Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nast阷ny temat |
Autor |
Wiadomo舵 |
| lilianka
| Do潮czy: 17 Cze 2009 | Posty: 34 | |
|
Wys砤ny: 3 Gru 2009, 14:01 Temat postu: :) |
|
|
Dzi臋kuje Wam za odpowied藕
Papiery ju偶 uszykowane do wys艂ania.
Pozdrawiam serdecznie |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| zuzula666
| Do潮czy: 05 Lut 2008 | Posty: 410 | Sk眃: Reykjawik |
|
Wys砤ny: 3 Gru 2009, 15:57 Temat postu: |
|
|
Twoj m膮偶 sklada karte podatkow膮 jesli tez idzie w najbli偶szym okresie na urlop tatusiowy, jesli nie teraz to przed data rozpoczecia urlopu lub w ten sam dzien. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Buszmenka
| Do潮czy: 26 Wrz 2008 | Posty: 56 | |
|
Wys砤ny: 6 Gru 2009, 12:33 Temat postu: Porod na Islandii |
|
|
hey kochani mam pytanko do mam ktore to juz przerabialy a mianowicie moja coreczka 19 skonczy 6 miesiecy do tej pory karmie ja mlekiem nan,jakim mlekiem moge teraz zastapic nan???czy karmic dalej tym nan???oczywiscie oprucz tego dostaje kaszke,sloiczki z gerbera ale niezabardzo chce to jesc,woli poprostu mleko,uwielbia sloiczek ryz z mlekiem,banany i owoce ,no i jeszcze marchewke a resztym pluje np.jakis tam kurczakiem czy warzywami,ale puki co to nie mam problemu z nia bo wazy 9kg.hihihi jak ktos moze mi cos napisac na temat tego mleka to bardzo prosze.Pozdrawiam wszystkie mamy i pociechy  |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| monika32
| Do潮czy: 21 Wrz 2009 | Posty: 25 | Sk眃: Keflavik |
|
Wys砤ny: 6 Gru 2009, 12:54 Temat postu: witam |
|
|
mo偶e zacznij dawa膰 Nan 2 ,ja tak zrobi艂am,a co do jedzenia moje dzieci臋 wprost nie znosi s艂oiczk贸w wi臋c zacz臋艂am gotowa膰 sama i uwielbia takie obiadki wi臋c mo偶e te偶 sprobuj pozdrawiam |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| lampeczka
 | Do潮czy: 25 Sty 2009 | Posty: 517 | |
|
Wys砤ny: 6 Gru 2009, 13:05 Temat postu: Re: Porod na Islandii |
|
|
Buszmenka napisa: | hey kochani mam pytanko do mam ktore to juz przerabialy a mianowicie moja coreczka 19 skonczy 6 miesiecy do tej pory karmie ja mlekiem nan,jakim mlekiem moge teraz zastapic nan???czy karmic dalej tym nan???oczywiscie oprucz tego dostaje kaszke,sloiczki z gerbera ale niezabardzo chce to jesc,woli poprostu mleko,uwielbia sloiczek ryz z mlekiem,banany i owoce ,no i jeszcze marchewke a resztym pluje np.jakis tam kurczakiem czy warzywami,ale puki co to nie mam problemu z nia bo wazy 9kg.hihihi jak ktos moze mi cos napisac na temat tego mleka to bardzo prosze.Pozdrawiam wszystkie mamy i pociechy  |
mo偶esz nan2 i mo偶esz te偶 dawa膰 te stodmjolk od 6m.偶.kartonik w bonusie 98kr.moja tez nie je s艂oiczk贸w.sama jej gotuje.dawaj jej to co lubi.moja na razie wcina wszystko z czego si臋 bardzo ciesz臋.bo by艂 problem z ni膮 i jedzonkiem.ostatnio te偶 by艂 kryzys jedzeniowy bo 3z膮bek si臋 wyklu艂. lubi te偶 czekoladk臋 i budy艅 ))pozdrawiam |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Buszmenka
| Do潮czy: 26 Wrz 2008 | Posty: 56 | |
|
Wys砤ny: 6 Gru 2009, 15:59 Temat postu: Porod na Islandii |
|
|
ale to zamiast mleka dawac ten stodmiolk,jak to wyglada,lampeczka napisz mi,A jeszcze jedno pytanko a co to za roznica nan1 czy nan2 ???z tego co widze na opakowaniu to nan1 tez jest do 6 miesiaca.Czyli jak zaczne dawac to mleko co pisze lampeczka to nan juz odstawic,a i jeszcze jedno a co gotujecie swoim pociechom,sory ze pytam ,ale wiecej wiedzy nigdy niezaduzo.Pozdrawiam |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| lampeczka
|
Wys砤ny: 6 Gru 2009, 19:27 Temat postu: |
|
|
tak jak zaczniesz podawac stodmjolk to juz nie musisz dawac tego nan1.to zamiast tego mleka.jest pyszne tylko nie mozesz go gotowac a podgrzac lekko.mleko zawiera nawet koper.a mleko nan2 mozesz wprowadzac od 4miesiaca zycia.tak jest na pudelku napisane.
ja gotuje malej wszystko.pomidor贸wk臋 spaghetti, rybe z ziemniakami, jakies klopsiki w sosiku, daje jej czekoladk臋 i budyn |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| mikolaj
| Do潮czy: 12 Kwi 2008 | Posty: 462 | Sk眃: Reykjavik |
|
Wys砤ny: 6 Gru 2009, 20:52 Temat postu: Re: Porod na Islandii |
|
|
Buszmenka napisa: | ale to zamiast mleka dawac ten stodmiolk,jak to wyglada,lampeczka napisz mi,A jeszcze jedno pytanko a co to za roznica nan1 czy nan2 ???z tego co widze na opakowaniu to nan1 tez jest do 6 miesiaca.Czyli jak zaczne dawac to mleko co pisze lampeczka to nan juz odstawic,a i jeszcze jedno a co gotujecie swoim pociechom,sory ze pytam ,ale wiecej wiedzy nigdy niezaduzo.Pozdrawiam |
dodatkowo rybki pieczone makarony kasze, na sniadanie owsianka na kolacje kasza manna z bananem i kanapeczka z mieskiem lub pasztecikiem. Mozna juz powoli wprowadzac wszystko. Ja dostalam od pielegniarki takie ksero tam jest jak i co gotowac dla dzieci w roznym wieku. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| lampeczka
|
Wys砤ny: 6 Gru 2009, 22:47 Temat postu: Re: Porod na Islandii |
|
|
[quote="mikolaj"] Buszmenka napisa: | ale to zamiast mleka dawac ten stodmiolk,jak to wyglada,lampeczka napisz mi,A jeszcze jedno pytanko a co to za roznica nan1 czy nan2 ???z tego co widze na opakowaniu to nan1 tez jest do 6 miesiaca.Czyli jak zaczne dawac to mleko co pisze lampeczka to nan juz odstawic,a i jeszcze jedno a co gotujecie swoim pociechom,sory ze pytam ,ale wiecej wiedzy nigdy niezaduzo.Pozdrawiam |
dodatkowo rybki pieczone makarony kasze, na sniadanie owsianka na kolacje kasza manna z bananem i kanapeczka z mieskiem lub pasztecikiem. Mozna juz powoli wprowadzac wszystko. Ja dostalam od pielegniarki takie ksero tam jest jak i co gotowac dla dzieci w roznym wieku.[/quote/]
owsianka??sk膮d j膮 masz???a kaszk臋 mann膮 z bananem jak robisz???podpowiedz mi bo ja na razie kupuje te mleczno ry偶owe lub ry偶owe z nestle i my艣l臋 nad robieniem manny a nie mam poj臋cia jak to robi膰.pozdrawiam |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| kasia11
| Do潮czy: 20 Sty 2009 | Posty: 40 | |
|
Wys砤ny: 6 Gru 2009, 22:55 Temat postu: |
|
|
hey dziewczyny za tydzie艅 lec臋 z moj膮 c贸rk膮 bezpo艣rednio do polski w zwi膮zku z tym mam pytanie co zabiera艂y艣cie ze sob膮 na pok艂ad czy mog臋 wzi膮膰 kartoniki z mlekiem dla ma艂ej czy nie b臋dzie problemu z podgrzaniem mleka lub zaparzeniem herbatki czy na pok艂ad b臋d臋 mog艂a wzi膮膰 fotelik i w og贸le mo偶e jakie艣 cenne rady macie strasznie si臋 boj臋 nie wiem co mnie czeka jak ma艂a b臋dzie si臋 czu艂a i w og贸le dodam 偶e c贸rka ma 2 miesi膮ce.dzi臋ki za odpowiedzi.Pozdrawiam ma艂ych podr贸偶nik贸w  |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Katrina
| Do潮czy: 26 Maj 2008 | Posty: 114 | Sk眃: Reykjavik |
|
Wys砤ny: 6 Gru 2009, 23:06 Temat postu: hejka |
|
|
do kasia11:
Nie martw si臋, zobaczysz 偶e podr贸偶 b臋dzie bardzo mi艂a.
Ja osobi艣cie, kiedy lecia艂am z synkiem do Polski (mia艂 dwa i p贸艂 miesi膮ca) by艂am tak samo przera偶ona. Nie wiedzia艂am co mog臋 a czego nie mog臋 wzi膮膰 ze sob膮 na pok艂ad, ale spakowa艂am wszystko co mi niezb臋dne tj. mleczko w proszku, mia艂am gor膮c膮 wod臋 w termosie, herbatk臋 granulowan膮, pieluszki, zabawki. By艂am bardzo mile zaskoczona kiedy po odprawie baga偶u, pozwolono wzi膮膰 mi fotelik do samolotu Wiem, 偶e je艣li s膮 miejsca wolne w samolocie to nie ma z tym najmniejszego problemu. Co do wyposa偶enia maluszka o dziwo nikt mnie o nic nie pyta艂 Zapyta艂am ja czy mam otwiera膰 torb臋 z rzeczami synka, ale z u艣miechem na twarzy powiedziano mi 偶e NIE TRZEBA Bardzo przychylnie podchodz膮 do matki z dzieckiem. Baga偶e kolejne i walizki te偶 mia艂am tak naprawd臋 wypchane po brzegi bo w ko艅cu trzeba zabra膰 praktycznie wszystko ze sob膮, a lecieli艣my na dwa miesi膮ce do PL. W samolocie te偶 ci膮gle pytano nas czy czego艣 nam nie potrzeba, czy z dzieciaczkiem wszystko w porz膮dku i o dziwo synek bardzo dzielnie zni贸s艂 nam podr贸偶 do kraju.
TAK呕E NAPRAWD臉 NIE MASZ CO SI臉 MARTWI膯. 呕YCZ臉 I TOBIE I MALE艃STWU SPOKOJNEGO I SZCZ臉艢LIWEGO LOTU NO I UDANEGO WYPOCZYNKU W POLSCE. POZDRAWIAM CIEPLUTKO. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| lampeczka
|
Wys砤ny: 6 Gru 2009, 23:09 Temat postu: |
|
|
kasia11 napisa: | hey dziewczyny za tydzie艅 lec臋 z moj膮 c贸rk膮 bezpo艣rednio
do polski w zwi膮zku z tym mam pytanie co zabiera艂y艣cie ze sob膮 na pok艂ad czy mog臋 wzi膮膰 kartoniki z mlekiem dla ma艂ej czy nie b臋dzie problemu z podgrzaniem mleka lub zaparzeniem herbatki czy na pok艂ad b臋d臋 mog艂a wzi膮膰 fotelik i w og贸le mo偶e jakie艣 cenne rady macie strasznie si臋 boj臋 nie wiem co mnie czeka jak ma艂a b臋dzie si臋 czu艂a i w og贸le dodam 偶e c贸rka ma 2 miesi膮ce.dzi臋ki za odpowiedzi.Pozdrawiam ma艂ych podr贸偶nik贸w  |
http://www.forum.iceland.pl/viewtopic.php?t=2327&postdays=0&postorder=asc&start=3260
tu masz info na ten temat |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Katrina
| Do潮czy: 26 Maj 2008 | Posty: 114 | Sk眃: Reykjavik |
|
Wys砤ny: 6 Gru 2009, 23:10 Temat postu: :) |
|
|
do kasia11:
Zapomnia艂am doda膰....... Przy starcie oraz l膮dowaniu zalecam podawa膰 w tym czasie co艣 do picia c贸reczce, a to dlatego aby wyr贸wna膰 ci艣nienie. Dzieci reaguj膮 czasami p艂aczem dlatego zapobiegawczo przygotuj sobie buteleczk臋 z czym艣 do picia. To jest bardzo nieprzyjemne dla dzieci, mog膮 nawet bole膰 ich uszka. Ale nie martw si臋, to nic gro藕nego. Pozdrawiam jeszcze raz serdecznie. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| mikolaj
|
Wys砤ny: 7 Gru 2009, 9:27 Temat postu: Re: Porod na Islandii |
|
|
[quote="lampeczka"] mikolaj napisa: |
dodatkowo rybki pieczone makarony kasze, na sniadanie owsianka na kolacje kasza manna z bananem i kanapeczka z mieskiem lub pasztecikiem. Mozna juz powoli wprowadzac wszystko. Ja dostalam od pielegniarki takie ksero tam jest jak i co gotowac dla dzieci w roznym wieku.[/quote/]
owsianka??sk膮d j膮 masz???a kaszk臋 mann膮 z bananem jak robisz???podpowiedz mi bo ja na razie kupuje te mleczno ry偶owe lub ry偶owe z nestle i my艣l臋 nad robieniem manny a nie mam poj臋cia jak to robi膰.pozdrawiam |
Havre cos tam nie pamietam koncowki ok 2kg paczka kosztuje ok 200-300kr na szklanke mleka wsypuje 3 lyzki i od momentu zagotowania gotuje jeszcze 2min. studze dodaje pokrojonego banana. i gotowe.
Kasza manna w bonusie pasa mel czy jakos tak jak wroce do domu to sprawdze nazwe, takie zolte polkg. pudelko ok 300-400 kr. na szklanke mleka dodaje 2lyzki kaszy i gotuje od momentu zagotowania 5 min. tez mozna dodac jakiego s owoca starte na tarce jablko, banan.
Kaszki ryzowe te na szybko to maly dostaje tak ok. 23 jak sie budzi.
Tylko go oduczam tego nocnego karmienia bo ma juz rok i nie mowinien jesc w nocy. Pozdrawiam. I zycze powodzenia. Dodam jeszcze ze nie mam problemow z karmieniem malego ale jest jeden warunek on musi miec swoja miseczke i z niej cos tam sobie pomemla, a ja dodatkowo karmie go z drugiej. Obiadek je sam, jak jest najedzony odstawia miseczke i kubeczek i w tym momencie ja tez przestaje go karmic, tak pokazuje mi ze juz nie chce jesc. Pare razy probowalam dac mu jeszcze to jedzonko znajdowalo sie na podlodze lub czasem na mnie jak sie wkuzy. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| lampeczka
|
Wys砤ny: 7 Gru 2009, 9:34 Temat postu: Re: Porod na Islandii |
|
|
[quote="mikolaj"] lampeczka napisa: | mikolaj napisa: |
Havre cos tam nie pamietam koncowki ok 2kg paczka kosztuje ok 200-300kr na szklanke mleka wsypuje 3 lyzki i od momentu zagotowania gotuje jeszcze 2min. studze dodaje pokrojonego banana. i gotowe.
Kasza manna w bonusie pasa mel czy jakos tak jak wroce do domu to sprawdze nazwe, takie zolte polkg. pudelko ok 300-400 kr. na szklanke mleka dodaje 2lyzki kaszy i gotuje od momentu zagotowania 5 min. tez mozna dodac jakiego s owoca starte na tarce jablko, banan.
Kaszki ryzowe te na szybko to maly dostaje tak ok. 23 jak sie budzi.
Tylko go oduczam tego nocnego karmienia bo ma juz rok i nie mowinien jesc w nocy. Pozdrawiam. I zycze powodzenia. Dodam jeszcze ze nie mam problemow z karmieniem malego ale jest jeden warunek on musi miec swoja miseczke i z niej cos tam sobie pomemla, a ja dodatkowo karmie go z drugiej. Obiadek je sam, jak jest najedzony odstawia miseczke i kubeczek i w tym momencie ja tez przestaje go karmic, tak pokazuje mi ze juz nie chce jesc. Pare razy probowalam dac mu jeszcze to jedzonko znajdowalo sie na podlodze lub czasem na mnie jak sie wkuzy. |
hahah jak bym o swojej czyta艂a tyle 偶e moja ma nieca艂e 8m.i te偶 musz臋 zabawia膰 jak karmi臋 bo si臋 kr臋ci nudzi i nie zabardzo jedzonko j膮 interesuje.ale zawsze pod r臋k膮 jakie艣 klucze, pude艂ka i jakie艣 inne rzeczy co j膮 zainteresuj膮 i takim sposobem zje mi wszystko oczywi艣cie z 艂y偶eczki bo jak bym dawa艂a butle to nawet nie zaprotestuje.
my dzi艣 na 艣niadanko zjad艂y艣my jajeczko.smakowa艂o jej i ca艂e zjad艂a pozdrawiam i dzi臋kuj臋 za przepis |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Mika26
| Do潮czy: 14 Pa 2009 | Posty: 30 | Sk眃: Reykjavik |
|
Wys砤ny: 7 Gru 2009, 13:34 Temat postu: |
|
|
Witam! Czy kt贸ra艣 z mam wie gdzie mo偶na zrobi膰 dla niemowlaka testy u alergologa prywatnie? Gdzie taki przyjmuje i jaki jest koszt?
Z g贸ry dzi臋kuj臋 za odpowied藕! |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| mikolaj
|
Wys砤ny: 7 Gru 2009, 14:11 Temat postu: alergolog |
|
|
Mika26 napisa: | Witam! Czy kt贸ra艣 z mam wie gdzie mo偶na zrobi膰 dla niemowlaka testy u alergologa prywatnie? Gdzie taki przyjmuje i jaki jest koszt?
Z g贸ry dzi臋kuj臋 za odpowied藕! |
Oczywiscie ja dzis bylam ze swoim malym nizej podaje link
http://ja.is/u/laeknastodin-uppsolum/?branch=1308464
To jest w kringlanie nad hagkaupem mozna wejs schodami lub wjechac winda. Koszt za zwykle testy placilam niecale 900kr, dzis za test na penicyline zaplacilam niecale 1000kr. Ale lekarz cos mowil ze od przyszlego roku ma byc drozej bo zaklad ubezpieczen przwdopodobnie nie bedzie doplacal. Takze probuj jeszcze w tym roku. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| socia
| Do潮czy: 23 Wrz 2008 | Posty: 41 | |
|
Wys砤ny: 8 Gru 2009, 15:07 Temat postu: powr贸t mamy do pracy |
|
|
Cze艣膰 dziewczyny!
Mam pytanko do mam karmi膮cych piersi膮, kt贸re powr贸ci艂y do pracy.Czy nale偶y si臋 mam膮 karmiacym piersi膮 dodtakowa przerwa?, Jesli tak to iletrwa?
Pozdrawiam |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Anita29
| Do潮czy: 18 Lip 2009 | Posty: 37 | Sk眃: Grindavik |
|
Wys砤ny: 9 Gru 2009, 0:59 Temat postu: Re: powr贸t mamy do pracy |
|
|
czesc
czy na Islandii mozna kupic w apteve cos na kolki?
np. czopki
prosze o szybka odpowiedz i z gory dziekuje |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| mikolaj
|
Wys砤ny: 9 Gru 2009, 9:05 Temat postu: Re: powr贸t mamy do pracy |
|
|
Anita29 napisa: | czesc
czy na Islandii mozna kupic w apteve cos na kolki?
np. czopki
prosze o szybka odpowiedz i z gory dziekuje |
Jak moj maly byl jeszcze malutki To kupowalam mu takie kropelki Minifom nie bylo nic lepszego. To bylo rok temu wiec zapytaj w aptece. Ja mam jedna buteleczke i jak maly ma wzdecia albo duzo bakow puszcza i widze ze go brzuszek boli to mu daje kilka kropelek. I przechodzi. Czasem nawet sobie wezme. Pozdrawiam |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
|