Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
| Eliszeba
| Dołączył: 29 Mar 2005 | Posty: 128 | Skąd: BiaĹystok/Akranes |
|
Wysłany: 27 Sty 2006, 14:33 Temat postu: Jak to jest z urlopami? |
|
|
MĂłj mÄ
Ĺź od listopada pracuje w Islandii. Fabryka, w ktĂłrej pracuje zatrudnia ok.60 PolakĂłw. I przechodzÄ do meritum....urlop moĹźna wziÄ
Ä dwa razy do roku po trzy tygodnie. Jest teĹź podanych kilka terminĂłw i trzeba siÄ na nie wczeĹniej zapisaÄ. Napiszcie jak to jest u was z urlopami? Ja z dzieÄmi jestem w Polsce i przyznam ,Ĺźe taki ukĹad jest dla nas trochÄ nie do przyjÄcia. Napiszcie jak to jest u was? Czy to reguĹa? |
|
Powrót do góry |
|
 |
| karuta Alpha Team
| Dołączył: 01 Kwi 2004 | Posty: 1245 | |
|
Wysłany: 27 Sty 2006, 14:36 Temat postu: |
|
|
tak bylo w zakladzie w ktorym kiedys pracowalam.Wisial kalendarz i kazdy sie wpisywal .Czesto byly problemy bo np wszycy chcieli jechac w lipcu a fabryka miala pracowac dalej.Trzeba bylo isc na kompromis... |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Basia
 | Dołączył: 24 Lis 2004 | Posty: 628 | Skąd: Reykjavik |
|
Wysłany: 27 Sty 2006, 14:48 Temat postu: |
|
|
U mnie na poczatku roku ustala sie plan urlopow - kazdy sie dekaruje majac na wzgledzie fakt, ze w danym zespole nie moga pojsc na urlop wszyscy razem. Ja swoj urlop wakacyjny zuzywam wczesniej, na wyjazdy bozonarodzeniowe, wielkanocne, wiec de facto nie mam wakacji. W tym roku tez nie:-/ |
|
Powrót do góry |
|
 |
| michael
| Dołączył: 04 Lis 2005 | Posty: 10 | Skąd: KOPENHAGA |
|
Wysłany: 28 Sty 2006, 1:35 Temat postu: Urlop |
|
|
U nas jest tak samo jesli chcesz isc na urlop wpisujessz sie na kalendarz i idziesz na URLOP;-)...2 dni z miesiaca kazdego wiec.... |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Snipper
| Dołączył: 11 Sty 2006 | Posty: 61 | Skąd: Reykjavik |
|
Wysłany: 28 Sty 2006, 7:22 Temat postu: |
|
|
ja pracujac tu 7 lat nigdy nie mialem problemow z urlopami a zaliczylem kilku pracodawcow. moze mialem szczescie ale jak tylko pozwalala mi na to sytuacja finansowa to jechalem do rodzinki kiedy chcialem informujac mojego pracodawce ok 2 miesiace przed wyjazdem |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Eliszeba
|
Wysłany: 30 Sty 2006, 11:57 Temat postu: |
|
|
No tak...to Ĺźe terminy sÄ
ustalone to w zasadzie nie jest problem. Ale jesli mam mÄĹźa widywaÄ dwa razy do roku to ........hm.....przyjdzie mi chyba przyjechaÄ do tego dziwnego kraju:) |
|
Powrót do góry |
|
 |
| viking User bywa zĹoĹliwy, IGNORUJ takie posty!
 | Dołączył: 22 Sie 2005 | Posty: 1747 | Skąd: Reykjavik |
|
Wysłany: 30 Sty 2006, 13:05 Temat postu: |
|
|
Cytat: | Ale jesli mam mÄĹźa widywaÄ dwa razy do roku to ........hm.....przyjdzie mi chyba przyjechaÄ do tego dziwnego kraju:) |
W Polsce coĹ siÄ zmieniĹo ostatnio? RzÄ
d doĹoĹźyĹ urlopu? SpodziewaĹaĹ siÄ Ĺźe bÄdzie przyjeĹźdzaĹ co weekend?
BroĹ BoĹźe nie sÄ
to zĹoĹliwoĹci. Ale jak ktoĹ wyjeĹźdza doĹÄ daleko za chlebem to naleĹźy siÄ spodziewaÄ ze nie bÄdzie przyjeĹźdzaĹ raz na miesiÄ
c. _________________ Bardzo niewielu mÄĹźczyzn posiada klucz do serca kobiety, pozostali obywajÄ
siÄ wytrychem. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| karuta Alpha Team
| Dołączył: 01 Kwi 2004 | Posty: 1245 | |
|
Wysłany: 30 Sty 2006, 13:21 Temat postu: |
|
|
Pracodawca zawsze kieruje sie swoim interesem..Takie urlopy to problem bo trzeba skombinowac zastepstwo ,chyba ze dana fabryka zamyka sie na czas letni.Wydaje mi sie ze nie ma co narzekac ,bo w zasadzie urlop wg prawa to 24-27 dni -zalezy od stazu ,ktore pracownik wybiera w okresie jesli dobrzez pamietam 1 maja-31 sierpnia.Nie ma zadnych urlopow na Swieta Bozego Narodzenie czy Wielkanoc .TYlko przepisowe dni wolne od pracy. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Basia
 | Dołączył: 24 Lis 2004 | Posty: 628 | Skąd: Reykjavik |
|
Wysłany: 30 Sty 2006, 14:11 Temat postu: |
|
|
Eliszeba, a moze maz dogada sie z pracodawca i bedzie pracowal w soboty jak w normalny dzien, i po 2 miesiacach wykorzysta je na wyjazd do Polski - w ten sposob usklada mu sie ok. 2 tygodnie wolnego... |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Eliszeba
|
Wysłany: 4 Kwi 2006, 11:09 Temat postu: |
|
|
DĹugo tu nie zaglÄ
daĹam...ale choc z opóźnieniem odpowiem. Otóş zasugerowaĹam siÄ tym, iĹź nasz znajomy ktĂłry pracuje w Islandii ponad trzy lata dogadywaĹ siÄ z pracodawcÄ
i przyjezdĹźaĹ do Polski nawet na 2 miesiÄ
ce(zresztÄ
teraz w maju przyjeĹźdĹźa na 3 . U mojego mÄĹźa, ktĂłry oczywiĹcie pracuje gdzie indziej jest zupeĹnie inaczej i trochÄ mnie to zaskoczyĹo. Ale w miÄdzy czasie ciÄ
gle coĹ siÄ zmienia i na dzieĹ dzisiejszy nadal nie znam konkretnej daty przyjazdu mÄĹźa, wiem tylko, Ĺźe to bÄdzie chyba maj...ZauwaĹźyliĹmy, Ĺźe Islandczycy lubiÄ
zostawiac pewne rzeczy na ostaniÄ
chwilÄ
I coĹ do Vikinga...zawsze ceniĹam Twoje wypowiedzi na forum, ale.....pomimo, Ĺźe piszesz iĹź to nie sÄ
zĹoĹliwoĹci tak je odebraĹam. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|