Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
| Grazyna
| Dołączył: 06 Gru 2005 | Posty: 1093 | Skąd: Islandia |
|
Wysłany: 9 Gru 2008, 11:52 Temat postu: chlebek |
|
|
W jednej misce wymieszaÄ póŠkilo mÄ
ki, 2 ĹyĹźki majeranku, 1 ĹyĹźeczkÄ przyprawy do grilla, 1 ĹyĹźeczkÄ bazylii, 1ĹyĹźeczkÄ soli i maĹe opakowanie suchych droĹźdzy. W drugiej misce wymieszaÄ 400 ml ciepĹej wody, jedno jajko, jednÄ
ĹyĹźeczkÄ soli i jednÄ
ĹyĹźeczkÄ cukru. Na patelni przyrumieniÄ na oleju boczek i jednÄ
ĹredniÄ
cebulÄ. Teraz ĹÄ
czymy mÄ
kÄ z wodÄ
mieszajÄ
c ĹyĹźkÄ
, po wymieszaniu dodajemy letnie swarki i wwalamy to wszystko do podĹuĹźnej formy wysmarowanej oliwÄ
. Pieczemy okoĹo godziny w temperaturze 200 stopni. Ja oczywiĹcie wsadzam chleb do zimnego piekarnika, dajÄ
c mu czas na szybkie roĹniÄcie. Uwaga: mocno roĹnie, ale mi jeszcze nie uciekĹ z formy. w drugiej wersji zamiast boczki daje siÄ pokrojom=ny şóĹty ser w kostkÄ, ale ja jej jeszcze nie praktykowaĹam,Ciasto ma byÄ doĹÄ Ĺźadkie , nic z nim nie kombinowaÄ!!! _________________ Brunetka |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Grazyna
| Dołączył: 06 Gru 2005 | Posty: 1093 | Skąd: Islandia |
|
Wysłany: 16 Lis 2009, 10:02 Temat postu: |
|
|
OczywwiĹcie jest bĹÄ
naleĹźy jajko rozmieszaÄ z 400 ml ciepĹej wody. Przepraszam.  _________________ Brunetka |
|
Powrót do góry |
|
 |
| mikolaj
| Dołączył: 12 Kwi 2008 | Posty: 462 | Skąd: Reykjavik |
|
Wysłany: 16 Lis 2009, 12:59 Temat postu: chlebek domowej roboty |
|
|
Przepis na jeden bochenek (wazy ok 600- 700g)
0,5 kg maki moze byc zwykla pszenna islandzka. Ja pieke z naszej luksusowej
800ml cieplej wody nie bardzo goracej
2 lyzeczki miodu
4 lyzeczki soli
2 lyzeczki drozdzy suszonych
Zdrozdzy odrobiny maki, odrobiny cukru i wody aby wszystko dalo sie rozmieszac zrobic zaczyn. Woda musi byc ciepla innaczej nie wyrosnal drozdze.
w miedzyczasie odmierzyc make przesiac przez sito, dodac miod, sol, wyrosniety zaczyn i wode. Wszystko razem mieszac ( zagniatac) do momentu az ciasto samo bedzie odstawac od reki. (na tej samej zasadzie co robienie ciasta drozdzowego). Odtawic w cieple miejsce przykryc ciepla scierka. Kiedy ciasto podwoi swoja objetosc przemieszac i odstawic ponownie w cieple miejsce. Popodwojeniu objetosci przemieszac i przelozyc do wysmarowanej tluszczem foremki odtawic do wyrosniecia. W miedzyczasie nastawic piekarnik na 220st. C Wyrosniete ciasto wstawic do nagrzanego piekarnika na 45-50min. Po tym czasie wyjac chleb posmarowac wirzch tluszczem ja uzywam masla smjorvi i zawinac w czysta scierke co jakis czas do wystygniecia przekladac chleb z jednej na druga strone. Zycze smacznego.
Moja mama i tesciowa jak go sprobowaly to nie mogly uwierzyc ze taki dobry. Dlugo zostaje swiezy dlatego zawsze pieke dwa na raz, nie kruszy sie i ma chrupiaca skurke. Pozdrawiam. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| carmela
| Dołączył: 11 Gru 2007 | Posty: 34 | Skąd: reykjavik |
|
Wysłany: 16 Lis 2009, 15:33 Temat postu: |
|
|
a ja robie chleb z maki zytniej i swiezych drozdzy poza tym dodaje pestki slonecznika, len i platki owsiane. jest bardzo smaczny, dlugo zachowuje swiezosc i co najwazniejsze jest bardzo zdrowy. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| mikolaj
| Dołączył: 12 Kwi 2008 | Posty: 462 | Skąd: Reykjavik |
|
Wysłany: 16 Lis 2009, 16:13 Temat postu: |
|
|
carmela napisał: | a ja robie chleb z maki zytniej i swiezych drozdzy poza tym dodaje pestki slonecznika, len i platki owsiane. jest bardzo smaczny, dlugo zachowuje swiezosc i co najwazniejsze jest bardzo zdrowy. |
Podaj przepis to sprobuje Do mojego przpisu tez mozna dodac maki zytniej procentowo dajac mniej pszennej. Z ziarnami tez jest spoko, tylko moj maz nie lubi ich w chlebie  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| carmela
| Dołączył: 11 Gru 2007 | Posty: 34 | Skąd: reykjavik |
|
Wysłany: 17 Lis 2009, 18:26 Temat postu: |
|
|
nie mam dokladnych proporcji, robie na oko-wsypuje ok 0,5 kg maki i wode, ciasto nie moze byc ani za geste ani za rzadkie. wczesniej tez przygotowuje zaczyn z drozdzy. jesli ktos lubi bardziej slodki chleb mozna tez wsypac troche rodzynek. smacznego |
|
Powrót do góry |
|
 |
| AcidBurn
 | Dołączył: 09 Paź 2009 | Posty: 426 | Skąd: Reykjavik |
|
Wysłany: 17 Lis 2009, 21:35 Temat postu: |
|
|
Witajcie wiem, Ĺźe to nie do tematu, ale czy znacie moĹźe jakiĹ Ĺwietny przepis na "mokry" jabĹecznik??? Tzn taki, aby masa jabĹkowa byĹa trochÄ podobna do konsystencji dĹźemu i startych jabĹek???? Z kruszonkÄ
najlepiej... Ze wszystkich ciast, tylko to mi zupeĹnie nie wychodzi A najbardziej lubiÄ  _________________ 10.04.2010 - dla mnie najszczÄĹliwszy dzieĹ mojego Ĺźycia  |
|
Powrót do góry |
|
 |
|