej trafiam do tych lepszych, chociaż też czasami się mocno zdziwiłam ich brakiem wiedzy. Ale ogólnie nie narzekam , tak jak Turbusia ja zazwyczaj spotykam się z lekarzami bardzo serdecznymi troskliwymi i rzetelnymi , może mnie po prostu lubią. Kasiuniu życzę Ci żebyś Ty także znalazła właściwego lekarza. A co do reszty całkowicie się z Tobą zgadzam.  _________________ Brunetka |
|
Powrt do gry |
|
 |
| foo
 | Doczy: 21 Pa 2008 | Posty: 659 | |
|
Wysany: 16 Lis 2009, 11:09 Temat postu: |
|
|
kasiunia131 napisa: | w polsce nie musisz miec tyle rozwarcia bo nawet jak masz 3 cm to zatrzymuja cie w szpitalu... |
Teraz wykaż dlaczego to lepiej i powiedz jak to się ma do statystyk z kilku postów wyżej, przypomnę: umieralność noworodków w Polsce jest kilkukrotnie większa niż na Islandi
Cytat: | uwazam ze tutejsi lekarze sa do DU.. i ty mojego zdania nie zmienisz i bym wolala zeby lekaz przepisal mi jakies lekarstw niz mialabym sie meczyc....
|
Jak uważasz dlaczego LHC się zepsuł i co powinien zrobić cern żeby tego uniknąć(na medycynie się znasz lepiej od lekarzy to pewnie na fizyce lepiej od fizyków)
Pozdro |
|
Powrt do gry |
|
 |
| AcidBurn
|
Wysany: 16 Lis 2009, 11:41 Temat postu: |
|
|
Grazyna napisa: | Dziewczyna wcale nie napisała,że wszyscy lekarze tutaj są niedobrzy. A,że akurat trafiła na nnego lekarza niż chciała to ma prawo o tym napisać. Nie rób z lekarzy świętych , bo nikt tu święty nie jest. Nie podoba mi się krytykowanie kogoś w taki sposób. Chcesz się wykazywac na forum twoja wola, ale nie neguj innych,,bo forum należy do wszystkich póki co.
Zaraz i mi się dostanie. Ale ja jestem tu trochę dłużej i nie jedno już czytałam tutaj. |
po pierwsze: widać kilka zdań poniżej, co ta dziewczyna tutaj wypisuje
poziom urażonego dziecka z podstawówki i bez komentarza
po drugie: negować, to można coś, a nie kogoś
po trzecie: radzę przeczytać temat od początku i dopiero się wypowiedzieć
pozdrawiam serdecznie _________________ 10.04.2010 - dla mnie najszczęśliwszy dzień mojego życia  |
|
Powrt do gry |
|
 |
| sylwiam
|
Wysany: 16 Lis 2009, 13:57 Temat postu: |
|
|
Cytat: | foo
PostWysłany: 16 Lis 2009, 12:09 Temat postu:
kasiunia131 napisał:
w polsce nie musisz miec tyle rozwarcia bo nawet jak masz 3 cm to zatrzymuja cie w szpitalu...
Teraz wykaż dlaczego to lepiej i powiedz jak to się ma do statystyk z kilku postów wyżej, przypomnę: umieralność noworodków w Polsce jest kilkukrotnie większa niż na Islandi |
bo rozwarcie to nie wszystko liczy sie tez czestotliwosc skurczow.
Foo statystyki to nie wszystko i chyba nie sadzisz ze te statystyki sa zalezne od bledow lekarskich.
moze zamiast wypowiadac sie na tematy o ktorych nie macie pojecia a tylko wyszukacie cos w internecie(niestety nie jest to najlepsze zrodlo wiadomosci medycznych) podzielcie sie TYLKO swoimi uwagami co do jakosci uslug medycznych bez jakichkolwiek komentarzy i po problemie. |
|
Powrt do gry |
|
 |
| sylwiam
|
Wysany: 16 Lis 2009, 13:58 Temat postu: |
|
|
Cytat: | foo
PostWysłany: 16 Lis 2009, 12:09 Temat postu:
kasiunia131 napisał:
w polsce nie musisz miec tyle rozwarcia bo nawet jak masz 3 cm to zatrzymuja cie w szpitalu...
Teraz wykaż dlaczego to lepiej i powiedz jak to się ma do statystyk z kilku postów wyżej, przypomnę: umieralność noworodków w Polsce jest kilkukrotnie większa niż na Islandi |
Foo statystyki to nie wszystko i chyba nie sadzisz ze te statystyki sa zalezne od bledow lekarskich.
moze zamiast wypowiadac sie na tematy o ktorych nie macie pojecia a tylko wyszukacie cos w internecie(niestety nie jest to najlepsze zrodlo wiadomosci medycznych) podzielcie sie TYLKO swoimi uwagami co do jakosci uslug medycznych bez jakichkolwiek komentarzy i po problemie. |
|
Powrt do gry |
|
 |
| sylwiam
|
Wysany: 16 Lis 2009, 13:59 Temat postu: |
|
|
sorry ale wyslalo mi sie dwa razy.pozdrawiam |
|
Powrt do gry |
|
 |
| foo
|
Wysany: 16 Lis 2009, 14:25 Temat postu: |
|
|
sylwiam napisa: | Cytat: |
Cytat: |
|
Foo statystyki to nie wszystko i chyba nie sadzisz ze te statystyki sa zalezne od bledow lekarskich. |
Sądzę, że te statysyki odzwierciedlają skuteczność metod stosowanych przez większość lekarzy w danym kraju. I dlatego sądzę, że wymyślanie na lekarzy tutaj argumentując "bo w Polsce to..." jest śmieszne, skoro lokalni mają kilkukrotnie lepsze wyniki(statystycznie).
Cytat: | moze zamiast wypowiadac sie na tematy o ktorych nie macie pojecia a tylko wyszukacie cos w internecie(niestety nie jest to najlepsze zrodlo wiadomosci medycznych) podzielcie sie TYLKO swoimi uwagami co do jakosci uslug medycznych bez jakichkolwiek komentarzy i po problemie. |
No chyba właśnie z tego wziął się problem: ocenianie usług medycznych nie mając o tym pojęcia, jak się nie ma wiedzy medycznej to sobie można ocenić czy pani w recepcji była miła a nie to, czy lekarz dobrał odpowiednie metody leczenia.
Pzdr. |
|
Powrt do gry |
|
 |
| sylwiam
|
Wysany: 16 Lis 2009, 15:32 Temat postu: |
|
|
Cytat: |
Sądzę, że te statysyki odzwierciedlają skuteczność metod stosowanych przez większość lekarzy w danym kraju. I dlatego sądzę, że wymyślanie na lekarzy tutaj argumentując "bo w Polsce to..." jest śmieszne, skoro lokalni mają kilkukrotnie lepsze wyniki(statystycznie). |
tylko ze na te statystkiki sklada sie wiele czynnikow chociazby to ze na Islandii jest legalna aborcja w wyniku czego rodzi sie mniej dzieci z wadami ktore umieraja po urodzeniu,a w Polsce nawet jezeli zostanie wykryta wada plodu to w bardzo nielicznych przypadkach ciaza jest usuwana.itp,itd. |
|
Powrt do gry |
|
 |
| foo
|
Wysany: 16 Lis 2009, 15:42 Temat postu: |
|
|
O ile dobrze pamiętam to nawet specjalnie wykonuje się badanie mające na celu stwierdzenie czy wszystko jest OK(chyba hnakkamæling się nazywa) żeby podjąć decyzję o ewentualnym jego usunięiuciu.
Co ani trochę nie zmienia śmieszności argumentu "bo w Polsce to..."
Pzdr |
|
Powrt do gry |
|
 |
| sylwiam
|
Wysany: 16 Lis 2009, 16:00 Temat postu: |
|
|
tak w Polsce tez sie wykonuje takie badania(badania prenatalne) majace na celu stwierdzenie czy z plodem wszystko jest ok jezeli nie to jakie wady itd. tylko ze jeseli jest cos zle to tutaj nie ma problemu z usunieciem takiej ciazy a w Polsce jest co zaniza statystyke, a tak poza tym na te cyferki sklada sie jeszcze wiele czynnikow. |
|
Powrt do gry |
|
 |
| AcidBurn
|
Wysany: 16 Lis 2009, 16:38 Temat postu: |
|
|
dobra.... zeszliśmy zwątku głównego: chodzi o własne doświadczenia ze służbą zdrowia
sylwiam: widzisz, nie krytykuję kogoś bez podstawy. Z Tobą, jak widać, można stoczyć batalię na argumenty nie używając przy tym wyzwisk i ubliżania komuś, czego nie można powiedzieć o osobie, którą skrytykowałam powyżej. I owszem Forum jest dla wszystkich, którzy mają coś do powiedzenia, a nie do wywalania gorzkich żali wywołanych frustracją.
Zastanawia mnie wtedy jednak inna rzecz: skoro jest tu tak źle i niedobrze i wszystko jest nie w porządku, to po co tu być? Jak to mój przyjaciel mawia: Reykjavik jest jedynie kropką na planecie. Nikt tu nikogo nie trzyma
pozdrawiam serdecznie
P.S. foo ... pamiętasz naszą debatę o narzekaniu Polaków? masz w tym topicu przykład hehe _________________ 10.04.2010 - dla mnie najszczęśliwszy dzień mojego życia  |
|
Powrt do gry |
|
 |
| foo
|
Wysany: 16 Lis 2009, 17:11 Temat postu: |
|
|
Zależnie od punktu widzenia mamy tu przykład na:
narzekanie ludzi(mój punkt widzenia)
narzekanie Polaków(Twój punkt widzenia)
narzekanie białych(punkt widzenia zakompleksionego czarnego)
narzekanie kobiet(punkt widzenia szowinistycznego faceta)
narzekanie kobiet(punkt widzenia zarozumiałej kobiety)
itd, itp :-) |
|
Powrt do gry |
|
 |
|
|
Nie moesz pisa nowych tematw Nie moesz odpowiada w tematach Nie moesz zmienia swoich postw Nie moesz usuwa swoich postw Nie moesz gosowa w ankietach
|
|