Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nastpny temat |
Autor |
Wiadomo |
| Searcher
| Doczy: 01 Mar 2008 | Posty: 97 | |
|
Wysany: 5 Gru 2009, 9:53 Temat postu: |
|
|
A ja sobie siedzę na zasiłce, kochana Acid dokłada się do mojego utrzymania:) to już drugi rok będzie... i co Wam powiem? podoba mi się, wakacje na koszt podatników... pracy nie szukam, bo po co? był czas, że płaciłem podatki, wiele milionów się nazbierało, odzyskam co moje i uciekam do Polski:) ale jeśli ktoś chce pracować i widzi w tym jakiś wyższy cel, to proszę bardzo, przecież ktoś musi na ten mój zasiłek zarobić...
Pozdrowienia dla pracowitych:) naprawdę podziwiam ten typ człowieka  |
|
Powrt do gry |
|
 |
| Grazyna
| Doczy: 06 Gru 2005 | Posty: 1093 | Skd: Islandia |
|
Wysany: 5 Gru 2009, 10:07 Temat postu: |
|
|
Jednak branie pieniędzy z zasiłku tylko dlatego, że tak łatwiej i przyjemniej żyć jest bardzo krótkowzroczne. Sami się o tym potem przekonacie. Jeżeli przebywacie na zasiłku ciesząc się z tego stanu rzeczy to robicie sobie samym największą krzywdę.Lubicie Fredynanda Kiepskiego? Taki fainy wesoły człowieczek w rościągnietych spodniach , co spędza całe życie przy telewizorku. Też ma faine życie, ale on czasami chociaż ma " pomysła" - a Wy? _________________ Brunetka |
|
Powrt do gry |
|
 |
| jelwes
| Doczy: 21 Lut 2008 | Posty: 37 | |
|
Wysany: 5 Gru 2009, 11:33 Temat postu: |
|
|
Nie szydzę z osób będących na zasiłku, ponieważ mają duży problem ze znalezieniem pracy.
Uważam tak samo jak Grażyna, że siedzenie w domu dla osób aktywnych i mających jakieś ambicje życiowe może być bardzo frustrujące i nie jest niczym przyjemnym. Pomoc osobom szukającym pracy jak najbardziej się należy, każdy z nas może znaleźć się w takiej sytuacji, w życiu nigdy nic nie wiadomo.
Ale chodzi właśnie o tych Ferdynandów Kiepskich, którym do szczęścia wystarczy absolutne MINIMUM. Trzeba faktycznie mało wymagać od życia, żeby się jeszce taką bezsensowną egzystencją szczycić.
Ktoś tu napisał, że spokojnie sobie żyje na zasiłku i jeszcze odkłada.....hmmm jeśli mieszkasz w kjallari z pięcioma innymi osobami, nie wydajesz na dojazdy do pracy, siedzisz całymi dniami na necie, a Twoje potrzeby to tylko jedzenie i picie - tak, pewnie wtedy odkładasz. |
|
Powrt do gry |
|
 |
| jelwes
|
Wysany: 5 Gru 2009, 11:45 Temat postu: |
|
|
Searcher napisa: | A ja sobie siedzę na zasiłce, kochana Acid dokłada się do mojego utrzymania:) to już drugi rok będzie... i co Wam powiem? podoba mi się, wakacje na koszt podatników... pracy nie szukam, bo po co? był czas, że płaciłem podatki, wiele milionów się nazbierało, odzyskam co moje i uciekam do Polski:) ale jeśli ktoś chce pracować i widzi w tym jakiś wyższy cel, to proszę bardzo, przecież ktoś musi na ten mój zasiłek zarobić...
Pozdrowienia dla pracowitych:) naprawdę podziwiam ten typ człowieka :) |
Searcher na pewno grubą kasę skosisz ze zwrotu podatku i wrócisz do kraju jako człowiek sukcesu.
Pracodawcy w Polsce tylko czekają na takich specjalistów jak Ty, mających czarną dziurę w życiorysie zawodowym. Ale Twój optymizm jest faktycznie godny pozazdroszczenia. |
|
Powrt do gry |
|
 |
| Searcher
| Doczy: 01 Mar 2008 | Posty: 97 | |
|
Wysany: 5 Gru 2009, 12:07 Temat postu: |
|
|
Hehe Wy wielu rzeczy po prostu nie rozumiecie:) nie siedzę przed TV, oddaję się aktywnościom "pozapracowym", a potencjalny pracodawca i jego opinia naprawdę mnie nie interesuje, nie zamierzam być tragarzem pod czyjąś lektyką
Jelwes, mi nie chodzi o kasę, nie przyjechałem tu dorabiać się, lecz świetnie żyć i jest naprawdę fajnie:) W Polsce też zostawiłem wystarczająco dużo.
Nieśmiało chciałbym zasugerować, że może byście nadgodzinki jakieś w sobotę wzięli? Zamiast się pocić na forum? Nie pracując marnujecie życie! |
|
Powrt do gry |
|
 |
| DmX81 ILOŚĆ OSTRZEŻEŃ: 2
 | Doczy: 02 Lis 2005 | Posty: 213 | Skd: Z nienacka |
|
Wysany: 5 Gru 2009, 12:19 Temat postu: |
|
|
najwazniejsze, aby byc szczesliwym po co robic cos, co szczescia nie daje (chyba, ze nie ma sie wyboru) bez sensu kogos na sile "nawracac", poprostu zycie pokaze swoje, nie jeden staral sie cale zycie i dawal z siebie wszytsko i dostal od zycia kopa w tylek, a wielu nie zrobilo w tym kierunku nic, a zyja jak pączki w masle, takze mysle, ze jak juz, mozna pisac od siebie - "mi szczescie daje to i tamto", ale bez sensu pisac, kto co powinien - takie moje sobotnio-poludniowe zdanie  |
|
Powrt do gry |
|
 |
| jelwes
|
Wysany: 5 Gru 2009, 12:53 Temat postu: |
|
|
DmX81 napisa: | najwazniejsze, aby byc szczesliwym :) po co robic cos, co szczescia nie daje (chyba, ze nie ma sie wyboru) bez sensu kogos na sile "nawracac", poprostu zycie pokaze swoje, nie jeden staral sie cale zycie i dawal z siebie wszytsko i dostal od zycia kopa w tylek, a wielu nie zrobilo w tym kierunku nic, a zyja jak pączki w masle, takze mysle, ze jak juz, mozna pisac od siebie - "mi szczescie daje to i tamto", ale bez sensu pisac, kto co powinien - takie moje sobotnio-poludniowe zdanie :) |
przyznaję, że z tym trudno się nie zgodzić :) |
|
Powrt do gry |
|
 |
| Scissor_Sisters
| Doczy: 03 Lis 2006 | Posty: 231 | Skd: Olsztyn |
|
Wysany: 5 Gru 2009, 13:32 Temat postu: |
|
|
Jak ja siedzialem miesiac na bezrobotnym to myslalem, ze zwariuje...no ale sa ludzie o roznych charakterach. Moj sasiad ma 27 lat i sie praca w zyciu nie skalal. Jeszcze inny znajomy jest ,,stojkowym'' w sklepie, czyli przez 8 godzin stoi no i tak stoi i ze niby ochrania, ja osobiscie bym zwariowal po pierwszym dniu. I powiem, wam ze po 9 miesiacach jakie jestem w Polsce po powrocie z Irl, tez bym odpoczal, ale nie od pracy a od kochanej POLSKI... _________________ Mi casa Su casa |
|
Powrt do gry |
|
 |
| 3KO27 ILOŚĆ OSTRZEŻEŃ: 2
| Doczy: 21 Lis 2008 | Posty: 537 | Skd: z tamtąd |
|
Wysany: 5 Gru 2009, 13:45 Temat postu: |
|
|
AcidBurn napisa: |
uwierz mi, nie boję się krytyki czy zabawnych opinni na mój temat od osób, które czują się urażone moim osobistym zdaniem na pewne sprawy. Jak ktoś napisał - Forum jest od tego, żeby wymieniać poglądy i doświadczenia. Jeśli komuś nie pasuje, nie musi tego czytać dla mnie zawsze była i będzie różnica między byciem na zasiłku a siedzeniu na nim... i niezależnie od tego, co tu wypiszesz na mój temat, bo tak myślę, to nie zrobi na mnie wrażenia Dla mnie Twoja postawa jest godna politowania. I nie ma to nic wspólnego z krajem, z którego oboje pochodzimy. Dla mnie jest to tylko powód do wstydu i żalu, że tacy jak Ty budują nam pewnego rodzaju opinię WSZĘDZIE za granicami. I zdaję sobie świetnie sprawę, że Tobie podobnych znajdzie się na tym Forum od groma. I jak już napisałam, nie robi to na mnie najmniejszego wrażenia  |
....wyjebatsu to mam o ile uważnie przeczytałaś na poglądy takie jak twoje co do tego tematu oraz na twoje politowanie ...a jaką ja niby opinie wyrabiam siedząc na zasiłku "WSZĘDZIE za granicami" weź sie zastanów,dla mnie to żadna hańba...nie kradne,nie chlam,nie robie awantur i problemów z jezykiem nie mam ,żeby sie porozumieć z innymi narodowosciami,qurwów też publicznie i na całą jape nie puszczam ,także z wyrobionym stereotypem Polaka za granicą nie mam nic wspólnego..nawet mnie nie znasz więc nie pitol i nie umoralniaj....a to,ze ktos jest na zasiłku to nie przestępstwo i opini naszej (i tak juz nadszarpnietej) takimi amoralnymi według ciebie rzeczami jak "kuroń" napewno nie popsuje więc już tak nie przeżywaj pochwale sie że tubylcy też siedzą na zasiłkach a co jeszcze śmieszniejsze pracuja na czarno i mają serdecznie w czterech literach co taka AcidBurn lub 3KO27 myślą o temacie "zasiłek"....także jak już wcześniej pisałem manifestować na Kirkjustraeti lub wpisywać sie w "księge skarg i zażaleń" |
|
Powrt do gry |
|
 |
|
Wysany: 5 Gru 2009, 13:55 Temat postu: |
|
|
AcidBurn napisa: | .....którym podoba się ten kraj jako DOM |
....a tak typowa cecha...siedzi sie juz pare lat na IS i sie jest tak jakby juz Islandką lub Islandczykiem,spotkałem sie z nią tutaj i nie tylko tutaj
Cytat: | I nie wpieraj mi, że ciężko znaleźć pracę. Bo chociaż jest "kryzys" to na brak ofert nie można narzekać Ciężko to niektórym ruszyć tyłek z domu. Albo kilka cv dziennie wysłać.
Nie ma to jak samodoskonalenie. |
...nie zaprzeczam,owszem można znaleźć ja znalazłem jesli o to chodzi i uwierz,że nie pierdze w taboret przed kompem lub TV  |
|
Powrt do gry |
|
 |
|
Wysany: 5 Gru 2009, 13:58 Temat postu: |
|
|
jelwes napisa: | Nie szydzę z osób będących na zasiłku, ponieważ mają duży problem ze znalezieniem pracy.
Uważam tak samo jak Grażyna, że siedzenie w domu dla osób aktywnych i mających jakieś ambicje życiowe może być bardzo frustrujące i nie jest niczym przyjemnym. Pomoc osobom szukającym pracy jak najbardziej się należy, każdy z nas może znaleźć się w takiej sytuacji, w życiu nigdy nic nie wiadomo.
Ale chodzi właśnie o tych Ferdynandów Kiepskich, którym do szczęścia wystarczy absolutne MINIMUM. Trzeba faktycznie mało wymagać od życia, żeby się jeszce taką bezsensowną egzystencją szczycić.
Ktoś tu napisał, że spokojnie sobie żyje na zasiłku i jeszcze odkłada.....hmmm jeśli mieszkasz w kjallari z pięcioma innymi osobami, nie wydajesz na dojazdy do pracy, siedzisz całymi dniami na necie, a Twoje potrzeby to tylko jedzenie i picie - tak, pewnie wtedy odkładasz. |
...nie wiesz nie znasz mnie,a wkjallari to powiem ci tak początki bywaja trudne a i w piecioro w pokoju też nie mieszkam...także koparka to jejeczek by ci opadła gdybyś zobaczył mnie,gdzie mieszkam i że zyje jak ludź  |
|
Powrt do gry |
|
 |
|
Wysany: 5 Gru 2009, 14:00 Temat postu: |
|
|
Searcher napisa: | Hehe Wy wielu rzeczy po prostu nie rozumiecie:) nie siedzę przed TV, oddaję się aktywnościom "pozapracowym", a potencjalny pracodawca i jego opinia naprawdę mnie nie interesuje, nie zamierzam być tragarzem pod czyjąś lektyką
Jelwes, mi nie chodzi o kasę, nie przyjechałem tu dorabiać się, lecz świetnie żyć i jest naprawdę fajnie:) W Polsce też zostawiłem wystarczająco dużo.
Nieśmiało chciałbym zasugerować, że może byście nadgodzinki jakieś w sobotę wzięli? Zamiast się pocić na forum? Nie pracując marnujecie życie! |
...chyba znalazła sie osoba,która rozumije podobnie pozdrawiam  |
|
Powrt do gry |
|
 |
|
Wysany: 5 Gru 2009, 14:07 Temat postu: |
|
|
3KO27 napisa: | jelwes napisa: | Nie szydzę z osób będących na zasiłku, ponieważ mają duży problem ze znalezieniem pracy.
...nie wiesz nie znasz mnie,a wkjallari to powiem ci tak początki bywaja trudne a i w piecioro w pokoju też nie mieszkam...także koparka to jejeczek by ci opadła gdybyś zobaczył mnie,gdzie mieszkam i że zyje jak ludź  | ...chodzi o to,ze mijam się z twoim obrazem lumpa lub nygusa w poplamionych i rozciągnietych łachach,wylegujacym sie na wersalce z pilotem w jednej łapie i z browarem w drugiej i mieszkajacy w jedny pokoju w "stadzie" |
|
Powrt do gry |
|
 |
| patryk23l ILOŚĆ OSTRZEŻEŃ: 1 (dublowanie ogłoszeń)
| Doczy: 16 Sty 2008 | Posty: 670 | Skd: Keflavik |
|
Wysany: 5 Gru 2009, 19:32 Temat postu: |
|
|
Nie wiem po co te spory, kto siedzi na zasilku ten siedzi, kto pracuje ten pracuje. Kazdy robi jak mu jest wygodniej.
Ja mam swoje zdanie ze przy obecnym systemie zbytnio nie oplaca sie pracowac, no chyba ze zarabiasz sporo powyzej najnizszej krajowej.
Jesli ktos Ci proponuje stawke minimalna za 170 godzin tygodniowo, to po co pracowac?? Niech pracuja Ci ktorzy maja ochote i lubia. |
|
Powrt do gry |
|
 |
|
Wysany: 5 Gru 2009, 20:33 Temat postu: |
|
|
...ja poprostu nie wytrzymałem gdy ktoś uważa ludzi na zasiłkach za dno społeczne i najgorsze mendy żyjące za cięzko utyrane pieniądze "porządnych i moralnych" podatników powiedziałem swoje...i zgadzam sie z wypowiedzią wyżej,najlepiej niech każdy robi co uważa za słuszne i pilnuje swojego zadka  |
|
Powrt do gry |
|
 |
| jelwes
|
Wysany: 5 Gru 2009, 20:54 Temat postu: |
|
|
3KO27 napisa: | 3KO27 napisa: | jelwes napisa: | Nie szydzę z osób będących na zasiłku, ponieważ mają duży problem ze znalezieniem pracy.
...nie wiesz nie znasz mnie,a wkjallari to powiem ci tak początki bywaja trudne a i w piecioro w pokoju też nie mieszkam...także koparka to jejeczek by ci opadła gdybyś zobaczył mnie,gdzie mieszkam i że zyje jak ludź ;) | ...chodzi o to,ze mijam się z twoim obrazem lumpa lub nygusa w poplamionych i rozciągnietych łachach,wylegujacym sie na wersalce z pilotem w jednej łapie i z browarem w drugiej i mieszkajacy w jedny pokoju w "stadzie":roll: |
W taki razie cieszę się, że nie jesteś w gronie osób, które faktycznie miałam na myśli. Masz rację, że mam bardzo złe zdanie o większości ludzi będących na zasiłku, ale ten obraz namalowali oni sami. Zbyt wiele mam codziennych przykładów na pijaństwo, lenistwo, chamstwo, brak wykształcenia i niezaradność naszych rodaków. W mojej firmie widziałam wiele razy totalnie lekceważące podejście Polaków w której ja osobiście pracuję już prawie dwa lata nie mając zupełnie na co narzekać. Jestem osobą, która nie przyjechała do Islandii z powodów finansowych, ale hmmm sercowych. W Polsce zawsze miałam pracę w swoim zawodzie (jestem specjalistą ds. mediów i komunikowania) i zdecydowanie mam do czego wracać, ale na Islandii pracuję fizycznie, ponieważ przyjechałam tu bez znajomości islandzkiego. Korona mi z głowy nie spada, a w Polsce znowu założę wysokie obcasy zamiast ciepłych traperów. |
|
Powrt do gry |
|
 |
| jelwes
|
Wysany: 5 Gru 2009, 20:56 Temat postu: |
|
|
miało być tak :
W mojej firmie widziałam wiele razy totalnie lekceważące podejście Polaków do pracy w której ja osobiście pracuję już prawie dwa lata nie mając zupełnie na co narzekać. |
|
Powrt do gry |
|
 |
| sylwiam
 | Doczy: 25 Mar 2008 | Posty: 153 | Skd: Reykjavik |
|
Wysany: 5 Gru 2009, 22:05 Temat postu: |
|
|
...praca ma nam dawac satysfakcje a nie byc przymusem,przymusowe prace to na Sybirze.
kazdy spelnia sie w takiej pracy jaka mu odpowiada bez wzgledu na wyksztlcenie czy zawod wyuczony. |
|
Powrt do gry |
|
 |
|
Wysany: 5 Gru 2009, 22:17 Temat postu: |
|
|
sylwiam napisa: | ...praca ma nam dawac satysfakcje a nie byc przymusem,przymusowe prace to na Sybirze.
kazdy spelnia sie w takiej pracy jaka mu odpowiada bez wzgledu na wyksztlcenie czy zawod wyuczony. | '' przymusowe prace to na Sybirze'' , ale w jakich warunkach ? Bezchmurne niebo , czyste powietrze, przyroda pod bokiem, ekolodzy zachwyceni. Prosze mi tu nie pisac o tej krainie w zlym kontekscie bo sie pogniewam  |
|
Powrt do gry |
|
 |
| jelwes
|
Wysany: 5 Gru 2009, 22:31 Temat postu: |
|
|
sylwiam napisa: | ...praca ma nam dawac satysfakcje a nie byc przymusem,przymusowe prace to na Sybirze.
kazdy spelnia sie w takiej pracy jaka mu odpowiada bez wzgledu na wyksztlcenie czy zawod wyuczony. |
a niewykształceni spełniają się nic nie robiąc na bezrobotnym |
|
Powrt do gry |
|
 |
|
|
Nie moesz pisa nowych tematw Nie moesz odpowiada w tematach Nie moesz zmienia swoich postw Nie moesz usuwa swoich postw Nie moesz gosowa w ankietach
|
|