Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
| jeszcze polak
| Dołączył: 10 Sty 2006 | Posty: 16 | |
|
Wysłany: 20 Sty 2006, 13:59 Temat postu: Jak przedluzyc 3 miesieczny pobyt nie opuszczajÄ
c Islandii? |
|
|
Jestem w Islandii dwa miesiace ......w jaki sposob moge przedluzyc swoj 3 miesieczny pobyt nie opuszczajac granic Islandii.......Prosze o odpowiedz i jednoczesnie moderatora o usuniecie tego postu po uzyskaniu odpowiedzi |
|
Powrót do góry |
|
 |
| jeszcze polak
|
Wysłany: 21 Sty 2006, 15:17 Temat postu: |
|
|
Widze ze na tym forum sa sami experci ktorzy maja sie za niewiadomo jak madrych......jednak nikt nie potrafi odpowiedziec na jedno wydaje sie proste pytanie . Druga obcja jest taka ze jednak sprawdza sie zasada ze za granica Polski polak polaka najchetniej utopil by w lyzce wody.....yczliwosc ....nie ma co....  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| karuta Alpha Team
| Dołączył: 01 Kwi 2004 | Posty: 1245 | |
|
Wysłany: 21 Sty 2006, 16:01 Temat postu: |
|
|
nie wiem o co ci chodzi...z twojego postu wynika ze jestes tu jako turysta a turysta moze byc chyba tylko 3 mies.W innym wypadku wystepujesz o pozwolenie na pobyt,lub prace -ale zawsze musisz opuscic kraj ,poczytaj sobie stare posty lub uzyj maszyny "szukaj".Na stronach ahus znajdziesz informacje o zasadach pozostawania tu.A skoro jestes tak niewiadomo jak madry ze wydedukowales ze wszyscy sa niezyczliwi i chca utopic w lyzcze wody ,to juz chyba nie muisz nas prosic o odpowiedz .... |
|
Powrót do góry |
|
 |
| jeszcze polak
|
Wysłany: 21 Sty 2006, 19:13 Temat postu: |
|
|
karuta napisał: | nie wiem o co ci chodzi...z twojego postu wynika ze jestes tu jako turysta a turysta moze byc chyba tylko 3 mies.W innym wypadku wystepujesz o pozwolenie na pobyt,lub prace -ale zawsze musisz opuscic kraj ,poczytaj sobie stare posty lub uzyj maszyny "szukaj".Na stronach ahus znajdziesz informacje o zasadach pozostawania tu.A skoro jestes tak niewiadomo jak madry ze wydedukowales ze wszyscy sa niezyczliwi i chca utopic w lyzcze wody ,to juz chyba nie muisz nas prosic o odpowiedz .... |
To nie chodzi o to.....po prostu zobaczylem ze moj post przeczytalo ponad 40 osob i nikt nie raczyl nawet doradzic co zrobic w danej sytuacji.....wiec poddalem w watpliwosc zyczliwosc Polakow ew ich znawstwo w temacie. Nie musisz az tak sie denerwowac poniewaznie jestem z tych ktorzy zawsze nosza do gory glowe i po dwoch miesiacach zapomnieli gdzie ich miejsce.........nie znam po prostu tutejszych realiow i szukalem dobrej rady na tym forum |
|
Powrót do góry |
|
 |
| viking User bywa zĹoĹliwy, IGNORUJ takie posty!
 | Dołączył: 22 Sie 2005 | Posty: 1747 | Skąd: Reykjavik |
|
Wysłany: 21 Sty 2006, 20:08 Temat postu: |
|
|
A moĹźe nikt nie zna odpowiedzi na twoje pytanie! _________________ Bardzo niewielu mÄĹźczyzn posiada klucz do serca kobiety, pozostali obywajÄ
siÄ wytrychem. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Eliszeba
| Dołączył: 29 Mar 2005 | Posty: 128 | Skąd: BiaĹystok/Akranes |
|
Wysłany: 23 Sty 2006, 7:54 Temat postu: |
|
|
Ten temat byĹ waĹkowany wielokrotnie(to znaczy jaka jest procedura legalnego wyjazdu). MĂłj mÄ
Ĺź byĹ w podobnej sytuacji. TeĹź byĹ na Islandii turystycznie, a poniewaĹź nie udaĹo mu siÄ uzyskac odpowiedzi na pytanie czy moĹźna przedĹuĹźyÄ pobyt bÄdÄ
c tam(dokĹadnie to wg. informacji, ktĂłre zebraliĹmy naleĹźaĹo bezwglÄdnie z Islandii wyjechaÄ) , tak teĹź postÄ
piĹ i po 3 miesiÄ
cach wrĂłciĹ do Polski. WczeĹniej oczywiĹcie znalazĹ w Islandii pracÄ i po dĹuuugim oczekiwaniu na pozwolenie w listopadzie poleciaĹ ponownie. Nie wiem czy jest jakiĹ inny sposĂłb. Ĺťeby byÄ w zgodzie z literÄ
islandzkiego prawa naleĹźy chyba postÄ
piÄ tak jak mĂłj mÄ
Ĺź. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| nigel Reporter ICELAND.PL
 | Dołączył: 06 Lis 2004 | Posty: 261 | Skąd: Warszawa |
|
Wysłany: 23 Sty 2006, 17:20 Temat postu: |
|
|
jeszcze polak napisał: | Widze ze na tym forum sa sami experci ktorzy maja sie za niewiadomo jak madrych......jednak nikt nie potrafi odpowiedziec na jedno wydaje sie proste pytanie . Druga obcja jest taka ze jednak sprawdza sie zasada ze za granica Polski polak polaka najchetniej utopil by w lyzce wody.....yczliwosc ....nie ma co....  |
wez pod uwage, ze nie jest naszym celem (o ile mi wiadomo) udzielanie porad o tematyce: jak obejĹÄ islandzkie prawo (tak to troche zrozumialem). mysle, ze uczestnicy forum sÄ
tymi, ktĂłrzy nie topiÄ
rodakĂłw w ĹyĹźce wody, sam sie mozesz o tym przekonac czytajÄ
c. _________________ Skandynawia - wortal raczkujÄ
cy |
|
Powrót do góry |
|
 |
| jeszcze polak
|
Wysłany: 23 Sty 2006, 18:51 Temat postu: |
|
|
nigel napisał: | jeszcze polak napisał: | Widze ze na tym forum sa sami experci ktorzy maja sie za niewiadomo jak madrych......jednak nikt nie potrafi odpowiedziec na jedno wydaje sie proste pytanie . Druga obcja jest taka ze jednak sprawdza sie zasada ze za granica Polski polak polaka najchetniej utopil by w lyzce wody.....yczliwosc ....nie ma co....  |
wez pod uwage, ze nie jest naszym celem (o ile mi wiadomo) udzielanie porad o tematyce: jak obejĹÄ islandzkie prawo (tak to troche zrozumialem). mysle, ze uczestnicy forum sÄ
tymi, ktĂłrzy nie topiÄ
rodakĂłw w ĹyĹźce wody, sam sie mozesz o tym przekonac czytajÄ
c. |
Ja wcale nie chce omijac islandskiego prawa.....a juz na pewno nie tutaj.....po prostu mieszkam tutaj u swojej kobiety ktora ma obywatelstwo islandskie ......ale niestety nie bardzo wiemy jak to zalatwic....a nie chce mi sie wydawac 300 dolarow tylko po to zeby jechac do Londynu i z powrotem....bo chyba o to w tym wszystkim chodzi. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 23 Sty 2006, 20:56 Temat postu: |
|
|
Jesli Twoja kobieta zna islandzki, to moze warto popytac na forach islandzkich dotyczÄ
cych prawa - jedno powinno jakies byÄ. Z tego co ja czytam w sieci, wynika ze trzeba ubiegaÄ siÄ o pozwolenie na pobyt i... nic wiÄcej.
Jesli istnieje jakiĹ sposĂłb, to moĹźe warto wydaÄ troche pieniÄdzy i udaÄ siÄ do prawnika na Wyspie. MoĹźe siÄ to opĹaciÄ zwĹaszcza jeĹli zamierzasz tam przebywaÄ wielokrotnoĹÄ tych 3 miesiÄcy.
Kolezanka z Islandii pisze mi na gg, ze wize turystycznÄ
(domyĹlnÄ
) mozna bez problemĂłw przedĹuĹźyc - jesli masz odpowiednie pieniadze lub kogoĹ kto Cie utrzyma. Podobno to formalnoĹÄ, takĹźe jeĹli kobieta ma obywatelstwo... to nie powinno byÄ problemĂłw. WiÄcej nie wiem...
http://www.utl.is - a Ci sÄ
od spraw emigracyjnych  _________________ Skandynawia - wortal raczkujÄ
cy |
|
Powrót do góry |
|
 |
| viking User bywa zĹoĹliwy, IGNORUJ takie posty!
 | Dołączył: 22 Sie 2005 | Posty: 1747 | Skąd: Reykjavik |
|
Wysłany: 24 Sty 2006, 7:42 Temat postu: |
|
|
Cytat: | po prostu mieszkam tutaj u swojej kobiety ktora ma obywatelstwo islandskie |
NajproĹciej byĹo by udaÄ siÄ do jubilera, zakupiÄ pierĹcionek i siÄ kobiecie oĹwiadczyÄ. Wtedy bez problemu mozesz zostaÄ i nawet po 3 latach dostaniesz obywatelstwo  _________________ Bardzo niewielu mÄĹźczyzn posiada klucz do serca kobiety, pozostali obywajÄ
siÄ wytrychem. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Snipper
| Dołączył: 11 Sty 2006 | Posty: 61 | Skąd: Reykjavik |
|
Wysłany: 24 Sty 2006, 7:45 Temat postu: |
|
|
no tak. to najszybszy i najpewniejszy ze sposobow o jakich slyszalem  |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 24 Sty 2006, 14:02 Temat postu: |
|
|
viking: weĹş pod uwage jeszcze, ze Ona musi powiedzieÄ TAK!  _________________ Skandynawia - wortal raczkujÄ
cy |
|
Powrót do góry |
|
 |
| jeszcze polak
|
Wysłany: 24 Sty 2006, 16:09 Temat postu: |
|
|
nigel napisał: | viking: weĹş pod uwage jeszcze, ze Ona musi powiedzieÄ TAK!  |
pasuje mi tenpobyt jak najszybciej zalatwic bo bede musial wyjechac.......a wlasnie czy wyjazd na jedna dobe wystarczy? |
|
Powrót do góry |
|
 |
|